Anders Björnsson: Den medborgerliga plikten mot orätten – Julian Assange 50 år

7
811
Manifestation på Pressfrihetens dag 3 maj 2021 utan byggnaden på Kungsholmen med redaktionerna för DN och Dagens Industri

Detta är Anders Björnssons tal vid manifestationen 3 juli av ”Stödkommittén för Julian Assange”.
Se och hör från den fina Assangemanifestationen i Stockholm igår! Talet lästes av Charlotte Krook.

Anders Björnsson: Den medborgerliga plikten mot orätten – Julian Assange 50 år.

Julian Assange har avslöjat svåra brott – brott mot krigets lagar. Därför riskerar han att dömas som en brottsling. Detta är en gangsterlogik. Han har avslöjat laglöst statligt våld mot civila oskyldiga. Därför hänger hans eget liv på en skör tråd. Detta ska kallas mod. Julian Assange har behandlats med en hänsynslös brist på respekt av den svenska staten. Därför måste han få upprättelse. Han har som varje journalist i hans situation måste göra: han har berättat sanningen. Därför borde han belönas.

Julian Assange trodde på Sverige, på svensk yttrandefrihet, på vår grundlagsskyddade rätt att granska vad makten har för sig. Men Sverige – det politiskt-mediala komplexet – har misstrott Julian Assange. Ledande svenska opinionsbildare har försökt att karaktärsmörda honom. Det är otäckt. De som ropar ”Stena! Stena!” sitter själva i skyddat bo. Medan Julian Assange sitter i fängelsecell och i domstolsbås. Det är lätt att se vem som faller till föga för styrkan och vem som faller offer för styrkan i detta drama.

Här står – på ett plan – rättänkaren mot den rättrådige. Den som inte riskerar något för egen del därför att han inte tänker fel eller tänker fel på ett harmlöst sätt – mot den rättrådige som riskerar allt, inte bara sin frihet att röra sig och att kommunicera utan kanske också sitt anseende, sin familj, sin försörjning. Detta sker i samhällen som kallar sig själva för demokratier, i stater som anser sig för mer än andra. Detta har skett med hjälp av lydstaten Sverige.

Vem är utan all skuld? Men skyldig kan bara den vara som överbevisas om ett brott. Julian Assange har inte ställts inför rättvisan. Han har ställts inför orättvisan. Och han betraktas som en brottsling – endast av politiska skäl. Hans andliga och kroppsliga hälsa är i farozonen. Varför? Jag kan inte se någon annan orsak än att han har gjort sin medborgerliga och sin professionella plikt. Det är det som är farligt. Därför måste andra medborgare och yrkesmän, lekmän och intellektuella protestera.

Och därför är han värd vår aktning och vår hyllning.

Under många av sina bästa år har Julian Assange befunnit sig isolerad från sin omvärld. Som makten har ödelagt Assanges liv, så gjorde man inte med kardinaler under kommunistiska regimer i vår del av världen. Av den anledningen: Hur viktigt är det inte, att vi på hans högtidsdag visar, vilket stöd det finns för honom i Sverige och i många andra länder. Han inspirerar oss. Vi glömmer honom inte. Han har utfört bedrifter, som vi alla bör vara honom tacksamma för.

Vi är faktiskt skyldiga honom ett HURRA.

Anmärkning. – Ovanstående tal upplästes vid en solidaritets- och hyllningsmanifestation för Julian Assange i Stockholm den 3 juli, då han fyllde femtio år.

Föregående artikelKKP – grattis till hundraåringen! Men är Kina socialistiskt?
Nästa artikelEU vill bestämma vad som är sanning i det Du skriver och läser!

7 KOMMENTARER

 1. Vi går igenom en verkligt otäck epok i skuggan av vissa stormakter. Hade krigen mot de vietnamesiska och algeriska folken, som började för över femtio år sedan, pågått idag hade i princip inte en enda svensk politiker haft någon minsta åsikt, inte ens i den trånga och malliga liberala korrekta åsiktskorridoren, ja, inte ens på Dagens Nyheters ledarsida. När de rasistiska lynchningarna ägde rum i amerikanska södern och i de latinamerikanska diktaturerna långt in på 1950- och 1960-talen, ja – då skulle vi också varit tysta.

  Det händer – alltså är det rätt.

  Det är dagens högsta politiska moralfilosofi. Att hindra ett våldsamt händelseförlopp är fel. Det imperiala ny-orwellska tänkandet har slagit rot. Tyckarna är tysta, tystade av sig själva som i fallet Assange. Hade Assange istället hetat Navalnyj hade han haft större tur. Vår inre imperiala kompass styrs av en avlägsen våldsam stormakts magnetfält, den pekar i vansinnigt fel och vilsen riktning.

  Nästa år, 2022, är det hundra år sedan fascismen tog makten i Italien. Det skedde inom, inte emot (vilket många tror än idag) ett demokratiskt parlamentariskt system, med anständiga partiers hjälp och italienska kungens godkännande.

  Att ha åsikter och principer är verkligen farligt, att inte ha åsikter och principer i en rättsstat och demokrati är ännu farligare, vare sig vissa hyllade och moraliska statschefer faller tre gånger i samma flygplanstrappa eller inte. Vårt öde är skamligt beseglat.

  Assanges öde och det moraliska fria ordet är vår tids 1922, 1933 och orwellska Arbeit macht frei i vår epoks upp-och-nedvända moraliska skrattspegel. Vi leds av de orwellska ordens felaktiga innebörd och betydelse.

  Att tiga är att hålla med. Vi är våra egna quislingar och medlöpare. Våra efterkommande och de dödas minnen från kriget i Irak kommer att döma också oss. Med rätta dessutom. Sådan är vår tids stämningar. Men vi är nästan alla tysta. Det är lika tyst som i Julian Assanges fängelsecell i London, ditsatt av folk som löper troget dag och natt, decennium efter decennium i det imperiala hundkopplet.

  • Den som idag inte fattar att USA är den värsta olyckan världen skådat sedan Hitler-Tyskland måste vara totalt hjärntvättad av USA-propagandan! Men tydligen är det så att en del inte vågar släppa sargen och inse sanningen om det onda f d imperiet på andra sidan Atlanten som i sin dödsspiral tydligen tänker ställa till med så mycket skada som möjligt..En senil marionett som kallas president ska tydligen vara ansiktet utåt tills makthavarna fått nog och tillsätter en egen långt mer korrumperad nickedocka på posten som de kan styra efter behag! Det är nog så att världen måste stålsätta sig mot vad som komma skall och förbereda sig…Har vi tur så försvinner USA precis som Storbritannien som en pyspunka men tyvärr ser det inte ut att bli så…Hoppet står till att de stora delstaterna till slut får nog av galningarna i Washington och upplöser den dysfunktionella skiten som kallar sig USA för gott!

 2. Det är CIAs och USAs narrativ och propaganda som nu intensivt drivs i svenska media. Nu har man även dammat av Ardin historien, men det är en helt ny version som presenteras nu. Det är USAs och CIAs version för att smutskasta och misstänkliggöra Assange.
  https://www.dn.se/sverige/anna-ardin-bryter-tystnaden-om-assange-efter-tio-ar/
  https://www.dn.se/kultur/ardins-bok-gor-att-samtalet-om-sexuellt-vald-blir-mindre-rabiat/
  Storyn då för tio år sedan var att den äldre kvinnan hade stalked Assange och var sjukt attraherad av honom. Han skulle bli hennes byte, och hon tog hem honom, dom bodde ihop som ett par på hennes initiativ. Sedan dumpades hon för en yngre kvinna, och det blev ett svartsjukedrama. Genom gamla CIA kontakter erbjöd hon sig leverera hans ”huvud på ett fat” mot betalning. Precis som i Pirat Bay fallet satte CIA tryck på Sverige, dom ville ha Assange, men Assanges ”huvud” är ännu inte levererat. Det är i alla fall den versionen jag sett och kommer ihåg.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/usa-pressade-svenska-regeringen-hot-om-sanktioner-bakom-fildelarrazzia
  https://www.expressen.se/nyheter/usa-hotade-sverige-med-sanktioner/
  DN och Bonniers har nyligen börjat att driva CIAs och USAs kampanjer och narrativ. Man producerar ett mycket övertygande och lysande reportage om hur en fyrstjärnig USA general flyger över Gotland och hur USA installerar sina vapensystem i Sverige, på svensk bekostnad. Någon kritisk granskning av varför generaler från en främmande makt, dessutom världens mest aggressiva och expansivare militära stormakt, flyger runt i Sverige och inspekterar hur svensk mark och terräng kan bäst utnyttjas for amerikanska krigsoperationer görs naturligtvis inte. Detta är brott mot grundlagen. Sverige görs beroende av utländsk makt, USA, vilket kan ge livstids fängelse. Indoktrineringen är verkligen otäck.
  https://www.dn.se/sverige/sa-kan-nya-vapnet-patriot-knyta-sverige-narmare-usa/

  • Det korkade politiker inte inser att Sverige blir ett mål för ryska missiler ifall en storkonflikt bryter ut! Patriot som skydd mot de nya ryska missilerna är ju dömt att misslyckas vilket inte den måttligt begåvade Hultqvist verkar begripa…Men så var han ju malaj i det militära innan han blev utslängd så inget förvånar! Att vara USA-lakej har sina risker och hur det ens kan vara möjligt att militär från USA är här och styr och ställer utan frågor från den menlösa oppositionen visar väl på hur illa det är inom svensk politik! Vilken skillnad på Ungern som verkligen visar integritet mot allt översitteri…Komiskt igår när svenska EU-ministern beklagar sig över att Ungern inte låter sig kuvas och dessutom klagar på att Ungern i stort sett inför samma system som Sverige när det gäller att utse domare…Den egna skiten luktar inte i Stockholm!

   • Nja, Ungerns problem är att med den katolska stockkonservativa agenda man har i politiken, liksom Polens, är att man politiskt borde snarare söka medlemskap i dagens Ryska federation och inte som nu segla in i Europeiska unionen under falsk flagg och diskriminera minoriteter, lägga ned universitet och hota den förut fria forskningen och statskontrollera media.

    Vi har tyvärr i Europa fått två nya konservativa högerdiktaturer med politiska idéer från före året 1914 som inte platsar bland civiliserade demokratiska rättsstater inom Europeiska unionen.

    Jag håller helt med den nederländske premiärministern Mark Rutte som kräver att den ungerska konservativa högerdiktaturen skall lämna det europeiska samarbetet.
    Europas politiska status och säkerhet måste hållas rent från högerpopulism och ren fascism som dessutom skall ta del av europeiska skattebetalares pengar i EU-bidrag. I Ungerns fall väntar dock den bistra framtiden och verkligheten: ekonomin är nämligen i uselt skick som den förvandlas till under Viktor Orban och Fidesz-regimen.

   • Inte bara det. Dels binder det Sverige under krigshetsaren USAs kontroll rent tekniskt. Patriot systemet är ett nätverk som kan fjärrstyras från USA, eller helt stängas av. Tekniskt är Sverige nu bara en livegen träl under USAs totalitära kontroll. Sedan kan det användas inte bara för försvar, det fungera lika bra för anfall och för att skydda USAs anfallande missiler mot ett ryskt antimissil försvar. Missiler som sänds upp för att stoppa USAs attack missiler kan stoppas. Dessutom är det värdelöst. De fungerar inte. Vid anfallet på oljeraffinaderiet i Saudiarabien flög dessa hemmatillverka drönare bara förbi det. Vad jag ser rent tekniskt är det en förberedelse på ett amerikanskt anfall på Ryssland. Det kallas för försvarssystem, men i verkligheten är det en del av ett anfallssystem. Det skyddar attackerande missiler. Dessutom är det baserat på teknologi från 1981 när det konstruerades, alltså basen är över 40 år gammal teknologi.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here