”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”

12
2174

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Tyvärr har ingen ändring skett. Och ”naturligtvis” sker ingen diskussion i våra etablerade, stora medier.


”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”

Denna artikel harr publicerats som insändare på SvD. ”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
Den är skriven av Patrik Paulov frilansjournalist, författare till boken ”Syriens tystade röster” (Karneval förlag 2019)

Jag återger inledningen och avslutningen samt anför ett par länkar i ämnet under ”Relaterat”.

Inledningen: I flera andra europeiska länder är tystnaden bruten om hur bistånd gynnat terrorister i Syrien. Men i svenska medier och bland våra folkvalda politiker råder tystnad, skriver journalisten Patrik Paulov.

I augusti 2012 bjöd dåvarande utrikesminister Carl Bildt in syriska oppositionella att hålla möte på Hässelby slott i Stockholm. Det var startskottet för ett omfattande svenskt engagemang till stöd för den så kallade demokratiska oppositionen i Syrien.

Under de sju år som gått har det framkommit att den svenskstödda oppositionen allierat sig med terroristorganisationer. Med tanke på terrorismens förödande följder i Syrien och övriga världen borde det vara en viktig fråga att dra fram i ljuset. Men i svenska medier och bland våra folkvalda politiker råder tystnad.

I flera andra europeiska länder är tystnaden bruten. Här har det under de senaste åren förts en bitvis livlig debatt om syriska oppositionsgruppers samarbete med väpnade extremister och terrorister, och om hur europeiskt bistånd i vissa fall gynnat de sistnämnda.


Avslutningen
”Tystnaden kring Syrienbiståndet måste brytas. Det är hög tid att på allvar granska Sveriges stöd till den syriska oppositionen, vilka krafter som gynnats och vilka följder det fått för det krigs- och terrordrabbade syriska folket.”

Syrien FN-rapport om sanktioner.
Redaktören påminner om sanktionerna mot Syrien.

Sanktionerna, där Sverige deltar, förbjuder EU-import av syrisk olja, inför förbud mot att göra affärer med många syriska företag och fryser den syriska centralbankens EU-bankkonton – allt detta hämmar regeringens förmåga att generera intäkter och skaffa utrustning för att lindra de katastrofala effekterna av det utländskt finansierade kriget som inkluderar ekonomisk och social upplösning, matosäkerhet och en skadad infrastruktur. Så har också dessa allvarliga effekter av de europeiska sanktionerna hindrat europeiska hjälparbetare i Syrien från att effektivt leverera de humanitära tjänster som deras regeringar betalar för. Haar bedömts vara mycket allvarliga av FN.

 

Relaterat.
Syriens tystade röster. Unikt reportage.
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.
Föregående artikelEn utvidgad definition av antisemitism hotar yttrandefriheten
Nästa artikelMin senaste kommentar i DN (”Dagens nys”) till Peter Wolodarski- planerade Trump statskupp? Har USA utfört någon statskupp?

12 KOMMENTARER

 1. Detta får du skriva om: Ubåtsjakten 2014 där man påstod att ryssland hade skickat in miniubåtar, beviset för det verkar inte finnas enligt ny artikel av SvD!

  Att Försvarsmakten hösten 2014 självsäkert fastslog att Sverige kränkts av en ”bekräftad ubåt” kan bero på politiska påtryckningar. Det avslöjar SvD-journalisten Jonas Gummesson. I efterhand visade det sig att det bärande ”beviset” för en ubåt egentligen var ”ett svenskt föremål i vattnet av människan skapat”.
  – En politisk härdsmälta, säger experten och författaren Mattias Göransson
  https://nyheteridag.se/uppgifter-politiska-patryckningar-bakom-felaktiga-bevis-om-bekraftad-ubat/

 2. Planen var att döda Assad, genom professionella krigare som skickades till Syrien, och Levy skulle få betalt för sin samverkan av Qatar.
  Skrämmande läckta dokument, som visar hur en rik fransk affärsman Levy är inblandad med att skaffa jihadister till Syrien. Han samarbetade med Qatar, som ville bli av med Gaddafi som var deras konkurrent ang. gas (export av gas). Detta var även vad Richard Black former JUG officer in Pentagon, analyserade då han redogjorde för varför kriget i Syrien påbörjade, att Qatar ville dra sina gasledningar över syrisk mark, efter att de undanröjt konkurrenten i Libyen.
  Arabförbunden var i Syrien för att hjälpa Assad med oroligheterna, men blev övertalade av Qatar att ge sig av. De ville inte att civila skulle bli skyddade, för att ge mer ansvar till Assad för att civila som skulle bli skadade eller dö.
  Levy har kontakter i Tjetjenien och hade tidigare skickat jihadister till Libyen och nu skulle han skicka dessa till Syrien.
  Är man väldigt rik kan man tydligen få länder att hjälpa till att döda den man vill. Qatar betalade 3000 miljoner kronor till franska presidenten, för att de skulle hjälpa till att döda Gaddafi.
  Artikeln är på franska så man får använda Google translator.

  https://www.blast-info.fr/articles/2021/qatar-connection-quand-la-france-et-le-qatar-programmaient-la-guerre-en-syrie-n84FUYJjQMKbi4Qok7255g

  • Oj, oj nu förolämpar du BHL alldeles förfärligt, Vivianne. Inte för att du påpekar att han aktivt medverkat i krigiska manövrer mot flera arabländer utan för att du kallar honom affärsman. Han vill ju se sig som filosof, kanske den största Frankrike har att visa upp just nu om du frågar honom själv. En annan sak är att de som tittat närmare på hans texter är föga imponerade och finner tecken på plagiarism. Förmögenheten har han ärvt av sin far. Huruvida han lyckats förmera den känner jag inte till.

   Blodbesudlad som få i dagens Frankrike är han ständig gäst hos MS-medier och presidenter. Men alltid som FILOSOF – kom ihåg det.

  • Rättvisan nådde presidenten Nicolas Sarkozy, även om det var på omvägar och inte berörde hans krigsförbrytelser. Sarkozys pådrivare Bernard Henry Levý – filosofen-affärsmannen- är oåtkomlig.

   • Har väldigt svårt att förstå att BHL, kunde få en sådan makt att han bara kunde lyfta på telefonluren och ringa direkt till Hillary Clinton, som han skryter om. Att Frankrikes president och Hillary Clinton dessutom lyssnade på honom, när han pushade på för att de skulle intervenera i andra länder ännu svårare att förstå. Har läst flera av hans kommentarer nu och han uttalar sig självsäkert om väldigt mycket utan att förklara varför ex. han sa att det är viktigt att krossa Syrien och Libyen för att de skapar destabilisering i regionen. Vad menar han med det, när han inte förklarar sig.
    Syrien som har de största rättigheterna för kvinnor i regionen, skulle man ju kunna säga att det också skapar destabilisering eftersom länder omkring som har beskärda rättigheter för kvinnor är oroliga för att kvinnor i deras länder även skall begära detta.
    Han påstår sig vara en kämpe för demokrati, samtidigt som han samarbetar med Qatar som knappast är demokratiskt och dessutom inte har de rättigheter för kvinnor som Syrien har.
    I Qatar är politiska partier inte tillåtna. Kroppsbestraffning och framförallt spöstraff förekommer. Förekommer även att kvinnor som blivit gravida utanför äktenskap har fängslats med sina spädbarn. Det förekommer även uppgifter om att människohandel med kvinnor existerar i Qatar.
    Tycker BHL att demokrati är inget för kvinnor kan man fundera över.
    Qatar är en anhängare av muslimska brödraskapet vilket blir ytterligare ett skäl till att vilja krossa Syrien, då de är den starkaste motståndaren mot regeringen i Syrien. De har begått flera stora terrordåd i Syrien, med massmord av personer. Vilket mött ett hårt gensvar.
    Intressant är att socialnämnden i den stadsdel som jag arbetade i för ca 20 år sedan, fick pengar för att åka på ett studiebesök i Syrien. Det var socialdemokratiskt styre i Stockholm, och alla partier var representerade i socialnämnden, och åkte. Det var inget parti som opponerade sig och sa att man kan inte åka för skattepengar till ett land som är en förfärlig diktatur, för man tyckte inte det då. Själv var jag rätt upprörd och ansåg att skattemedel betalade en förtäckt lyxsemester för våra politiker vilket jag inte kunde acceptera. Vad skulle politiker i sociala frågor kunna lära sig av det syriska systemet? Det kunde jag inte förstå.
    Våra hundar (min dotters och min hund) har blivit kompis med en ny hund. Det visade sig att matte till hunden är en kvinna, kristen från Irak, hon sa att Saddam Hussein skyddade de kristna i Irak, hon var uppvuxen i Erbil och när Saddam Hussein dog, så hade de inget skydd längre och flydde därför till Syrien där kristna fortfarande hade skydd. Sedan kom jihadister in i Syrien också och de flydde till Sverige. Jag har inte mött så många kristna från Irak, så nästa hundmöte skall bli intressant och få höra mer om hennes historia. Hon är ovanligt tuff, som vandrat ensam i svenska fjällen och övernattat utomhus. Det är inte min erfarenhet av personer från MÖ att de vill gå i fjällen eller ens på långa skogspromenader. De tycker oftast att skogen och ödsligheten är skrämmande, därför så stora protester när de fått bosättning i glesbygden i Sverige som nyanlända flyktingar.

 3. Aaron Mate har lagt ut en artikel av Brad Hoff på sin twitter. Den är intressant då den styrker vad Wesley Clark sa i den berömda videon hur Pentagon långt innan år 2011 hade planerat ett regim ändring krig i Syrien. Brad Hoff är en tidigare marinkårssoldat som reste runt i Syrien efter sin tjänstgöring, detta var år 2004. Sedan USA:s invasion i Irak har kristna minskat från att ha varit 1,5 miljoner till att bli ca 300000 personer.
  USA visste att detta skulle ske, och ställde ultimatum till Vatikanen: ”Ni skall inte protestera mot vårt krig i Irak, om ni är med oss, så kommer vi att försöka rädda en del kristna, om ni protesterar kommer förmodligen inga kristna att överleva i Irak”
  USA har väl förhandlat med kurderna för att ett område i Erbil skall vara ett kristet område, för att USA i sin tur skall stödja kurderna i en självständig stat. Det bor ca 200000 kristna i Erbil i dag och fler flyttar in från Irak hela tiden.
  En intressant video finns i artikeln då CNN:s Christianes Amanpour (hon var då gift med en man som var rådgivare både åt Obama och Hillary Clinton) säger till Assad att USA skall störta honom, detta är år 2005, och han finner det osannolikt.
  Flera år innan kriget i Syrien startade förstod de kristna att de skulle vara måltavlan i kriget. USA hade bestämt att de skulle få offras, för att USA skulle uppnå sina mål.
  USA visste redan från början att de som skulle strida på deras sida, inte ville ha ett religionsfritt Syrien.
  Min granne med familj tillhörde de kristna som flydde till Syrien då Saddam Hussein dog och de inte längre hade något skydd i Irak. De kristna som kom till Damascus varnade: ”Ni står näst på tur”

  https://libertarianinstitute.org/articles/syrian-christians-were-quietly-warned-before-the-war/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here