Debatt i DN: ”Stoppa Peking från att arrangera vinter-OS 2022″- Kommentarer i DN från bloggare och bloggläsare

2
1615
Bild: Wikipedia.

I en insändare i DN står ”Att Kina får arrangera OS om mindre än ett år är oförenligt med internationella olympiska rörelsens värderingar. Stoppa Peking från att arrangera vinter-OS 2022, skriver jur kand Peter Gedin.” DN Insändare. ”Stoppa Peking från att arrangera vinter-OS 2022”. Jag återger nedan utdrag ur insändaren och den inledande debatten, där ungefär hälften av de 14 första kommentarerna stödjer insändarens åsikter. Återkommer med kommande kommentarer.

Ur insändaren:
”1984 bojkottade östblocket sommar-OS i Los Angeles. Fyra år tidigare hade USA och andra västländer bojkottat OS i Moskva på grund av invasionen i Afghanistan.
Kina är världens näst mäktiga land och har sina tentakler överallt, vilket är typiskt för en diktatur. Oliktänkande fängslas och mördas. Terror råder i Hongkong. Kina har därmed brutit det internationellt bindande avtalet från 1997 om ”ett land, två system”.
Kina är en diktatur som på rasistiska grunder internerat en hel befolkningsgrupp, uigurerna. Det handlar om etnisk resning.
Etnisk rensning bedrev Nazityskland 1936, dock inte inför allas ögon som i Kina. Att Kina får arrangera vinter-OS nästa år kan rim­ligen inte vara förenligt med IOK:s värderingar, utan måste stoppas.”

Läsaren Anders Åberg och jag har deltar i debatten med kommentarer under ”Ifrågasätt” på max 1500 tecken. Anders Å skrev till oss ”Sansade röster börjar breda ut sig i DN:s tidigare så skrattretande kommentarsfält, gå gärna in och fyll på med mer.”

Anders Åberg ”Det var en påfallande hatisk insändare, men vad vet vi egentligen om det författaren påstår?
Vad jag förstår så vet vi ingenting. Vi får inte glömma att USA och Kina är mitt uppe i ett handelskrig. I det som i alla krig så spelar propagandan stor roll.
Sverige befinner sig mitt i den amerikanska stormen av propaganda riktad mot både Ryssland och Kina och vi gör nog klokt i att inte tro på särskilt mycket av det som väller ut från USA i nuläget. Kina säger att dom ”omskolar” Uigurerna för att slippa att dom hänger sig åt muslimsk terrorism. Det kan vara sant och det kan vara lögn, vi vet inte det. Sannolikt så sprider även Kina propaganda, men att jämställa det som händer Uigurerna med den ”etniska rensning” som Nazityskland ägnade sig åt är ju inte seriöst.
Vi vet inte att någon Uigur har dödats av kinesiska myndigheter. Rena gissningar kan inte ligga till grund för sådana himlastormande anklagelser som Gedin kommer med.”

Jag skrev ”Det finns inga sakliga belägg för etisk rensning av uighurer finner man som källkritiskt van forskare. Mycket kommer från Adrian Zenz, en fundamentalistisk kristen högerextremist som motsätter sig homosexualitet och jämlikhet, stöder “bibliskt prygel” av barn och tror att han “leds av Gud” på ett “uppdrag” mot Kina. Fast han presenteras som forskare. Kina har satsar och satsar särskilt mycket på utvecklingen av västra delen av landet och inte minst på Xinjiang där uighurerna bor. (Har publicerat omkring 20 artiklar i ämnet). Och den etniska rensningen i Nazi-Tyskland var åtminstone väl belagd av von Ossietzky. ”1936 tilldelades han Nobels fredspris för året 1935. Han befann sig då i koncentrationslägret Esterwegen sedan 1933, led av tuberkulos och svagt hjärta och Tysklands regering lät honom inte lämna landet för att ta emot priset. Året därefter förbjöds tyskar att ta emot Nobelpriset. ”(Wikipedia).

En enkel analys ger stöd för bedömningen att USA bedriver propagandakrig och Kina-negativ politik. Sanktionerna mot Huawei, som drabbar även Sverige. Man kan vidga frågan. Var det rätt att tillåta USA delta i spelen 1964-76 då man i folkrättsvidriga krig dödat miljoner i Sydostasien? Att låta USA delta med tanke på dess angrepp på Irak. Afghanistan långt utöver FN-resolution, Libyens förstörelse av Nato med USA stöd, angreppet på Syrien där USA ockuperar 1/4 av landet etc…”

JT skrev som kommentar till min kommentar ”Det kan vara svårt att skilja objektiva skildringar från ren propaganda. I media framställs uigurer som en förtryckt muslimsk minoritet. Sanningen är lite mer komplicerad än så: 2014 angrep beväpnade uigurer kineser på en tågstation och dödade 31 och skadade 141 personer. Det var ett terrordåd. Fyra dagar innan OS i Beijing körde en lastbil med beväpnade uigurer in i en barack och kastade hemmagjorda bomber mot polisen. 16 kinesiska poliser dödades och 16 skadades.

En del uigurer har verkat inom Al Quaida och en hel del har stridit för IS i Syrien. Fredsälskande folk? Jag vet inte det för man ska inte dra alla över en kam, men vad ska kineserna göra för att skydda sig? Jag har inte svar på det, men i mitt tycke har kineserna all rätt att skydda sig och bekämpa terrorism. En del uigurer vill bryta sig ut från Kina och bilda en egen islams stat. Jag har i princip ingenting emot att olika folk får bilda sina egna stater, men då ska man ha majoriteten av befolkningen med sig Xinjangprovinsen där de flesta uigurer bor har de inte majoritet.

Västlig massmedia och en del politiker stöder människornas rätt att bli oberoende och bilda egna stater. Men detta gäller bara folkslagen i Kina och Ryssland. I Spanien ville Katalonien bli självständigt, men försöket slogs ner med långa fängelsestraff för ledarna. Man vill över huvud taget inte höra talas om Katalonien som en egen stat. Det är kanske det som är innebörden i feministisk utrikespolitik, men jag kallar det för hyckleri

Föregående artikelKinas utrikesminister vill ha bred multilateralism medan Biden hävdar att (hegemonen) ”Amerika är tillbaka”
Nästa artikelHur nyhetsbyråerna styr nyheterna och förstärker USAs världsbild
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Det är mycket förvånande att DN ens släppt fram en sådan grovt rasistisk insändare som är nästan ord för ord identiskt med hur nazisterna i Tyskland en gång arbetade. Den amerikanska hat-propagandan via lakejer i Sverige intensifieras alltmer. Speciellt är det intressant att notera att Bonniers och DN drivs av familjer som tillhör det judiska folket. Om DN och Bonniers anser att detta är ett ämne för debatt, anser man då även att mediaförföljelserna i Tyskland förra seklet som ledde till Förintelsen, även det var ett ämne för debatt? Samtidigt är det värt att notera att vi i Kina är de facto blockerade från att kommentera och gå i svaromål på DN.

  —Kina är ingen diktatur utan har ett mycket aktivt fungerade folkstyre. Jag återkommer till hur det fungerar på bloggen. My China.
  —Inga oliktänkande fängslas och mördas. Alla kan uttrycka sin mening, artigt och respektfullt. Däremot accepteras inte att små radikala grupper börjar egenmäktigt styra samhället och majoriteten av innevånarna. Speciellt inte mot deras vilja.
  —Kina har effektivt stoppat de USA/UK terrordåden i Hong Kong, Hong Kong är en del av Kina.
  —Något ”bindande avtal från 1997” finns inte. Det var en ”avsiktsdeklaration”, tydligt och explicit skrivet så i klartext, hur UK ockupationen av Hong Kong skulle avslutas. Kina har följt den deklarationen.
  —Ingen folkgrupp har internerats. Däremot terrorister som av USA gets terroristutbildning i den USA ockuperade delen av Syrien och uppdraget att förvandla Xinjiang till en ny Islamsk Stat.
  —Insändaren är inte bara hatisk och grovt rasistiskt, den är identisk med nazisternas metoder att missleda, desinformera och indoktrinera. Att besöka Xinjiang är lika enkelt som för en Uppsalabo att besöka Gamla Stan i Stockholm. Över 200 miljoner gjorde det förra året, varav omkring 2.5 miljoner utlänningar.
  —Kina “omskolar” inte alls Uigurerna, utan skyddar och bevarar deras kultur, språk, och seder, framför allt mot USA sponsrad våldsbejakande islamism. USA rekryterade missnöjda i Altishahr, uigurernas hemland i Tarim Bäckenet, sände dom till den USA ockuperade delen av Syrien för terrorist utbildning, och sedan skickade tillbaka dom för att grunda en ny Islamska Stat i Xinjiang. Kina internerade dom och har byggt en specialbyggd institution för rehabilitering 2 mil sydöst från Korla järnvägsstation i Xinjiang. Inga hemligheter har gjorts över det projektet, men västmedia mörkar. Allt verifierbart på plats och genom bilder. Det är IS terrorister som rehabiliteras, inte Uigurer.
  —Kina sprider ingen propaganda utan arbetar på att motarbeta den intensiva USA propagandan med information och fakta. Alla kan åka dit och själva kontrollera. Xinjiang är helt öppet.
  —100% kommer från Adrian Zenz och är repeterat av motsvarande figurer i Sverige som främst titulerar sig ”journalister”.
  —Visst kan det vara svårt att skilja objektiva skildringar från ren propaganda, speciellt som USA är otroligt skickliga i konsten, så förslaget är att besöka och se själv, antingen personligen eller elektroniskt via WeChat, eller att lyssna på oss som befinner oss på plats sedan länge i Kina.
  —Uigurerna har en egen stat och nation i federationen Kina. Den heter Altishahr på uigurspråket och ligger i södra delen av den administrativa regionen Xinjiang. Där utgör Uigurerna 90% av befolkningen och har självstyre, egen regering. Xinjiang är en administrativ region likt Europa.
  —”Kineserna”, där uigur folket är en folkgrupp av många, arbetar på att skydda sig mot terrorism, speciellt USA sponsrad terrorism, och helt oberoende från vilken folkgrupp terroristerna kommer. Begreppet ”kineser” heter på nationalspråket i Kina 中国人 eller Zhōngguó rén, som bokstavligen översätts ”kinaperson” eller ”person från Kina”. Det har inget med etnicitet, genetik, ursprung, religion eller ”ras” att göra. Det motsvarar ungefär ordet ”Europé”.

 2. Hat mot oss i Kina drivs nu på Bonniers Expressen och i samma form och stil som en gång Julius Streicher i det forna Nazi Tyskland. Han publicerade rasistisk hatisk tidningen som hette Det Stürmer, var besatt av sin starka och djupa rashat mot medlemmar av det judiska folket och ansåg sig vara expert i frågan. Nu ser vi samma sak på svenska tidningar, bara att nu riktar det sig mot oss i Kina. Tack och lov att jag slipper Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here