Hög dödlighet även bland barn och mödrar i USA. Klass, politik och hälsa.

11
5222
Barn. Bild i Creativecommons.

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som torde vara högst aktuell. Den ekonomiska situationen i USA tycks ha försämrats för många. Inte minst tidigare under coronapandemin och nu under rekordhög inflation.
Hur klarar USA coronan – matbrist på gång?


Hög dödlighet även bland barn och mödrar i USA. Klass, politik och hälsa.

Jag skrev 19 maj 2019 om ökad dödlighet bland vuxna i USA. Den kan tillskrivas ökat missbruk, men också andra, socioekonomiska, faktorer med stor sannolikhet. Kapitalet, läkemedelsindustrin och mutade läkare orsakar kraftig ökning av heroinmissbruk och dödlighet.


Vill komplettera med den inte helt ointressanta uppgiften om ökad barn- och mödradödlighet också, och med ett resonemang om ekonomi, politik och hälsa, utgående från en tidigare artikel.

Av misstag och i hastigheten, samt pga akut men övergående hälsoproblem, har jag publicerat ett mer ofullständigt utkast till artikel om detta. Beklagar verkligen.

Återpublicerar nu. Är medveten om att uppgifterna är några år gamla, men detta ändrar inget i bedömningar.

Ökad mödradödlighet i USA.

CNN har rapporterade redan 2015 att ”Det är svårt att förstå hur USA, en av de rikaste nationerna i världen, nu är ett av endast åtta länder – inklusive Afghanistan och Sydsudan – där antalet kvinnor dör som ett resultat av graviditet och förlossning går upp. För mer än 25 år sedan, 1987, fanns det 7,2 dödsfall av mödrar per 100 000 levande födda i USA, enligt Centers for Disease Control and Prevention. År 2011 hade antalet mer än fördubblats till 17,8 dödsfall per 100 000 födda. ”…” En rad experter klargjorde att det finns ett antal problem, inklusive fetma-relaterade komplikationer som högt blodtryck och diabetes, den dramatiska ökningen i antal kejsarsnitt, brist på tillgång till bra hälso- och sjukvård till rimlig kostnad, och flera äldre kvinnor som föder barn.” Dr Michael Brodman, ordförande för institutionen för obstetrik, gynekologi och reproduktiv vetenskap vid Mount Sinai Health System i New York pekar på en större fråga (än komplicerade patienter): den stora variationen av den vård som erbjuds på sjukhus över hela landet. Om man är i New York, blir du behandlad på ett sätt. Om man är i Buffalo blir man behandlad på ett annat sätt, och om man är i Missouri, blir man behandlad på ett tredje sätt, säger Brodman. ”Det här är den amerikanska individualistiska sorts saker, ”Jag vet vad jag gör och fortsätter med det. ”Inom hälso- och sjukvård fungerar det inte.” CNN

Också hög barnadödlighet i USA. Över fem barn av 1000 dör i USA innan de fyller ett år. Det är ungefär två-tre gånger högre än i Japan och i Skandinavien.
Wikipedia.

Redan för länge sedan noterades att inte bara dödligheten bland vuxna, utan även den bland barn, var relaterat till socialklass. Man fann för över 25 år sedan att de socialklassrelaterade skillnaderna i spädbarnsdödlighet var större i USA än i Sverige, vilket kunde relateras till större socialklass-skillnader i USAhär. Jag har här inte ambitionen att söka göra en aktuell summering av den omfattande litteraturen om socialklass och dödlighet, men övergår nu ändå till nästan avsnitt. Uppfattar att detta är aktuellt även idag även om siffrorna inte är helt aktuella.

Något om socialklass och hälsa och dödlighet:
31/12 2013 skrev jag
Att hälsa och dödlighet varierar med social ställning och ekonomiska tillgångar har man noterat åtminstone sedan medeltiden. Till en del beror dessa skillnader på att omfattningen (prevalensen) av hälsorelaterade vanor (rökning, födointag som medför fetma etc.) varierar i olika klasser eller socioekonomiska grupper. Forskning har under de senaste decennierna visat att det kvarstår sociala och socioekonomiska orsaker till ohälsa, sjuklighet och dödlighet även när man statistiskt kontrollerar för skillnader i hälsovanor. Denna omfattande forskning kallas ofta socialepidemiologisk eftersom man använder epidemiologiska metoder. Vad göra åt sociala skillnader i hälsa och dödlighet?

Bilden ovan kommer från Västra Götalandsregionen och deras arbete ”Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland” som antogs den 24 september 2013 av regionfullmäktige. Därmed var Västra Götalandsregionen först i landet med ett politiskt beslut kring åtgärder för en mer jämlik hälsa.

I DN Debatt skrev 29/1 2013 fyra forskare att de sociala skillnaderna i dödlighet har ökat i Sverige, Norge och Finland sedan 2-3 decennier, att skillnaden i livslängd ökat mellan olika länder i världen och att den globala ojämlikheten i livslängd ökat. Forskarna pekar på en ”Välfärdsparadox” och skrev att ”ojämlikheten i hälsa och livslängd ökar faktiskt trots ett omfattande system av sociala skyddsåtgärder” och kritiserar dåvarande socialförsäkringsminister Ulf Kristersson för dennes felaktiga påstående att ”jämlikheten i livslängd bland svenskarna har aldrig varit så stor som idag” (Newsmill 14(8 2012). De påminner om att ”jämlika förutsättningar för hälsa är inskrivet i den svenska hälso- och sjukvårdslagen”.

Författarna diskuterade på DN Debatt olika samhälleliga potentiella orsaker till de ökade hälsoskillnader, på basis av en relativ omfattande forskning. De nämner inte explicit boken ”Jämlikhetsanden”, som de väl känner till. Baserad på vetenskapliga analyser fann professor Richard Wilkinson och universitetslektor Kate Pickett ett tydligt positivt samband mellan graden av jämlikhet i utvecklade länder och i USA:s delstater och olika positiva mått på hälsa och sociala förhållanden. Boken väckte stor uppmärksamhet och fick väsentligen (mycket) positiva recensioner. ”Antagligen årets viktigaste bok” skriver recensenten i the Guardian, medan man i den aktade, väsentligen neoliberala ekonomiska tidskriften ”The Economist” faktiskt skriver ”Det är långtgående slutsatser författarna drar, men bevisen, som är smärtsamt tydligt framlagda, är svåra att säga emot”.

Min egen recension i Läkartidningen är också klart positiv, men betonar att resultaten är begränsade bland annat då uppgifter från Asien, Afrika och Sydamerika saknas. Senare kom boken ”The spiritual level delusion”, på svenska påpassligt översatt med titeln ”Jämlikhetsbluffen” och utgiven av icke helt obekanta Timbro förlag, som kritiserar ”Jämlikhetsanden”. Den kritiken har i sin tur bemötts ganska övertygande på ”The equality Trust”. här.
Jag skjuter här in andra erfarenheter. Den ansedda medicinska tidskriften the Lancet rapporterade 2009 (2009;373: 399-407) att dödligheten ökade och att medellivslängden minskade i de flesta post-kommunistiska länder i Europa i början av 1990-talet. Man fann att massprivatiseringsprogrammen (överföring av minst 25 % av stora statligt ägda företag till den privata sektorn inom 2 år) var förenade med en ökning av dödligheten bland vuxna män med 13 %. Detta genomfördes snabbast och mest genomgripande i Ryssland, där också dödligheten ökade mest.

Det mycket välmeriterade författarkollektivet till den vetenskaplig artikel ”Differences in life expectancy due to race and educational differences are widening and many may not catch up” (Health Affairs 2012;31:1803-1813) drar slutsatsen ”Budskapet för policymakers är klart: Sprid och öka utbildningen till unga, medelålders och äldre människor med olika rasbakgrund för att minska det stora gapet i hälsa och livslängd som består idag”.. Min kommentar är att det finns visst vetenskapligt stöd för att utbildningsnivå har positiv betydelse för hälsa och livslängd, även om generaliserbarheten till hela befolkningen torde vara begränsad.

Men slutsatsen inte är tillräckligt hållbar av flera skäl. Med tanke på den omfattande arbetslösheten i USA (officiellt omkring 5 % med ett mått men 20 % med ett annat mått) är det högst osäkert om ökad utbildning (vem ska betala för den?) i dagens situation skapar jobb, ökad trygghet eller i sig bättre levnadsvanor bland de med lägre utbildning i hela befolkningen.

Professor Denny Vågerö har ett intressantare förslag och ligger närmare den bedömning som skett av Marmot-kommissionen på uppdrag av WHO. Han för fram tre punkter för en global folkhälsopolitik:
1. Förändring av den globala fördelningen av makt, pengar och resurser.
2. Förbättrade dagliga levnadsförhållanden för alla.
3. Löpande system för bevakning och analys av globala hälsotrender – samt av insatser för att lösa hälsoproblem.

Denny Vågerö: ”Huvudinnehållet i en ny politik för global folkhälsa måste handla om att reducera de enorma globala klyftorna i hälsa genom att lyfta de som släpar efter”.Han skriver att ”Det fanns tidigare en uppfattning att den globala ekonomiska tillväxten mer eller mindre automatiskt ledde till bättre hälsa för alla”, och nämner Globaliseringsrådets första rapport (Norberg 2007, sid 83-85). ”Idag vet vi att det inte stämmer”. Han nämner också att att ”Världsbankens och IMF:s roll och inflytande ofta varit negativt ur hälsosynpunkt”.
Detta behandlas ganska ingående i boken ”USA som världspolis” – se annons på bloggsidan.

Men största potentialen ligger nog i att ersätta kapitalismen med ett mer humant och mer demokratiskt ekonomiskt system baserad på planekonomi och på att befolkningen kontrollerar resurserna och produktionsmedlen på jorden i stället för en liten, liten grupp som nu. Denna lilla grupp använder sin makt och sin fångenskap i kapitalismens tvångströja till att sträva efter att i konkurrens maximera företagens vinster i stället för att producera för befolkningens behov på basis av analyser och demokratiskt fattade beslut. Detta diskuteras i flera andra blogginlägg.

Befolkningen mer beredd än man tror!
I en opinionsundersökning 2009 av BBC World Service med 29 000 svarande i 27 länder menade endast 11 % att kapitalismen fungerade väl och att ökad reglering inte var en bra idé. I en aktuell uppfattade 40 % av tillfrågade i ett representativt befolkningsurval i USA ordet ”capitalism” som negativt (medan 60 % såg negativt på ordet ”socialism). (http://www.politico.com/news/stories/1211/70926.html (”Capitalism is on the decline in America -at least the word is”).

Föregående artikelUSA:s militäre ÖB Mark Milley förutspår lång, ”mycket våldsam” ukrainsk motoffensiv
Nästa artikelVad säger Putin egentligen öppenhjärtigt idag till ryska krigskorrespondenter om Ukraina-kriget idag?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

  1. En undran: med tanke på att det brukar inte vara de rikaste som tar värvning som fotsoldater undrar jag om forskarna har uppmärksammat någon form av samband mellan de veteraner som har varit exponerade mot Agent Orange (i detta fall gäller det även värnpliktiga) respektive DU-ammunitionsdamm (i detta fall även privatarmé-medlemmar) och diverse åkommor hos deras avkomma.
    Att psykiska krigsskador leder till en rad följder, varav även indirekta somatiska (följder av diverse missbruk, varav socker), kunde tänkas ömsom dölja ömsom förstärka andra tänkbara orsaker till barndödlighet.
    Vad säger forskningen?
    (DU-ammunitionsdamm har ju lämnat dödliga spår efter sig i f.d. Jugoslavien; därför min fråga.)

  2. Att ett ”mer humant och mer demokratiskt ekonomiskt system baserad på planekonomi och på att befolkningen kontrollerar resurserna och produktionsmedlen på jorden” är nog ingen garanti för ekologisk hållbarhet.

    Bara för att oligarkerna inte klarar av långsiktigt tänkande betyder inte att folkets planekonomiska demokrati kommer klara av det. Exemplet Aralsjön är väl talande för mänsklig dumhet under demokratisk kommunism.

    Kuba har visserligen ställt om till ekologisk hållbarhet, men beror det på intelligens eller ren nödvändighet? I samtal med människor blir jag alltmer övertygad om att mänsklighetens oförmåga att kontrollera sin numerär, konsumtion och miljö.

    Människorna bryr sig i allmänhet inte om barnens väl, naturen eller framtidens generationer alls. Inte alls. Kortsiktig girighet och total dubbelmoral styr deras hjärnor. Blå krage, grön krage eller röd krage saknar ofta betydelse. Har de ens ”människovärde”, tänker jag ofta efter en stunds samtal.

    Ett system kontrollerat av de här känslomässigt döda människorna, som inte bryr sig om vetenskap, sanning eller fred, men bara lyder kortsiktig girighet när de röstar, har förmodligen inget gott att vänta sig. Det är en rent matematisk omöjlighet att få detta att fungera, enligt exponentialfunktionens effekt på vilket tillväxande system som helst.

    Ingen bryr sig om barnen, allra minst de som utger sig för att göra det genom att kalla sig ”kristna”. De tycks mestadels vara upptagna med fantasier om sin egen fåfänga odödlighet och egen uppståndelse, inte i att skapa ett himmelrike på vår jord här i nuet med den allsmäktige guden i hjärtat för barnens väl, trots att detta ger direkt belöning och tillfredsställelse av att göra det goda och det rätta. De skiter i barnen, även i sina egna. De röstar för bedragare, krig, korruption och miljöförstöring i val efter val, eller kastar bort sina röster på icke-valsamverkande minipartier, trots 4%-spärrens existens

    Är de ”värdiga” någonting som människor? Har de människovärde? Skulle inte världen bli bättre om dessa människor begick självmord allihop? Men så ser jag människor som Greta och de andra barnen som bryr sig och tänker att det kanske finns en chans ändå. Människor som vill rädda planeten. Ja. Det finns fina människor också. Människor med värde, fastän jag tror de är vilseledda, men hur i fanken organiserar de sig?

    Hur får vi in denna hederliga intelligens in i beslutande positioner om de inte skapar partier som valsamverkar mot 4%-spärren eller grottar ned sig i oviktiga och repellerande frågor?

    • Du vill ha garantier, Martin G. Det finns inga garantier i dessa frågor. Är inte det ganska självklart? Du, och jag med för den delen, har en garanti framför oss. Vi kommer att med till visshet gränsande sannolikhet bägge två att någon gång dö. Frågan här är vilket som har störst sannolikhet att ge bästa möjliga liv för jordens befolkning. Är det det kapitalistiska systemet, med några få som äger de ekonomiska resurserna (de blir dessutom allt färre) och med marknadskrafterna vid rodret, eller är det någon form av planekonomi där medvetna val rattar båten. Här finns inga garantier, även ett medvetet val kan bära fel. Fråga av intresse är snarast vem som skall styra, och hur dessa skall kunna komma fram till spakarna.

    • Martin, jag glömde fråga en sak. Du skriver dig som: Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet. Med din inställning till garantier undrar jag var du menar med vetenskap.

      • Riktigt Bertil. Några garantier för överlevnad finns det givetvis inte när naiva och psykopatiska människoapor med dålig karaktär är inblandade i processen.

        Med vetenskap, så menar jag att:
        1. INTE resonera medelst välkända osanningar. (Läs mer under menyn om ”evident sanning” på den hemsida jag länkar till) D.v.s. att samhällsdiskussionen blir sann, inte propagandistisk eller till förmån för enskilda intressenter, medan kritiker tystas.
        2. Bedriva en deliberativ samtalsdemokrati, d.v.s. att använda hövlighet och ord med samma betydelser när vi resonerar.
        3. Använda hypotetiskt deduktiv metod.

  3. Jag har varit utan Internetuppkoppling ett par dagar så jag har därför inte kunnat kommentera här på Global Politics. Då jag inte har någon TV blev det till att börja med nyhetstorka totalt. Min enda kommunikation med omvärlden blev senare radion. Det fanns inget annat val. Min upptäckt blev att det svårligen gick att lyssna på radion och P1 blev enda möjligheten därför blaj blaj musiken i de andra kanalerna tål jag inte överhuvudtaget. Det skulle vara P2 i så fall men där är det så dåliga sändningar. I varje fall har det varit det förut. Valet blev radions Program 1. Kanske var det en tillfällighet men det gånger jag lyssnade var ungefär som att läsa den här bloggen och det inlägget ovan handlar om fick jag lyssna till två gånger. På samma dag till och med. Förutom de korta nyhetssändningarna så upplever jag radions P1 som en vänsterinriktad kulturkanal. Ja, precis som den här bloggen kan man säga. Ett ständigt kretsande kring fattigdom, orättvisor, giriga arbetsgivare (idag SAS), ojämlikhet i USA, strukturell rasism, krig med mera, med mera. Till slut orkade jag inte mer och stängde av radion. Utanför blev fågelsången och fågelkvittret vackrare än vanligt. Jag kan njuta av både måsars skrik och kråkors kraxande. Men det är ändå skönt att Global Politics är tillbaka i mitt hem. Det pratas ibland om ”revolution” här. Men jag vill nog mena att www och det nu sedan ett par decennier etablerade digitala medier samhället är nog så nära en revolution man kan komma. En totalt världsomspännande revolution dessutom.

  4. USA drunknar i sin egen Corona-dynga. Socialist Kuba däremot blomstrar och delar av sin hälsovård med andra! I ”supermakten” USA dör folk på grund av vårdbrist, fattigdom och droger. I Kuba frodas folket och Kuba kan t o m exportera sitt hälsovälstånd till andra länder. Självklart blir Förste Idioten Trump och det pompösa köttberget rabiata då Kuba hjälper Peru – ett av många länder som har Kuba att tacka för i sitt kamp mot Corona.

    ”A team of 85 Cuban doctors and nurses arrived in Peru on June 3 to help the Andean nation tackle the coronavirus pandemic. That same day, U.S. Secretary of State Mike Pompeo announced another tightening of the sanctions screws. This time he targeted seven Cuban entities, including Fincimex, one of the principal financial institutions handling remittances to the country. Also targeted was Marriott International, which was ordered to cease operations in Cuba, and other companies in the tourism sector, an industry that constitutes 10 percent of Cuba’s gross domestic product and has been devastated globally by the pandemic.

    It seems that the more Cuba helps the world, the more it gets hammered by the Trump administration. While Cuba has endured a U.S. embargo for nearly 60 years, Trump has revved up the stakes with a “maximum pressure” strategy that includes more than 90 economic measures placed against the nation since January 2019.”

    https://consortiumnews.com/2020/06/17/trump-hammers-cuba-while-cuba-cures-the-sick/

  5. USA med sin bästa vän England, tänker mer på att föra krig i världen än barnen i landet.
    Jag skulle hellre levt i Gaddafis Libyen än i USA och England, som fattig utan inkomst.
    Där var alla tillförsäkrade bostad, mat, fri sjukvård och fri utbildning.
    Medan England krigar utomlands får barnen lägga sig utan mat i magen flera dagar i månaden.

    ▶️ One in five households in the UK reported skipping meals or not eating for a whole day in January, according to the Food Foundation.

    Barnens mat fattigdom har fördubblats i England, i januari 2022 var det 12%.
    Nu är det 4 miljoner som lever i mat fattigdom i UK.

    Mycket viktigare tycker England, att satsa sina pengar på att utbilda nazister i Ukraina till stridsberedda militärer än att barnen får mat att äta.
    Precis som de tycker att det är viktigare att skicka vapen till Ukraina än att alla barn kan äta mat varje dag året om.

    https://t.me/presstv/61666

  6. Ska vi tro att mångkultur, migrations- och asylinvandring inte på något sätt påverkar ökad dödlighet bland kvinnor och barn i USA?

    Vårt land Sverige har en förebild i USA så samma antagande bör göras här?

    Ja, borgerligheten vill i varje fall ha det så.
    Och absolut också den politiska vänstern.

    Men jag tror inte på det.
    Jag anser det vara politiskt hyckleri och lögner.

    Helt enkelt därför verkligheten gett en helt annan bild.
    En verklighet som ofta är offentlig men som ändå förnekas eller förvrängs.

    I dag har en kvinna 60 års åldern blivit gravt misshandlad på kyrkogården.
    En minderårig ”pojke” är skäligen misstänkt.
    Liksom en 40 åring för skyddande av brottsling.

    Ärligt, jag tycker det otäckt och gå ut numera.
    Är ofta på helspänn för att upptäcka något hotfullt.
    Är man ens säker hemma nu längre?

    Jag anser borgarna förstört Sverige.
    För att blidka USA.
    Den politiska vänstern har varit goda medhjälpare.
    Vänsterns humanism har varit mer än värdefull för borgaren.

    Det är inte bara språket som är vackert i Ryssland och Belarus.
    Det är länder som man vågar gå ut i utan att riskera liv och hälsa.

    För de här ländernas egen hälsa är det synnerligen viktigt de håller den västerländska borgerliga demokratin utanför sitt land, sin kultur och sin tradition.

    I dag har det varit skolavslutning och de har spelat rock- och popmusik på det engelska imperialistspråket i gårdarna runt om kring.

    Jag vill så klart ungdomarna ska ha roligt men det är träligt och tvingas lyssna på dyngan.

    Med en positivare inställning till Ryssland så skulle vi faktiskt haft ett bredare utbud.

    Men nu är jag inne i alla fall och ska växla till Youtube för att se vad de rekommenderar mig för rysk musik idag.

    Youtube är förvisso amerikanskt, men de tar hänsyn till vad lyssnaren vill ha om man är tillräckligt bestämd och det är jag.

    Det ryska ska det vara och Youtube brukar leverera.

  7. USA har en destruktiv kultur och ett destruktivt samhälle som man med våld försöker pracka på resten av världen. Våldet i USA, vapenvåldet och opioid krisen är välkänt. Medan nationalhälsan i Kina ständigt förbättras går det åt andra hållet i USA. Opioid katastrofen är välkänd, fetma, dålig hälsa, och droger gör 75 av ungdomar omöjliga för militärtjänst, så USA arbetar nu på ett system för legotrupper dom kallar NATO.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here