Dödande vattenföroreningar och vattenbrist i världen

2
3571

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Ingen förbättring har skett efter vad jag vet. Har jag fel?


Dödande vattenföroreningar och vattenbrist i världen

Sveriges Radio rapporterar på morgonen 21/8 2019 ”Världsbanken varnar i en ny rapport om dricksvattenkvalitén globalt och pekar på att utsläpp från konstgödsel till vatten skadar fattiga barns hälsa. Rapporten ifrågasätter de stora statliga subventionerna till konstgödsel.

Globalt sprids hundratals miljoner ton kväve på åkrarna. Det ger större skördar, men hälften av kvävet åker antingen upp i luften och spär på den globala uppvärmningen, eller rinner ut i vattendrag och ökar algblomning och bottendöd.

Det handlar om 150 miljoner småbarn vars hjärnor och kroppar inte växer normalt så att de klarar sig sämre i skolan och tjänar mindre som vuxna. Därför säger världsbanksekonomen Richard Damania att de stora subventionerna som många länder ger till konstgödsling, hundratals miljarder kronor måste omprövas.

Världsbanken har också räknat ut att saltföroreningar i färskvatten minskar skördar motsvarande mat för 170 miljoner människor om året.

Ekonomin minskar dessutom med 30 procent i länder med hårt smutsade floder. Rapporten varnar också för de stora utsläppen av mikroplaster och läkemedelsrester, till exempel antibiotika.

– Vi måste prioritera frågan om vattenkvalitet. Jag skulle nog säga att hela mänsklighetens framtid står på spel, säger Katarina Veem, vattenexpert på Stockholm International Water Institute.
Sveriges Radion: Världsbanken: Konstgödselutsläpp skadar barn.

Sveriges Radios källa: Referens: Damania R et al, Quality Unknown: The Invisible Water Crisis. World Bank 2019. doi:10.1596/978-1-4648-1459-4.

Den här artikeln bygger också på en färsk rapport om vattenbrist i världen, Rapporten. där jag översatt och summerat en artikel av Pål Steigan 8/8 2019.
17 land har ekstrem vannmangel

Medan det sker en privatiserad vattenplundring i Sverige – se kommande artikel.

För mig väcks åter frågan hur länge vi ska ha detta primitiva ekonomiska system utan demokratisk kontroll, ett system som berikar ett litet, litet fåtal.


 

Extrem vattenbrist – summering av artikel av Pål Steigan.

17 länder som tillsammans utgör en fjärdedel av mänskligheten löper extrem risk för vattenbrist skriver World Resources Institute i en ny rapport om världens vattensituation. Det gäller främst länderna i Nordafrika och Mellanöstern. Men även två av världens mest folkrika länder, Indien med 1,35 miljarder invånare och Pakistan med 205 miljoner, finns på listan.

Nato bombade ”The Great Man-Made River” i Libyen som nu finns på listan över länder med extrem vattenbrist. Vattenproblemet var på väg att lösas under Muammar Gaddafi genom det gigantiska projektet ”The Great Man-Made River”. Syftet var att utnyttja den gigantiska grundvattenbehållaren i Sahara för att förse de stora städerna i landet med vatten och lägga grund för ett omfattande jordbruk. Genom detta blev Libyen världsledande inom denna typ av vattenteknologi. Under Natos bombning av landet, (där Sverige gjorde omfattande spaning) förstördes några av de viktigaste anläggningarna för detta projekt. I kaos i Libyen till följd av kriget riskerar hela det ambitiösa projektet att kollapsa. På grund av detta krigsbrott är Libyen tillbaka på listan över länder med extrem vattenkris. Medelhavsländer som Grekland, Spanien, Portugal och Italien har också betydande problem med tillgången till rent vatten.

Världens mest befolkade land, Kina, har cirka 18 procent av världens befolkning och endast 7 procent av världens sötvattenresurser. Detta ger landet stora problem. Den snabba industrialiseringen har eroderat vattenreserverna och har i många fall lett till extrem förorening.Men myndigheterna i Kina har infört stränga regleringsåtgärder för vattenförbrukning i landet, vilket påtagligt förbättrat situationen.

Världens kapitalistiska vattenjättar, som Nestle, Unilever, Dow och Coca-Cola, försöker använda vattenkrisen som ett verktyg för att privatisera vattenresurserna. De och många andra företag ingår i den så kallade 2030 Water Resources Group, som påstås lösa vattenkrisen genom privatisering. Ett stort problem är att dessa företag har säkerställt kontroll i FN-systemet och att de kan använda Världsbanken som sitt verktyg.

* Världen står alltså inför extrema problem med tillgången till rent vatten. Kapitalismens tillväxtkrav är en viktig drivkraft för detta, men naturligtvis också befolkningstillväxten. Hur ska problemen lösas?

* Många länder måste snabbt hitta svaret på denna avgörande fråga.


ss=”aligncenter size-full wp-image-98197″ src=”h

Föregående artikelTwitter sprider propaganda från USA:s regering men påstår att man inte sprider ”information” från statliga medier
Nästa artikelSkripal-affären: Sista spiken i en ”kista full med lögner”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Att Kina har 18 procent av världens befolkning och 7 procent av världens sötvattenresurser är en totalt irrelevant jämförelse. Kina har mycket gott om rent vatten, problemet är att det inte alltid finns på samma plats som människorna. Peking är i realiteten en naturlig öken till exempel. Därför har man byggt Nord-Syd projektet, man höjer helt enkelt naturliga sjöar så vattnet rinner åt andra hållet. Idag är omkring 95% av Kinas naturliga vattendrag drickbara utan rening, men samma sak gäller inte vattenvolymerna. Man har varit mycket framgångsrika i att rensa upp de stora floderna och idag badar man i floderna och fisket har tagit fart. Uttrycket ”extrem förorening” kan vara en beskrivning av ett fåtal fall för 25 år sedan, med gäller inte idag. Platser som Peking har även börjat med vattenåtervinning, och avfall av alla slag går numera till gigantiska biogas anläggningar. Sverige var med en gång men tycks ha fallit bort. Det sägs att man aldrig fick pilot anläggningen att fungera. Frågar man svenskarna är locket på.

  2. SVT visade nyligen mkt bra dokumentation om fruktansvärda vattenföroreningar: ”Den giftblå floden”, länk nedan.
    Välgjord och fördjupande film om hur spec. skinn– och textilindustrin förgiftar och förstör Asiens floder.
    Efter Naftaöverenskommelsen om frihandel blev det fritt att tillverka kläder var som helst på jorden
    och produktioner flyttades till ”billiga” länder där man inte var så noga med miljöpåverkan. Ivrigt påhejade av modehusen världen över (inkl Sv. HM).
    Folk dör, djur försvinner helt, floderna fulla av gift, rent vatten en dröm, t.o.m. luften svår att andas.
    MEN trenden vänder och det finns hopp, det finns ickegiftiga sätt och ickevattenslukande metoder som inte ens gör priserna dyrare.
    Alltså en BRA FILM!!
    Den giftblå floden i SVT Play

    https://www.svtplay.se/video/27659457/den-giftbla-floden

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here