Varför idrottslig bojkott av Ryssland men inte av VM i USA som haft mycket fler, större folkrättsstridiga krig?

23
2988
De olympiska ringarna. Bild: Wikipedia

SvT skriver i februari 2023 ”Det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, har gett sex ryska friidrottare klartecken att få tävla under neutral flagg. De kommer dock inte att bjudas in till några tävlingar så länge kriget i Ukraina pågår.” SvT: https://www.svt.se/sport/friidrott/sex-ryska-friidrottare-far-klartecken-men-stoppas-av-kriget. Dock synes t.ex. USA som ockuperar en stor del av norra Syrien efter krigsinsatser av USA och kurdiska organisationer, och som förser Ukraina med stora mängde vapen, inklusive klustervapen och som aktivt motsätter sig fredsförhandlingar få delta.

Mot bakgrund av detta publiceras från kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

_________________

VM i Eugene, Oregon började i juli 2022. Jag ser utsändning på TV, och kommer att tänka på detta. Återpublicerar aktuell artikel nedan,

Denna artikel DN Debatt. ”Inför en idrottslig bojkott av Ryssland” publicerades på kvällen 23/2, dvs. före Rysslands militära angrepp på Ukraina.

Där står ”Claes Sandgren, seniorprofessor i civilrätt: Omvärlden har reagerat på Rysslands aggression mot Ukraina med sanktioner, och hot om att de kan utökas. Men ekonomiska åtgärder är ett tveeggat svärd – svåra att rikta rätt och effektivt. Ett komplement skulle vara en sportbojkott av Ryssland som skulle smärta både befolkning och landets ledning.”

Jag tycker inte att idrottslig bojkott är någon bra idé. Idrott kan möjligen bidra till ökad förståelse mellan idrottsmän och – kvinnor och idrottsintresserade från olika länder.

Skrev under ”Ifrågasätt”, max 1500 tecken, följande:

I så fall bör man införa bojkott av framför allt USA och även Nato-stater som gjort betydligt större brott mot FN-stadga och folkrätt:
* Krigen mot Irak med minst 2 miljoner döda, fler skadade och på flykt
* Kriget mot Afghanistan under 20 år
* Förstörelsen av Libyen, Afrikas mest välmående stat av Nato på falska premisser.
* Angreppet på Syrien, bl.a. via allierade och med tydligt stöd till terrorister enligt ledande generaler, etablerad press i USA och Väst samt kongressledamöter i USA.
* Upprepat stöd till statskupper och statskuppsförsök i demokratier som i Ukraina 22/2 2014, Venezuela, Bolivia, Honduras och tidigare i Iran, Guatemala, Indonesien, Brasilien.
* Upprepade politiska mord i flera länder mot fiender med hjälp av drönare. Även många icke stridande dödas i attackerna.
* Håller inne miljardbelopp av Afghanistans valutareserv samtidigt som afghanerna svälter i vinterkylan och planerar att i stället använda pengarna till efterlevande till offren för 9/11, en händelse som afghanerna inte hade något med att göra.
* Stödjer krig i Jemen. Saudiska piloter bombar Jemen men vapnen levereras främst från USA.
* förser Israel med sofistikerade vapen i Israels olagliga krig mot Palestina.
* Har vapenexport till över 70 % av världens diktaturer.
* Ledande i interventioner i andra länders val

Föregående artikelBiden skakar av sig moraliska bekymmer och NATO-oenighet om klusterbomber
Nästa artikelNew York Times: Efter stora förluster pausar Ukraina och söker ny strategi
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

  • Lena du har så rätt. Fan vad trött jag blir på dessa välgödda och dästa västledare som glömmer allt ont som kolonialismens och imperialismens alla länder gör och har gjort!

  • Orsaken är att det alltid har varit diktaturen USA som sätter sina egna regler. Sedan anser man att alla skall följa det amerikanska regelbaserade ordning, som USA skapa i egenintresse.

 1. Helt otroligt är det hur väst kommer undan jämt. Vad har alla ryska idrottare med skit att göra,dom tävlar ju,och är idrottare. Så fort någon av ALLA idrotts organisationerna haft tvekan inför detta,har väst pressat sönder dom,så något val inte funnits. Även Fifa och Uefa har fått backa och uteslutit alla ryssar,efter att EU pressade sönder dom på direkten.

 2. Än värre förhåller det sig med Sveriges socialdemokratiska regering. Jag avser då statsminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde och Peter Hultquist. Det måste vara andra gången som en svensk regering ställer sig på samma nazistiska sida som regeringen Per Albin Hansson gjorde under det andra världskriget. Här har denna trio sedan den av USA och EU stödda och genomförda statskuppen i Ukraina 2014
  ekonomiskt och militärt inte haft den minsta kunskapen om eller förstånd att at avstånd från de nynazistiska bataljoner som under 8 år beskjutit Ukrainas egna medborgare. Dessa tre socialdemokrater har alltid knäböjt inför USA militära ”ingripanden” i världen liksom nu i Ukraina borde genast avgå och ställas inför rätta. Inför Ukrainas hjältar Stepan Bandera och Roman Sjuchvitj som har än 100 000 tusentals judar, romer, ryssar och polacker på sitt samvete samt 15000 ryska medborgare knäböjer denna svenska socialdemokratiska trio. Borde de inte omedelbart avskedas och åtalas! Skamligt!

  • Tommy Sveriges socialdemokratiska regering är idag inget annat än en underavdelning till och kontrollerad av USA diktaturen i Washington.

 3. Svaret på frågan i rubriken är enkelt att ge, genant enkelt. Det är nämligen precis som Claes Sandgren, seniorprofessor i civilrätt säger: ”Omvärlden har reagerat på Rysslands aggression mot Ukraina med sanktioner, och hot om att de kan utökas.” Och då vi nu alla borde veta att denna professorns ”omvärld” utgörs av de 15 procent av jordens länder, det globala Väst, som med strama tyglar domineras av USA, så blir det så, eftersom detta USA ännu har ideologisk dominans över stora delar av de som har att bestämma över olika former av sportorganisationer, även internationella kattävlingar. Uppenbarligen sträcker sig den ideologiska dominansen även över seniorprofessorn i civilrätt, på samma sätt som den numera sträcker sig över den svenska regeringen och den absoluta merparten av Sveriges politikerklass och dominerande svenska medier. Seniorprofessorn i civilrätt fick naturligtvis som ung juridikstuderande lära sig att tänka självständigt, men då klimatet för självständigt tänkande i Sverige nu helt har förstörts, med Sveriges regering i spetsen, så har nog professorn tyckt precis som Groucho Marx ”Jag har mina principer, men passar inte de så har jag andra!” Seniorprofessorn är flexibel och behöver nog inga mutor för att vara det, precis som majoriteten av den svenska politikerklassen inte heller behöver mutor, titta bara på hur snabbt vår försvarsminister ändrade sig i Natofrågan!

  • Och med ”omvärlden” menas givetvis politrukerna och globalisterna i Bryssel och Washington som inte skyr några medel att hota och muta sin vilja fram…Sedan att det är USA som borde uteslutits för länge sedan för sina olagliga krig och övergrepp ligger nog över ”professorns” mentala förmåga att ta till sig!

 4. Det här hittade jag någonstans på webben. (Google översättning, säkert några grammatiska fel)

  – Finns det några sanktioner mot Israel för mördande av palestinska kvinnor och barn?
  – Finns det några sanktioner mot USA för att de har dödad och förstört liv för kvinnor och barn i Irak,
  Syrien, Afghanistan, Kuba, Vietnam…?
  – Finns det några sanktioner mot USA, Frankrike.. på grund av mördande av M. Gaddafi och förstörelse
  av Libyen?
  – Har det någonsin funnits en amerikansk/NATO soldat, som blev straffat för våldtäkt av kvinnor/barn
  från alla nämnda länder?
  – Finns det sanktioner mot Frankrike för att de orsakad kris och oroligheter i flera afrikanska länder?
  Detta är krigsbrott för vilka borde USA och NATO straffas. Kanske dags att vi förstå, att NATO, USA och alla deras allierande är vår tids farligaste ondska. …

 5. Är HELT emot denna vidriga avstängningen av ett helt land på ALLA nivåer.Dessa är idrottare som i många fall tränat sönder sej hela livet och så blir dom avstängda tvärsigenom HELT oskyldiga.Det finns EJ ursäkter någonstans över hur vidrigt man agerat mot ALLA ryska idrottare!!Som om det inte vore nog driver man även vidriga media drev kampanjer mot så många kända oskyldiga idrottare,där man KRÄVER med hot och hat att dessa genast tar avstånd mot sin president och fördömmer detta??Hur lågt kan man fan sjunka dessa västliga ledarna till idioter??Nej gillar EJ detta någonstans och jag är HELT emot detta vidriga skit mot dessa oskyldiga idrottare.Det är många olika idrottare som dödshotats HELT öppet,och mobbas och mobbats dessa månader.Fan är detta.Ryssland är inget litet land och har MASSOR med duktiga idrottare

 6. Det är anmärkningsvärt varför inte uzas idrottare straffas, samtidigt är det uppenbart att det är uza som bestämmer hur alla globala organisationer ska fungera.
  Vi är med och betalar så att uza kan utföra sina avstängningar.

 7. Och nu kan de alltjämt dopade USA ”atleter” vinan guld.
  Om hur korkade v ser och låter inför resten av världen klan man få läsa i länken nedan. Men först ett smak prov

  ”Incapable of learning or understanding history, geography, and culture the “free world” imagine a world where people still admire them and look up to a White Messiah. And like the spoilt brats that they are, the “free world” continue to delude themselves that the disgustingly decadent and degenerate ‘values’ that they propound are so much admired by other people that they should be violently imposed on the rest of us.

  Russian SMO in Ukraine also reveals Westerners as the most abjectly-zombified people on earth.

  What exactly do the “free world” leaders feed their people to make them so compliant and so bereft of any agency to ask critical questions?

  The speed and the alacrity with which the “free world” jumped, at the say-so of their leaders, to condemn every Russian is simply beyond belief.”

  http://thesaker.is/in-search-of-enemies/

 8. Jag har i månader försökt ta reda på hur jag kan slippa/bli av med att varje månad och år betala Public service Svt avgiften från min lön. Det är jävligt irriterande att höra att det inte går. Sedan vintern har jag försökt att bli av med tvångs avgiften men detta går EJ tydligen. Efter att hört mej för med flera kollegor från jobbet och övriga vänner så har jag fått veta att det inte går. Jag var tvungen att ta kontakt med en advokat förra månaden kring detta, och för att kortfatta det, sa han också samma sak. Sålänge jag jobbar och har lön, oavsett summan så är Public service avgiften obligatoriskt. Någon här som kanske vet mer om detta. Jag vill bestämma själv till vilken kanal/tidningar jag betalar för, och inte Usa Nato ledda propagandan som kört slut på mej sedan förra året. Tips någon. Jag vet att många som läser denna blogg är mycket intelligenta. Kanske finns det något sätt TROTS det jag fått veta som är HELT nej

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here