DN Insändare. ”Säg nej till avtalet som ger USA tillgång till svenska militärbaser”

11
1227

Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig

 

Frågan om DCA-avtalet med det amerikanska försvaret är en större fråga än den om Natomedlemskap. Säg nej till avtalet som ger USA tillgång till svenska militärbaser, skriver Eva-Lotta Eriksson.

Visst är det konstigt att vi inte har någon debatt om försvars­avtalet med USA, det som kallas DCA (Defence cooperation agreement)? Kanhända det drunknade i andra nyheter strax före jul, som FN:s klimatmöte i Dubai och Israels intensiva bombningar av Gaza.

Försvarsavtalet innebär en helomvändning för vårt land på en rad områden.

Först fyra punkter om vad avtalet går ut på:

● USA får tillgång till svenska militära baser på 17 orter från norr till söder. Till en början talades det om fyra till antalet – inte 17! Norge har stannat vid bara tre.

● USA får rätt att ha trupper, lagra militär utrustning och bedriva verksamhet på svenskt territorium. Exempel på utrusning är stridsfordon, ammunition och vapensystem.

● Amerikansk personal kommer att lyda under amerikansk domsrätt. Det gäller både för militär och civil personal samt för deras anhöriga. Alltså ska de dömas enligt USA:s militära standard och inte efter Sveriges rikes lag.

● Det finns inga förbehåll om kärnvapen. Norges och USA:s avtal har en klausul om att Norge varken accepterar förhandslagring eller övning med kärnvapen.

I fredstid får vi vänja oss vid att främmande trupper stövlar runt i vårt land och inte lyder under våra egna lagar.

Man inser lätt att detta inte är någon liten sak. Det blir stora förändringar både i fredstid och vid kris och krig. I fredstid får vi vänja oss vid att främmande trupper stövlar runt i vårt land och inte lyder under våra egna lagar.

Vid en konflikt mellan väst och öst kan vi förvandlas till ett uppmarschområde för USA. Dessutom riskerar vi att få kärnvapen på svensk mark. Självklart förändrar detta det ryska militära intresset för Sverige, liksom andra kärn­vapenmakters.

Helomvändningen? Vårt land går från 200 år av alliansfrihet, neutralitet och den fredligaste platsen på jorden till att riskera att bli en krigszon där vi har ytterst lite att säga till om juridiskt.

Vi måste börja prata om det här avtalet i den offentliga debatten. Om man är för eller emot ett Nato­medlemskap har inte med detta att göra, inte heller partifärg. Den här frågan är mycket större – den handlar om vår integritet och självständighet som nation.

Alla som håller detta högt måste påverka våra riksdagsledamöter att inte godkänna ett så här långtgående avtal som med ett penndrag förhandlar bort vår stolta tradition av svenskt oberoende.

Relaterat
Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig.
ÖB har rätt – risken för krig i Sverige har ökat. Varför? Vad bör göras?

Föregående artikelNästan hälften av ukrainarna öppna för ”kompromiss” med Ryssland för att avsluta kriget
Nästa artikelSverige får inte stödja Israels folkmord i Gaza! Nej till krig mot Jemen!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Utan media inget krig. Massmedia är en del av krigsförberedelserna och formar acceptans för krig. Dagens Nyheter har så länge jag kan minnas (född-37) varit språkrör för USAs krigspolitik .Denna tradition bröts med Olof Lagerkrantz som inte ställde upp på detta. Efter hans avgång har Tingstens kalla-krigs -anda präglat DNs ledarsidor i synen på Sovjetunionen och dagens Ryssland. När höga militärer ges företräde i våra media att analysera det säkerhetspolitiska läget bör vi se upp. Vi som inte accepterar skrönorna om att Ryssland står beredd att anfalla Sverige blir demoniserade och ja, uteslutna ur diverse fredsorganisationer. Jag kan bara beklaga att så få vanligtvis förnuftiga fredsarbetare ställer upp på detta farliga spektakel.

 2. Nato krävde förberedelser för krig med Ryssland. När kan en fullskalig konflikt börja?

  https://lenta.ru/news/2024/01/19/v-nato-prizvali-gotovitsya-k-voyne-s-rossiey-polnomasshtabnyy-konflikt-mozhet-nachatsya-v-blizhayshie-20-let/

  Nato-amiral Bauer uppmanade till förberedelser för krig med Ryssland under de kommande 20 åren. Den nordatlantiska alliansen måste förbereda sig för ett fullskaligt krig med Ryssland.
  Konflikten kan utvecklas under de kommande 20 åren, varnade ordföranden för Natos militärkommitté, amiral Rob Bauer. Enligt honom måste myndigheterna i alliansens medlemsländer och civilbefolkningen förbereda sig för ett sådant scenario och eventuell värnplikt.
  En fredlig tillvaro, påpekade Bauer, är inte given.Vi måste förbereda ett system som gör att vi kan träna fler människor i händelse av krig, oavsett om det händer eller inte. Rob Bauer Ordförande i NATO:s militära kommitté.

  Chefen för militärkommittén uppmanade Nato-länderna att modernisera sina industrier så att de i händelse av en konflikt kunde producera vapen och ammunition snabbare. I sitt tal berömde amiralen även Sverige för att ha bett sina medborgare att förbereda sig för krig innan de formellt går med i alliansen.

  Tyskland varnade för sannolikheten för krig med Ryssland
  Som Tysklands försvarsminister Boris Pistorius påpekade tror tyska experter att krig med Ryssland är möjligt inom de närmaste fem till åtta åren. ”Vi hör hot från Kreml nästan varje dag, nyligen igen mot våra vänner i de baltiska länderna”, sa avdelningschefen.

  Samtidigt skrev publikationen Bild, med hänvisning till ett påstått hemligt Bundeswehr-dokument, att Tyskland håller på att utveckla en plan för ett krig mellan Nato och Ryssland, som enligt scenariot från det tyska försvarsministeriet kan börja sommaren 2025.
  Enligt dokumentet kommer Natos överbefälhavare på dag X att ge order om att överföra 300 tusen soldater till den östra flanken. Det antas att den mest sannolika platsen för en kollision kommer att vara Suwalki-korridoren mellan Vitryssland och Kaliningrad-regionen. Samtidigt förklarade det tyska försvarsdepartementet att att överväga även de mest osannolika scenarierna är en del av vardagens militära angelägenheter.

  Putin sa att Ryssland inte kommer att slåss med Nato
  Rysslands president Vladimir Putin påminde om att militärblocket lovade att inte expandera ”inte en tum österut”, men verkligheten visade motsatsen. Moskva kommer inte att slåss vare sig med Europa eller med Nato, försäkrade statschefen. Samtidigt ökar antalet Nato-trupper i Öst- och Centraleuropa, sa Putin. Tidigare kallade Putin också USA:s president Joe Bidens påståenden om Rysslands intresse av ett eventuellt krig med Nato för fullständig nonsens .
  ”Jag tror att president Biden förstår detta, det här är bara ett tal för att rättfärdiga hans felaktiga politik i rysk riktning”, sa han.

  Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanade samtidigt alliansen att förbereda sig för en flerårig konfrontation med Ryssland. Samtidigt kunde han inte förutse hur länge konfrontationen skulle pågå, eftersom den nordatlantiska alliansen, med hans ord, ”alltid letar efter möjligheter att återvända till en situation där det finns utrymme för bättre relationer.”

 3. Sverige går in med vapen mm till Ukraina för att deras självständighet måste försvaras. Men samtidigt låter vi oss förföras och prostitueras, ja våldtas(!) av USA – vår egen självständighet behöver tydligen inte värnas.

  • Moder Svea är inte den första som faller offer för den våldsamme predatorn onkel Sam.

   De som röstat fram sutenören Pål Jonson och hans anhang till ledroller har gjort sig skyldiga till medhjälp till landsförräderi.

   Jag säger bara: WE TOO!

 4. Stoltenberg: NATO ”alltid letar efter möjligheter att återvända till en situation där det finns utrymme för bättre relationer.” På NATO:s villkor, ja.

 5. Jag tror inte den politisk adeln eller den besittande eliten i Natoländerna eller ens de militära dårarna i Sverige, är så korkade, att de skulle riskera att bli utplånade av Ryssland efter en kärnvapen-attack mot deras land. Är det ens möjligt?
  Det skulle vara likställt med frivilligt självmord för de länder som försöker sig på det, för de kommer ju knappast att överleva själva och inte befolkningen heller. Propagandan från regering, medier och militären är fullständigt vanvettig. All civilisation skulle rasa samman.
  Vem skulle tjäna på att länder och städer i EU förvandlas till aska och att åtskilliga miljontals människor utplånas? Jag tror inte ens Ryssland på fullt allvar överväger hot av det slaget från vare sig EU och Nato, utan är mest en geopolitisk spelteori, för att skrämma opinioner i väst.
  Jag misstänker att ”syftet” med dessa hatiska propagandakampanjer i offentligheten och krigshets mot Ryssland i huvudsak handlar om att belasta Rysslands ekonomi och resurser med sanktioner, krigsinsatser och på så sätt skapa förutsättning för en inhemsk revolt och sprickor i de Ryska federationen och regimförändring. Vad tror ”DU”?

 6. Ja visst är det konstigt att man inte jobbar för fred med fredliga medel utan väljer att provocera genom att släppa in den värsta krigsmaskinen i historien. Det ser ut som att man vill ha krig och inte fred.

 7. Pål Jonson med kollegor har undertecknat Sveriges politikers villighet till utförsäljning av vårt land till jordens mesta krigsnation. USA har fört krig konstant i minst 240 år. Genom mutor till massmedia har folket passerats till en medgörlighet som är näst intill obegriplig. Rättsväsendet lägger sig platt. Statarmentaliteten är vital som aldrig förr. Libyen krossades med vår hjälp och gammaldags slaveri återuppstod. Så nu står landet Sveriges alla statare på rad för att få slåss. Med kärnvapen. Intelligensen har nått kokpunkten.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here