DN Åsikt. ”Hysterin kan vara värre än viruset”. 2500 dog i influensa förra året.

35
7815

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Under senare år har publicerats tungt vägande rapporter om att lockdown kanske gör mer skada än nytta och medför fler dödsfall än COVID-19, förutom andra nackdelar. Av artikeln framgår att ansedda och mycket meriterade professor Johnny Ludvigsson fokuserar på lockdown. Notera att artikeln publicerades ungefär då Sverige fått sitt första dödsfall och Folkhälsomyndigheten. Jag var inne på liknande tankegångar.

Johnny Ludvigsson

Nedan ett utdrag ur Johnny Ludigssons insändare i ”Dagens Nyheter Åsikt” ”Hysterin kan vara värre än viruset”. ”Hysterin kan vara värre än viruset”. Artikeln publicerades 9/3, dvs. en dag innan krisbredskap proklamerades. Ändå inte överspelad anser jag.

Sex dagar tidigare publiccerade jag en liknande artikel här.

Efter artikeln en kort avslutande liten kommentar av mig:


”Hysterin kan vara värre än viruset”.

* Coronaviruset gör att sjukvårdsresurser används av panikslagna människor så att vård av de som faktiskt är sjuka kanske inte hinns med. Hysterin kan vara värre än själva viruset, skriver överläkaren och seniora professorn Johnny Ludvigsson.

* Borde man inte isolera miljoner människor, stänga industrier, skolor, stoppa tågen, flyget, fotbollsmatcher? Historien upprepar sig.

* När svininfluensan för tio år sedan spreds över världen framkallade medier och myndigheter panik. Massvaccinationer genomfördes och förorsakade en medicinsk katastrof. Ett par hundra unga människor drabbades av narkolepsi.

Antalet dödsfall var ungefär som ett vanligt influensaår. Enligt Socialstyrelsens statistik dog 2018 i Sverige 2.578 personer av diagnosen influensa med lung­inflammation. Av dessa var 2.468 (96 procent) över 65 års ålder. Det var ett helt vanligt år

* Samhällskonsekvenserna är redan stora.

* Visst är det allvarligt med coronavirus. Det finns ingen naturlig immunitet. Väldigt många kommer att kunna bli smittade. De flesta, särskilt yngre, får en förkylning, andra mer influensaliknande symtom, och det är fullt möjligt att fler gamla än vanligt kommer att dö, särskilt de som redan har annan allvarlig sjukdom.

* Visst ska vi försöka hindra smittan.. Men behöver vi hysterin? Folkhälsomyndigheten försöker dämpa känslorna, men medierna eldar på. Sjukvårdsresurser konsumeras av panikslagna människor med risk att vård av de som faktiskt är sjuka försenas eller inte hinns med.

* Är det rimligt att tusentals vuxna inte kan gå till jobbet, att företag går i konkurs, folk blir utan jobb, och deprimerade, därför att bilden sprids att människor dör som flugor? Varför talar man om den höga dödligheten i Italien (4 procent av identifierade fall), men nämner inte att av de som dött har 85 procent varit över 85 år gamla? Inte en enda person i Italien under 65 års ålder har hittills dött av coronaviruset.

* Våra liv förpestas av allehanda ångest. Det räcker. Vi vill inte ha större dödlighet orsakad av coronaångest än av själva viruset.”

Kommentar: Dödligheten i diagnosen influensa med lung­inflammation var litet högre 2018 än åren innan. Men 22.277 personer hade denna diagnos som underliggande dödsorsak under tioårsperioden 2009-2018. Dödsorsaksstatistik. Hur har detta uppmärksammats i pressen. Hur många av dessa dödsfall hade man kunnat förhindra?

* Jag skrev för en dryg månad sedan tt ”Aktade Center of Disease Control (CDC) i Atlanta skriver på hemsidan ”CDC estimates that influenza has resulted in between 9 million – 45 million illnesses, between 140,000 – 810,000 hospitalizations and between 12,000 – 61,000 deaths annually since 2010.” CDC.
Influensaepidemin beräknas ha orsakat 61 000 dödsfall i USA 2017/2018 och 810 000 sjukhusinläggningar.” 4/2. Corona-viruset: Alltför mycket väsen?

* Upp till 650 000 människor dör årligen av influensa enligt WHO. här.

Men vi är kanske bara i början av en en kanske mycket större epidemi. Inget vet.

Innebär detta att beslutade och föreslagna försiktighetsåtgärder är onödiga? Dels är dödligheten större i COVID-19, dels finns inget vaccin och dels är det något nytt och okänt. Jag känner mig inte kompetent att seriöst diskutera om Folkhsälsomyndigheten hanterar detta på bästa sätt eller inte.

Nej – men det väcker den berättigade frågan om hur vi hanterar andra sjukdomar och sjukdomsrisker i samhället. För att inte tala om andra risker! (Kärnvapenkrig etc)

Hur mycket skrivs om att alkoholrelaterade sjukdomar kostar samhället 103 miljarder kronor 2017 enligt sakkunnig ekonomisk utredning. Beroendemedicin.

Coronavirus. En modell.

Relaterat.
Har jag och andra underskattat coronavirusepidemin?
Kinas förmåga att hantera Corona-epidemin är mycket större än hos regeringar i Väst?
Hur farlig är coronavirusepidemin jämfört med influensa? Tjänar någon på masshysteri?
Hög dödlighet i Coronavirusinfektion? Hur mycket skrivs om hundratusentals dödsfall i influensa varje år?
4/2. Corona-viruset: Alltför mycket väsen?

Föregående artikelNio tecken på att schackpjäser flyttas på plats för ett stort krig i Mellanöstern
Nästa artikelViktig intervju med utrikesminister Lavrov, Ryssland
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

35 KOMMENTARER

  • Usch, ska jag ha något tillförlitligt förtroende för alla de här experter och professorer som lyfts fram i rampljuset av regering och diverse opinionsbildare så måste det finnas någon form av konsensus.

   Så länge det inte finns något vaccin eller läkemedel mot viruset Covid-19 så sätter jag isolation som enda tillförlitliga åtgärden för att stoppa smittspridningen.
   Tyvärr existerar inte den möjligheten av politiska skäl.
   Åtminstone inte än så länge.
   Politikerna kanske tvingas men då är min oro det redan är för sent.
   Ett stort antal sjuka, kollapsad sjukvård osv. En samhällsekonomi i både kris och kras.
   Är det verkligen värt det för ”det öppna samhället” internationell integrering m.m.
   Jag bara undrar?
   Beklagan och efterklokhet räcker inte för mig.
   Jag tänker hur förståndigt förr man tänkte att ”mota Olle i grind”
   Men vad göra med en ”Olle” röd som blå och kräver fria rörligheter för sina egna politiskt ideologiska syften?

 1. Nu backar regeringen från att vägra stänga skolor till att skolorna själva får bestämma om de stänga eller hålla skorna öppna.
  Man behöver inte vara särskild expert för att förstå regeringen är på defensiven.
  Någon beredskapsplan verkar inte vare sig upprättats eller funnits.
  Det framstår mer som regeringen försöker lösa problemen som dom kommer med en stab av myndighetschefer och experter som har i uppdrag och se till att kulisserna och teatern ska bli så nära den önskade verkligheten som möjligt.
  Allt för att folket ska hålla sig lugna och känna sig så trygga som det bara går.
  Ända tills regeringen kan blåsa faran över och slå sig för bröstet och visa hur duktiga de varit.
  Visst hoppas jag det blir så men än så länge ser jag bara läget förvärras för varje dag som går 🙁

  • Finnv väl inga starka skäl att stänga skolor. Barn smittas mindre, och har mild sjukdom. Bra resonemang av professor Johan von Schreeb i radio P1 just nu.

   • Barn och ungdomar omhuldas av socialister. Socialister både unga och gamla.
    Barn och ungdomar är lättpåverkade. Det borde vara därför.
    Jag tror det är lättare att övertyga en 20-åring att bli socialist än en 70-åring.
    70-åringen kanske håller med utåt för fridens skull men är ändå klar i sin uppfattning.
    Det är så klart bra att barn drabbas mindre men det får inte ske på bekostnad att äldre ska lida mer.
    Jag ställer inte upp på ett samhälle där äldre sätts på undantag bara därför de inte är socialismen till hjälp.
    De gamla som finns i Sverige idag har som regel arbetat och slitit i hela sitt liv för att bygga upp den välfärd som senare politiker vanskött pga av ändrade ideal och målinriktningar.
    De blir utnyttjade och lurade i sin tro att samhället skulle vara till för dem.
    Men kan ofta pga av ålder inte ändra sin politiska uppfattning.

    Idag ska Riksbanken ställa 500 miljarder kronor för att rädda företag undan Corona-krisen.
    Samtidigt som välfärdens kärnverksamheter måste spara finns hur mycket pengar som helst.
    Jag förstår nu vad som låg bakom vänsterregeringen Stefan Löfvens uttalande häromdagen att ”Pengar är inga problem”
    Nä, inte för att rädda företag verkar det som.
    Staten och kapitalet tillsammans hand i hand…
    Det är det som är det vänsterliberala samhället.

    • Ja, vi ledver i ett mycket kapitalistiskt, icke-socialistiskt land med högerpolitik av höger-Löfven.

 2. Ja alla kommer att dö. Men inte på samma gång och inte av coronavirus.
  Coronavirus dödar verkligen. Men det dödar mindre än svår influensa. Det är inte själva coronaviruset som är skrämmande. Panik hjälper inte, snarare tvärtom förvärrar panik situationen.
  Det är nödvändigt att följa rimliga försiktighetsåtgärder, skydda äldre människor från kontakt med potentiellt smittade och undvika offentliga evenemang. Det finns många olika åsikter i nätverket om den aktuella pandemin, från panik till kapillär, men faran för kronan beskrivs inte tydligt. Så är det farligt eller inte- och hur?
  Döden från coronavirus hotar inte större delen av befolkningen. Människor under 45-50 år dör praktiskt taget så gott som utan undantag inte viruset. Viruset utgör en verklig fara för personer i åldern 65-70 år- och däröver, samt för patienter som försvagats av allvarliga sjukdomar – patienter med hjärtsvikt, lungsjukdomar, cancerpatienter med kemoterapi etc. Och oavsett hur cyniskt det låter är dödsfall från ett virus inte den största faran för den nuvarande pandemin.

  Mikhail Supotnitsky (berömd rysk militär mikrobiolog, en man med ett kritiskt sinne, uttalade sig ganska skarpt nyligen: ”Det är omöjligt att skapa ett vaccin mot coronavirus, eftersom infektionsprocessen orsakad av det åtföljs av utvecklingen av det så kallade fenomenet av antikroppsberoende infektionsökning. Det vill säga antikroppar ökar den infektiösa processen orsakad av coronavirus.

  Därför varar inkubationsperioden två veckor. Men de kommer att skapa ett visst vaccin, utan tvekan. Stora pengar kommer att avsättas för det. Ju mer panik, desto mer pengar. De giriga små händerna skakade redan och tekniken hade redan utarbetats. Det kommer att finnas ett läkemedel som orsakar produktion av antikroppar i möss. Det kommer att introduceras för volontärer, temperaturen kommer att mätas och de förklaras helt säkra. Om en månad kommer antikroppar att bestämmas och de påstår sig ha skapat världens bästa vaccin”.

  • De giriga små händerna?
   Är du avundsjuk?
   De som lyckas framställa vaccin mot Corona viruset ska självklart ha betalt.
   Jag tycker de är värda pengarna långt mer än genusforskare mängder av andra icke efterfrågade tjänster och syften som tär på arbetarnas skattemedel som egentligen ska gå tillbaka till dem i form av en allmän välfärd.

 3. Tycker du?
  Jag tycker vi är på väg in en statssocialism liknande den i Östeuropa under kalla kriget, där samhället styrs efter politisk ideologi och utopiska målsättningar istället för förnuft och logik.
  Jag kommer precis från Fria Tider där det fanns en rad inlägg om Corona viruset men jag hann bara läsa ett av dem hastigt.
  Där menades att statsepidemiologen Tegnell hänvisat till det finns beslut på att antal smittade i Coronaviruset ska sluta redovisas och därmed hemlighållas.
  Det låter oroväckande tycker jag.
  Sedan tycker jag vänsterregeringen misskött Corona epidemin på ungefär samma sätt som den grymma våldskriminaliteten som absolut inte tagit paus eller skytt Coronaepidemin på något sätt.
  Snarare tycker jag av nyhetsrubrikerna våldet eskalerat.
  Jag är rädd för att kriminaliteten gynnas av ett samhälle i kris.
  För mig framstår vänsterregeringen som överlägsen att höja skatter och fördela ut pengarna hit och dit där det passar deras syften men totalt oförmögen till någonting annat. I värsta fall. Men i varje fall katastrofalt senfärdig. Snabba beslut passar inte politik som bygger på samarbeten.
  Vänsterregeringen drar Sverige i smutsen inför den övriga världen. Jag fasar för Sveriges rykte i omvärlden allvarligt kommer försämras.
  Regeringen förvillar, förtiger, förnekar och den expertis de uppvisar framstår mer som demagoger.
  Hur mer likt Öststatssocialism kan det egentligen bli?

  Dick Erixon gav sin syn på Coronaepidemin och regeringens ansvar.
  Jag läste inte allt men det jag läste kunde jag hålla med om i det mesta.
  Framförallt regeringens handlingsförlamning och förnekelse i början av utbrottet.
  Mitt förtroende för regeringen i den här saken är under noll och ingenting.
  Jag känner inget skydd alls. Skyddet blir snarare, hjälpe sig den som kan.

  Ska inte måla ner din blogg med länkar men här i alla fall två

  https://www.friatider.se/coronaspridningen-ska-morkas-i-hela-sverige

  https://samtiden.nu/2020/03/vad-ar-for-slapp-eller-for-hard-reaktion-pa-coronapandemin/
  (Dick Erixon sätter fingret på att Sverige saknar ledarskap vid kris. Det är mycket intressant)

  + två länkar

  https://samtiden.nu/2020/03/halften-av-coronasmittade-pa-kryssningsfartyg-har-inga-symptom-alls/
  (nya rön om Coronasmittan är mindre farlig än många tror)

  https://www.friatider.se/smittspridning-i-stockholm-upptackt-i-vietnam
  (Socialismen verkar vara bättre och effektivare i Vietnam än i Sverige)

  mvh arbetarklass ÅSIKT

  • Ja, Sverige styrs i ett mycket kapitalistiskt samhälle a la L och C med ökning av privatiseringar, klassklyftor och arbetslöshet och minskning av välfärden.

  • Att Sverige är en sovjet demokrati håller jag helt med om. Jag skulle kalla Sverige en diktatur, men utan varken ledning eller ledare.

   • Det är ju så det är. I ett kollektivt samarbete finns ingen ledning.
    Det sjuka är bara att de som nu står i rampljuset och framstår som ledare ska ha förmånerna till folkets bekostnad utan att egentligen göra rätt för dem.

    Det är vid i en kris som en regering visar vad den går för.
    En ideologisk övertro på samarbeten har gjort regeringen reaktiv och är inte kapabla till egna beslut i folkets intresse.
    Om regeringen varit en kung för länge sedan hade kungen genast blivit avsatt.

 4. USA och Corona- det är bäddat för katastrof. För USAs del är det sjukdomen som kommer att bli värre än hysterin.

  ”30 miljoner amerikaner saknade hälsovårdsförsäkring 2019 och nästa år kommer den siffran att ha ökat till 33 miljoner. En studie utförd av American Journal of Public Health visar att 90.000 amerikaner dog 2016 på grund av att de saknade försäkring.”

  http://proletaren.se/artikel/dyrt-amerikaner-att-testa-sig-coronaviruset

  Den som döljer sin sjukdom få …

  ”Officials at the U.S. Centers for Disease Control and Prevention and epidemic experts from universities around the world conferred last month about what might happen if the new coronavirus gained a foothold in the United States. How many people might die? How many would be infected and need hospitalization?
  One of the agency’s top disease modelers, Matthew Biggerstaff, presented the group on the phone call with four possible scenarios — A, B, C and D — based on characteristics of the virus, including estimates of how transmissible it is and the severity of the illness it can cause. The assumptions, reviewed by The New York Times, were shared with about 50 expert teams to model how the virus could tear through the population — and what might stop it.

  Between 160 million and 214 million people in the U.S. could be infected over the course of the epidemic, according to one projection. That could last months or even over a year, with infections concentrated in shorter periods, staggered across time in different communities, experts said. As many as 200,000 to 1.7 million people could die.

  And, the calculations based on the C.D.C.’s scenarios suggested, 2.4 million to 21 million people in the U.S. could require hospitalization, potentially crushing the nation’s medical system, which has only about 925,000 staffed hospital beds. Fewer than a tenth of those are for people who are critically ill.”

  https://www.moonofalabama.org/2020/03/news-nugget-about-the-coronavirus-pandemic.html#more

  • Nu börjar det. Trump(eten) annonserar nödläge i USA med anledning av Corona. Ska bli intressant vad DN, NYT och WaPo skriver när det visar sig att USA har inte det som krävs för att skydda sina medborgare från Corona-pandemin. Blir det i stil med ”USAs vårdsystem är best i världen, men p g a att NN och NN inte gjorde di eller da dör folk i massor…” Det lär bli en hel del ojandet i medier eftersom Corona har en särdeles fallenhet för de höguppsatta och mäktiga. Mediai rubriker om Corona rättvisa? Corona är elitens kaka? Det verkar också ha fallenhet frö de som högljutt skrek ”Assad måste bort” – som exempelvis Trudeau. Tiden få visa hur utfallet på det hela blir.

   En positiv aspekt av nödläget är att trots tragedin bli USAs olika ”regime change” projekten också insjuknar och länder som Syrien, Venezuela och Iran kanske kan andas lite. En annan aspekt av

   Samtidigt annonserar Nato-springpojken Stoltenberg att man ska inte avbryta ”Nato försvarsövningen – Defender-Europe 20” med anledning av Corona. Sammanlagd ska 37,000 soldater från 17 länder delta i militär övningen riktat mot Ryssland, varav 20,000 av dessa är från USA. Med tanke på att numer ligger Coronas epicentrumet i Europa, så är övningen riskabelt. Rubriker i de ”fria” västmedier om att Corona är en Putin troll? Alla vet ju att allt är Rysslands fel … Blir det Atlantic Council som avslöjar corona som en ryska trojansk häst?

   https://www.strategic-culture.org/news/2020/03/12/nato-and-covid-19-a-parasitical-disease-in-europe/

  • I USA har företagen (kapitalet) väldigt stora resurser. Jag ser nu hur USA:s president tar kapitalet till hjälp för att försöka lösa Coronakrisen.
   Det här är något jag följer med största intresse.
   I Coronakrisen ser jag nämligen en underliggande jättestor ideologisk konflikt mellan dem som tror på individen och dem som tror på kollektivet.
   Tyvärr går det inte så jättebra för de sistnämnda i vårt land Sverige.
   Coronakrisen kan avgöra den traditionella arbetarrörelsens framtid i vårt land Sverige.

   • Detta är vad som väntar glittrande kolossen USA. Företagen i USA har så stora resurser tt de får hjälp i miljardklass rån staten- det är den nya förvridna logik som herr @arbetarklass resonerar med.

    Om vi lämnar illusionernas logik, så kan man läsa följande angående Corona i USA

    https://www.moonofalabama.org

    Den isattes bedömning finns att läsa i sin helhet här:

    ”Will 200,000 to 1.7 million Americans die, as the CDC experts projected? Not if we act in a big way. “There is a lot of room for improvement if we act appropriately”, said Lauren Gardner, an associate professor at the Johns Hopkins Whiting School of Engineering. ”

    https://dr-muscle.com/s/covid.html

    Pprecis som vi anade så har man börjat anklaga Ryssland för ”Corona-förvirring”. Secret EU report blames Russia for coronavirus ‘confusion, panic and fear’. Vad ska man förvänta sig från mycket dyra och inkompetenta EU- pampar om inte just sådant?

    https://www.rt.com/op-ed/483370-eu-ft-russiagate-coronavirus-disinfo/

 5. USA utlyser nationellt nödläge. Danmark stänger sina gränser. Den svaga regeringen Stefan Löfven tvingas erkänna Coronaviruset är en samhällsfara vi inte sett sedan flera decennier.
  För att för bara någon vecka sedan påstå virussmittan inte är något problem.
  Doktor Anders Romelsjö ser inte ut att ha någon större oro av virussmittan och pekar hellre på kapitalismen som det stora problemet.
  Det här känns otäckt. Det är som jag hamnat i en tillvaro bland fantasier och föreställningar långt från vad mina sinnen och förnuft kan förnimma.

  Jag har varit borta en stund från datorn nu. I en livsmedelsbutik som hade lite mer kvällsöppet.
  Under dagen ville jag inte gå i affärer. Det är så mycket folk. Men nu var det bara en par tre kunder. Bla. en yngre kille som verkade känna ungefär som jag. Han köpte en stor påse apelsiner när jag gick förbi.
  För mig blev det basvaror. Mjölk, potatis, smör (riktigt), mannagryn, en paket leverpastej, bruna bönor, ett paket plåster och så en chokladkaka för det är ju fredag.
  Jag planerar hålla mig hemma hela helgen utan passera grindhålet. Likt Danmark som stängt gränsen. Det känns säkrast tycker jag.
  Coronaviruset är farligast för äldre. 68 kommunister är där idag och jag i närheten.
  Förstår inte hur de här (äldre)människorna bara kan vifta bort faran med Coronaviruset.
  Jag vill ha mitt liv och har absolut ingen lust att offra det för några som helst ideologier eller framtidssamhällen. Det finns så mycket fint i livet. Som en vacker vårdag starta upp en gammal liten motor i gräset och titta och lyssna på. För att inte tala om fåglars sång och kvitter.
  Det är jag, här och nu och mitt liv som gäller.
  I morgon bitti ska jag titta på Henrik Jönsson. Henrik är högerliberal så jag delar inte hans åsikter överlag. Men han är intressant att lyssna på och har en personlig egenskap att kunna vara extremt tydlig (om det inte är något han vill dölja) samtidigt som han håller ett så högt tempo. Det är långt från alla som klarar det. Men som sagt inte mina åsikter. ”Nyliberalism” är inte okej som samhällsbärande ideologi. För det är där jag ser klassamhället växa fram.
  I och för sig störs jag inte av rika människor men samhälle där fattiga direkt får lida av rikas oginhet måste politiskt bekämpas. Det är ett rättvisekrav.

 6. Äntligen något som går att läsa i tidningen PROLETÄREN. Det är mycket jag instämmer i där.
  I varje fall till strax före slutet då författaren inte kan hålla sina kommunistideal tillbaka längre och spårar in på något helt annat som inte tillhör Corona epidemin. Förvisso tillhörde det rubriken men det intresserade inte mig. Sådan agitation tycker jag bara är jobbig.

  http://proletaren.se/artikel/vardkris-virus-och-sankta-loner

  Dock skulle jag vilja ha bekräftelser på:
  ”Virusets ursprung var en ”våt” matmarknad i Wuhan. Här såldes kött som fattiga människor tvingas äta. Fladdermöss, fåglar och fisk som slaktas och styckas på platsen. Ingen äter denna mat för att de vill, utan för att det är deras möjlighet att få kött på sina matbord.”

  Är det verkligen så illa ställt i Kina? Jag trodde faktiskt inte det.
  Delikatess eller ”kött som fattiga människor tvingas äta”?
  Besvara gärna frågan den som kan.

  • Jag bor ju i Kina sedan mycket länge. Nej – det är inte alls så illa ställt i Kina, det är faktiskt betydligt bättre ställt än i Sverige. Inget är bevisat, men viruset kom sannolikt från fladdermöss via något annat djur, men inte från en marknad i Wuhan. Troligtvis från USA där man redan våren 2019 hade fall av mystiska lunginflammationer. Om USA är källan vet man inte. Många gissar på Afrika, men det är inte klarlagt. Källa, forskning i Japan, Taiwan, Korea och USA. Dels äter man inte fladdermöss i Wuhan, för dom finns inte där, och på de platser där dom äts är det en dyr delikatess. Sedan äter man väldigt lite kött i Kina, och till 90% fläsk, som normalt är det billigaste köttet. Det mesta är vegetabiliskt. Konstiga rätter som ormar har sedan länge försvunnit från menyn. Tro inte på all denna propaganda som sprids via den amerikanska propagandamaskinen.

 7. Hysterin är värre än själva viruset. Den överväldigande majoriteten får ytterst lindriga symptom. Fokusera på att skydda de äldre och andra riskgrupper som t.ex. förbud mot besök på alla äldreboenden. Fokusera också på att skydda vårdpersonalen. I övrigt kan man låta det här ha sin gång.

  • Sven-Eric Holmström
   ”Hysterin är värre än själva viruset.”
   Suck…. Ännu en död fisk som flyter med strömmen.
   Tror du italienarna håller med dig?
   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-italien-ar-ett-sjunkande-skepp-fragan-nu-ar-hur-bra-simkunskaper-man-har

   Men proletärhögern verkar vaken. Varför har det blivit så?
   https://samnytt.se/corona-och-spanska-sjukan-nar-historien-och-dess-misstag-upprepar-sig/

   ”Sveriges beredskap är god” men hur är det egentligen?
   Intensivvårdplatser med respirator:
   1993 2018
   Civilt 1.300 Civilt 534
   Militärt 900 Militärt 40
   Buffert 2.100 Buffert 0
   Totalt 4.300 Totalt 574
   (ur Svenska föreningen för anestesi och intensivvård. SFAI, medlemstidning maj 2019)

   ”Regeringen är redo” påstår statsminister Stefan Löfven samtidig som jag tycker han ser ut som barnet som sålde smöret och tappade bort pengarna.
   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stefan-lofven-s-om-coronaviruset-regeringen-redo

   Jag minns 1980-talet då socialdemokratiska vänsterregeringar förkunnade trygghet åt folket inför varje val. Även jag kände trygghet då.
   Men vart tog tryggheten vägen?

   Det jag upplever idag är förändringar och risktaganden långt över vad jag tidigare lärt mig som traditionell socialdemokratisk välfärdspolitik.
   Kanske inte så konstigt då om ansvariga politiker ser ut som fågelholkar när en oförutsedd kris verkligen slår till.
   Det verkar vara en absolut sanning det där att högmod alltid går före fall.

   • Det som hänt i Italien förtjänar en närmare undersökning. Varför är det så mycket värre där än övriga ställen?

    Nej, jag är ingen död fisk, min bäste herre. Jag tillhör själv riskgrupperna. Men jag lever mitt liv som vanligt och kommer att fortsätta göra så.

    • ”Varför är det så mycket värre där än övriga ställen?”
     Italien är turistort. Virussmitta sprids där människor möts.
     Socialismen bygger på (gränslös) förening och möten med människor.
     En kollektiv samling på grupptillhörighet och där nationsindelningar inte har någon given plats. Nationer menar socialister tillhör monarki och äldre tider och passar inte in i ett önskvärt framtidssamhälle.
     En pandemi angriper alltså socialismen som tänkbart samhälle för människor.
     Det är därför vänstern nu är ställd mot väggen och högern bullrar vad är det för vansinne ni har ställt till med?

     För mig få du naturligtvis göra som du känner men jag är inte risktagaren och gillar inte ta chanser. Trygghet och säkerhet är något jag värderar väldigt högt.
     Tyvärr anser jag senare decenniers regeringar undergrävt både trygghet och säkerhet snarare än konsoliderat. Idag såg jag Polisen nu varit tvungna att skaffa tårgasutrustning.
     Välfärdssamhälle blev våldssamhälle på bara något tio-tal år.
     Det här trots världens största skattetryck.
     Dom borde skämmas tycker jag och tänker inte för mitt liv ge min röst åt några sådana politiska klåpare.

     • Att Norditalien är turistorter förklarar ändå inte varför dödligheten varit så mycket högre där än på annat håll.

     • Jag tror det är många gamla i norra Italien. Gamla traditioner av sunt leverne och bra föda har höjt medelåldern.
      Slow Food rörelsen har sitt centrum i nordvästra Italien
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Slow_Food

      Hur kan man vara gammal och vänsterradikal när när vänsterradikalismen endast vänder sig till de unga som den kan påverka?
      För många släpper vänsterradikalismen taget på äldre dar. Har du aldrig tänkt till att den här ideologin kanske inte är så där riktigt bra för mig?

 8. Det är så här smittspridningen fungerar Sven-Eric. Nu som för flera hundra år sedan.
  Jag bara undrar varför tas ingen lärdom av erfarenheten?

  ”Kongo bekräftar sitt första fall av coronasmittad person. Allt fler afrikanska länder konstaterar därmed nya fall. De flesta är utländska medborgare som kommit från länder i Asien eller Europa.”

  Text citerad från SVT Direktrapport.

 9. Att överbeskydda barn skadar de i längden (det gäller inte bara bakterier och virus, lägger jag till).

  Det är med immunsystemet som med det mesta annat: träning behövs om det skall ge resultat.
  COVID Lockdowns Negatively Impact Immune System Development in Children, Expert Says
  18:37 GMT 12.03.2021 https://sptnkne.ws/FA7X
  Byram Bridle, an associate professor of viral immunology at the University of Guelph, looks at how COVID has impacted the development of children’s developing immune systems.

 10. Psykos – Framkallad psykos!

  Jag är rädd … för den masspsykos som medierna och vissa regeringar har framkallat.

  Exempel.
  Jag får höra i telefon att en dam på 75 skall vaccineras på onsdag.
  – Vad!?!?!? svarar jag.
  Tanten hade slutat att låta sig vaccineras för influensa efter att ha blivit svårt sjuk av influensa-vaccinet för ett antal år sedan. (Hon är inte ensam om den erfarenheten i min bekantskapskrets.)
  – Psykos, svarar maken.
  – Farligt när man är krasslig, svarar jag
  – Pfizer, svarar maken; AstraZenaca ges inte till äldre.
  – mRNA är lotteri, helt oprövad vad gäller medel- och långtidseffekter, svarar jag.
  – hon blir lugnare, svara maken… med uppgiven röst.

  Nå, det kryllar om änkor och då gör det kanske inte så mycket om maken blir änkling… men nog blev jag skakad av telefonsamtalet.

  Rädsla sinkar immunförsvaret. Någon påpekade att Medeltidens präster klarade pesten bättre än allmänheten, för att de inte var rädda (de hade sin tro).

 11. Jag har alltid förvånats, och i viss mån fascinerats av detta. Vi i Kina var ju de första som drabbades, och inga sådana problem visade sig. Jag var ju själv mitt i händelsernas centrum. Skillnaderna är intressanta. Dels fanns ingen totalitär lockdown eller olika förbud med böter. Förenklat, allt gick ut på att minska antalet virus en person träffades av. Då hinner kroppen med att bekämpa viruset. Det är först vid en viss brytpunkt i antal som problemen börjar. Ingen blir sjuk av ett virus. Går man och handlar en gång i veckan minskar exponeringen med en faktor sju. En annan faktor är att alla i Kina är intensivt inriktade på förebyggande åtgärder, oavsett vilket virus, TCM, vitaminer, äta ordentligt, inte utsätta sig för att exponeras, hålla sig varm, munskydd, etc. En annan faktor var att ingen blev isolerad. Sedan åratal har man i Kina utvecklat en kultur, erfarenhet och en skicklighet att umgås digitalt, med WeChat. Samhället fortsatte bara, digitalt. Skolorna fortsatte, digitalt, eleverna satte själva upp systemen, på timmar. Något sådant finns inte i Sverige där myndigheterna ilsket bekämpar en sådan utveckling av politiska skäl. Sverige ligger tio år efter Kina i det avseendet. Påbud som att samhället skall stänga ner efter 8 i Sverige, betyder det att virus i Sverige bara smittar efter 8. osv. i Kina angrep man problemen mycket systematiskt, odramatiskt och pragmatiskt.

  • I Sverige som verkligen styrs av politruker/byråkrater på alla nivåer så fungerar inget sådant för om man inför det som i Kina skulle deras makt minska eller än värre för dem helt försvinna och deras ”arbetsuppgifter” skulle visa sig helt onödiga för folket att se! Byråkratsverige lever sitt eget liv och det ”sovande folket” ser inte hur mycket pengar och dessutom skada detta byråkratvälde kostar!

 12. https://outlook.live.com/mail/0/inbox/id/AQMkADAwATNiZmYAZC1mZDRiLWViNTMtMDACLTAwCgBGAAADFU5up3G7RU2uQz%2FRcWvXBwcAAB67DWW8M%2FtJgIo8ZiRGcvAAAAIBDAAAAB67DWW8M%2FtJgIo8ZiRGcvAABFwAnOIAAAA%3D

  Läkare, forskare skriver brådskande varning om öppet brev om COVID-19-oro för vaccinsäkerhet
  UPPLAGT AV: DOCTORS FOR COVID ETHICS 15 MARS 2021
  Som läkare och forskare stöder vi i princip användningen av nya medicinska ingrepp som utvecklas och används på lämpligt sätt, efter att ha fått informerat samtycke från patienten. Denna hållning omfattar vacciner på samma sätt som terapi.
  Vi noterar att ett brett spektrum av si d e effekter redovisas efter vaccination av unga tidigare friska individer med genbaserade COVID-19 vacciner. Dessutom har det rapporterats många media från hela världen av vårdhem som drabbats av COVID-19 inom några dagar efter vaccinering av invånarna. Medan vi inser att dessa händelser, var och en av dem, kan ha varit olyckliga tillfälligheter, är vi bekymrade över att det har funnits och det fortsätter att vara otillräcklig granskning av de möjliga orsakerna till sjukdom eller död under dessa omständigheter, och särskilt så i frånvaro. undersökningar efter slakt.
  I synnerhet ifrågasätter vi huruvida kardinalfrågor angående vaccinernas säkerhet behandlades tillräckligt innan de godkändes av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).
  Som en mycket angelägen fråga ber vi härmed att EMA ger oss svar på följande frågor:

  1. Efter intramuskulär injektion måste det förväntas att de genbaserade vaccinerna når blodomloppet och sprids genom hela kroppen [1]. Vi begär bevis för att denna möjlighet uteslutits i prekliniska djurmodeller med alla tre vaccinerna innan de godkänts för användning hos människor av EMA.

  2. Om sådana bevis inte finns tillgängliga, måste det förväntas att vaccinerna kommer att förbli inneslutna i cirkulationen och tas upp av endotelceller. Det finns anledning att anta att detta kommer att ske särskilt vid platser med långsamt blodflöde, dvs i små kärl och kapillärer [2]. Vi begär bevis för att denna sannolikhet uteslutits i prekliniska djurmodeller med alla tre vaccinerna innan de godkänts för användning hos människor av EMA.

  3. Om sådana bevis inte finns tillgängliga, måste det förväntas att peptider härrörande från spikproteinet under expressionen av vaccinens nukleinsyror kommer att presenteras via MHC I – vägen vid cellernas luminala yta. Många friska individer har CD8-lymfocyter som känner igen sådana peptider, vilket kan bero på tidigare COVID-infektion, men också på korsreaktioner med andra typer av Coronavirus [3; 4] [5]. Vi måste anta att dessa lymfocyter kommer att utlösa en attack på respektive celler. Vi begär bevis för att denna sannolikhet uteslutits i prekliniska djurmodeller med alla tre vaccinerna innan de godkänts för användning hos människor av EMA.

  4. Om sådana bevis inte finns tillgängliga, måste man förvänta sig att endotelskador med efterföljande utlösning av blodkoagulation via trombocytaktivering kommer att inträffa på otaliga platser i kroppen. Vi begär bevis för att denna sannolikhet uteslutits i prekliniska djurmodeller med alla tre vaccinerna innan de godkänts för användning hos människor av EMA.

  5. Om sådana bevis inte finns tillgängliga, måste det förväntas att detta kommer att leda till en minskning av trombocytantalet, D-dimerer i blodet och till otaliga ischemiska skador i hela kroppen inklusive i hjärnan, ryggmärgen och hjärtat. Blödningsstörningar kan uppstå i kölvattnet av denna nya typ av DIC-syndrom, inklusive bland andra möjligheter, kraftiga blödningar och blödningsslag. Vi begär bevis för att alla dessa möjligheter uteslutits i prekliniska djurmodeller med alla tre vaccinerna innan de godkänts för användning hos människor av EMA.

  6. SARS-CoV-2-spikproteinet binder till ACE2-receptorn på blodplättar, vilket resulterar i deras aktivering [6]. Trombocytopeni har rapporterats i svåra fall av SARS-CoV-2-infektion [7]. Trombocytopeni har också rapporterats hos vaccinerade individer [8]. Vi begär bevis för att den potentiella risken för trombocytaktivering som också skulle leda till spridning av intravaskulär koagulation (DIC) uteslöts med alla tre vaccinerna innan de godkändes för användning hos människor av EMA.

  7. SARS-CoV-2s svepning över hela världen skapade en sjukdomspandemi i samband med många dödsfall. Vid tidpunkten för övervägande för godkännande av vaccinerna var hälso- och sjukvårdssystemen i de flesta länder inte längre hotade att bli överväldigade eftersom en växande andel av världen redan hade smittats och den värsta pandemin redan hade avtagit. Följaktligen kräver vi avgörande bevis för att det fanns en faktisk nödsituation när EMA beviljade villkorligt godkännande för försäljning till tillverkarna av alla tre vaccinerna för att motivera deras godkännande för användning hos människor av EMA, påstås på grund av en sådan nödsituation.
  Om alla sådana bevis inte finns tillgängliga kräver vi att godkännande för användning av genbaserade vacciner dras tillbaka tills alla ovanstående frågor har åtgärdats ordentligt genom att utöva tillbörlig aktsamhet från EMA.
  Det finns allvarliga farhågor, inklusive men inte begränsade till de som beskrivs ovan, att EMA: s godkännande av COVID-19-vaccinerna var för tidigt och hänsynslöst, och att administrationen av vaccinerna utgjorde och fortfarande utgör ”human experiment”, vilket var och är fortfarande i strid med Nürnbergkoden.
  Med tanke på hur brådskande situationen är, ber vi dig svara på det här e-postmeddelandet inom sju dagar och ta itu med alla våra frågor väsentligt. Om du väljer att inte följa denna rimliga begäran kommer vi att offentliggöra detta brev.
  Det här e-postmeddelandet kopieras till:
  Charles Michel, ordförande för Europarådet
  Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande.
  Läkare och forskare kan skriva under det öppna brevet genom att skicka e-post med namn, kvalifikationer, kompetensområden, land och eventuella anslutningar de vill citera till

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here