Är regimförändringen i Bangladesh en moralisk fråga?

3
165
premiärminister Sheikh Hasina

Vi har nyligen publicerat ett par artiklar om omvälvningen i Bangladesh:
Vilken är den bästa vägen framåt för Bangladesh efter regimförändringen? 7 augusti
USA-vänlig politiker tar över i Bangladesh. 8 augusti.

https://www.deccanherald.com/opinion/regime-change-in-dhaka-a-morality-play-3139767
I en kommentar till det snabba regimskiftet i Bangladesh där den mångårige ledaren Sheikh Hasina avsattes och ersattes med den USA-stödde Muhammad Yunus, skriver den erfarne indiske diplomaten MK Bhadrakumar i Deccan Herald 

M.K Bhadrakumar
Den låsta politiska situationen i Bangladesh har tagit en dramatisk vändning. Det som började som studentagitation mot kvoteringssystemet för knappa statliga jobb för ättlingar till frihetskämpar kulminerade i ett regimskifte. Det finns några användbara lärdomar här.

Den hastighet med vilken studentagitationen förvandlades till en anti-regeringsrörelse var imponerande. Detta väcker några oroande frågor. Det har funnits en kuslig likhet med andra färgrevolutioner. Bangladesh är för USA ett prioriterat land för ”demokratisering” och en grundbult i USA:s indo-Stillahavsstrategi.

Washington har satt press på Hasina att komma i förgrunden. Hasina vägrade envist att gå med i Quad, och det var förmodligen den utlösande faktorn. Med färgrevolutionens misslyckande i Thailand, stillastående uppror i Myanmar och kinesisk konsolidering i Sri Lanka och Maldiverna – Bangladeshs betydelse för västerländsk strategi i regionen är oöverträffad.

Red: USA har bildat Quad-gruppen tillsammans med Australien, Indien och Japan som ett konkurrerande alternativ till BRI. Indien är även med i både BRICS, i den av Kina och Ryssland ledda militäralliansen Shanghai Cooperation Organisation (SCO). (Utdrag  ur ”USA som världspolis”). Läs ”USA som världspolis”

Intressant nog var Vita huset redo med ett uttalande i realtid som uttryckligen välkomnade regimbytet i Dhaka och berömde armén: ”USA har länge efterlyst respekt för demokratiska rättigheter i Bangladesh, och vi uppmanar till att den interimistiska regeringsbildningen blir demokratisk. och inkluderande. Vi berömmer armén för den återhållsamhet de har visat i dag.”

Byter man ut ”Ukraina”, ”Ryssland” och ”Svarta havet” med ”Bangladesh”, ”Indien” och ”Bengaliska viken” får man ett uppseendeväckande perspektiv genom dimman.

Enkelt uttryckt har externa krafter förstärkt kraven från inhemska grupper.

Detta hände i Bangladesh. Om inte detta modus operandi förstås, förlorar Indien sitt handlingsutrymme. Vi befinner oss i ett känsligt globalt historiskt ögonblick, och västerländska böjelser att ingripa i länders regimpolitik tenderar att intensifieras – Pakistan först, Bangladesh nu.

Relaterat
USA:s störtande av Pakistans förre, neutrale premiärminister Imran Khan.

Föregående artikelHur Storbritannien ignorerade sin etniska konflikt
Nästa artikelInformation och desinformation om Kuba och dess valsystem
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Amerikansk definition av termen demokrati, ”still going strong! ”Hillary Clinton can abandon dreams she may have had of buying a vacation dacha in Sochi.
    Any Joe Biden post-presidency plans for starting a business in Moscow will have to be shelved.”

  2. Mycket läsvärt.
    Tänk alla Västerlänningar som stolt sluter upp bakom ”Demokratin”.
    Jag menar alla dem är medlöpare till den Västerländska Imperialismen med dess utnyttjande och förtryck över många av resten av Världens länder.
    Jag vill istället hylla länder som ex. vis Ryssland, Kina, Nord Korea, Iran m.fl. som vågar stå emot den Västerländska Imperialismen.

    Jag gillar inläggen från den erfarne indiske diplomaten MK Bhadrakumar.

  3. Att sätta en utstuderad ränteockrare och usa-lakej att styra Bangladesh kan bara gå illa. Jag hoppas att Indien gör som Ryssland för Ukraina och skapar fred i Bangladesh.

    Red: Denne Mats Larsson har en annan e-mail-adress än Uppsala-fysikern Mats Larsson. På http://www.hitta.se finns telefonnummer till över 1000 Mats Larsson.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here