Behovet av en ny politisk begreppsapparat

14
378

Fotomontage: The Cradle
En artikel av den socialistiske ekonomiprofessorn Michael Hudson https://michael-hudson.com/2024/07/the-need-for-a-new-political-vocabulary/

Det nyliberala krigshetsande Labourpartiets jordskredsseger över det nyliberala krigshetsande konservativa partiet i Storbritannien den 4 juli tvingar oss att undra vad pressen egentligen menar när de beskriver val. De hänvisar till politiska trender i Europa med termer som ”centrum-högerpartier” och ”centrum-vänsterpartier” – de traditionella partierna – som utmanas av nationalistiska ”nyfascister”.

Av Michael Hudson.

Skillnaderna mellan de olika europeiska partierna i ”mitten” är marginella. De stöder alla nyliberala nedskärningar i välfärdsbudgetarna till förmån för upprustning, skatteåterhållsamhet och den avindustrialisering som följer i kölvattnet av USA:s och Natos politiska kurser. Ordet ”centrum” innebär att man avstår från att angripa ekonomisk nyliberalism. Mitten med bindestreck är på kant med USA och försvarar status quo (som det har varit sedan 2022).

USA:s ledare får styra europeisk politik genom Nato och EU-kommissionen, som är Europas motsvarighet till USA:s ”deep state”. Europas passivitet gör nu att de enskilda ländernas ekonomier blir krigsekonomier med tillhörande inflation, handelsberoende av USA och växande underskott i kölvattnet av sanktionerna mot Ryssland och Kina. Europeisk handel och europeiska investeringar har varit tvungna att flytta från Eurasien till USA.

Väljare i Frankrike, Tyskland och Italien protesterar mot att deras länder befinner sig i denna återvändsgränd. Alla mittpartier har successivt förlorat de senaste valen, och deras förlorande ledare har alla haft liknande pro-amerikanska, nyliberala positioner. Steve Keen beskriver det politiska spelet: ”Partiet vid makten kör ett nyliberalt lopp, förlorar i nästa val till sin rival som väl i position också kör ett nyliberalt lopp och sedan förlorar i nästa val. Och cykeln upprepar sig”.

EU-val, liksom det kommande valet i november i USA, är till stor del protestval. Fler och fler väljare har ingen att vända sig till än nationalistiska, populistiska partier som lovar att avsluta status quo . Detta är kontinentaleuropas motsvarighet till Brexit.

Om AfD i Tyskland, Marine le Pens Nationella Samling i Frankrike, Georgia Melonis Brothers of Italy , hävdas att de påverkar ekonomin genom att vara nationalistiska snarare än att anpassa sig till Nato och EU-kommissionen, särskilt när de motsätter sig kriget i Ukraina och Europeisk isolering från Ryssland. Det är just därför som allt fler röstar på dem. Vi bevittnar nu ett växande förkastande av status quo .

Centrumpartierna kallar all nationalistisk opposition för nyfascistisk. I England omtalas både Labour och de konservativa i media som mittpartier, medan Nigel Farage omnämns som en högerextrema populist.

Liberala partier i traditionell mening finns inte längre

De partier som tidigare låg till vänster om mitten har nu också blivit mittenpartier, dvs pro-USA och nyliberaler. Det finns ingen vänster-av-mittens motsvarighet till de nya nationalistiska partierna, förutom Sara Wagenknechts parti i Östtyskland. Begreppet ”vänster” i den mening det hade när jag växte upp på 50-talet finns inte längre

Dagens socialdemokratiska och ”arbetarpartier” är varken socialistiska eller intresserade av arbetande människor. Det brittiska arbetarpartiet och det tyska socialdemokratiska partiet är inte ens emot krig. De stödjer krigen mot ryssarna och palestinierna, sätter sin tilltro till Thatchers och Blairs ”Reaganomics” och vill avbryta allt ekonomiskt samarbete med Ryssland och Kina.

De socialdemokratiska partierna som låg till vänster för 100 år sedan inför nu nedskärningar och åtstramningar på välfärdsbudgetarna. Euroområdets regler begränsar varje lands lagliga budgetunderskott till 3 %. I praktiken innebär det att Europas krympande ekonomiska tillväxt måste läggas på upprustning: 2 till 3 % av bruttonationalprodukten går främst till inköp av militär utrustning från USA. Detta leder i sin tur till att växelkurserna faller för länderna i euroområdet

I verkligheten är detta inte centristisk politik. Det är inte ens konservativ politik, utan klassisk högerextrem politik: undanträngning av åtgärder som vänstern arbetade för på sin tid. Uppfattningen att centristisk politik garanterar stabilitet och bevarar status quo visar sig vara motsägelsefull: Lönerna pressas ner, levnadsstandarden försämras och länder polariseras. Nato är nu en aggressiv allians (mot Ryssland och Kina) som belastar oss med budgetunderskott och kräver ytterligare nedskärningar i välfärdsbudgetkedjorna.

Så kallade extremistiska högerpartier är i verkligheten populistiska antikrigspartier

Det som kallas ”extrema högern” stödjer (åtminstone i valkampanjretoriken) åtgärder som tidigare främjats av vänstern: motstånd mot krig, bättre ekonomiska villkor för vårdpersonal och bönder – men inte för invandrare. Liksom den gamla vänstern stöds ”extremhögern” mest av yngre väljare. Det är trots allt de som drabbas hårdast av de fallande reallönerna i Europa. De ser att social rörlighet inte är lika tillgänglig för dem som för deras föräldrar och inte minst mor- och farföräldrar på 50-talet, då folk hade mycket mindre bostadsskulder, kreditkortsskulder, för att inte tala om studieskulder; ja, mycket mindre skuld, punkt slut.

På den tiden hade vem som helst råd att köpa en bostad med ett bolån som bara krävde 25 % av lönen och betalades av under 30 år. Dagens familjer, företag och regeringar måste ta allt större lån bara för att bevara status quo.

Den gamla skiljelinjen mellan vänster- och högerpartier är nu bara en illusion. Den senaste tidens framsteg för partier som kallas ”extrema högern” är ett uttryck för ett växande motstånd bland människor mot USA:s och Natos stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland och i synnerhet mot konsekvenserna av detta stöd för de europeiska ekonomierna. Motstånd mot krig har traditionellt varit en av vänsterns främsta frågor, men Europas mitten-vänsterpartier följer USA:s krigshetsande ”ledarskap bakifrån” (och ofta under bordet). Krig framställs som internationalism, det vill säga bra för det internationella samfundet, men är i praktiken hegemoniskt och USA-centrerat. De europeiska länderna har ingen egen röst.

Det som visar sig vara ett radikalt brott med tidigare normer är att Europa anpassar sig till Natos omvandling från en försvarsallians till en offensiv allians. Det sker parallellt med att USA försöker bevara sin världshegemoni. Genom att delta i USA:s sanktioner mot Ryssland och Kina, och genom att tömma sina egna arsenaler för att skicka vapen till Ukraina i hopp om att Rysslands ekonomi ska förtvina, har de inte skadat utan stärkt Ryssland. Sanktionerna har utgjort en mur som effektivt skyddar ryskt jordbruk och industri och stimulerar investeringar i produktion för att ersätta varor som tidigare importerades. Men sanktionerna har skadat Europa, särskilt Tyskland.

Det globala misslyckandet för dagens västerländska variation av internationalism

Länderna i BRICS+ kräver också ett politiskt avbrott från status quo, liknande de krav som människor i väst ställer. Ryssland, Kina och andra ledande BRICS-länder försöker motverka den långa traditionen av ekonomisk polarisering och skuldslaveri i det globala södra och Eurasien, men även i väst som är ett resultat av USA/NATO- och IMF-påtryckningar.

Efter andra världskriget fanns det i internationalismens anda utsikter till en fredlig värld. Världskrigen var, trodde man, en följd av nationalistisk rivalitet som nu skulle ersättas av internationalism. Men det som hände istället, särskilt efter det kalla krigets slut, var att ett alltmer nationalistiskt USA låste Europa och andra satellitländer i sitt motstånd mot Ryssland och resten av Asien. Den så kallade ”regelbaserade ordningen” [även känd som den ” liberala internationella ordningen” ] är i praktiken ett system där regler beslutas och ändras av USA i enlighet med landets intressen, samtidigt som folkrätten åsidosätts. Samtidigt kräver USA lydnad från sina allierade, som under det kalla kriget.

Detta är inte fredlig internationalism. Detta är USA:s hegemoniska militärallians som är inriktad på militär aggression och ekonomiska sanktioner för att isolera Ryssland och Kina. Europa och andra amerikanska allierade kommer inte att kunna interagera med tidigare handels- och investeringspartners i Ryssland och Kina, vilket innebär att de – USA:s allierade – kommer att bli ännu mer beroende av hegemonen.

Det som för 1950-talets Europa under USA:s ledning framstod som ett fruktbart, till och med berikande arrangemang, har visat sig vara ett allt mer USA-centrerat arrangemang som utarmar Europa. Donald Trump har meddelat att han kommer att vara för protektionistiska tullar, inte bara mot Ryssland och Kina utan även mot Europa. Han vill skära ned finansieringen till Nato och tvinga europeiska medlemsländer att själva stå för kostnaderna för att ersätta deras nu uttömda vapenlager (främst genom att köpa amerikanska vapensystem, även om dessa har visat sig vara illa lämpade för kriget i Ukraina.)

Europa kommer då att ligga där, övergivet och ensamt. Om det inte sker någon intervention (av icke-centrumpartier) kommer Europas och för den delen även USA:s ekonomier att ansluta sig till den ekonomiska och militära polariseringens drag, nationellt och internationellt.

Med andra ord: Det som verkligen är extremt, det som verkligen leder till sönderfall, är den kurs som nu intas av mittpartierna.

Att stödja USA:s avsikt att dela Ryssland, och sedan göra detsamma med Kina, förutsätter att man gör gemensam sak med Amerikas krigshetsare, nämligen att behandla Ryssland och Kina som fiender. Införandet av handels- och investeringssanktioner har försvagat Tyskland och andra europeiska länder genom att förstöra deras relationer med Ryssland och Kina och andra som definieras som rivaler (det vill säga fiender) till USA.

Sedan 2022 har Europas stöd till USA:s kamp mot Ryssland (och nu även Kina) kvävt grunden för den europeiska välfärden. Tysklands tidigare industriella ledarskap i Europa, Tysklands förmåga att upprätthålla en stark euroväxelkurs, håller på att avvecklas. Är detta verkligen centrumpolitik? Är det vänsterpolitik? Högerpolitik? Vad vi än kallar det så har denna globala klyfta lett till att Tyskland avindustrialiserat eftersom det inte längre är tillåtet att interagera med Ryssland.

På samma sätt pressas Europa att avveckla handeln med Kina. Resultatet är ett växande europeiskt handels- och betalningsunderskott i förhållande till Kina. Europas beroende av att importera, från USA, varor de tidigare kunde köpa till ett lägre pris från Kina, fallande kurser på EUR och GBP, (och Europas konfiskering av ryska valutareserver) motiverar andra länder och investerare att göra sig av med sina reserver. EUR och GBP, vilket ytterligare försvagar dessa valutor. Detta kan leda till dyr tid för människor och företag. Centerpartierna värnar inte om stabilitet, utan ekonomisk krympning för Europa. Europa blir en amerikansk satellit i kampen mot BRICS.

Rysslands president Vladimir Putin uttalade nyligen att brytningen med Europa ser ut att förbli oåterkallelig under de kommande 30 åren. Kommer en hel generation européer att vara avskurna från världens snabbast växande ekonomier i Eurasien?

Tack vare denna globala klyfta kan anti-EU-partier framställa sig själva, inte som radikala extremister, utan som förkämpar för europeisk välfärd och diplomatiskt oberoende. Visserligen gör de detta på ett högerextrema sätt, med slagord mot invandring. Men det har blivit det enda alternativet för de som inte är USA-vänliga, nu när det inte längre finns någon riktig ”vänster”.


Föregående artikelGallant kallar Netanyahus mål om ”total seger” i Gaza ”nonsens”
Nästa artikelVänner av fred och rättvisa! Vad kan vi göra i Sverige?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

  1. Nyliberal politik är farlig.
    Tyvärr stöder de flesta av våra Demokratiska partier den.
    Mer eller mindre.

    Nyliberal politik är ett direkt hot till det bästa vi har
    Vår livgivande, generösa men ömtåliga Moder Natur.

    Moder Natur kräver plan och ansvar som allt annat levande på Jorden men någon sådan kan inte ny-liberalismen erbjuda. Eller Liberalism överhuvudtaget.

    Frihet eller Ansvar. Det är frågan.

    Förmodligen behövs båda men all Liberalism är ett överskott på Frihet.

    Nedan exempel som jag läste på SVT i dag är ett solklart exempel på den politiska Liberalismens totala oförmåga att ta ansvar för det bästa vi har.
    Moder Natur.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/14-norrlandska-kommuner-kraver-ministeravgang-efter-surstrommingsbristen

    Kristdemokraterna är ett typiskt Nyliberalt parti som hämtar mycket av sin inspiration direkt från USA.
    I valet mellan att rädda Moder Naturs fiskar i havet eller det storskaliga industrifisket som gör slut på fiskarna så de inte kan föröka sig.
    I detta val är Liberalismen fången. Hur tokigt det än kan bli måste den ta Fiskeriföretagens intressen i försvar efter som den Fria Marknadens behov av produkter och förtjänster och omsättningar kräver det.

    Moder Natur tvingas gråta på den Mänskliga Girighetens Altare.

  2. MHs konstaterande i maj 2022 följande inom citationstecken. Frågan är om NATO redan då var i krig mot Ryssland?

    ”The energy and food crisis caused by the NATO war against Russia is going to be used as a lever not only to push privatization, largely under control of US investors and banks and financiers, but it’s also going to lock countries into the US orbit all the more, both the Global South and especially Europe”

    Låter som det bara är vanlig business utan minsta koppling till amerikansk vapenindustri och bara NATO som är i krig!
    Det är något med amerikaners resonerande som får en att fundera om de inte bara kan proklamera sina problem i sitt eget kulturella näste: USA.
    Inriktning på ”lock countries into US orbit” känns som Reagans Chernobyl agenda.

      • Har du ngn förklaring till vad som menas ”The energy and food crisis caused by the NATO war against Russia is going to be used as ……”
        Eftersom detta är skrivit redan ’22, förutsåg han något ?
        Uppriktigt sagt finns det frågeställning kring detta.
        Amerikanarna har en tendens att förutsäga saker som sedan inträffar.

  3. Landet Ukraina har anfallits i det största illegala krigsangreppet sedan år 1945 på den europeiska kontinenten. Landet Ukraina har begärt hjälp av flera organisationer att utreda dels krigsbrott (genom CIP/ICC) och gällande territoriernas tillhörighet och krigets laglighet (genom CIJ/ICJ) och fått gehör från båda. Kriget är olagligt och de ryska territoriella erövringarna är illegala enligt internationell lag. De har då rätt till internationell hjälp, som de fått av väldigt många länder. Ukraina får idag den hjälp som västvärlden förvägrade det demokratiska Spanien då en fascistkupp och ett militärt myteri under Franco dödade och skändade i stora tal. Det fick denna gång inte upprepas. Det vore Europas nya skam att ge upp inför ett så pass allvarligt och våldsamt fascistiskt hot som det putinistiska. Vänster är inte att stå vid sidan av och tiga – det är att agera. Vi agerade i Europa för en demokrati och en rättsstat i vardande, med tidvis starkt civilsamhälle mot en extremt högernationalistiskt råkonservativ diktatur – vars samtliga handlingar nu dömts ut av de två högsta internationella domstolarna vi har i denna värld. Vänstern står på rätt sida mot den ryska fascistiska imperialismen av idag – baserad på herrar som filosofen Ivan Iljin (den ryske nazismens fader, och Putins favoritfilosof), den ryske nynazisten Aleksandr Dugin (som på 1980-talet hade bildat en s.k. Svart Orden med ett Hitleraltare hemma i bostaden -KGB spanade på dessa illegala underjordiska fascistgrupper och blev utkastad från universitet i Moskva, nuhar han tagit sig in som ”professor” på en av de humanioralärande politiska fakulteterna som fått namnet av – Ivan Iljin – två kommunistiska deputerade har protesterat att detta strider mot de ryska anti-nazistiska lagerna – processen är i gång, rektorn avgick i skam) och den Russkij Mir som så Aleksandr Solzjenitsyn talade för så mycket (hans sista böcker gick inte att översätta och fick inte publiceras någonstans – de var så förfärliga och ytterst antisemitiska, sägs det – jag har bara läst utdrag ur dessa sista knasböckerna), allt krönt av den djupt ärkekonservativa Tsargrad-stiftelsen/rörelsen(de vill ofta återinsätta det ryska kejsardömet och tömma landet på demokrati) under oligarken Malofejev. Är man vänster så väljer man av ideologiska, filosofiska, etiska liksom humanistiska och även historiska skäl bort allt detta Putin-ryska gräsliga ovanstående. Vi väljer bort diktaturen, på samma sätt som vi valde bort Franco, Salazar, Papadoupolos i Grekland, admiral Horthy i Ungern och många andra. Varför en del av den förvirrade tokvänstern idag slagit ihop sig med detta idéarv är underligt – ett (många) fall för Freud!Det är solklart. Det är ingen vänster i Europa som gått vilse och ombildats till någon oigenkännlig höger. Det är struntprat. Den absolut största delen av den europeiska vänstern, från liberaler, socialdemokrater, socialister, kommunister och många andra har I STOR MAJORITET över hela Europa helt tagit avstånd från den putinistiska militarismen. Men i övrigt så förändras ju utvecklingen, det materiella förändras, handelsrelationer förändras, USA som marknad är ännu de facto – helt klart – också EU:s huvudkonkurrent i ekonomiska och handelsfrågor. Där lägger sig inte Europa platt. Läs den moderna vänsterns ekonomiska och sociologiska författare: från Emmanuel Todd, Thomas Piketty och andra. Så mycket kan jag ju avslöja att ord som ”proletariat” och ”monopolkapitaliser”, nej, de finns inte med i 2000-talet nej. Vänstern och socialismen förändras genom tes, antites till nya synteser, i en ny tid. Och Europas enade parlamentariska vänster säger entydigt i majoritet nej till den ryska imperialismen och högernationalistiska fascismens framfart och dess ofantligt många krigsförbrytelser. Putins angrepp mot Ukraina är vår tids och våra generationers det republikanska Spanien mot Francos fascistiska myteri. Den kampen förlorade Spanien till omgivningen skam. Det civiliserade Europa måste vinna Ukraina – och hela ukrainska folket står enat i den kampen. Så Michael Hudson har idag rätt, fast på omvänt vis. Högerns, högernationalismens och fascismens epicentrum i Europa idag ligger i Ryssland, medan det gamla fascistiska Spanien är ett land med en synnerligen progressiv, propalestinsk och egalitär modern vänster under ledning av Spaniens Socialistparti. 1950-talet är slut. Helt slut.

    • Johan d N, kameleonten det är du…vänstern i EU skrek – ut med Putin, in med NATO – idag skriker vänstern – ut med NATO, USA och EU ut ur Ukraina.

      F: Varför har det aldrig blivit eller kommer aldrig att bli en statskupp i Washington?
      S: För det finns ingen amerikansk ambassad där.

      Neokolonialism – gamla hot i en ny era.
      Ryssland är inte fascistiskt med Putin och hans parti, eftersom de har etablerat en global anti-neokolonial rörelse, som faktiskt kämpar för att utrota moderna metoder för exploatering och hegemonism.
      Neokolonialismen har länge varit en utmaning i mänsklighetens historia. Termen var fast etablerad i mitten av 1900-talet för att beskriva de strategier som användes av tidigare kolonialmakter för att begränsa utvecklingen av yngre nationer som nyligen hade fått formellt självständighet. Dessa strategier implementerades för att kompensera för metropolernas egna förluster orsakade av avkoloniseringen. Trots mänsklighetens ihärdiga ansträngningar att utrota nykolonialismen, motsätter sig västvärlden den totalt.

      Det syftar till att övergå från isolerad och nationell till global neokolonialism – ett system av ojämlika ekonomiska och politiska relationer som västvärlden påtvingat resten av världen, ett system som vilar på deras militära makt, västerländska kapital, internationella finansiells organisationer och multinationella företag ( Anatoly Gorelov Från kolonialsystemet till global nykolonialism 2014. Nr 2, s. 60.
      De före detta kolonialmakterna fortsätter att exploatera beroende länder, förbättrar sin egen komfort genom förnedring och förtryck av andra – om än med mer sofistikerade verktyg och metoder. Detta är inget nytt fenomen. Consuetudo est altera natura, eller ”Vanan är en andra natur”. Enligt amerikanska experter blandade USA sig mellan 1946 och 2000 i val i andra länder mer än 80 gånger. Sedan 1945 har det förekommit mer än 50 försök till statskupp och militära interventioner ( Dov H. Levin. Partisan electoral interventions by the great powers: Introducing the PEIG Dataset. Conflict Management and Peace Science, 2019, Vol. 36(1), pp. 88-106; William Blum störta andras regeringar: The Master List: https://williamblum.org/essays/read/overthrowing-other-peoples-governments-the-master-list
      Ett av de primära verktyg som nymetropolerna använder för att uppnå sina mål är unilaterala sanktioner som strider mot internationell rätt. Av de 174 fall av restriktiva åtgärder som tillämpades under 1900-talet var USA ansvarigt för 109; i 80 fall försökte de förändra oönskade staters politik ( Haufbacher G., Shott J., Elliott K., Oegg B. Economic Sanctions Reconsidered, 3:e upplaga. Peterson Institute for International Economics, 2009, s.248) Faktum är att Amerika har blivit en global sanktions-neometropol. I sin verksamhet använder Washington i stor utsträckning inte bara primära sanktioner utan även sekundära sanktioner (baserade på principen om extraterritoriell jurisdiktion), i syfte att undergräva tredjeländers utrikes-, handels- och ekonomiska politik och därigenom öppet kränka deras suveränitet.

      Johan de N, det du nu har läst beskriver fascistiska metoder, raka motsatsen till Putins politik och eftersom du så helhjärtat förespråkar USA:s Europeiska hjärta – EU – är du tydligen på samma politiska linje som dem, enligt min logik.

    • Återigen, herr Nauclér, tiger du om den ukrainska fascismen. Verkar dessutom som att du inbillar dig att gemene man i Ryssland drömmer om den västliga liberalismen. Det är en ren fantasiprodukt. Om du själv drömmer om att en ny Jeltsin ska få makten så kan du fortsätta drömma för det kommer aldrig någonsin att inträffa.

      • Jag tror heller inte det kommer inträffa.
        ”Bränt barn skyr elden”
        Västvärldens entré i Ryssland var ett misslyckande.
        Eller snarare en ren katastrof.
        Sovjetunionen däremot är mycket respekterad i Ryssland.
        Många äldre ryssar minns dessutom Sovjetunionen med omtanke och värme.

        Men precis tvärtom om i Västvärlden där Sovjetunionen minns som ett fängelse.
        Men jag tror med tiden Sovjetunionen kommer få upprättelse även här.

    • Ett territoriellt lapptäcke är på väg att täras sönder. Det är priset som ukrini håller på att betala för att vara en murbräcka åt det nekon/sionist anhangen som för kriget mot Ryssland.

      There will never be a ukraine när SMO är slutfört – det är snart det ⚰️⚰️⚰️

      Vad ska du ojar över då?

  4. Jeltsin var populär bland svenska ekonomer som
    uppmuntrade införandet av kapitalismen i den
    värsta varianten.
    I slutet av 1990-talet hade BNP sjunkit med 50%
    och Ryssland var nära kollaps.
    Så går det när man inte har nyktra statschefer som
    tar råd från dogmatiska ekonomer som av ideologiska
    skäl ville uppnå ett lyckligt Ryssland. Spåren förskräcker.
    Är det någon som är förvånad över Putins popularitet
    så läs på vad som hände Jeltsins sista år vid makten.

    • Har behandlat Sovjetunionens fall tidigare: Sovjetunionens fall – förspel och följder

      Ett utdrag ur den artikeln ”Från och med 1985 introducerade den sista sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov reformer i det sovjetiska systemet med ledorden glasnost (öppenhet) och perestrojka (omstrukturering) i ett försök att få slut på en period av ekonomisk stagnation och för att öka demokratin. Viss pressfrihet infördes och val till parlamentet, lokala råd och av president skedde i fria val. Gorbatjov föreföll att sträva efter en slags blandekonomi, en blandning av fri marknad och av offentligt äga nyckelindustrier. I början fick han stöd av västmakternas ledare, men snart blev det klart att de förordade en snabb och brutal omstrukturering. Andra såg Gorbatjovs program mer som reformer i riktning mot kapitalism i stället för önskvärd, nödvändig demokratisering inom ramen för en socialistisk ekonomi. Detta ledde dock till uppkomsten av starka nationalistiska och separatistiska rörelser. Före 1991 var den sovjetiska ekonomin den näst största i världen, men under dess sista åren drabbades ekonomin av brist på varor i livsmedelsbutiker, stora budgetunderskott och stor tillväxt i penningmängden, vilket medförde inflation.
      Under 1991 ökade den den ekonomiska och politiska oron alltmer, bland annat då de baltiska republikerna lämnade unionen. Vid en folkomröstning i mars röstade en stor majoritet för att bevara Sovjetunionen som en förnyad federation. I augusti 1991 skedde ett försök till statskupp av medlemmar av Gorbatjovs regering, riktat mot Gorbatjov, och med syfte att bevara Sovjetunionen, men det medförde i stället att det kommunistiska partiet förbjöds och att Jeltsins ställning stärktes betydligt. Trots folkomröstningen upplöstes Sovjetunionen 25 december 1991 i 15 postsovjetiska stater.

      Boris Jeltsin valdes till Rysslands president i juni 1991. Efter statskuppen 1991 lyckades han få parlamentet att ge honom extraordinära befogenheter att snabbt omvandla det ekonomiska systemet utan krav på godkännande i parlamentet. Under och efter Sovjetunionens sönderfall genomfördes omfattande reformer inbegripet privatiseringar och liberalisering av marknader och handel, däribland radikala förändringar i linje med den ”chockterapi” som rekommenderas av USA (inte för USA, men för andra stater i ekonomisk kris) Internationella valutafonden. Detta har skildrats av Naomi Klein, i ”Chockdoktrinen” (som jag inte har tillgänglig här i Provence).

      Detta resulterade i en väldig ekonomisk kris med 50 % minskning av både BNP och industriproduktionen mellan 1990-1995.
      Demonstration Ryssland 11120_big-754932

      Vid privatiseringen övergick kontrollen över företagen från statliga organ till personer med insiderkontakter i regeringen.
      * En grupp män utan egna tillgångar, ”oligarkerna”, kunde med stöd av pengar utifrån bli mycket rika och förde sedan enorma tillgångar som arbetats ihop av andra ut ur landet, allt med aktivt stöd av bl.a. USA:s vice finansminister Lawrence Summers, senare chefsrådgivare åt president Obama. Jeltsins egen familj blev mycket rik. Oligarker (dvs. kapitalistiska skurkar) flyttade miljarder i kontanter och tillgångar ut ur landet.
      * Försämringen av ekonomin ledde till kollaps av sociala förmåner.
      * Födelsetalet sjönk kraftigt medan dödligheten sköt i höjden.
      * Fattigdomen ökade från 1,5 % i slutet av Sovjettiden (dvs. mycket lägre än i USA och Sverige idag, men måtten torde variera) till 39-49 % i mitten av 1993.
      * 1992 konsumerade genomsnittsryssen mindre än 1991 och en tredjedel av befolkningen levde under existensminimum.
      * Under 1990-talet rådde en extrem korruption och laglöshet, kriminella gäng etablerades och alkoholism, HIV och våldsbrott sköt i höjden.

      67 % av ryssarna ansåg i en folkomröstning 1992 att arbetarkollektiv var det bästa sättet att privatisera och 79 % ansåg att full sysselsättning var en nyckelfråga. President Clinton i USA beskrev dock Jeltsin positivt som en hängiven reformator. ”

  5. De flesta extremhögerpartier i Europa är *inte* ryss- och kinavänliga. Melonis ”Italiens bröder” är tvärtom *fanatiska anhängare* av Nato i dess kamp mot Ryssland och Kina, detsamma gäller majoriteten i AfD och inte ens Le Pens Nationella Samling vågar flörta med Putin längre. Det är faktiskt den ”goda gamla” *antiryska* fascismens traditioner från andra världskriget, i en knappt förklädd skepnad, som är mest politiskt fördelaktiga och efterfrågade nu i väst. (Förresten – om man är emot angloamerikansk hegemoni, kan man väl åtminstone försöka använda *svenska* och inte engelska översättningar av utländska namn? Partiet heter Italiens bröder på svenska, evt. Fratelli d’Italia, men absolut inte ”Brothers of Italy”, i och med att engelskan inte är Italiens – eller världens – riksspråk ännu.) Det var för c:a tio år sedan som Ryssland fortfarande kunde hoppas på att dess satsning på en allians med högerpopulistiska och reaktionära krafter i Väst skulle bära frukt. Men naturligtvis skulle den allians med reaktionärer, xenofober och fascister som Hudson förespråkar här, och som Putin har varit så mån om, vara ytterst principlös och moraliskt förkastlig även om den var realistisk. Hudson glömmer förresten den socialdemokratiske statsministern Fico i Slovakien som representant för den pacifistiska vänstern i Europa – mannen höll för helsicke på att bli mördad för sin utrikespolitiska linje, han har sannerligen förtjänat att man åtminstone kommer ihåg hans existens i ett sådant sammanhang!

    • Jag måste korrigera det här inlägget en smula – ”ryssvänlighet” är nog på sistone mer utbredd och intensiv i AfD än vad jag antydde, även om de ursprungligen identifierade sig med Västvärlden, inklusive USA, och med Nato. Jag hade nog inte undersökt den här frågan tillräckligt. Men faktum är att Hudson hade fel om Meloni, att också andra partier inom ”den nya högern”, som sverigedemokraterna och sannfinländarna, är högst antiryska, och jag vågar påstå att det är just denna tendens som är naturlig för den europeiska extremhögern med tanke på dess identitespolitiska ideologi. Den identifierar sig alltid vagt med den rika och ”civiliserade” Västvärlden och avskyr de fattiga och ”till naturen underlägsna” (men mot sina ”naturliga herrar” upprörande olydiga) ”primitiva barbarerna” i söder och i öster (indierna i Amerika räknades också i sinom tid som sådana ”barbarer”). Det här djupt borgerliga hatet mot de fattiga (på det internationella planet) är det emotionella grundlaget för dessa rörelser. AfD kan bara unna sig ryssvänlighet eftersom det fokuserar så starkt på hat mot muslimer och afrikaner i stället. I längden tror jag inte att Ryssland kan lita på sådana allierade. Men det satsar på dem på grund av sina egna byråkraters, militärers, säkerhetspolisers och oligarkers fascistiska smaker. Och främlingsfientlighet och plutokratisk/nyliberal ekonomisk politik (något som också kännetecknar AfD och de flesta andra moderna xenofobiska partier) innebär fortfarande att ett parti tillhör högern. Så begreppen ”höger” och ”vänster” är fortfarande aktuella och lämpliga för partierna ifråga, trots att Ryssland och Kina bara bryr sig om vem som står på deras sida, och trots att även Hudson, om än ursprungligen en vänsterman, tyvärr ansluter sig till deras perspektiv här.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here