Bra med idrottslig bojkott av Ryssland?

5
887
De olympiska ringarna. Bild: Wikipedia

Denna artikel DN Debatt. ”Inför en idrottslig bojkott av Ryssland” publicerades på kvällen 23/2, dvs. före Rysslands militära angrepp på Ukraina.

Där står ”Claes Sandgren, seniorprofessor i civilrätt: Omvärlden har reagerat på Rysslands aggression mot Ukraina med sanktioner, och hot om att de kan utökas. Men ekonomiska åtgärder är ett tveeggat svärd – svåra att rikta rätt och effektivt. Ett komplement skulle vara en sportbojkott av Ryssland som skulle smärta både befolkning och landets ledning.”

Jag tycker inte att idrottslig bojkott är någon bra idé. Idrott kan möjligen bidra till ökad förståelse mellan idrottsmän och – kvinnor och idrottsintresserade från olika länder.

Skrev under ”Ifrågasätt”, max 1500 tecken, följande:

I så fall bör man införa bojkott av framför allt USA och även Nato-stater som gjort betydligt större brott mot FN-stadga och folkrätt:
* Krigen mot Irak med minst 2 miljoner döda, fler skadade och på flykt
* Kriget mot Afghanistan under 20 år
* Förstörelsen av Libyen, Afrikas mest välmående stat av Nato på falska premisser.
* Angreppet på Syrien, bl.a. via allierade och med tydligt stöd till terrorister enligt ledande generaler, etablerad press i USA och Väst samt kongressledamöter i USA.
* Upprepat stöd till statskupper och statskuppsförsök i demokratier som i Ukraina 22/2 2014, Venezuela, Bolivia, Honduras och tidigare i Iran, Guatemala, Indonesien, Brasilien.
* Upprepade politiska mord i flera länder mot fiender med hjälp av drönare. Även många icke stridande dödas i attackerna.
* Håller inne miljardbelopp av Afghanistans valutareserv samtidigt som afghanerna svälter i vinterkylan och planerar att i stället använda pengarna till efterlevande till offren för 9/11, en händelse som afghanerna inte hade något med att göra.
* Stödjer krig i Jemen. Saudiska piloter bombar Jemen men vapnen levereras främst från USA.
* förser Israel med sofistikerade vapen i Israels olagliga krig mot Palestina.
* Har vapenexport till över 70 % av världens diktaturer.
* Ledande i interventioner i andra länders val

Föregående artikelUttalande av ”Kvinnor för fred: Ukraina offer för konflikten om den europeiska säkerhetsordningen”
Nästa artikelVad säger Ryssland om kriget idag kl 16?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

    • Lena du har så rätt. Fan vad trött jag blir på dessa välgödda och dästa västledare som glömmer allt ont som kolonialismens och imperialismens alla länder gör och har gjort!

  1. Helt otroligt är det hur väst kommer undan jämt. Vad har alla ryska idrottare med skit att göra,dom tävlar ju,och är idrottare. Så fort någon av ALLA idrotts organisationerna haft tvekan inför detta,har väst pressat sönder dom,så något val inte funnits. Även Fifa och Uefa har fått backa och uteslutit alla ryssar,efter att EU pressade sönder dom på direkten.

  2. Än värre förhåller det sig med Sveriges socialdemokratiska regering. Jag avser då statsminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde och Peter Hultquist. Det måste vara andra gången som en svensk regering ställer sig på samma nazistiska sida som regeringen Per Albin Hansson gjorde under det andra världskriget. Här har denna trio sedan den av USA och EU stödda och genomförda statskuppen i Ukraina 2014
    ekonomiskt och militärt inte haft den minsta kunskapen om eller förstånd att at avstånd från de nynazistiska bataljoner som under 8 år beskjutit Ukrainas egna medborgare. Dessa tre socialdemokrater har alltid knäböjt inför USA militära ”ingripanden” i världen liksom nu i Ukraina borde genast avgå och ställas inför rätta. Inför Ukrainas hjältar Stepan Bandera och Roman Sjuchvitj som har än 100 000 tusentals judar, romer, ryssar och polacker på sitt samvete samt 15000 ryska medborgare knäböjer denna svenska socialdemokratiska trio. Borde de inte omedelbart avskedas och åtalas! Skamligt!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here