DN Åsikt: Jag och andra läsare om händelsen i Vitryssland/Belarus.

10
2019

DN Åsikt publicerade igår eftermiddag Insändare. Noterat av DN:s läsare den 25 maj 2021

Där fanns två korta inlägg om Belarus publicerade – men inte det jag skickade in igår eftermiddag. Den publiceras nedan, liksom min kommentar som publicerats i DN. Medveten om att jag publicerat liknande text i andra artiklar nyligen. Men varför passar inte mitt inlägg i DN Åsikt?


Läsare 1:
Vad fick piloten på Ryanair planet att ändra kurs två minuter från den litauiska gränsen? Var han under pistolhot eller eller hotade man att skjuta ner planet? Det är svårt att förstå händelseutvecklingen. Två minuter är en väldigt kort tid. Vad skulle egentligen kunnat hända?

Läsare 2: Om planet som tvingades ner i Belarus
Luftrummet är kränkt
demokratin skändad
Vi borde skrika högt
– vi som kan och får
I stället rycker
vi på axlarna
– vi som inget riskerar
Maria Fardi, StockholmMitt refuserade inlägg:
Max 3000 tecken.

Tar EU till storsläggan på bräcklig grund?

EU menar ett flygplans landning/nedtagning/kapning i Belarus är ett hot mot demokratin och yttrandefrihet och tar till storsläggan. Utan bemötande av uppgifterna från Belarus beslutar EU att förbjuda att flygplan från Belarus får landa i EU-länderna. Beslutar även om nya sanktioner. EU kräver också att Roman Protasevitj, en regeringskritisk, brottsmisstänkt man från Belarus ska släppas fri, men anför inga belägg för detta.
Denne har uttalat sig i TV i Belarus och uppger att han behandlas väl och att han varit med och organiserat massupplopp i Minsk.

Antag att uppgifterna från Belarus är riktiga åtminstone delvis. Dessa uppger:
”Vi är redo att tillhandahålla all information som rör denna händelse med Ryanair-flygplanet. Vi är redo att transparent undersöka denna incident inklusive med hjälp av relevanta internationella specialister. Men inget EU-land, inte ett enda västerländskt land har begärt information om händelsen från Vitryssland så vitt jag vet just nu.
Men de har lyckats göra hundratals politiska uttalanden som inte bara innehåller anklagelser utan öppna hot riktade mot Vitryssland. Det är absolut oacceptabelt. Det är vad som kan beskrivas som en ny geopolitisk ordning i aktion”. (https://eng.belta.by/politics/view/fm-no-country-has-requested-information-about-the-ryanair-incident-from-belarus-so-far-140177-2021/).
”Enligt myndigheterna skickade flygplanet en nödsignal om en bomb på planet. Efter landningen i Minska ska alla ha genomgått ytterligare en flygsäkerhetskontroll och levererades till flygplatsens transitlounge för utredningsåtgärder. Bagaget togs också ut från flygplanet och underkastades en ytterligare säkerhetskontroll. Tipsen om bomben ombord på flygplanet visade sig vara falsk. Flygplanet lämnade Minsk National Airport till Vilnius kl. 20:48.”
Man undrar också vad pilot och besättning på Ryan Air tycker. Varför får vi inte ta del av deras uppgifter?
EU:s trovärdighet och anseende försvagas av starka uttalanden på bräcklig grund. Vad ska det vara bra för?

Låt min också påminna om att politiska flygplanskapningar inte är unika, nu med uppgifter främst från Wikipedia.

Den 1 juli 2013 gav president Evo Morales från Bolivia, på besök i Ryssland en intervju i rysk TV där han verkade positiv till att erbjuda asyl till den kände visselblåsaren Edward Snowden som just flytt till Ryssland efter att ha avslöjat misstänkta krigsförbrytelser av USA och massövervakning. Dagen efter Tv-intervjun avreste Morales med sitt plan tillbaka till Bolivia. Planet flög över Polen och Tjeckien och tvingades ändra kurs och landade i Wien.
Olika inblandade stater lämnade olika uppgifter. Enligt Bolivia omdirigerades flygningen till Österrike när Frankrike, Spanien, Portugal och Italien enligt uppgift nekade tillgång till sitt luftrum, på grund av misstankar om att Snowden var ombord efter rykten från USA.
Jag uppmanar till källkritik och försiktighet inför tvärsäkra uttalanden!
Anders Romelsjö, professor emeritus, Stockholm


Min publicerade kommentar under ”Ifrågasätt” på DN Åsikt. Max 1500 tecken.

Utan bemötande av uppgifter från Belarus beslutar EU att förbjuda att flygplan från Belarus får landa i EU-länderna, och om nya sanktioner. EU kräver också att Roman Protasevitj, en nazistsympatisör, brottsmisstänkt man ska släppas fri, men anför inga belägg för detta.
Antag att uppgifterna från Belarus är delvis riktiga.
”Vi är redo att tillhandahålla all information som rör denna händelse med Ryanair-flygplanet. Vi är redo att transparent undersöka denna incident inklusive med hjälp av relevanta internationella specialister. Men inget EU-land, har begärt information om händelsen från Vitryssland så vitt jag vet just nu.
Men de har lyckats göra hundratals politiska uttalanden som även innehåller öppna hot riktade mot Vitryssland. Det är oacceptabelt.”. (https://eng.belta.by/politics/view/fm-no-country-has-requested-information-about-the-ryanair-incident-from-belarus-so-far-140177-2021/).

Man undrar också vad pilot och besättning på Ryan Air tycker. EU:s trovärdighet försvagas av starka uttalanden på bräcklig grund.

Politiska ”landningar” har skett förr.

1/7 2013 sa president Evo Morales från Bolivia i Ryssland att han var positiv till att erbjuda asyl till visselblåsaren Edward Snowden som flytt till Ryssland och som avslöjat troliga krigsförbrytelser av USA, samt massövervakning. Vid hemresa med flyg tvingades Morales plan landa i Wien då Frankrike, Spanien och Italien vägrade lufttillträde pga. misstanke att Edward Snowden fanns ombord. Så var inte fallet.

Föregående artikelUSA:s regimförändringsbyrå, NED, erkänner inblandning i Belarus, troligen med stöd av Storbritannien
Nästa artikelUSA-finansierade Roman Protasevitj, på flygplanet, tjänstgjorde med nynazister i Ukraina.
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Vitryssland har släppt sin bandupptagning som finns att läsa på anti-spiegel.ru på engelska och tyska. Återstår för Vilnius och Ryanair att släppa sina. En läsare som här ovan kommenterar, taget ur DN, ställer rätt fråga och undrar varför piloten valde Minsk framom Vilnius som var färdmålet och redan låg närmare. Samma fråga ställer pensionerade Lufthansa-piloten Peter Haisenko på anderweltonline.com Haisenko förklarar att kaptenen är kung i en situation som denna och av ordväxlingen med Minsk framgår att inget tvång utövades.

  Det finns två luckor i den bandupptagning som Minsk offentliggjort och dessa kan endast fyllas av Vilnius och Ryanair, Minsk har inte tillgång till dem. Det framgår av samtalet med Minsk att piloten kontaktade både sitt bolag liksom även flygledningen i Vilnius. Vad som sades där ger svaret på frågan varför piloten flög till Minsk. Att intervjua piloten ger ingenting, eftersom han redan blivit tillsagd vad som gäller.

  Haisenko, som inte är nådig mot de tyska medierna vilka aldrig gjort väsen av värre regelvidrigheter när de utförts av västmakterna eller deras underhuggare, misstänker att här föreligger ett liknande drag som gjordes i fallet Navalnyj. Personen i fråga dumpas för att man anser denne förbrukad och att han som propagandafaktor gör större nytta i fängelset. Därför skickades Navalnyj till fångenskap i Ryssland och Protasevitj till Vitryssland. Detta är Haisenkos misstanke således. ”President” Tihanovskaja har skäl att passa sig att samma inte händer henne.

  • Ja, ”nyttiga idioter” som Navalnyj och Protasevitj kan ”offras” i propagandasyfte! Märkligt att nästan alla dessa av väst upphöjda ”regimkritiker” har skumt förflutet och kriminalitet i bagaget! Det är väl lukrativt att vara ”dissident” om det flödar pengar från EU och USA till det egna kontot och har man inga hämningar så tar man gärna emot pengarna för egen räkning! Problemet är att den riktiga oppositionen som agerar inom lagarna för landets konstitution negligeras helt till förmån för dessa maktgalna skurkar som har det som en födkrok att sälja ut sitt eget land till globalisterna! Det som är gemensamt för dessa skurkar är att de nästan helt saknar stöd i sina hemländer men sådana petitesser bekymrar inte EU och USA….

  • Visst är DN en nyttig idiot med dubbla standarder.
   DN väljer och vrakar mellan vad som ska rapporteras, och vad som inte ska rapporteras.

   BERLIN (AP) – Ett Ryanair-flyg från Irland till Polen avleddes till Berlin efter att besättningen varnades för ett ”potentiellt säkerhetshot” på planet, sade flygbolaget måndag.
   Tysk flygtrafikstyrning varnade besättningen på Dublin-Krakow-flygningen för det potentiella hotet på söndag, sade Ryanair i ett uttalande utan att utarbeta. Det sade att kaptenen följde rutinerna och avledde till Berlin, närmaste flygplats.
   Passagerare togs från planet ”för att underlätta omfattande säkerhetskontroller av passagerare och allt bagage”, säger flygbolaget. När de väl hade rensats flögs passagerare till Krakow med ett reservplan efter sju timmars försening.
   Tyska federala polisen sa tidigt på måndag morgon att deras utplacering var klar, men vägrade att ge detaljer om vad som ledde till det, rapporterade nyhetsbyrån dpa. En sökning av planet hittade inget fel.
   https://apnews.com/article/ireland-poland-krakow-berlin-europe-1a78ce78795b2c13643653df99c07b13

 2. Väldigt mycket mer information har nu kommit fram. Jag håller helt med Lufthansa-piloten Peter Haisenko, det är kaptenen som bestämmer – punkt. Jag är själv pilot, affärsflygare, inte trafikflygare, har tusentals timmar i luften, och började flyga segelflyg på Ålleberg på 50-talet. Jag är ganska väl förtrogen med både reglerna och hur det fungerar och hur man tänker när något går fel, även i cockpit. Efter att man mottagit hotelsebrevet gick allt på tydligt förutsägbar räls. I min åsikt var det USA som sände hotelsebrevet, väl medveten om vad som med största sannolikhet skulle hända, och precis så utvecklade det sig. En stark anledning är att mallen passar vad USA tidigare har företagit sig, bland annat i försök till aktioner mot Kuba. Man riggar ett förlopp som skulle öppna för alla de fördömanden och kommentarer från USA blocket som vi ser nu. Alla pusselbitar faller mycket tydligt på plats fån USA hegemonin. Allt var planerat, och propagandan lyckades över förväntan.

  • https://www.donbass-insider.com/2021/05/26/diversion-of-a-ryanair-flight-and-arrest-of-protasevich-what-if-belarus-had-fallen-into-a-trap-set-by-ukraine/
   Den 23 maj 2021, gjorde ett Ryanair plan som flyger från Aten till Vilnius en nödlandning i Minsk.. efter att flera flygplatser i Vitryssland fått ett e-postmeddelande om att en bomb var ombord och att den skulle explodera när planet var över den litauiska huvudstaden.
   Bland passagerarna var Roman Protasevich, som arbetade för Nexta Telegram-kanalen, som aktivt deltog i organisationen av anti-Lukashenko-protesterna förra året. De vitryska myndigheterna arresterade sedan Protasevich, som utlöste bokstavligen hysteriska reaktioner från väst, som anklagade Minsk för att avleda planet med avsikt att arrestera motståndaren och hotade Vitryssland med vedergällningsåtgärder vars konsekvenser för den vitryska ekonomin inte skulle vara försumbar. Vad hade hänt om omdirigeringen av Ryanair-flygningen med Protasevich var en fälla utlagd av Ukraina?

   Denna teori kan verka ganska galen, men flera element tyder på att den inte är så galen. Först och främst bör man komma ihåg att det som hände den 23 maj, i motsats till vad vissa västliga tjänstemän eller journalister ropar, inte har ett utan flera prejudikat, inklusive ett som ägde rum i Ukraina!
   Den 21 oktober 2016 returnerades ett flygplan som tillhör Belavia (ett vitryskt företag) med kraft till Kievs Zhuliany-flygplats från vilket det hade avgått, utan någon klar förklaring eller anledning. Kiev hotade till och med att skicka in stridsflygplan om besättningen inte följde det! När planet har landat arresterar de ukrainska myndigheterna en av passagerarna, en armenisk medborgare vid namn Armen Matirosyan, (motståndare till Maidan). Vid den tiden ropade ingen i väst att Ukraina hade begått en terroristhandling (dubbla standarder) för denna kapning av ett vitryskt plan. Vitryssland själv reagerade inte hysteriskt på händelsen och hotade inte heller att avbryta flygförbindelserna med Ukraina, som det nyligen har gjort efter Ryanair-flyghändelsen.

   Ett annat faktum att komma ihåg är att Ukraina var redo att göra det igen förra året! Kom ihåg att i slutet av juli 2020 arresterade det vitryska KGB 33 ryska legosoldater som Ukraina ursprungligen tänkte fånga när deras flyg passerade över det ukrainska luftrummet . Den här gången var tanken att få SBU-agenter ombord för att spela en sjuk man och en medicinsk personal och simulera ett allvarligt hälsoproblem för att tvinga planet att landa i Ukraina, stiga av och gripa de 33 ryssarna. Men operationen gick inte enligt planen och Vitryssland avvisade Ukrainas begäran att utlämna de ryska legosoldaterna som återvände hem.

 3. Nu har TT Sveriges propagandacentral etablerat ”sanningen” att planet tvingades ner av Vitryska myndigheter vilket man kan läsa i de flesta regimstyrda blaskor idag! Att det inte alls ligger till så bryr sig TT inte ett dugg om utan nu är det den officiella ”sanningen” i demokraturens Sverige! Och de flesta låter sig villigt luras utan att reflektera! Ärlig nyhetsrapportering står inte högt i kurs om regimmedia får bestämma! TT får väl betecknas som Sveriges ”sanningsministerium” och frågan är vem som styr TT i kulisserna och etablerar vad som ska kablas ut…CIA är väl inte en för vågad gissning!

  • Det är rent ut otäckt vad som pågår i historiskt ljus, hur man via media systematiskt försöker att desinformera och styra innevånarna precis som man gjorde i Tredje Riket. Samma system, samma metoder, samma mönster. DN hade i veckan en serie med artiklar om övervakning och kryptering. På ytan ser det ut som det är väl genomarbetat, och tråden är att USA är hjältar som håller ett öga på diktaturer, utan att säga det rent ut. Tekniskt är det rena parodin och skämtet. DN och Public Service har haft ett antal artiklar i veckan om Kina, där man försöker måla upp en otroligt falsk bild av Kina, med de sedvanliga metoderna malda om igen, falska vittnen, läckta dokument, osv, men naturligtvis utan att ens berör USAs roll i sammanhanget, och dessutom mörkar man selektivt friskt. Det är en synnerligen otäck utveckling som pågår och historien upprepar sig. Förra gången, Tredje Riket, slutade det med Nürnberg rättegången och att den största nyhetsförfalskaren och journalisten avrättades. När kommer nästa Nürnberg rättegång, och hur illa kommer det att bli innan vi hinner så långt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here