Den europeiska energikrisen – kanske är det Putins fel?

23
2035
Stack of pipes for natural gas pipeline North Stream 2 at Mukran port, September 2020. Bild:Wikimedia Commons.

Svenska Dagbladet skrev 6/10 Galen prisuppgång – Putin lovar mer gas.

Ryska Posten skriver 11/10 ”Putin hejdade skenande gaspris. I början av veckan skenade gaspriset i Europa. Det steg till 600 dollar per ett tusen kubikmeter och sedan till 1962 dollar på bara några dagar. Jämfört med i fjol rör det sig om en tiodubbling.

Europa som satsat på att köpa gas på spotmarknaden och hålla relativt låga lagernivåer går nu en problematisk vinter till mötes.
Efter att Rysslands president Putin haft ett samtal med regeringen lugnade sig dock situationen en smula och priset sjönk med 200 dollar på bara 10 minuter.
”Ryssland har alltid varit och är en pålitlig leverantör av gas till sina konsumenter över hela världen: både i Asien och i Europa. Det uppfyller alltid alla sina skyldigheter fullt ut. Det är allt. Jag vill betona detta. Det har aldrig funnits en enda fall i historien där Gazprom vägrat att öka leveranserna till sina konsumenter om de kommit med lämpliga bud”, betonade Putin. Han förklarade också att Ryssland är berett att sälja gas på den elektroniska handelsbörsen i S:t Petersburg, men sa samtidigt att börshandel är mindre lämplig för en vara som gas.

Och en långvarit observatör av marknaden publicerar en artikel som lyfter fram betydelsen av mer eller mindre spekulativ trading och trading-algoritmer på Oilprice.com: Are Algorithms To Blame For Europe’s Natural Gas Crisis?.

Alexander Mercouris är en mycket bra geopolitisk kommentator. Lyssna på hans analys av detta!

Föregående artikelDagens DN-kommentar: Vad är bästa sättet att påverka klimatpolitiken?
Nästa artikelVad vet den kända klimatdebattören Elsa Widding egentligen om klimatet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

  1. Man undrar ju om det inte är så att precis alla fel, brister och tillkortakommanden i den proamerikanska delen av EU, i hela Nato, sjunkande prenumerationssiffror för Dagens Nyheter, liksom de oväntat högre och stigande priserna på den europeiskt producerande elen: är alla ALLTID Kremls, och, ja, president Putins fel.

    Tydligen finns också nu en ny barnätarcell i en av Moskvas PizzaHut’s källare, och en nybildad Frimurarloge i Kreml som planerar dag och natt de europeiska konsumenternas snara kollektiva konkurs.

    I det självförsvagade anglo-amerikanska ”väst” och hos de pseudointellektuella superstjärnorna på The Atlantic Council är det alltid någon annans fel i Washingtons struliga politiska val, Ukrainas permanenta högernationalistiska kaos och kris, och i Afghanistan – ja, d.v.s. rysk sammansvärjning. Ständigt denne herr Putin.

  2. Putin har blick för kvinnlig fägring. Någon från västmedia hade tänkt sig här se en blotta och hade placerat en fager dam sittande med sina långa ben utsträckta att fungera som utfrågare på energiforumet denna vecka. Och mycket riktigt, damens skönhet hade inte undgått Putin som sade något i stil med ”undersköna kvinna”, varefter han i samma mening läxade upp henne efter noter eftersom hon inte hade lyssnat på vad han redan sagt om ryska gasleveranser till Europa. Ryssland har ständigt föreslagit EU-området att teckna långtidskontrakt men EU har inte brytt sig. Och nu när priserna skenar iväg och dagens pris gäller råder panikstämning.

    På elsidan är det samma sak. Merkels kapitalförstöring och gröna mantra såg sin första frukt i översvämningskatastrofen som berodde på att vattenreservoarerna var fyllda till brädden för att man var rädd för en blackout. Varningarna om störtregn ignorerades efterom det var vindstilla dagar och solen inte syntes bakom molntäcket.

  3. Det är klart att det är Vladimir Putins fel. Det är därför han byggde ut Nord Stream 2 som ska försörja Europa med gas och det USAs sanktioner tilltrots. Putin vill INTE Europas väl. Därför var reaktionerna på marknaden negativa (d v s priserna på gas och elektricitet gick ner), då Vladimir Putin sade att Ryssland kan öka gas leveranserna till Europa för att hjälpa Europa ur elkrisen. Allting är Putins fel!

    • Putin vill Fred. Däremot finns det belackare till Putin, Lavrov/Ryssland som tar i princip varje tillfälle i akt att..ja vad tror du själv. Det är inte Ryssland som sedan 1945 startat ca 50 ’regim’förändringskrig, utan det är vem då..Jo det är inte USA, Frankrike, England, Israel, Norge, Danmark etc., etc. med dess befolkningar (som ju som vanligt oftast får skulden för det mesta) utan det är det som kallas för ’de fyra krigsenklaverna’

      • Rysslands belackare menar att Putin vill GASA Europa. Det var jo Putin själv som sa ”vi kan höja gas leveranserna till Europa.” Tydligare bevis om Putins ONDA avsikter finns inte.

        Samtidigt få vi nyheter om att USA ha kovänt vad gäller frågan om att GASA Europa från Ryssland. Numera ”begär” USA att Ryssland/Vladimir ska göra allt den kan för att minska européernas självförvållade energikris.

        USAs och därmed vassalen Europas Ryssland politik må verka lite motsägelsefullt men den är konsistent. En som har studerat detta ingående och tacksamt för oss sammanfattat de 12 grunderna för USA och därmed vassalens Europas Rysslands politik. Vi kan kalla de ”Västs utrikespolitiska komedier (fiaskon) vis-á-vis Ryssland ” Särskilt talande för USAs och vassalens Europas Rysslands politik är punkt 12. Se nedan

        1.We accuse Russia of everything and anything
        2. Then these Russian bastards have the nerve to demand evidence
        3. We accuse them some more
        4. And then these Russian bastards have the nerve to refer to facts
        5. Then we tell them that we will sanction them
        6. And then these Russian bastards have the nerve to counter-sanction us
        7. Then we engage in military exercises right along the Russian border
        8. And then these Russian bastards have the nerve to engage in military exercise also right along the Russian border
        9. Then, to try scare them to “negotiate from a position of strength” with our empty words about being invincible
        10. And then these Russian bastards design and deploy weapons systems we can only dream about
        11. Then we tell the Russians we want them to remain neutral while we deal with the “Chinese threat” (to whom?)
        12. And then these Russian bastards laugh their heads off

        Ryssens skratt hörs ända till i Siberien – vecka in och vecka ut, hela året 🤣🤣🤣

        https://thesaker.is/russians-are-in-total-awe-at-the-suicidal-stupidity-of-the-west/

  4. Gazprom kastar en livlina till den europeiska energisektorn.
    Energikrisen bidrar till att stänga europeiska företag som är berövade en finansiell kudde, säger Stanislav Mitrakhovich , en ledande expert på National Energy Security Fund, en föreläsare vid Financial University under Ryska federationens regering.
    Europeiska energibolag lämnar marknaden när svårigheterna som de står inför efter gaskrisen intensifieras. På grund av den kraftiga prisökningen för blått bränsle slutade Brandenburg-baserade Otima Energie AG, efter att ha meddelat konsumenterna om konkurs, slutat leverera el och naturgas.
    Organisationens offentliga tillkännagivande citerade en fyrfaldig ökning av grossistpriserna och en samtidigt betydande ökning av förskottsbetalningarna till marknadspartner som Otima Energie måste tillhandahålla, liksom förlusten av en stor elleverantör. Samtidigt anger företaget inte hur många kunder som har lidit till följd av sitt utträde från marknaden.
    ”Energikrisen som fortsätter i Europa sätter naturligtvis press på alla företag som är involverade i energiförsörjningen. De köper ofta gas och el till växelpriser, eller till priser nära växelkurserna. Resurser säljs enligt avtal som ingåtts för ett år eller en annan period – priset för slutanvändaren är fast från avtalstiden. Och då uppstår ett problem i krissituationer – slutkonsumenten betalar som tidigare och företaget står för kostnaderna på grund av det kraftigt höjda priset ”, kommenterar experten Stanislav Mitrakhovich om händelser på den europeiska marknaden.
    Marknaden tappar spelare: Efter Otima Energie AG meddelade det tyska energikoncernen E.ON att det inte var möjligt att sluta nya avtal om gasleveranser till slutkonsumenter. Organisationen, skriver Focus Online, försvann från onlineplattformar för att jämföra erbjudanden som är vanliga i Tyskland. E.ON, i ett uttalande till Handelsblatt -tidningen, noterade att oron ”omstrukturerar sina produkter” mitt i stigande kostnader för inköp av blått bränsle. mot bakgrund av stigande energiköpskostnader.
    ”Företag utan ekonomisk kudde och som bär stora risker kollapsar. Men du måste förstå att i finansvärlden betyder konkurs inte alltid slutet på företaget, men det utesluter dock inte ytterligare problem, ”- sade samtalspartnern för FBA” Economics Today”.
    Svårigheterna kom också över Bohemia Energy -gruppen, som förenade alternativa energileverantörer i Tjeckien. Företaget meddelade att verksamheten, liksom leverans av el och gas till 900 tusen kunder i landet, upphör.
    Organisationen klargjorde dock att den kommer att sälja avtalsenliga volymer el och gas till alla kunder under de närmaste sex månaderna, men genom andra leverantörer. Dessa är ČEZ, E.ON och Pražská energetika -företagen. Under denna period måste kunderna själva välja en ny permanent leverantör.”Samtidigt följer den europeiska staten inte vägen för att rädda organisationer och fullgöra sina skyldigheter, men den kommer inte att tillåta människor att stå utan resurser. Därför kommer kostnaderna att bäras av skattebetalarna. Det här är inte bra för ekonomin, säger experten.
    Ryssland stöder energisektorn: Utbytesgaspriserna i Europa gick upp igen och översteg nivån $ 1200 per tusen kubikmeter. Tidigare har kostnaden för november -terminer på TTF -navet i Nederländerna vid slutet av handeln fastställts till cirka 1130 per tusen kubikmeter.
    Således var den totala prisökningen per dag mer än 10%. ”Ryska leverantörer vinner som norska och algeriska. Gasleverantörer från USA klarar sig ganska bra. Europeiska företag som har långsiktiga kontrakt med Gazprom tjänar också på, eftersom de har möjlighet att dumpa genom börsen. Allt kommer också att bero på vädret i denna region, beslut om Nord Stream 2, samt vad EU kommer att göra. Det kan vara extraordinära åtgärder som centraliserade gasinköp, men det är mycket svårt att genomföra dem, sammanfattade experten.
    https://rueconomics.ru/548101-gazprom-brosaet-spasatelnyi-krug-evropeiskomu-energosektoru

    • Europeiska representanter räknar med att efter lanseringen av Nord Stream 2 kommer många EU-länder att återgå till långsiktiga gasavtal med Ryssland, sa politisk analytiker Anatoly Ivanov i ett samtal med Economics Segodnya FBA .
      Nyhetsbyrån Bloomberg publicerade ett material där det anklagade det ryska ledarskapet, med Rysslands president Vladimir Putin i spetsen, för att försöka dra nytta av den europeiska bränslekrisen.
      Dessutom, med hänvisning till två kunniga källor, skriver Bloomberg att Moskva vill ändra spelreglerna på gasmarknaden.
      Enligt tidningen planerar Ryska federationen att lösa två frågor: en återgång till långsiktiga gasavtal istället för spotinköp och accelererande av certifiering av Nord Stream-2-gasledningen för en tidig lansering.
      Trots energikrisen i Europa har Kreml inga illusioner om eftergifter från EU, säger en tjänsteman nära statschefen till byrån.

  5. På något vis känns det som om jag gör fel. Jag sitter ofta och småskrattar för mig själv när jag läser om och lyssnar på anföranden som handlar om hur otroligt korkat vi i Väst handlar i förhållande till Ryssland/Putin. Det har faktiskt blivit en fars.
    Världen förändras och Västs dominans förtvinar allt mer. Titta på EU. Ungern har ett eget gasavtal med Ryssland. Polen påpekar att landets egen lag måste stå över EU:s och får stöd av Ungerns justitieminister och skäll från EU-byråkrater. När Tyskland gjorde samma sak för något år sedan, ja då blev det inget skäll. Och så vidare. Turkiet är inte på god fot med varken Nato, som man är en betydelsefull del av, eller EU, som man för ett antal år sedan sökte medlemskap i. Sedan har vi alla försök från höga regeringsrepresentanter från Väst att vilja tala Ryssland/Putin tillrätta. Nu är Victoria Nuland från USA i Moskva för att framställa krav. Naturligtvis misslyckas hon också, eftersom hon gör samma missgrepp som alla från Väst. Hon vill ta upp det och det, men är inte villig att lyssna på att Ryssland kräver att bli behandlad som en jämbördig part. Likadant gör Västrepresentanter när de samtalar med representanter från Kina, och då kan det naturligtvis inte bli några förhandlingar utan bara meningslösa samtal, som inte löser upp en enda knut.
    Jag tror att det under de senaste månaderna har varit bortåt tio sådana träffar. Det började med mötet i Anchorage, där det inte ens var ett samtal utan ömsesidiga uppläxningar. Uppenbarligen har våra Västliga representanter svårt att förstå att de Västliga imperiernas tid definitivt är över. Våra företrädare måste lära sig att behandla andra med respekt. Jag ser att det är mycket ovant för dem. Deras beteende blir farsartat. Det är det jag småskrattar åt.
    Den som önskar få en mycket noggrann genomgång av det förändrade världsläget skall läsa Glenn Diesens nyutkomna bok ”Europe as the Western Peninsula of Greater Eurasia”. Jag beställde den från Bokus för 969 kr. Ja det är en dyr rackare, med jag har sett många samtal som Glenn D. deltagit i, och han ger ett mycket gott intryck. https://doc-research.org/speaker/glenn-diesen/ För en timme sedan fick jag en förfrågan (mejl) från Bokus om jag ville skriva ett omdöme, och det kommer jag att göra med nöje.

    • Vad vi ser nu är början på de-amerikaniseringen av det europeiska samarbetet i Kontinentaleuropa, och att det nya EU efter Brexit börjar inse att de anglo-amerikanska politiken med sanktioner faktiskt allvarligt skadar just företag inom unionen. Nordstream-2 kommer att tas i bruk inom några få dagar. Det är en stor säkerhetsmässig och geopolitisk seger för Kontinentaleuropa!

      Europa håller på att tillfriskna (det kommer att ta längre tid för somliga länder; Sveriges politiker kommer självklart att vakna avsevärt sent) och att inkorporera Ryssland som strategisk partner för europeisk energihushållning och ekonomisk tillväxt innebär stabila leveranser som europeiska industrin behöver.

      Minns nu noga att London och Washington verkligen ÄR Europas ekonomiska konkurrenter!!

      Politiken att försöka splittra och dela Europa med sanktioner, politiska äventyr och nu måste stackars amerikanska anarko-färgrevolutionären Victoria Nuland plötsligt, som ett klart svaghetstecken, bege sig till Moskva för att inte Ukraina skall kollapsa kommande halvår eller år, efter att Washingtons politik -helt väntat- håller på att ta ekonomisk död på Ukraina.

      Bara stärkta och förbundna ihop kan hela Kontinentaleuropa klara sig. Det vet alla kloka förutseende politiker (inte de svenska!) i Europa.

      Det engelska och amerikanska tåget har gått för Europas del, det måste alla nu politiskt klart inse.

      En ny epok har börjat för Europa, och detta innebär nu slutet för amerikansk politisk hegemoni över ett Europa på knä.

    • Nuland måste vara bra korkad om hon tror att hon kommer till Moskva i en maktposition! Det kommer Putin nog snabbt att ta ur henne och presentera den verkliga situationen för henne. Och innerst inne vet nog Nuland att det är med tiggarmössan i hand hon åker till Moskva och försöker rädda vad som räddas kan efter fiaskona Afghanistan, Syrien och Ukraina. Egentligen ska man väl bara skratta åt pellejönsarna i Washington som snart lyckats reta upp hela världen mot sig…Ja, förutom regimerna i Storbritannien och Sverige. Polen spelar bara med i Washingtons apspel för egen vinning och dumpar USA när det passar dem politiskt medan Sverige och GB följer med ner i graven om inte en snabb tillnyktring sker.

      • Mig veterligen kommer president Putin inte att träffa en vice utrikesminister från Amerika, det är nog något för hög nivå att en statschef skall offentligt ta emot en viceminister. (Vad jag hört skall just inget möte dem emellan ske).

  6. Vi i Europa har fått en släng av den ytterst smittsamma Vita Hus-sjukan som främst drabbar de politiska pannloberna.

    Symptom och klassiska yttringar: Det är alltid någon annans fel i politiken, och det är alltid också Putins fel. Man ska dock inte förväxla dessa symptom med Pentagonsjukan: att våldsamt och straffritt göra vad man vill med sin nyinköpta militärutrustning, och låta européerna betala för åsamkade skador och ta emot traumatiserade flyktingar.

    Det finns dock vissa rådgivare som dock kan ha både Vita Hus-sjukan och Pentagonsjukan samtidigt, det har även noterats hos patienter i London.

    Det är så vi ska lösa de europeiska politiska problemen med Washingtons recept. Och det går ju alltid såååå bra. Tänk så bra de har det i de nya amerikanska delstaterna: Irak, Afghanistan och Ukraina.

  7. Times letters: Brittisk energipolitik och Putins grepp om gas
    Herr, paradoxalt nog verkar vi kräva mer rysk gas samtidigt som vi motsätter oss en betydande ny pipeline, Nord Stream 2, för att leverera den (”Vladimir Putin anklagad för att ha kvävt gasförsörjningen för att pressa upp priserna”, News, 8 oktober). Det finns många anledningar till att efterfrågan på gas ökar kraftigt, inklusive efterfrågestegring efter Covid, mindre vindkraft, den kalla vintern 2020-21 och tekniska avbrott. Som Angela Merkel sade igår, uppfyller Ryssland alla sina gasavtal (som det har gjort under de 30 plus åren sedan exporten började). Det är naturligtvis gratis att göra vad det gillar med gas som inte säljs på kontrakt (hur skulle vi reagera om någon försökte berätta vad vi skulle göra med vår Nordsjöproduktion?).
    Som brittisk ambassadör i Ryssland för 15 år sedan såg jag Gordon Brown klaga till Putin över stigande gaspriser; svaret var att vårt problem var självförvållat. Andra länder undvek marknadens växlingar genom att ingå långsiktiga kontrakt; Storbritannien gjorde det inte.
    Som då, så nu, men med en viktig skillnad. Det finns nu ryska rörledningar till Kina, som importerar all gas den kan få.
    Sir Tony Brenton
    Cambridge
    https://www.thetimes.co.uk/article/1429b1e4-2857-11ec-9d7f-240ccd0a3a50?shareToken=16a5b211e62f738f7640da3a9aacbcd1

  8. EU promises Ukraine to regulate Russia gas pipe
    EU har lovat att Rysslands gasledning ”Nord Stream 2” kommer att vara bunden av antimonopollagar, vilket gör det svårare att stänga av Ukraina.
    ”Som vi upprepade gånger har betonat gäller gasdirektivet från 2019, det tredje energipaketet, fullt ut för Nord Stream 2. För [EU] -kommissionen är det klart att Ukraina förblir och måste förbli ett pålitligt transitland”, säger EU -kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett toppmöte i Kiev på tisdagen (12 oktober).
    Toppkommunikén ”upprepade också vårt ömsesidiga engagemang för fullt genomförande av tillämplig EU -lagstiftning” mot ”befintliga och framtida gasöverföringssystem på EU: s territorium”.
    Ryssland färdigställde nyligen den nya gasledningen till Tyskland.
    Det väntar nu på tyskt myndighetsgodkännande innan det pumpas gas.
    https://euobserver.com/world/153211

    • Gasledningen är inte ”rysk”. Den ägs av ett blandat konsortium bestående av europeiska bolag (dessa som i sin tur, bl.a. tyska och schweiziska, blivit utsatta för diverse amerikanska ”sanktioner”). Gasen som transporteras i ledningen köps, genom tecknade avtal i förväg, är däremot självklart rysk. Men infrastrukturen räknas som europeiska.

      Det som hänt på senare tid är att den ryska hushållsgasen levererats genom avtal, men att man genom feltänkt politik i Europa tecknat alltför kortsiktiga och klena avtal som gjort att det blivit brist på den europeiska sidan. Det är alltså avtalsmässigt självförvållat av kortsiktig och ibland fientlig politik. Men Europa vill inte heller ersätta bristerna med den mångdubbelt skitiga dyra amerikanska skiffergasen, som måste båttransporteras krångligt och nedkyld.

      Det är inte så att gasen ”minskat” avsiktligt från rysk sida: man har levererat exakt beställd volym enligt avtalsorder. När Europa började köpa hushållsgas från de ryska fälten för många decennier sedan, även då lade sig amerikanerna i de interna europeiska affärerna, så har dessa transfervolymer levererats punktligt och avtalsmässigt. Vissa avbrott har skett, men det var då Ukrainas högernationalistiska regim krånglade med att inte betala för gasen och köpt gas nådde då inte de europeiska kunderna. Därför byggdes Nordstream-ledningarna i Östersjön – kortare, modernare, kostnadseffektivare och man slipper krånglet med obstinata och tröga ukrainska och polska konservativa högerregimer, vilket man nu slipper i Europa och får nu gasen direkt och snabbare via Nordstream 1 & 2.

  9. Europa missnöjd med både för mycket och för lite gas från Ryssland
    Chefen för den europeiska diplomatin, Josep Borrell, upplyste mitt i gaskrisen EU -länderna att enas mot Ryssland. Ju närmare, desto varmare, menar han tydligen.

    EU vill stå starkt för att tvinga Ryssland att leverera mer gas
    Josep Borrell skrev i sin blogg att EU: s energiberoende var en av nyckelfrågorna i förbindelserna med Ryssland.
    ”Ryssland uppfyller sina avtalsförpliktelser men levererar inte extra volymer till EU, vilket ledde till prishöjningen, säger Borrell.” Vårt energiberoende är en av nyckelfrågorna i våra förbindelser med Ryssland.

    Ryssland uppfyller sina avtalsenliga skyldigheter för gasleveranser, men lägger inte in ytterligare gas i det europeiska systemet som det skulle kunna göra, vilket bidrar till att öka priserna, säger han.
    Han beklagade att EU -stater tidigare inte alltid visade ett enhetligt förhållningssätt i förbindelserna med Ryska federationen.

    ”Energifrågor är en viktig anledning till att EU måste bli mer sammanhållet i sitt förhållande till Ryssland och bevara enighet mellan medlemsstaterna. Detta har inte alltid varit fallet tidigare och för att möta denna kris måste vi göra framsteg i denna riktning, säger EU -tjänstemannen.

    När man läser Borrells ”djupgående” uttalanden kan man komma ihåg karaktären från en klassisk sovjetfilm ”Ivan Vasilyevich Changes Profession”: ”När du talar, Ivan Vasilyevich, finns det en sådan känsla av att du är förvånad.”

    Inget personligt, bara affärer
    Det finns ingen anledning att blanda ekonomi och politik. Gazprom levererar enligt kontrakt. Varför behöver Gazprom överfylla europeiska gaslager om gaspriset på spotmarknaden växer? Nu säljer de gasen som tidigare köptes till ett mycket billigare pris.

    När det gäller frågan om enhet verkar det som att ju närmare människor står tillsammans, desto varmare känner de sig. Detta är viktigt för Ukraina i första hand. Intressant nog uppmanar en politiker från soliga Katalonien, där det knappt finns något kallt väder alls, andra 26 europeiska länder att också stå enade mot Ryssland.

    Ungern vill inte frysa
    Det finns européer som beter sig adekvat. Den nuvarande energikrisen i Europa har visat att politik och energi inte bör blandas, sade Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto.
    ”Vi gillade aldrig att blanda politik och energi. När de blandar politik med energi får vi kriser som den här. Vi måste lära av våra tidigare misstag och dra lärdom av dem”, sade tjänstemannen.
    Szijjarto betonade att det ukrainska gastransportsystemet var i behov av allvarlig rekonstruktion, som inte hade genomförts.

    Borrells uttalanden kommer som ett försök att flytta skulden för krisen på någon annan. EU -kommissionen gjorde gashandel mycket relevant, men börser har sina egna spelregler, och man kan förlora det här spelet i hög tid.

    Tidigare anklagade de Ryssland för att ha levererat för mycket gas till EU för att göra Europa beroende av det ryska bränslet. I dag anklagar de Ryssland för att leverera för lite gas till Europa, även om det går ungefär bara 30 procent av den totala volymen av europeisk import.

    I en kommentar till Pravda.Ru sa Vladimir Olenchenko, seniorforskare vid Center for European Studies vid Institute of World Economy and International Relations, att han blev förvånad över Josep Borrells ovan nämnda uttalanden då Borrell inte hanterar energifrågor.

    Borrells uttalanden publicerades för att sammanfalla med tiden för hans samtal med USA: s utrikesminister Anthony Blinken i USA. Borrell och Blinken diskuterade dialogen mellan USA och EU om Ryssland och Kina.
    ”Dessa omständigheter ger naturligtvis upphov till frågor. Jag finner ingen anledning att betrakta hans synpunkt som objektiv. Jag tror att det är ganska politiserat, orimligt och oprofessionellt”, säger Vladimir Olenchenko till Pravda.Ru.
    https://english.pravda.ru/world/149422-europe_russia_gas/

    • Ja, det är ju så här fnattigt det blir när europeiska politiker skall följa de amerikanska anvisningarna i sin ”Rysslandspolitik”.

      Det blir både för mycket gas och för lite gas -samtidigt- och ingen vet vad som gäller och många förväntar sig att kanske vart fjärde hushåll inte kommer att ha råd att värma sig i en kommande bitter kall vinter.

      Ryssland är också en slags opålitlig fiende -som dock alltid levererat exakt mängder och alltid i tid sedan många decennier- samtidigt som man börjar kalla landet ”partner” igen.

      Det kan inte bli mer knasigt än så. Det är det amerikanska politiska recepten.

      Fortsätter det så här kommer snart hela Europa se ut som en amerikansk politisk pytt-i-panna-kombination av Irak, Afghanistan och Ukraina.

      Detta torde väl också vara Washingtons mål. Kaosisering av Europa är Washingtons sista desperata alternativ.

      När ska EU:s politiker lära sig att bli herrar i eget hus? Är verkligen EU utdömt att vara 27 korkade amerikanska delstater?

  10. Putin varnar Rysslands transitering av naturgas till Europa via Ukraina kan misslyckas
    Rysslands president Vladimir Putin varnade för att transiteringen av naturgas till Europa genom Ukrainas territorium så småningom kan upphöra. Enligt hans åsikt kan det ukrainska gasledningssystemet helt enkelt brista om transiteringen ökar.
    – Några oansvariga politiker i Ukraina kräver nationalisering av gas, och som ett resultat började de tömma ut gas där, säger Putin.
    Enligt Putin har Ryssland ökat leveranserna genom Ukrainas gastransportsystem med över tio procent i år.
    ”Man kan inte öka det där längre. Alla säger till oss att öka gasförsörjningen genom Ukraina, men det är farligt att öka. GTS har inte reparerats där på decennier, och om trycket stiger kommer systemet att sprängas och Europa kommer att förlora denna väg helt, säger president Putin.

    Samtidigt påpekade Putin att även under de svåraste perioderna av det kalla kriget uppfyllde Ryssland sina avtalsenliga skyldigheter och levererade naturgas till Europa.
    ”Även under de svåraste perioderna av det kalla kriget uppfyllde Ryssland kontinuerligt sina avtalsenliga skyldigheter att leverera gas till Europa”, erinrade han.

    Tidigare nämnde Putin orsaken till gaspriserna i Europa. Enligt honom ökade priserna på naturgas i Europa på grund av bristen på el, men inte tvärtom. Putin lovade också att Ryssland skulle nå den rekordstora gasförsörjningen till världsmarknaden i slutet av året.

    Putins officiella talesman Dmitry Peskov sade i sin tur att Ryssland hade ökat gastillförseln till Europa enligt befintliga kontrakt till det maximala och inte skulle kunna öka bränsleexporten ytterligare.
    https://english.pravda.ru/news/russia/149400-putin_ukraine_gas/

  11. Paul Robinson kommenterar Dmitri Medvedev artikel om Ukraina
    Förbannat om du gör: Ryssland har ingenting att vinna på att bryta förbindelserna med Ukraina. Men det hjälper tyvärr inte heller att prata med Kiev

    Det är ingen idé att prata med Ukraina, säger före detta ryska presidenten Dmitrij Medvedev och hävdar att Ryssland borde vänta på en vänligare regering i Kiev. Det enda problemet är att det nästan inte finns någon chans att det händer snart.

    ’Nedogovorosposobnyi’ är ett ryskt ord utan engelska motsvarighet, som beskriver någon eller något som inte kan nå överenskommelser. Det kan finnas många anledningar till att en person eller en organisation är så här, men oavsett orsak är det slöseri med att prata med dem. Det kommer aldrig att komma någonstans.

    Ukrainas politiska ledare är nedogovorosposobnye, säger Medvedev, som var Rysslands president 2008 till 2012 och nu fungerar som vice ordförande i säkerhetsrådet. I en blåsartikel som publicerades i tidningen Kommersant på måndagen, attackerade Medvedev Ukrainas ledarskap och redogjorde för fyra skäl till varför det var meningslöst att tala till dem.

    För det första saknar Ukrainas ledare ”en fast självidentifiering”. Landets president, Volodymyr Zelensky, har ”specifika etniska rötter” som rysktalare, säger Medvedev, men ”av rädsla för en annan” Maidan ”riktad mot hans egen makt, har han helt förändrat hans politiska och moraliska inriktning. I huvudsak har han förkastat sin egen identitet. ” Det är som att ”representanter för den judiska intelligentsian i Nazityskland ombeds att tjänstgöra i SS”, avslutar Medvedev, ett särskilt hetsande uttalande med tanke på att Zelenskij själv är judisk.

    För det andra, säger Medvedev, ”den här generationens ukrainska ledare är människor som helt saknar självständighet”, och de är helt beroende av sina amerikanska herrar.

    För det tredje är dessa ledare ”svaga människor, som bara sysslar med att fylla sina fickor. … Det finns inga ledare som är villiga att offra sig själva för Ukrainas skull … och för tillfället verkar det som att det inte kommer att finnas. ”

    Och för det fjärde är Ukrainas härskare ”okunniga och oskyldiga. De ändrar ständigt sin position i enlighet med sina transatlantiska herrar och politiska förhållanden. ” De är ”råa Talleyrands”, säger Medvedev och syftar på den notoriskt principlösa och flexibla revolutionära epoken, franska diplomaten Charles Talleyrand.

    Resultatet, enligt Medvedev, är att ”Kontakt med sådana människor är inte produktiv. … förhandlingar med dem är helt meningslösa. ” I stället för att försöka träffa en överenskommelse borde Ryssland helt enkelt göra ”ingenting”, hävdar Medvedev. Det bör ”vänta på att ansvarsfullt ledarskap kommer fram i Ukraina, som inte syftar till total konfrontation med Ryssland … Endast med ett sådant ukrainskt ledarskap är det värt att göra affärer. Ryssland kan vänta. Vi är tålmodiga människor. ”

    Hårdheten i Medvedevs språk är utan motstycke från en hög rysk tjänsteman. Den tidigare presidenten har länge betraktats som en relativ liberal jämfört med president Vladimir Putin, även om man bör komma ihåg att det var han som, inte Putin, var ansvarig 2008 under Rysslands krig med Georgien. Om även Medvedev har tappat allt tålamod med Ukraina, så kan du vara säker på att samma sak gäller för de flesta av resten av den ryska politiska klassen.

    Vi vet inte vem Medvedev rådfrågade innan han publicerade det här stycket. Det verkar dock mest osannolikt att han arbetade i tvärsyfte med resten av den ryska regeringen. Kremls talesman Dmitry Peskov förklarade verkligen att artikeln överensstämde helt med regeringens ståndpunkt. Som sagt är det märkbart att den ryska staten fortsätter att uttrycka en vilja att inleda dialog med Kiev. I det avseendet är Putin kanske mer måttlig än de omkring honom.

    Detta är en punkt som ofta försvinner i väst. Om Putin skulle lämna kontoret är det högst osannolikt att en mer västlig ledare skulle ta hans plats, eller att hans efterträdare skulle ge efter för utländska krav angående Ukraina. Tvärtom kan efterträdaren mycket väl ta en ännu hårdare linje.

    Anledningen är enkel. Ansträngningarna för att avsluta kriget i Donbass i östra Ukraina har blivit ingenting. Grunden för att avsluta kriget är Minsk II -avtalet från februari 2015. Detta kräver att Kiev beviljar Donbass ”särskild status” och ger amnesti till de inblandade i upproret. Det kräver också lokala val i regionen, varefter kontrollen över gränsen mot Ryssland kommer att överlämnas till de ukrainska myndigheterna.

    Kiev insisterar dock på att det varken kommer att ge autonomi eller amnesti. Den kräver också omedelbar nedrustning av rebellstyrkorna och insisterar på att den måste få kontroll över gränsen inte efter val utan före dem. I huvudsak avvisar den ukrainska regeringen Minskavtalet och kräver rebellstyrkornas ovillkorliga kapitulation.

    Zelenskys val 2019 väckte förväntningar på att Ukraina skulle inta en mer praktisk hållning. Istället har det fördubblats mot det gamla och till och med gått längre och krävt att Minskavtalet ska ersättas av ett nytt som är mer fördelaktigt för Kiev. Med detta har Moskva tvingats överge allt hopp om att Ukraina skulle anta en mer formbar linje.

    Allt detta förklarar Medvedevs brev, som är ett tydligt svar på den enorma frustration som Ryssland känner när det gäller Ukrainas oförsonlighet. Det är en frustration som Kreml känner också med avseende på USA, vilket avslöjades av misslyckade samtal i Moskva den här veckan mellan ryska tjänstemän och USA: s utrikesminister för politiska frågor Victoria Nuland. Amerikanerna ”lyssnar inte på oss”, klagade den ryske vice utrikesministern Sergej Ryabkov.

    Med tanke på oförmågan att göra några framsteg genom förhandlingar måste frestelsen att bryta samtal och vänta tills en mer mottaglig utländsk regering kommer att vara stor. Problemet med Medvedevs rekommendation är dock att det absolut inte finns några utsikter till att mer vänliga förvaltningar kommer att dyka upp vare sig i Washington eller Kiev.

    Även om en mindre fientlig person skulle väljas till president, skulle han eller hon snart upptäcka att det man kan kalla den ukrainska ”djupa staten” skulle pressa honom eller henne till en antirysk position. Detta är vad som hände med Zelenskij. Det finns ingen uppenbar anledning till att samma sak inte kommer att hända med hans efterträdare och hans efterträdares efterträdare.

    Kort sagt, väntan är inte riktigt ett alternativ för Ryssland, eftersom väntan inte kommer att göra något bättre. Och det sätter Ryssland i ett dödläge. Att prata fungerar inte; men att sitta och hoppas att saker och ting spontant förbättras av sig själva kommer inte heller att fungera. Medvedev har diagnostiserat problemet. En lösning återstår att hitta.

    Dels är detta ett problem i Moskvas eget skapande. Övertagandet av Krim och efterföljande stöd till rebellen Donetsk och Lugansk Folkrepubliker i östra Ukraina har cementerat elitopinionen i Ukraina hårt mot Ryssland. Det har också skapat en generation säkerhetstjänstemän vars karriär har byggts på att bekämpa Ryssland. Dynamiken i ukrainsk politik har drivit pro-ryska element till marginalerna; landets intelligentsia är fast knuten till den nationalistiska agendan; och oppositionsstyrkorna är fragmenterade och svaga.
    https://www.rt.com/russia/537567-relations-between-russia-ukraine/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

  12. Vem var det som sa ” vi behöver inte göra något, inget, vi ska bara titta på hur väst omintetgör sig självt”?
    Vinnaren får ett hemligt present i en ask lagom till Julen 2021 (detta med tanke på att numer delar Postnord ut post endast var och varannan månad).

    OBS: det är först till kvarn som gäler – svara nu! Ledtråd Bond-siffror
    Skicka era svar till Quizcentralen,

  13. Nja, det finns nog inget enat kollektivt ”väst” längre.

    Jag tycker dock när man bedömer de ukrainska politiska projekten skall man bedöma ett antal faktorer:

    – utvecklas den ”vita” ekonomin för landet, ökar villigheten i och med anti-korruptionsprogrammen den ukrainske skattebetalarens vilja att betala skatt?

    – minskar korruption, utlandsskuld och förlorade projektpengar?

    – ökar medborgarnas objektiva förtroende för finans-, skatte- och statssystemet i Ukraina?

    Man har nu haft det amerikanska systemet sedan den ideologilösa orangea ”revolutionen” år 2004 – är landet Ukraina i bättre status och form nu än det var jämförelseåret 2004?

    Det är bara så vi kan bedöma reformarbetet för Ukrainas del.

    Vilka objektiva framsteg gör den ukrainska ekonomin och staten egentligen?

    Är Ukraina -egentligen- bara intressant för Washington som en slags ”militär brygga” nära Ryssland?

    Vill Washington egentligen ha ett objektivt stabilt Ukraina med en nöjd befolkning?

    Jag betvivlar det. Det finns all anledning att tro att Washington vill ha ett permanent och synnerligen missnöjt Ukraina där alla amerikanska björntjänster kan skyllas på Moskva.

    Det har ju varit målet hela tiden dessa decennier med det amerikanska ”Project Ukraine”.

    Det är bara den ukrainska befolkningen och politiska klassen som inte inser det, och blir dragna vid näsan, när Ukraina tyvärr alltmer börjar närma sig och likna den amerikanska kaosiseringen i Irak och Afghanistan.

    Är det något amerikanska våldsetablissemangen har högst på sin lista är det ett instabilt Europa där amerikanerna kan tjänstgöra som inryckande -men falsk- räddande brandkår där man ögonblicket innan själv satt eld på sitt räddningsobjekt.

    Ett slags politiskt ”Münchhausens syndrom”.

    Behöver verkligen Europa de amerikanska politiska råden?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here