Kärnvapenförbud NU!

4
1058

Lyssna mycket gärna på denna livesändning!

https://www.youtube.com/watch?v=5Mo1lTW05G4

18,00 Välkomsthälsning av Jan Strömdahl, webinarets syfte och upplägg. 18,10 Gunnar Westberg SLMK, Ökar kärnvapenhotet?Uppföljande fråga från presidiet.
18,30 Ingela Mårtensson KFF, Varför behövs FN-konventionen?Uppföljande fråga från presidiet och förmedlade frågor från chatten till bägge.
18,50 Karin Utas Carlsson, arbetsgruppen, Kampanjens syfte, bakgrund och vision.
19,00 Uppspelning av inspelning med Falu Fredskör: I en tid, introduceras av Cecilia Bergh.1
19,05 Slut del 1. Kort information om paus och tekniken därefter. (Del 2 endast via Zoom).
19,10 Karin Utas Carlsson inleder arbetsmötet och vad det är tänkt att innehålla.19,15 Jan Strömdahl presenterar förslaget till upprop inkl. klimattillägg (uppropet visas).Jan efterlyser ev. justeringar. Förslagen diskuteras och mötet föreslås anta ett slutförslag.
19,30 Arbetsgruppen med Eva Jonson, Staffan Ekbom, Anders Romelsjö och Britta Ring leder en diskussionom möjliga åtgärder och aktiviteter.
19,45 Jan Strömdahl ber mötet att utse en ny arbetsgrupp där Karin Utas Carlsson, Staffan Ekbom, Anders Romelsjö,Britta Ring och Jan Strömdahl förklarat sig beredda att ingå.
20,00 Mötet avslutas.

Föregående artikelEU tar till storsläggan. Vad säger Belarus?
Nästa artikelBelarus med mera: Mediernas och politikernas förkärlek för extremister
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. https://www.globaltimes.cn/page/202104/1220470.shtml
  Moskva utesluter inte militära åtgärder som svar på missilhot som uppstår från väst.
  Under de senaste veckorna har Pentagon gjort flera uttalanden om praktiska steg mot att distribuera missiler som tidigare förbjöds av det nu nedlagda fördraget om kärnkraftsstyrkor (INF), och ”den brittiska militären gick med i det uppenbart fientliga och destabiliserande uttalanden och handlingar”, sade Zakharova i sitt uttalande från det ryska utrikesministeriet.
  ”Genomförandet av sådana militära program får fart, vilket uppenbarligen leder till en minskning av utrymmet för en politisk och diplomatisk lösning på problemet efter INF och för att förhindra en allvarlig eskalering i raketsfären”.
  Denna utveckling utvecklas mitt i avsaknad av tydliga tecken från den nya amerikanska regeringen och från den överväldigande majoriteten av Washingtons allierade i Nato.
  ”Vi stänger verkligen inte dörren för dialog, men med hänsyn till den utvecklande situationen utesluter vi inte att Ryssland kommer att tvingas att i allt högre grad flytta sitt fokus till ett militärt och tekniskt svar på de framväxande missilhoten”.
  År 2019 drog USA sig ur kärnkraftsfördraget med mellanliggande räckvidd med Ryssland och testade en ny generation av markbaserade medelstora ballistiska och kryssningsmissiler. Flera medier har redan rapporterat att USA: s försvarsdepartement vill öka sin närvaro i Indo-Stillahavsområdet med ett nätverk av markbaserade missiler vid militära anläggningar i regionen.
  Förra månaden tillkännagav London planer på att öka storleken på sin kärnvapenarsenal från 180 utplacerade stridsspetsar till 260 utplacerade stridsspetsar fram till 2030 och sade att mindre utplacering inte längre var möjlig på grund av ett ”växande utbud av tekniska och doktrinära hot”.
  INF-fördraget undertecknades 1987 av den sovjetiska ledaren Mikhail Gorbachev och USA: s president Ronald Reagan. Fördraget förbjöd utveckling, konstruktion eller utplacering av markbaserade missiler inom intervallet 500-5500 km.
  År 2019 avslutade Donald Trump det och lämnade bara det nya strategiska vapenreduktionsfördraget mellan nationerna. Washington gick med på att förlänga den nya starten till februari 2026 efter månader av den ryska sidan för att göra det.

  • Den ryska svarta flottans ubåt som försvann från Natos radarskärmar förra veckan förblir i kontakt med kommandot och överför information. Natos anti-ubåtkrigsstyrkor har försökt hitta den i en vecka nu ,utan att ha lyckats.
   Israeliska medier rapporterar om en “mystisk operation” av amerikanska marina spaningsflygplan utanför Israels, Libanons och Syriens kuster, med Navy Poseidon P-8-flygplan som var engagerade i planerade patruller på jakt efter ubåten som passerat Gibraltar till Medelhavet för ungefär en månad sedan.
   Storbritanniens flotta sägs ha skuggat ubåten när den gick in i Medelhavet.
   USA:s sjätte flotta, med huvudkontor i Neapel, Italien tog över därifrån.
   Den här veckan försvann Ubåten från amerikanska radarskärmar. Ubåtens position är sedan dess okänd.
   Den ryska ubåtens förmåga att undvika deras system har överträffat alla förväntningar och kan ha orsakat frustration bland Natoallians styrkor. De har använt stor möda för att söka efter den ryska ubåten men till ingen nytta och detta stör dem oerhört.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here