Bryter Kuba de stora läkemedelsföretagens dominans då det gäller vaccin?

15
1742
Kubas vaccin. Bild: Telesurnet.

Denna artikel på Svensk-kubanska föreningens Facebookssida Bryter Kuba de stora läkemedelsföretagens dominans? baseras dels på en översättning av Zoltan Tiroler av en artikel av Alan McLeod på Mintpress och dels på en översättning av Eva Björklund av en artikel Julio Martínez Molinas artikel på . Den förtjänar spridning, läsning och eftertanke.


Kan Kuba bryta de stora läkemedelsföretagens dominans?

”Ett framgångsrikt coronavaccin från Kuba skulle kunna bryta de stora farmaceutiska företagens kontroll av marknaden i USA och Europa”, säger diplomaten Sir Ronald Sanders från Antigua Barbados.

Den världsomfattande vaccineringen mot Covid har inte gått smärtfritt. Bara en handfull länder har kommit upp i 10 procents vaccinering av befolkningen, och då pratar vi vanligen bara om den första dosen. De främsta orsakerna till att det går så trögt är att rika länder hamstrar värdefulla doser och att de vägrar att dela med sig av rättigheterna till sina skapelser. Båda dessa faktorer har medfört massiv brist på vaccin, särskilt i fattiga länder.

Detta har fördömts av välgörenhets- och människorättsorganisationer. Oxfam har uttryckt sin avsky över att, på grund av copyrighträttigheter som innehas av tre av de största läkemedelsföretagen, de inte gör någonting för att producera vaccin så länge de inte säkrat rättigheterna, trots att upp till 10 000 människor dör dagligen av Covid-19. Human Rights Watch stöder ett förslag som lagts fram av Indien och Sydafrika om att västerländska regeringar ska häva alla restriktioner mot tillverkning av livräddande vaccin. Men sannolikheten att det sker är liten.

En ljusglimt kommer från Kuba. Landets egentillverkade Soberana 02 (”Suverän”, ”Självständig”) är idag inne i den tredje och sista fasen av tester. Den provas nu på 150 000 människor under de närmaste veckorna. Om det går enligt planerna kan sedan massvaccinering påbörjas.

Möjligheten av ett vaccin som utvecklas i ett utvecklingsland och som inte håller på strikta patentbestämmelser gör att många ivrigt väntar på resultaten av de slutgiltiga testerna. ”1 mars kommer antagligen att bli en milstolpe i den världsomfattande kampen mot Covid-19”, säger Arnold August till MintPress. Han är författare till en rad böcker om Kuba, inklusive ” Cuba-U.S. Relations — Obama and Beyond”. Han fortsätter: ”Kuba har 11 miljoner invånare. Men trogen sin internationalistiska anda så planerar de att tillverka 100 miljoner doser för användning i andra länder. Pakistan, Indien, Vietnam, Iran och Venezuela hör till de länder som redan visat intresse.”

Och andra instämmer: ” Ett framgångsrikt coronavaccin från Kuba skulle kunna bryta de stora farmaceutiska företagens kontroll av marknaden i USA och Europa”, sa diplomaten Sir Ronald Sanders från Antigua Barbados igår.

Den fortsatta blockaden från USA mot ön försvårar tillverkningen. Det blockerade Kuba har problem med att kunna köpa nödvändigt material för vaccintillverkning. Sjukhus står inför enorma svårigheter med att importera livräddande utrustning. Landet har också svårt att producera tillräckligt med livsmedel för att föda sin befolkning.

Regeringen i Havanna hävdar att blockaden har kostat mer än 750 miljarder dollar.

Utöver blockaden, som effektivt straffar alla som försöker handla med Kuba, så har USA försökt utmåla Kubas berömda medicinska brigader som trafficking och hävdar att läkarna tvingas att delta och att de inte får betalt, eller betalas för lite. På väg ut ur presidentämbetet passade Trump också på att föra upp Kuba över länder som USA hävdar stöder terrorism. [Fast det är Kuba som har över 3 000 döda på grund av terrorism från USA, inte tvärtom].

Kubas medicinska brigader var berömda redan innan pandemin, men de skapade rubriker i hela världen när de reste till ett stort antal länder, inklusive rika länder som Italien, för att bekämpa viruset. Som ett resultat av detta har de nominerats till årets Fredspris dussintals gånger.

MintPress pratade med Dr Helen Yaffe vid Glasgow University, författare till ”We Are Cuba! How a Revolutionary People Have Survived in a Post-Soviet World”, som säger att:

”Medan kommentatorer i Nordamerika och Europa är förvånade över att Kuba är bland de som leder utveckling av egna Covid-19 vacciner, och det enda landet i Latinamerika som gör det, är det inte någon överraskning i utvecklingsländerna. Redan innan pandemin exporterade Kuba bioteknologiska produkter till 49 länder och har partnerskap med nio.”

”Sedan mars 2020 har ön skickat ut 53 brigader med 3 700 experter till 39 länder och territorier”, säger August. Vaccinet kommer förmodligen att säljas till andra länder för nära produktionskostnaden. ”Det är troligt att Covid-19 vaccin som skickar till utvecklingsländer finansieras efter vad respektive land har råd med”, tillägger Yaffe. [Det betyder att fattiga länder som Haiti och Niger inte betalar något alls].

Coronaviruset har slagit hårt mot Kubas viktiga turistindustri. Ekonomin krympte med 11 procent 2020, något som medfört arbetslöshet och varubrist. Men landet har kommit på ett nytt sätt att locka tillbaka turisterna: genom att erbjuda alla turister som besöker ön vaccinering. Med en på konstgjord väg framkallad brist på vaccin i världen så kan detta vara ett lockande erbjudande för många människor i rika länder.

Kubas medicinska internationalism är mer än 60 år gammal då de först svarade på Valdiviajordbävningen, den kraftigaste som någonsin uppmätts. Nödhjälpsarbetare skyndade till Chile där en jordbävning med 9,5 på Richterskalan medförde tusentals döda och en tsunami som dödade människor ända borta i Japan. Under de följande sex årtiondena uppskattar Kubas regering att det hjälpt två miljarder människor, utfört 14 miljoner kirurgiska ingrepp och räddat 8,7 miljoner människoliv.

Att bryta storföretagens makt över coronavaccinteknologi, kommer säkerligen att rädda ett otaligt antal liv. Det är ännu en anledning till att testerna med de kubanska vaccinen följs noggrant i stora delar av världen.


Latinamerikas första vaccin mot COVID-19

Kubas Läkemedelsverk ”Cecmec”, som kontrollerar och godkänner läkemedel och instrument, har godkänt fas III i den kliniska utprovningen av vaccinkandidaten Soberana 02, efter noggrann analys av den dokumentation som Finlayinstitutets vaccinavdelning lagt fram.

Samma dag meddelade Kubas president Miguel Díaz-Canel Bermúdez på sitt Twitter-konto att de kliniska proven av vaccinkandidaterna Soberana 02 och Abdala går in i fas III i Havanna, Santiago de Cuba och Guantánamo, med över 85 000 volontärer. Och i Cienfuegos gäller det även fas II av Soberana 01. ”Det väcker hopp, men låt oss inte glömma ansvaret”, sa han.

Han betonade också ”ytterligare en vetenskaplig milstolpe Kuba: Sovereign 01A, en ny vaccinkandidat (den femte i Kuba) för rekonvalescenter efter COVID-19. Kubansk vetenskap fortsätter att komma med goda nyheter.

Sådana resultat påminner oss om att revolutionens historia är en kontinuerlig cykel med episka ögonblick som i olika skeden präglat såväl samhälle som folk, som stått för alla stordåd.

Landets historia har sedan 1959 skapats av de stora kollektiva insatserna, samhällsbesluten tidens anda och tro på saken. Vi kubaner stod för dem som målade vår historia med hoppets gröna färg, och det folk som åstadkommit detta tänker inte undergräva sin trygghet i morgon.

Vi ingrep som kollektiv, och vi vann, i alfabetiseringskampanjen, i utrensningen av USAs banditer i Escambray, vi övervann den imperialistiska aggressionen i Playa Girón, vi genomförde landets institutionalisering, tog kampen för produktionen, i hela landets industrialisering, och kampen för att få hem Elián González som kidnappats till USA.

Kuba kommer snart att ta itu med en sagolik utveckling, kanske den viktigaste i dagsläget: att immunisera hela folket mot ett dödligt virus som terroriserar världen.

Pandemin är en av de största utmaningarna i vår tid, tillsammans med den globala uppvärmningen, risken för en kärnkraftsexplosion, kärnvapen och USA:s aggressiva rovdjurspolitikpolitik.

Tack vare bioteknikens utveckling har vi kunnat producera Latinamerikas första vaccin mot SARS-COVID-2-viruset, som enligt Pan American Health Organization och FN:s organisation för industriell utveckling, kommer att göra det möjligt att starta en vaccinationskampanj som ska skydda hela folket mot COVID-19.

Efter att ha färdigställt den första satsen på 150 000 doser Soberana 02 (av hundra miljoner planerade) och förberedelse pågår för den andra, har framställningen av vaccinkandidaten Abdala också inletts.

Vad som händer i detta land – mitt under en grym blockad mot varje ekonomisk viktig import – är bara möjligt eftersom det handlar om Kuba, dess revolution, dess sömnlösa arbete för att bevara folkets liv och hälsa, allt som vi åstadkommit med Fidels stöd.”

Eva Björklund, fritt efter Julio Martínez Molinas artikel på , 210303

Föregående artikelSÄPO:s Årsbok 2021. Vad hotar Sverige? Kan vi lita på SÄPO:s bedömningar?
Nästa artikelBiden – Putin – mördare ”Den som sa det han va de” – omvända världen?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

  • Att kväsa ett land som vill välja en självständig väg. Som Irak, Libyen och Syrien.. Eller Ukraina,Bolivia, Venezuela för den delen. Där stöd till statskupper och statskuppsförsök. USA är världsledan i försök att stoppa demokrati.

   • En supermakt tar ofta fördel av att just vara en supermakt. Men att kväsa någon annan stat kan knappast vara den officiella förklaringen? Att kalla Kuba för en demokrati är en överdrift.

    • Kan du ange ett enda demokratiskt land i hela världen? Nej, för det finns inga sanna demokratier. Det som finna är elitens styre med olika förpackningar. I väst syns inte ens de eliter som styr. Och om du mot förmodan skulle öppet säga deras namn, så är ajöss med dig.

     Kubaner svälter inte. Det gör amerikaner.
     I Kuba finns inga analfabeter. USA är 7,9 miljoner analfabeter (ca 80% av Sveriges befolkning)
     Kubaner är inte skuldsatta till örönen. Däremot pinar västbefolkning av skuldbördan.

     Du kan inte leva på demokrati. Däremot kan du leva utan den. slutsats: Demokrati historisk som nu är och har alltid varit en fråga för en minoritet som krävda ”särskilda” rättigheter. Och det är inte folket

     • Nu var inte demokrati eller inte min fråga men för att ge dig ett svar. Jag vet ingen perfekt demokrati i världen men väl att det finns flera länder som har en hyfsad demokrati. När ett land endast har ett parti är det knappast något som ens är i närheten av demokrati. Det som intresserar mig är varför USA envisas med att bojkotta Kuba. Läser man wiki och andra sidor menar man att början var Kubas förstatligande av företag utan att ersätta ägarna. OM det är på det viset borde det inte vara så svårt att hitta en lösning.

      Några statskupper av USA mot demokratiskt valda ledare:
      I. Latinamerika
      1954: Guatemalas president Jacobo Arbenz störtas i en CIA-stödd statskupp.
      1964: Vänsterpresident Joao Goulart i Brasilien störtas i en USA-stödd statskupp.
      1965: USA störtar progressive presidenten Juan Bosch i Dominikanska republiken.
      1973. USA stödjer den militära statskuppen mot folkvalde presidenten Allende i Chile.
      2002: Venezuelas president Chavez är störtad i två dagar innan han återtar makten. USA stödde kuppförsöket.
      2009: Honduras president Zelaya störtas av militären. USA stödde kuppen.
      Kupper på andra håll
      Mossadeq i Iran 1953.
      Lumbumba i Kongo 1960.
      Sukarno i Indonesien 1965.
      Sihanouk i Kambodja 1970.
      USA invaderar militärt och störtar Bishopregeringen i Grenada 1983. Det finns fler. Mönstret är bekant och känt. Om man inte som Sveriges UD, och i EU samt i högerregeringar blundar.

      Demokratin i USA har stora brister. Läs här, Hanslarry: “Gerrymandering” – så ritas USA:s demokrati om. En av flera använda sätt att försvaga demokrati.

     • Samtliga länder i världen idag kallar sig för demokratier, utom Saudiarabien. Beträffande Sverige, ordet ”demokrati” skulle innebära att folket styr, så – hur mycket kan ni styra besluten i Sverige. Vad jag vet, ingenting. Demokrati eller diktatur????

    • Själv skulle jag kalla USA för en diktatur. Tyskland kallades för en demokrati 1933, och Nordkorea kallas för en demokrati idag. Kuba skulle jag inte kalla demokrati utan folkstyrt.

   • Där har jag en varierande mening. USA försöker istället införa ”demokrati” för att ersätta Kubas folkstyre. En demokrati kan som bekant styras med propaganda, ett system som tyska nazistpartiet fullända förra seklet, och USA har världens mest kraftfulla propagandasystem, som även verkar i Sverige. Tyskland var en ”demokrati”. Ett historiskt exempel på sådan propaganda var den Tyska tidningen Der Stürmer som publicerades av Julius Streicher, en nära vän till Hitler. Man till exempel spred rykten att Judarna genomförde nattliga ritualmord på barn, som tappades på blodet vilket sedan dracks rituellt, och de döda kropparna förtärdes. ”Bevis” publicerades som läckta dokument och falska vittnen, precis som idag.
    https://encyclopedia.ushmm.org/images/large/d83e6827-c1f3-4192-aec5-325725ba226e.jpg.pagespeed.ce.NiMvMhHsyk.jpg VARNING FÖR STARKA BILDER.
    Idag ser vi en upprepning när svenska media tydligt står under USAs kontroll och istället publicerar påhittade nyheter om folkmord och våldtäkter i Xinjiang, och att ”Kina för bort barnen”. Det är samma propagandametoder, och svenska media anställer nu egna journalister som arbetar i samma roller som Julius Streicher. Ingenting skrivs i svenska om de tiotusental barn USA håller i läger vid gränsen och som Texas Governor Greg Abbott har stämplat som omänskliga. Media tillåts inte tillträde till lägren.
    https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/gallery/julius-streicher
    Julius Streicher dömdes och avrättades vid Nürnberg rättegången.
    Kina har just infört en media lag som förhindrar att främmande makt tar kontroll över media, som skett i Sverige.

 1. I Kina ligger vaccineringen på omkring 6% av befolkningen, men samtidigt är viruset helt under kontroll, och Kinas befolkning är 20% av hela jordens befolkning, alltså väldigt många människor. Kina har sålt eller skänkt bort omkring hälften av allt tillverkat vaccin. USA hamstrar, och har nu stoppat både export av vaccin och export av råmaterial.
  https://www.dn.se/varlden/varldens-storsta-vaccintillverkare-far-inte-kopa-ravaror-fran-usa/
  Detta visar om inte annat vilken överlöpare och skurkstat vi har med att göra. Vi måste främst eliminera dessa intensiva propagandakampanjer genom Sverige media. Vi kan bara inte låta historien upprepas. Vi kan inte stoppa dom, men vi kan undergräva och avslöja dom. Alternativa media är våra kanaler för att nå ut.

  • Indien är inte ens en av USAs påpekade fiender, men ändå utsätts för leveransvägran.

   Det är bara att hoppas att N. Modi skall ta sitt förnuft till fånga och träda ur USAs grepp.

   Annars är det ingen katastrof om det görs paus i vaccinvansinnet tills dessa experimentella produkter är vederbörligen utprovade.
   Jfr.
   https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/03/02/covid-vaccine-testing.aspx
   Why COVID Vaccine Testing Is a Farce
   Analysis by Dr. Joseph Mercola March 02, 2021

   Pfizers vaccin har dödat 40 gånger fler personer än viruset.
   https://cogiito.com/a-la-une/le-vaccin-contre-le-coronavirus-de-pfizer-a-tue-40-fois-plus-de-personnes-agees-que-le-virus-lui-meme
   Le vaccin contre le coronavirus de Pfizer a tué 40 fois plus de personnes âgées que le virus lui-même
   Par Cogiito – 6 mars 2021
   Pour en savoir plus sur les dernières nouvelles concernant l’arnaque du coronavirus de Wuhan (Covid-19), consultez le site https://pandemic.news
   Les sources de cet article sont notamment les suivantes : ChildrensHealthDefense.org NaturalNews.com

   • Ja, ja… pest eller kolera. Varsågod och välj. Suck…
    Jag talade med ett par häromdagen som varit och vaccinerat sig.
    – Ja, nu är vi skyddade. Får man hoppas i alla fall?
    Så lät det och de såg nöjda ut, men med viss tvekan tyckte jag nog ändå.

   • USA har varken allierade, vänner eller ens fiender. USA har idag bara gisslan. Sverige Allemansrörelsen en. Det spelar inge roll om det kallas allierad, fiende eller vän, om USA tjänar på det sätter dom kniven i ryggen på vem det vara må, bildligt talat. Regimen i USA har inte ens folket med sig. När Biden kallade Putin för mördare översvämmades ryska ambassaden av brev från amerikanare som bad om ursäkt. Utvecklingen i USA är historiskt både allvarlig och farlig. De verkliga makthavarna i Den Djupa Staten blir allt mer desperata.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here