DN ”Övning med USA strider mot alliansfriheten”

2
2278

I artikeln ”Övning med USA strider mot alliansfriheten” en insändare i DN skriver Sven Hirdman, tidigare statssekreterare i försvarsdepartementet och ambassadör i Ryssland, och Pierre Schori, före detta statsråd och FN-ambassadör att ”Sverige bör tillsammans med Finland, Tyskland och Frankrike verka för minskade stormaktsspänningar i Europa. Den militärövning med amerikanska förband som just nu pågår strider mot vår alliansfrihet”.

Kommentar: Jag återger artikeln, som ”Ivan tipsat om, då inte alla läsare har tillgång till DN. Givetvis uppskattar jag innehållet. Fler artiklar i ämnet finns under ”Relaterat”.


DN ”Övning med USA strider mot alliansfriheten”

 

I våras, när coronapandemin drabbat Sverige, planerade Försvarsmakten att genomföra militärövningen Aurora 20 i Östersjön till ett beräknat pris av 660 miljoner kronor. Aurora skulle bli större än tidigare övningar och engagera cirka 25.000 personer.

För första gången skulle också svenska officerare tillsammans med amerikanska kollegor bemanna och öva det amerikanska Patriot-batteriet. Till slut ställdes övningen in på grund av pandemin.

Nu är det dags igen. Mitt i upptrappningen av det dödliga viruset och drastiska inskränkningar av medborgarnas rörelsefrihet lät försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddela att Sverige skulle samöva tillsammans med Pentagons marin-, -flyg- och markförband i den svenska skärgården. Övningen har de senaste dagarna pågått med hänvisning till det kritiserade så kallade svenska värdlandsavtalet med USA.

Övningens egentliga syfte synes vara att förbereda för att svenska förband tillsammans med det amerikanska 352:a specialoperationsförbandet – som stridit i Irak och Afghanistan – ska kunna ingripa militärt i andra länder (läs: på andra sidan Östersjön).

Dessa krigsövningar strider mot vad den svenska alliansfriheten har stått för i 200 år. Vi noterar i sammanhanget att alliansfriheten inte ens nämns i den nya totalförsvarspropositionen. En sådan ny svensk säkerhetspolitik skulle riskera att dra in Sverige i ofärd och göra oss till ett förstahandsmål i händelse av en ny stormaktskonflikt i Europa. ”

Relaterat.

Nya regementen är inte till Sveriges försvar.
Sverige deltar i planläggningen av Nato-krig mot Ryssland? Ökad risk för krig i Sverige…
Sven Hirdman: Om Sveriges förhållande till Ryssland.
Nato-flyg kränker Rysslands (och Sveriges) gränser upprepade gånger.
Sverige slösar tiotals miljarder på dåliga USA-tillverkade försvarssystemet Patriot, som inte kan stoppa houthiernas drönare mot angriparen Saudiarabien.
Nato: En olaglig organisation med allvarliga psykologiska problem.
Radovan Karadzic får livstid, Milosevic frikänd för andra gången – men när ska Nato & Co ställas inför rätta?
Möte 24/3 – 20 år efter det att USA:s/Natos kriminella bombning av Jugoslavien startade.

Ämnet har behandlats i många artiklar även på bloggen Jinge.se, bland annat:
USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder.
USA inkräktar nu i Rysslands och många andra länders val. Ny rapport!

Bör försvarsminister Hultqvist avsättas?

Föregående artikelUSA-ambassadör: Tjänstemän i USA struntar i presidentens beslut för att kunna fortsätta krigen
Nästa artikelLöfven beredd tumma på självbestämmanderätten inom utrikespolitiken
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Betalväggen var borta en stund, så jag skrev ett svar till den maniske USA propagandisten Lars Hall.

  ”Stridslystnaden visar sig däremot med all önskvärd tydlighet på USA:s och NATO:s sida.

  Ingen, inte ens Lars Hall kan komma undan det faktum att USA fullständigt struntat i FN-stadgan ända sedan den skrevs på.
  USA har krigat varje dag sedan dess utan att landet någonsin varit utsatt för militärt hot. Ingen annan nation uppvisar sådan hänsynslöshet och aggressivitet som USA.

  Den kognitiva svikten du pratar om finns hos dom som inte ser denna jättelika elefant i rummet.

  Allt Svenskt samarbete med USA:s militär hotar stabiliteten i vår region. Sverige bidrar till att bygga upp en bild av Ryssland som det stora hotet, när vem som helst kan se att Ryssland bara svarar på USA:s och NATO:s försök att inringa landet med kärnvapenbaser.
  Sverige deltar i denna krigiska uppladdning och beter sig på ett sätt som tvingar Ryssland att betrakta oss både som fiender och ett uppmarschområde i ett eventuellt framtida krig.
  Detta är politiskt vansinne och kanske det största hotet mot svensk säkerhet sedan WWII.
  Det har inget med höger eller vänster att göra. Freden är i allas, utom krigsindustrins, intresse.

  Socialdemokraterna Hultqvist och Linde är marionetter i krigsindustrins livsfarliga spel och landets säkerhet kräver att dom avsätts med omedelbar verkan.”

  • Bra., jag skrev på DN Insändare ”Ryssland som har mindre än 10 % av Natos militärutgifter utepkas på helt lösa grunder som krisghot – sedan 1945 ungefär. USA med 700 militärbaser runtom i världen, med brutala krig i strid mot FN-stadga och folkrätt är det. I Europa var USA drivande i stöd åt fascistinfluerade statskupp mot folkvald president i Ukraina 2014, dagen efter det att president i opposition kommit överens. USA/Nato bidrog starkt till att splittra Jugoslavien i USA:s intresse. I Kosovo har USA nu en jättestor militärbas. USA försöker med olagliga sanktioner runtom i världen driva igenom sin egoistiska politik. . Hot från USA gjorde att Sverige vände, trots att 80 % av befolkningen ställde sig bakom FN-förslaget om ratificering av FN-konvention om kärnvapen som blir lag 23/1 2021. Vidare värdlandsavtalet som ger USA möjlighet att stationera trupp och sannolikt kärnvapen i Sverige. Ökar kraftigt risken för krig i Sverige och mot Sverige. Och Sverige har hemligt försvarsavtal med USA, världens ledare i folkrättsvidriga krig och statskupper mot demokratier.

   Det finns inget land som stött så många militärkupper mot även demokratiska regeringar som USA. Man kan angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra. Stöd till statskuppen i Bolivia och försöken i Venezuela. Sverige följer osjälvständigt och farligt med. Det ligger i Sveriges intresse att – även – samarbete med Ryssland som för en mycket fredligare utrikespolitik än USA!”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here