21,5 miljoner skäl att förstatliga bankerna.

6
2295
Proletären: Swedbanks förra chef Birgitte Bonnesen.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Minns domen mot Swedbank på 4 miljarder för 2 år sedan. Enorma vinster, och de ska nu få låna våra pengar rekordbilligt till företag i kris – och tjäna pengar på det. Och Swedbanks vinst under 22020 uppgick till nästan 23 miljarder kronor (23 000 000 000 kronor), dvs. den har ökat.
I vår demokrati fattas väl demokratiska beslut om hur pengarna ska användas? Hur i detta fall?


Proletärens chefredaktör för 2019 sedan Jenny Tedjeza har en kort, kärnfull artikel i oumbärliga Proletären, vilket avslutas med ett väl underbyggt förslag.

Proletären: 21,5 MILJONER SKÄL ATT FÖRSTATLIGA BANKERNA

 


 

Proletären: Birigitte Bonnesen glider iväg med en väl tilltagen fallskärm som lön för sin gangstergärning.

Systemet är genomruttet och den ekonomiska eliten kommer undan med precis vad fan som helst.

Så kan man beskriva känsloläget hos folk i allmänhet efter skådespelet kring Swedbanks stämma i veckan.

Swedbank är en av de svenska storbanker som först erövrade halva den lettiska bankmarknaden och öste ut krediter. När krisen kom räddades bankerna av svenska staten. Lettland tilläts inte devalvera sin valuta, för det skulle slagit mot bankernas vinster, och krispaketet för vanligt folk i Lettland blev inte nådigt. Bland annat sänktes lönerna i offentlig sektor med 25 procent.

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande att Swedbank bistått kriminella med penningtvätt beviljades styrelsen ändå ansvarsfrihet på stämman. VD:n Birgitte Bonnesen fick visserligen sparken, men hon går inte lottlös från banken. En fallskärm på 21,5 miljoner får hon som belöning för sin gangstergärning.

Medan vanliga människor som fifflar straffas hårt av systemet, kan den ekonomiska eliten bli ännu rikare på kuppen.

Medan vanliga människor som går i pension får vända på varenda krona, sitter både den politiska och ekonomiska eliten tryggt med egna pensionssystem och avgångsvederlag.

”Tänk på att jag inte är fattig”, säger Birgitte Bonnesen när en mer än lovligt servil reporter från Expressen får första intervjun efter beskedet.

Och visst tänker vi på det. Sverige har ett rikedomsproblem av gigantiska mått. Börsbolagens vd:ar snittade på 2 miljoner i månadsinkomst förra året. Ett lönelyft på 12 procent jämfört med 2017. Detta är samma människor som gärna talar om ”ansvarsfull löneutveckling” när det är dags för avtalsrörelse.

Systemet är ruttet för att det i rask takt skapar nya miljardärer i ena änden och fattigpensionärer i den andra. Och för att vanliga regler och lagar aldrig gäller eliten.

Det är sjukt att en handfull storbanker har monopol på att hantera våra pengar. Vi blir skuldslavar åt dem, medan de i lugn och ro kan ägna sig åt både laglig och kriminell utsugning i jakten på nya marknader och nya vinster. För att de är ”too big to fail”.

Systemet är ruttet och bankerna måste förstatligas.

Relaterat
Uppdrag Granskning: Swedbank-härvan, korruption hos Janukovitj och i dagens Ukraina. Vad stämmer?
Bankmaffian visar sitt riktiga ansikte.
Inte stanken från bara Panama Papers! USA-elitens skattefiffel döljs.

Föregående artikelOksanen och Sundbom svarar för: Desinformation i skuggan av coronakrisen.
Nästa artikelHur Putin, Merkel och Macron klarade sig.. utan Zelensky
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. Som vanligt bra skrivet av Jenny Tedjeza, men det här spektaklet verkar vara något utöver det vanliga.
    Man undrar om det handlar om en ny fas i USA;s krigföring för att försvara dollarn. Intrycket jag får är att den amerikanska finansinspektionen är dagens B52 och att det som nästan ser ut som en märklig fredlighet från Vita Huset bara är krigets fortsättning med andra medel.
    https://www.8dagar.com/2019/03/vad-ligger-bakom-swedbankkrisen.html

  2. De banker som stått närmast socialismen och staten är också de banker där korruptionen härjar som värst. De mindre och privatägda bankerna verkar klart mer seriösa. Jag lämnade Swedbank, som för länge sedan hade koppling till partiet Socialdemokraterna, för några år sedan och flyttade mitt till en mindre privatägd bank och det är absolut inget jag ångrar. Jag får service som passar mig bättre och känner mig inte som offer när banken ändrar i sina stora gemensamma lösningar för sina ”kunder”. Det socialdemokratiska partiet i Slovakien förlorade nu presidentposten som istället gick till en kvinna från något miljöparti. Folket var helt enkelt trötta på korruptionen. Jag tror det stora maktpartierna i spåren av socialismen har spelat ut sin roll. De ruttnar bort som en röd tråd genom hela Europa.

  3. Det är sådant som gör att bankirvampyrerna blir vredgade. Ryssland ansluter sig till den Kinesiska SWIFT systemet. Björne och Draken kan göra BIZNESS utan bankirens insyn, mellanhand eller nosande. När fler och fler följer detta exempel kommer City of London att död av blod torka. Sedan följer New York/Federal Reserve och inte längre därefter blir det ajöss med Hell Aviv (alla Meiliewovsky von Chinkwisnsky lämnar Palestina)

    https://www.rt.com/business/455121-russian-banks-chinese-swift/

  4. Visst är systemet ruttet men inte bara i bankerna

    https://www.youtube.com/watch?v=Kz1E17KnAd4

    Jag börjar förstå den rödgröna regeringen börjar få kalla fötter och i synnerhet den lejonpart som härstammar ur den socialistiska arbetarrörelsen.
    Den här före detta politiska massrörelsen har med tiden förlorat sin folkliga förankring och förminskats till ett vasallsystem som bygger på betalda lojaliteter.
    Man undrar verkligen hur det kommer bli med en eventuell framtida valförlust och partiets möjligheter till nomineringar välbetalda generaldirektörer och andra högre tjänster med generösa förmåner inom byråkratin begränsas.
    Då riskerar förtroenderaset komma både underifrån och ovanifrån.
    Nu är det långsökt men vi får inte glömma att i Frankrike gick arbetarepartiet mot en total kollaps.
    Inom det privata näringslivet har det inte varit helt ovanligt att farfar byggde upp företaget, fadern drev det vidare och sonen ledde företaget i konkurs.
    Det handlar om att kunna förvalta och utveckla.
    Saknas den kapaciteten kommer någon annan ofelbart att ta över.
    Det gäller såväl inom politiken som i affärslivet.
    Det är ett faktum som bekräftar evolutionen.
    Den som är bäst lämpad för livet vidare.
    Likaså den som är bäst lämpad blir ledare för flocken.
    Det känns som det börjar bli lite kaosartat inom det gamla Socialdemokratiska Arbetarepartiet.
    Som det inte längre existerar något handlingsprogram med något fördelaktigt att erbjuda.
    Långsiktigheten försvinner i bakgrunden när verkligheten spelar ut sina spratt och får planering att ersättas av panikåtgärder.
    Det här är något nytt för Socialdemokratin och som den inte har någon erfarenhet av hur det bör hanteras.
    Vet inte hur det här slutar men partiet Liberalernas senaste ställningstagande känns som ett halmstrå mindre för just Socialdemokraterna.
    Visst har tillgången till resurser betydelse.
    Men det är hushållandet av de resurser som finns som är avgörande för framgången.

    Något som den här sidorörelsen av arbetarrörelsen tycks ha missat på grund av dålig förvaltning.
    Vem bär ansvaret här då?
    Alla i Hyresgästföreningen?
    Men vad gör dom?
    Och vilka är de praktiska förutsättningarna för att de ska kunna göra något?
    Väldigt små skulle jag tro.

    Makt korrumperar.
    Förmodligen är det just det som riskerar fälla Löfven och den Socialdemokratiska Arbetarrörelsen.
    Ett inarbetat förtroendekapital måste ständigt förvaltas annars kan det snabbt gå förlorat.

  5. SWIFT är inte kinesiskt, jag tror det bara är ett syftningsfel. SWIFT betyder Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication och grundades i Europa 1973. USA stängdes ute från början, men under hot tilltvingade sig kontroll av systemet och använder det nu för hotelser om sanktioner. USA har hotat att stänga av bland annat Iran, Ryssland och Kina. Kinas system heter CIPS och Rysslands SPFS, båda kompatibla. Före SWIFT byggde transaktioner på överenskommelser mellan banker, vilket betydde att en transfer kunde gå från bank A til B till C till D, och alla kapade år sig en fet avgift. Alla transaktion i USD övervakas av USA som på så sätt kan kartlägga världens ekonomi i realtid i dollars. Systemen är gemenligen ett slags faktureringssystem, inga pengar byter ägare, den mottagande banken ger ”kredit” och i slutändan sker en avstämning. Nu kommer kryptovalutor där inga banker behövs, men ryktet påstår att även dom kommer att kontrolleras av bankerna i Sverige som kan fortsätta att kapa åt sig avgifter och staten kan massövervaka varenda utgift för ett tyggummi eller tidning. Kinas system blir annorlunda, vardagliga transaktioner registreras inte, man kan fritt transferera mellan anonyma kort eller mobiler. Endast stora transaktioner registreras. Bankerna i Kina kommer inte att få kontroll, vilket är situationen redan nu med WeChat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here