Hjälpte socialdemokraterna och kommunisterna Hitler att komma till makten?

36
3588
Bild Wikipedia. Av Bundesarchiv, Bild 183-H1216-0500-002 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5363989

I kvälls-serien “Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Den har anknytning till alla artiklar som publicerats om Andra världskriget.

SD påstod ju detta (se bild ovan).


Hjälpte socialdemokraterna och kommunisterna Hitler att komma till makten?

Det är nu i vår 87 år sedan Hitler kom till makten, sedan nazistpartiet blivit största parti vid valet i Tyskland. Detta uppmärksammas mycket i massmedia. Och det är nu ganska precis 70 år sedan då hans nedgång inleddes på allvar genom slaget vid Stalingrad. Detta blogginlägg behandlar Hitlers makttillträde och ett kommande blogginlägg slaget vid Stalingrad och dess följder.

Hitler och nazistpartiet kom till makten i samband med den stora depressionen 1929-33. I dagens kris i kapitalismen går nazistiska, fascistiska och högerextrema partier också kraftigt fram – en historisk parallell. Som mest fick nazisterna 37,4 % av rösterna i fria val, vid valet 31/7 1932 då socialdemokraterna och kommunisterna fick 36,2 %. Inför valet genomförde nazisternas stormtrupper SA olika våldsaktioner med många döda för att störa andra partiers arbete. Om 0,75 % av de röstande, mindre än 400 000 personer om min överslagsberäkning är riktig av de som röstade på nazisterna i ställer hade röstat på S+KP hade de senare kommit till makten och historien hade kunnat få en annan inriktning. Och vid nyval 6/11 fick nazisterna 2 miljoner färre röster. De blev ändå största parti med 33,1 % av rösterna, medan S fick 20,4 % och KP 16,9 % dvs S+KP fick 37,3 % och totalt 1,5 miljoner fler röster än nazisterna. I det politiskt instabila läget kunde Hitler upprätta en koalitionsregering 30/1 1933 med borgerliga partier som alltså banade väg för hans makttillträde.

Möjligheterna till samarbete 1932-33 mellan socialdemokraterna och kommunisterna försvårades påtagligt av att Tysklands Kommunistiska Parti och Komintern fram till och med 1932 åtminstone riktade en huvudkritik mot socialdemokratins ledning och att man använde begreppet socialfascism. Man kunde tänka sig enhetsfront underifrån. Först 5/3 1933 markerade Komintern möjlighet till samarbete för t.ex. tyska kommunistpartiet med socialdemokraterna även på ledningsnivå. Vid Kominterns kongress 1935 var huvudinriktningen på folkfront och enhetsfront mot fascismen, men hade det skett 4-5 år tidigare hade historien kanske blivit en annan.

Riksdagshusbranden 27/2 1933 gav nazisterna förevändning för att arrestera alla 100 kommunistiska riksdagsmän, förbjuda alla socialistiska tidningar och upphäva yttrande- och tryckfriheten.
Den åtminstone tidigare sinnessjuke van der Lubbe dömdes till döden för mordbrand och avrättades i januari 1934. Det florerade dock mycket tidigt rykten om att nazisterna själva hade stuckit riksdagshuset i brand för att kunna skylla det hela på sina politiska motståndare. Inför nyval 5/3 1933 försvårade nazisterna starkt möjligheterna för andra partier att bedriva valarbete och Hitler fick då 43,9 % av rösterna. Den nya tyska riksdagen beslöt 23/3 att ge Hitler oinskränkt makt med röstsiffrorna 441 mot 94. Samtliga riksdagsmän från kommunistpartiet hindrades att närvara liksom många socialdemokrater. Många av dessa riksdagsmän hamnade senare i koncentrationsläger.

Hitlers syn på demokrati och kapitalism “Demokratin har lagt världen i ruiner och nu vill ni utsträcka den till den ekonomiska sfären. Det skulle vara slutet på den tyska hushållningen. Kapitalisterna har arbetat sig upp genom sin duglighet och de har rätt att leda, därför att de har särat sig från mängden och enbart det bevisar, att de är av högre ras. Nu vill ni, att ett odugligt regeringsråd eller arbetarråd, som inte begriper någonting, ska ha sitt ord med i laget. Ingen som leder industriföretag skulle tolerera det.” (citat från den kände historikern Alan Bullock: “Hitler – en studie i tyranni”, bokförlaget Prisma, 1978)

I historien har Hitlers aggression, destabiliseringen och slutliga förintelse av det oberoende Tjeckoslovakien 1938-39 en särskilt skändlig plats. Den brittiske premiärministern Chamberlain och den franske premiärministern Daladier offrade i praktiken det självständiga Tjeckoslovakien vid den ökända München-konferensen i september 1938 för att blidka Hitler och i praktiken underlätta hans expansion österut. Vid denna tid fanns belägg sedan flera år att det fanns koncentrationsläger, bl.a genom rapporter från Carl von Ossietzky, som fick Nobels fredspris 1936 (ibland delar man ut välförtjänta Nobelpris). Han sattes i koncentrationsläger sedan 1933, förbjöds hämta priset och dog 1938.

Under 1930-talet försökte Sovjetunionen på olika sätt få till stånd en försvarspakt med Frankrike och Storbritannien, vilka i praktiken visade sig ointressanta. En sådan försvarspakt hade möjligen förhindrat kriget eller begränsat det. I en helomvändning, för att spara tid, ingick Sovjet en non-aggressionspakt med Tyskland i augusti 1939.Tyskland angrep Polen 1/9 1939 och hade stora framgångar. Snabbt lade Tyskland under sig Frankrike, Nederländerna, Belgien, Norge och Danmark samt hade Italien som allierad. I juni 1941 anföll Tyskland Sovjetunionen i ett noga planerat angrepp med 2 miljoner man, som överraskade Stalin, trots att en del spionuppgifter fanns om en kommande anfall. Detta blev inledningen till början på slutet. Se nästa blogginlägg om slaget vid Stalingrad och dess följder.

Hitler untitled
Stalin untitled

36 COMMENTS

 1. “I dagens kris i kapitalismen går nazistiska, fascistiska och högerextrema partier också kraftigt fram – en historisk parallell.”

  Vaddå för kris i kapitalismen? Jag kan inte märka någon sådan kris just nu. Men det var en kris i kapitalismen för något tiotal år sedan. Kallades “finanskrisen” vill jag minnas.

  Enligt min uppfattning har de konservativa partierna i Europa (och i USA också för den delen) avancerat framåt på grund av den ökade migrationen och inte av någon annan anledning.

  Det är val till EU-parlamentet om ett par veckor och det ska bli intressant och se om kulmen nåtts för de migrationskritiska konservativa partierna eller om framgångarna fortsätter. Landet Italien där de konservativa krafterna blivit nära nog samhällsbärande tycks fungera som draglok för det övriga konservativa partierna i Europa utom möjligen för det svenska partiet Sverigedemokraterna som måste förhålla sig till den fortfarande mycket starka liberala demokratin som här är den klart samhällsbärande.

 2. Mycket tunn artikel, Anders. Som inte ens behandlar frågan som du ställer som överskrift.

  Det har alltid funnits gärningsmän som anklagat offret för vad gärningsmannen har utsatt honom/henne för. Oftast är det inom extremhögern – och inom religiösa sekter – som dessa ursäkter florerar. Man skuldbelägger alltså offret/offren för olika händelser som gärningsmännen har utsatt dem för.
  Här försöker högerextremister lägga skulden på offret, d v s om kommunisterna inte hade haft dom åsikterna som vi har hade nazisterna inte behövt mörda oss. Precis som när en våldtäcksman anklagar offret för att om hon inte hade haft dom kläderna hade han inte våldtagit henne.
  De högerextrema vänder på det hela för att avsäga sin egen skuld.

  Om vi ska lägga skulden på någon annan än nazisterna så skulle det möjligtvis vara de tyska socialdemokraterna som till en viss utsträckning samarbetade med nazistpartiet, t ex Altona Bloody Sunday.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Altona_Bloody_Sunday

  Socialdemokraterna var även ansvarig för massakern ‘Bloody May’ 1929 då 32 människor dog. Så KPD hade all anledning att vara skeptiska att inleda ett samarbete med socialdemokraterna.

  Dessutom hette Tysklands kommunistiska parti inte Kommunistiska Partiet (vilket är något helt annat parti i en annan nation och tid). Utan Kommunistische Partei Deutschland (KPD).

 3. Justitieminister Morgan Johansson har reagerat starkt mot SD:s annonser. Men utelämnar helt Tyska kommunistpartiet KPD, varför hans historiebeskrivning inte blir tillräckligt saklig.

  Morgan Johansson skriver “Justitieminister Morgan Johansson har reagerat starkt på SD-kampanjen. I ett inlägg på Twitter skriver ministern att det är ren historieförfalskning från partiets sida.

  “SD bedriver nu ren historieförfalskning i Goebbels anda. När Hitler gjorde sig till diktator i Tyskland 1933 så var det ett parti som röstade emot: Socialdemokraterna. Tusentals socialdemokrater och fackföreningsmän drevs i exil eller dödades i nazisternas koncentrationsläger” skriver Johansson.” Raseri mot SD:s nya reklam: ”Historieförfalskning i Goebbels anda”

  • Socialdemokrater av idag – men även vänsterpartister, särskilt Flamman, och en del KPare – försöker glömma eller ignorera att det finns marxist-leninistiska kommunister, med andra ord: SKP. De vill inte ens nämna ordet kommunist (eller SKP i Proletären eller i social medier). Vi ska ignoreras eller glömmas bort, helt enkelt.

   Jag tror att Johansson har fått det fel. Han har omvandlat kommunister till socialdemokrater. Så han bedriver själv en historieförfalskning.
   ‘The government banned the communist party. By 15 march [1933, min anteckning] 10,000 communist had been arrested. In order to house all these political prisoners, the first concentration camps were opened. The circumstances in the camp were atrocious. People were ill-treated, tortured, and sometimes killed’.
   https://www.annefrank.org/en/anne-frank/go-in-depth/germany-1933-democracy-dictatorship/

   SPD tilläts faktiskt av nazisterna att sitta i Reichstag en tid efter nazisterna hade bannlyst kommunisterna. De var t ex tillåtna att rösta emot eller för ‘Enabling Act’, vilket de röstade emot. Vilket fick nazisterna se rött och började arrestera även socialdemokrater.

   Varför försöker Morgan Johansson ignorera kommunisternas kamp mot fascisterna, som om socialdemokraterna vore ensamma om kampen mot fascister och nazister, vilket de absolut inte alls var?!

   https://www.theguardian.com/world/2017/mar/24/enabling-act-germany-hitler-nazis-1933

   • En allvarligare förfalskning som ingår i detta käbbel är väl det faktum att Sveriges Socialdemokrater inte längre är demokratiska socialister, men är för EU vapenförsäljning till diktaturer, samt köper in robotsystemet “Patriot” från världens största krigsförbrytare genom tiderna, samt gullar med “resenärer” som tillber terrordoktriner.

    • Tänk så jobbigt för socialisterna att det kapitalistvurmande rasistiska högerextremistiska socialkonservativa partiet var helt emot de regerande partiernas beslut om inköp av robotsystemet Patriot från USA. Locket på. Absolut inget det går att prata om. På stan vänder vi dom ryggen. Därför de är inga demokrater.

 4. Mario Sousa har stora kunskaper inom detta område. Jag återger början av en text av honom:

  “En fråga som mycket sällan berörs i borgerliga tidningar, tidskrifter och historieböcker är den om vem som betalade och beväpnade Hitler. Vem betalade nazistpartiets propaganda- och militärapparat? Hitler var korpral under första världskriget och levde både före och efter kriget ett bohemiskt liv utan fast arbete. Hur var det möjligt för Hitler att på bara några år bygga upp en stor propagandaapparat och ett landsomfattande parti samt roffa åt sig makten i Tyskland? Vem fanns bakom honom? Vem betalade Hitler?

  Visste du?

  Visste du att Fritz Thyssen, Tysklands rikaste man med kapital från stålindustrin, var den förste kapitalist som började betala Hitler? Han gav Hitler hundratusen guldmark 1923!

  Visste du att den tyska kemiska industrin upptäckte och tillverkade konstgjord olja, sprängämnen och gummi som gjorde Hitler och Nazityskland helt oberoende av importerade naturprodukter och fria att föra krig?

  Visste du att den tyska kemiska industrins upptäckter gjordes med pengar delvis lånade från USA?

  Visste du att nazisterna förlorade 2 miljoner röster i det sista demokratiska valet i Tyskland den 6 november 1932 och att kommunisterna hade stora valframgångar och blev det största partiet i Tysklands huvudstad Berlin?

  Visste du att efter nazisternas stora tillbakagång i valet i november 1932 skrev 38 av Tysklands största kapitalister en petition till president Hindenburg med krav på att utnämna Hitler till Rikskansler?

  Visste du att det tyska storkapitalet i ett hemligt möte den 20 februari 1933 samlade 3 miljoner mark för att betala rikskansler Hitlers valkampanj inför valet 5 mars 1933?

  Visste du att IG Farben, Tysklands största företag, var Hitlers främsta medhjälpare i kriget och att IG Farben stal och gjorde till sin egendom alla kemiska fabriker i det av nazisterna ockuperade Europa: Österrikes största kemiska koncern Skoda Werke Wetzler, Tjeckoslovakiens största kemiföretag Aussiger Verein, Polens tre kemifabriker Boruta, Wola och Winnica, Frankrikes kemiska koncern Kuhlmann.

  Visste du att IG Farben i Auschwitz hade två fabriker för tillverkning av syntetisk olja och gummi under namnet IG Auschwitz, där man använde slavarbetskraft och att IG Auschwitz hade ett eget koncentrationsläger?

  Visste du att Storbritanniens kung Edward VIII, som tvingades abdikera från tronen 1936, och hans amerikanska fru Wallis Simpson var nazister?

  Visste du att USA:s största finansinstitutioner som Chase National Bank och National City Bank of New York fortsatte att investera i den tyska rustningsindustrin efter att Hitler kom till makten och under hela andra världskriget?

  Visste du att USA:s största företag under andra världskriget hade egna fabriker för tillverkning av krigsmaterial i Nazityskland och i de ockuperade länderna? T.ex. ITT, Ford, General Motors, Standard Oil of New Jersey m.fl.

  Visste du att den största delen av denna krigsmateriel gick till östfronten mot Sovjetunionen men att den också användes i kriget mot trupper från det egna landet USA?

  Visste du att denna USAföretagens krigshjälp till Nazityskland förmodligen var mycket större än USA:s motsvarande försäljning till Sovjetunionen? Vem betalade och beväpnade Hitler?

  • Den officiella historien om Hitler och första och andra världskrigen är humbug. Bankirvampyrerna var det som finansierade herr Hitler.

  • Allt detta stämmer mycket bra med fakta. ”Det är segrarna som skriver historien” är en gammal visdom, Den förfalska historieskrivningen av denna mörka tid i mänsklighetens historia dominerar till denna dag. Vad som är än mer skrämmande att mycket av detta upprepas idag framför våra ögon bara att nu är det USA som driver utvecklingen och det kallas inte Nationalsocialism utan ”demokrati”. Även Nationalsocialismen var ”demokrati”.

 5. USA definitivt. Det drevs främst av affärskretsarna i USA som till och med ansåg nazismen så framgångsrik att den borde införas i USA. Europa var splittrat och stökigt, och vad man ville i USA var att skapa en central ledning i Europa. Hitler var verktyget. När nazisterna marscherade nerför Champs-Elysees i Paris jublade fransmännen och välkomnad dem, 98% av fransmännen stödde tyskarnas intåg, äntligen skulle det bli ordning i landet. Man var trötta på den struliga franska ledningen av dagen. Svenska (S) hade samma ideologi som nazisterna och stödde dom aktivt. Exempel är Rasbiologiska institutet grundat i Uppsala 1922, och de svenska koncentrationslägren, samt att man portade judiska flyktingar och krävde att ett ”J” skulle stämplas i deras pass. Svenska regeringe hade vid tiden åtskilliga öppet aktiva nazister på ministerposter.

 6. “Det kom som en chock att upptäcka att flera av USA:s storföretag var i maskopi med nazisterna både före och efter Pearl Harbour inklusive I.G Farben den kolossala industri som skapade Auschwitz. Dessa ledare sammanlänkades av en organisation som jag kallar Brödraskapet.”
  Orden står att läsa i Professor Highams avslöjande bok “Trading with the enemy – The Nazi-American Moneyplot” som byggde på dokument ur “US National Archives” och bevisade hur eliten i väst, finansierade och stöttade Hitlers regim.
  http://sourze.se/2008/04/22/mannen-bakom-hitler__66717#.XsEPxeszanQ

  • Idag finns ett liknande Brödraskap, en bransch kallas NATO, men även ”ögonen” är en och media. Där tillämpas nu som då ”folkstyre”, makteliten skall styra folket. Det fungerar så att folket massövervakas, åsikter analyseras, det styr propagandan via media och journalistkåren, och så kan åsikter och handlingar styras, som hur folk röstar i valen. Inte mycket har ändrats sedan 1933.

   • Lustigt Karl W, ifall du byter ut NATO mot CCP (kinesiska kommunistpartiet) i din text så är det ju en exakt beskrivning av vad som CCP gör just nu när det gäller Hong Kong. Så försöker Peking knäcka befolkningen i Hong Kong.

 7. I rubriken ställer du frågan: “Hjälpte socialdemokraterna och kommunisterna Hitler att komma till makten?”
  Svaret är:
  Socialdemokraterna: Nej.
  Kommunisterna: Ja.

  • Arne Nilsson, läser i den fina boken “En tysk arbetares memoarer” att “Partiet (dvs kommunisterna) hade en mycket klarsynt ledning och var den enda organisationen i Tyskland som verkligen insåg vilken oerhörd katastrof inte bara för Tyskland utan för hela världen som fascistisk diktatur skulle innebära: “Hitler betyder krig!” ropade vi i åratal. Men istället för att lyssna skrek borgerlighet och sossar på polis för att få oss tysta.” (Arvid Rundberg har skrivit boken. Han har också låtit en rysk, en svensk och en engelsk arbetare komma till tals. )

   • Något liknande pågår ju idag i Sverige och världen, det gäller att tysta oliktänkande som kan störa makten. Försöken att stänga ner alternativmedia, att med massivt finansiellt stöd hålla statsmedia igång och fortsätta dominera, som Bonniers, Schibsteds, och det statliga språkröret UR, SR, och SVT har ju beskattningsrätt nu, och den statligt finansierade åsiktsgranskaren ”Näthatsgranskaren” är ju välkänd. Vadd som är olika idag är att vi har internet. Sprid kunskapen, låt inte historien upprepas.

 8. Världshistorien är helt skild från vad vi läser i skolböckerna!
  Bakom finns politiska sekter i sekler som bildar en dold samhälls- och affärselit mot demokratin, fred och en generell välfärd. Krig är här lönsamt. Konflikter styr framtiden och finns inte för att lösas.
  Ickedemokratiska organ har bildats av eliten. Kapitalismen innehåller en hemlig allians med kommunismen. De har samma mål.
  USA gav stöd till Stalin och Mao. Men även högerns Hitler fick stöd från väst. En konfliktplanering styr därför världspolitiken. Finansaktörerna har finaniserat krig och revolutioner i 300 år. Krig kostar och folken får betala i blod och pengar. Världen är fylld med vapen. Vad gäller Nato? Politiker talar med dubbla budskap som när EU bildades. Är Nato en blivande världspolis i en kommande internationell polisstat?
  Europa och USA blev fördärvat av frimurarsekter och politiska revolutioner på 1700- till 1900-talet. Revolutioner, krig och militärregimer skapade kaos och skuldsättning för nyordningen. Burma är nu aktuellt. Västföretag styrda av Wall Street samarbetar med militärjuntan att kväsa opinionen och övervaka all elektronisk kommunikation. Man kunde förvänta sig att världssamfundet skulle stoppa detta. Istället gäller ‘business as usual’.
  De företag som deltar i Burma-projektet har inga åsikter om regimen. Här deltar i den hemliga affären: Actel, BNP Paribas, Chevron, DBS och Total of France. Bakom dessa verkar trojkan med Rothschild, Rockefeller och J P Morgan.
  Finanskriser duggar. Tre stora bankverksamheter är integrerade med varandra som grundlägger en global plundring. Irland är ett aktuellt land med en förlorad egen räntepolitik. Trillingarna banar väg för lån till döds:
  upphovet till spekulation, skuldsättning och nedskuren välfärd – Wall Street och Fed
  nationella krislån tvingar fram nedskärning av nationell välfärd och ett internationellt ekonomiskt inflytande – IMF & EU erövring av “krigsbyten”, centralbanker och nationella naturrikedomar och tillgångar – BIS

  • USAs avsikt med NATO är att expandera det till en global militärdiktatur, helt öppet. USA öppnade mot Kina med Nixons besök 1972. Avsikten var att försöka inkludera Kina i den amerikanska hegemonin riktat mot Sovjet. Hitler fick stöd av USA under ett tidigt stadium och då var Nationalsocialismen en utpräglad vänster företeelse sprungen ur sovjet kommunismen. Tyskarna bara kopierade sovjetpropagandan, ner till affischerna, bara översatte texten.

 9. Hitler fick mycket medhåll av västländerna när han talade om livsrum i öster och att han skulle krossa bolsjevikerna. Nu talar ingen om att socialisera något som ger vinst, bara olyckorna. Nu tävlar de borgerliga med att ge skattepengar till företagen, fast de själva högst ogärna betalar skatt. Inte talas det om att ta något från kapitalisterna eller det heter väl marknaden numera. Varför inte det?

 10. Några förtydliganden avseende den tyska socialdemokratin (SPD) och de tyska kommunisternas (KPD) agerande före nazisternas makttillträde den 30 januari 1933.

  SPD klev in på scenen i slutet av 1918 och var den part som för Tysklands del hanterade undertecknandet av Versaillesfördraget 1919 med dess för Tyskland del förödmjukande och förnedrande villkor. SPD borde ha låtit de den sittande regimen genomföra dessa åtgärder. I detta ligger att dessa ”fredsvillkor” lade grunden för tysk revanschism och nazism. SPD kom att förknippas med detta och den dolkstötslegend som kom att skapas kring det oundvikliga tyska nederlaget.

  Vid två tillfällen i början på 1920-talet försökte KPD genomföra väpnat uppror i Tyskland i enlighet med de riktlinjer som dragits upp av Komintern. Detta bidrog knappast till att ge KPD ett gott renommé i vidare kretsar. Vi skall nog vara tacksamma för att dessa revolutionsförsök misslyckades. Den fortsatta utvecklingen i Sovjetunionen från 20-talet till dess sammanbrott 1991 är talande bevis för att en leninistisk och stalinistisk variant socialism inte har särskilt mycket att göra med demokratisk socialism.
  Med utgångspunkt från Kominterns riktlinjer från 1928 hade KPD inriktningen att genomföra ett väpnat uppror för att ta makten med SPD som en socialfascistisk huvudmotståndare. Som indikerats ovan torde Weimarrepublikens borgerliga demokrati vara att fördra framför den diktatur som upprättades i Sovjetunionen och som var KPD:s mål. KPD misslyckades fullständigt med att förstå att det var en huvuduppgift att försvara Weimarrepublikens mot nazismen.

  SPD hade regerat sig sönder och samman i Weimarrepubliken utan att kunna komma till rätta de ekonomiska och sociala problem som var för handen i Tyskland under 20-talet och början av 30-talet. En av de allvarligaste problemen var att SPD inte kom till rätta med de gatustrider som förkom under 20- och början av 30-talet mellan nazistiska ligister (SA) å ena sidan och kommunister och socialdemokrater å den andra sidan.

  Ovanstående punkter visar att KPD knappast var en särskilt god kraft, för att uttrycka sig milt, i försvaret av Weimarrepubliken. KPD var snarare en av dess dödgrävare, medan SPD på ett fumligt och inte särskilt framgångsrikt sätt försökte försvara Weimarrepubliken.

  • Käre namnlöse, som vanligt glömmer du Haj Amin al-Husseini, Stormuftin av Jerusalem (släkt med Yasser Arafat) som satt i Berlin under större delen av kriget och samarbetade med Hitler om hur man skulle kunna rensa Mellanöstern på judar. Han arbetade även med att rekrytera muslimska trupper från Bosnien att strida på Axelmakternas sida. På 1920-30 talen låg han bakom flera massakrer på judar i Palestina. Efter kriget kom ju stora mängder av nazister/fascister till Arabvärlden där de mottags med öppna armar eftersom man hade samma mål – utrota judarna. Kan rekommendera Niclas Sennertegs bok “Hakkorset och halvmånen” som beskriver det nära samarbetet.
   Hittade en så bra sammanfattning av läget Palestina-Israel:
   “The tragedy of the Palestinians is that they could have had peace and an independent state if their leaders been willing to give up the illusion that Israel could one day be eliminated. Instead, they have chosen corruption, fantasies about the end of Israel and more comedic relief from Abbas. It’s a poor bargain, but until Palestinians decide they want something better from their leaders, it’s all they’ll ever have.”

   • Nattsagan kan du berätta i hell aviv. Historien visar att vissa sionister och nazister var bundis-bundis. Sionisterna vill stjäla någon annas hus och hem, egendom, mark och land – det är sionister i nötskall. Varför ska Palestinier lida för vad Hitler har gjort? Sionisterna kan mer än gärna “bygga sitt hemland” i Tyskland, Polen eller Ukraina, inte i Palestina!

    • Nu är det ju så att fler judar fördrevs från omgivande arabländer och Iran är araber som lämnade Israel – så vart skulle de ta vägen?
     Det finns dock hopp! https://www.timesofisrael.com/arab-muslim-twins-from-east-jerusalem-go-from-delinquents-to-israeli-soldiers/
     Ett tänkvärt citat: “Meanwhile, the Jordanians are bending over backwards to set up diplomatic meetings that would end with a joint message of condemnation of annexation. But no one is taking their calls, not in Riyadh and not in Cairo.”

     • Det land som har det största antalet judar i MÖ är Iran. Och de vill absolut inte flytta och bosätta sig på någon annas mark, tar någon anans hem och egendom i besittning.

      Jämför detta med vad de rabiata sionisternas paroll “förinta Iran”. Å andra sidan och med tanke på att mycket av det som rör sionisternas historia är fabulation så är lögnen om Iran är en del av den “anrika” puckla på Iran traditionen.

      Slutsats : man ska det som sionisterna hävdar med STOR nypa salt …

     • Det är riktigt att det finns en liten grupp judar i Iran som är i en sorts gisslansituation.

     • SvD “TEHERAN Iran har en obruten historia av judiskt liv sedan över 2500 år tillbaka. Fortfarande finns drygt 20000 judar kvar i Iran. De har egna synagogor och skolor, men lever isolerade från juden- domen i stort, pressade av storpolitiken och Irans vägran att erkänna Israel.”…”–Det har inte funnits någon systematisk antisemitism här. Iranierna är vana vid att människor inte är ”rena perser” eller ”rena shiiter”. Här finns så många minoriteter och talas så många språk.

      När judarna i Iran får problem brukar de luta sig mot ”en gyllene sentens” från revolutionens grundare, ayatolla Khomeini, säger Abaie.

      –I början av den islamiska revolutionen sade Khomeini att man måste skilja på sionism och judendom och att islam respekterar judendomen som en gudomlig religion. Det uttalandet från revolutionens ledare har hjälpt oss många gånger när läget varit svårt.”

     • Värtt att veta

      “Albert Einstein was a prominent American when he was one of the signatories to a letter to the editor of the New York Times, on 4 December 1948, in which he and many other prominent American Jews condemned as “fascists” Menachem Begin and Yitzak Shamir and their gangs who slaughtered whole Arab villages in order to seize their land for zionist Jews to take as ‘Israel’, and the signatories strongly condemned that movement — the movement which created this apartheid racist ‘Israel’ — as being “akin in its organization, methods, political philosophy and social appeal to the Nazi and Fascist parties,” against which America had waged World War II. But today’s American Government represents those “Nazi and Fascist parties,” against their victims, even though during WW II, Americans had even died fighting against such evil people as the founders of Israel’s Government were.”

      http://thesaker.is/israel-an-enemy-of-america/

     • “Many Saudis who are furious with the Palestinian threats and smear campaign against their country for its alleged rapprochement with Israel have responded through social media platforms by strongly condemning the Palestinians. Saudi pundits are now believed to be behind a trending hashtag on Twitter, entitled, “#The_Palestinian_cause_is_not_my_cause.”

     • Värt att veta

      “In America, even individuals who are charged with murder are considered to have a right to legal representation that is not hostile to them but instead to represent them against the Government. Of course in fascist regimes such as Hitler’s Germany and Mussolini’s Italy, the Government rejected that American principle, but America’s current Government, via this Secretary of State, likewise rejects it, in order to protect Israelis, not Americans, against the ICC, to which neither Israel nor U.S. has ever signed, because both Governments intend to be international criminals, and want themselves not to be prosecutable. However, Palestine is a signatory to that Court’s jurisdiction, and yet the U.S. regime refuses to recognize any rights of Palestinians, including no right before that Court, which Court both Israel and the U.S. reject. The U.S. regime constantly is asserting that it invades other countries in order to “uphold the rule of law”, but if that is only to its own law, then this regime is only an international outlaw, and being an international outlaw nation is certainly not what America’s Founders had intended when they wrote the U.S. Constitution, and so this current American regime does not represent the American people, because it does not represent our Constitution — neither as it was originally written, nor as subsequently Amended. This current U.S. regime is thus a renegade U.S. Government; it is, itself, a tyranny, such as America had warred against prior to 1946. Indeed, never until recent decades was the U.S. Government condemning and rejecting international law — but it does this, routinely, now, even while insisting that it invades other countries in order to “uphold the rule of law” and to “protect human rights.”

      What the U.S. regime represents in this particular case is the interests of the apartheid nation of Israel, and not the interests of the American people.”

      http://thesaker.is/israel-an-enemy-of-america/

     • I Iran är det bäst att vara tyst:
      “Iran has compiled a horrific record of abuses against its own citizens based on religion, sexual orientation, or against Iranians who simply want free speech and a free press. The 2019 report by the UN’s special rapporteur on human rights in Iran reads like an encyclopedia of human rights abuses ranging from religious persecution and suppression of women’s rights to the execution of children. It led to a United Nations resolution that condemned Iran for its systematic policies of “discrimination and other human rights violations.”
      https://undocs.org/A/C.3/74/L.27

     • Uppenbarligen finns olika uppgifter: SvD “TEHERAN Iran har en obruten historia av judiskt liv sedan över 2500 år tillbaka. Fortfarande finns drygt 20000 judar kvar i Iran. De har egna synagogor och skolor, men lever isolerade från juden- domen i stort, pressade av storpolitiken och Irans vägran att erkänna Israel.”…”–Det har inte funnits någon systematisk antisemitism här. Iranierna är vana vid att människor inte är ”rena perser” eller ”rena shiiter”. Här finns så många minoriteter och talas så många språk.

      När judarna i Iran får problem brukar de luta sig mot ”en gyllene sentens” från revolutionens grundare, ayatolla Khomeini, säger Abaie.

      –I början av den islamiska revolutionen sade Khomeini att man måste skilja på sionism och judendom och att islam respekterar judendomen som en gudomlig religion. Det uttalandet från revolutionens ledare har hjälpt oss många gånger när läget varit svårt.”

      ” Islamic Republic (since 1979)

      During the Iranian revolution, many Iranian Jews joined the revolutionaries in order to lose their Jewish identity and be part of the utopia that the revolution promised.[77][78] In summer of 1979, 7000 Jews protested against the Shah in Ashura protests. Other estimates puts the Jewish participants in the protests as high as 12000. Almost all the religious leaders of the Jewish community such as Yedidia Shofet, Uriel Davidi, David Shofet, Yosef Hamadani Cohen, Rabbi Baalnes, Rabbi Yadegaran participated in the protests.”
      Opinion over the condition of Jews in Iran is divided. One Jew active in arguing on behalf of a benevolence view of the Iranian Islamic government and society toward Jews is film producer Haroun Yashayaei, who tells visitors and reporters the Ayatollah “Ruhollah Khomeini didn’t mix up our community with Israel and Zionism,” and “Take it from me, the Jewish community here faces no difficulties.”[82] (Wikipedia).

     • Anders, det är väl en variant av Stockholmssyndromet? Du säger vad du måste säga för att överleva.
      “Iran has been one of the world’s most repressive countries for journalists for the past 40 years. State control of news and information is unrelenting and at least 860 journalists and citizen-journalists have been imprisoned or executed since 1979. The Islamic regime exercises extensive control over the media landscape and its harassment of independent journalists, citizen-journalists and independent media has not let up.
      https://rsf.org/en/iran

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here