Kina 70 år – vad har hänt?

4
2131

Kina har firat 70 år – som bekant.

Den vanliga pressen är full av kritik. DN går i spetsen DN: Xi Jinping firar 70 år av kommunistisk diktatur. Med påståenden utan belägg. Som detta ”Trots konkurrensen med Hitler och Stalin är Mao historiens värste folkmördare. Uppåt 70 miljoner dog av svält och tyranni, framför allt under det ”stora språnget” och kulturrevolutionen.”

Jag tänker inte här bemöta detta, men anför här lite fakta:


Först en kort sammanfattning av Ulf Nilsson i Växjö

Folkrepubliken Kina firar 70 år och det med rätta! Trots många fel och brister hos Mao och hans efterföljare har framstegen varit enorma. 1949 låg Indien före i många avseenden. Medellivslängden 1960 var 36 i Kina och i Indien 44. 2012 var den 66 i Indien och 75 i Kina. 1970 var analfabetismen 67% i Indien men bara 47% i Kina, 2017 var den 5% i Kina och 25% i Indien!
Idag går 95% av barnen i skola, livslängden är 75 för män och 78 för kvinnor. Av de alla de hundratals miljoner som lyfts ur fattigdom under senare år står Kina ensamt för 61% men har 20% av världens befolkning.
Alla regeringar ska hålla ögonen på stormakters agerande, även Kinas investeringar i andra länder.

Men USA har sedan 1945 bedrivit krig i 37 nationer, 20-30 miljoner människor har dödats i dessa krig. (under andra världskriget dog cirka 50 miljoner).
Kina har deltagit i 1: Korea och detta inför hotet att invaderas av/atombombas av USA.

Det är bättre att bygga broar och järnvägar än att bomba sönder länder och döda dess befolkning även om många demokratiska rättigheter är starkt begränsade i Kina och de sociala klyftorna stora. (Slut Ulf Nilsson).


Kina under Mao

* Tillväxten i Kina var mycket god även under en stor del av Maos tid, omkring 5-6 % per år, enligt uppgifter jag sett. Enligt uppgifter från Världsbanken var medellivslängden i Kina 36,3 år 1960 , 66,8 år 1980, 70,3 år 2000. Motsvarande siffror för Indien var 44,3 år, 54,2 år och 62,9 år. Medan medellivslängden i Kina ökade med 30,5 år mellan 1960 och 1980, en period då Maos politik i stort sett tillämpades uppgick ökningen i demokratiska, kapitalistiska Indien till 9,8 år.

Källa: Världsbanken. World Development Indicators online.                                              I Minqi Li. The rise of China and the demise of the capitalist world economy. New York:Monthly Review Press, 2008.

* Ur en intervju med den kände vänstermannen och lingvisten professor Noam Chomsky i Counterpunch

”Se på det maoistiska Kina, som alla förväntas avsky. Om man ser på det så sparades 100 miljoner liv jämfört med det demokratiska kapitalistiska Indien, tack vare hälsoprogrammen på landsbygden. 100 000 000 (100 miljoner) människoliv är inget litet antal (motsvarar c:a drygt 15 % av befolkningen, dvs. c:a 1,5 miljoner av Sverige befolkning), och siffran innefattar den stora hungersnöden. Ingen kan tala om det. Och om man ser på de kapitalistiska reformerna så minskade dödligheten mycket kraftigt under Mao, men började plana ut 1979.” – Intervju med Noam Chomsky

Mao Tse Tung noterade att hälso- och sjukvården främst var inriktad på de 15 % som bodde i städerna och initierade en ökad satsning på landsbygden och på förebyggande mediciner. Kinas system med barfotaläkare visade sig framgångsrikt och WHO såg de som ett mönster för utvecklingsländerna.


Dessutom genomförde Mao omfattande jordreformer som frigjorde hundratals miljoner kineser från slaveriliknande förhållanden, vilket vi påminns om av Åsmund Egge i Klassekampen 15/12 2012, sid 33.

Inget vet med säkerhet om Kina hade haft samma, bättre eller sämre BNP om Maos politik fortsatt. Men vi har all anledning att tro att tryggheten, jämlikheten hade varit större och arbetslösheten närmast obefintlig. Många menar att den statliga planekonomin och frånvaron av stor ojämlikhet varit en viktig förutsättning även för framgångar i Kinas kapitalistiska ekonomi.

Den film på Youtube med flest visningar

Relaterat.
Varför växer Kinas ekonomi mycket snabbare än USA:s?
Nyliberalismen har mött sitt motstycke, Kina.
Hur ser Kina på fredsfrågan?
Konflikt skapar konflikt om Kina och kalla kriget och problem i KD!
Det viktigaste mötet i G20 var mellan Indien, Kina och Ryssland?
Vilka är Uighurerna i Kina?
USA och propaganda intensifierar handelskriget med Kina.



Politik

Föregående artikelTystnaden är öronbedövande: Hur många barn har Trump dödat i dag?
Nästa artikelJulian Assanges far John Shipton fast besluten att rädda sin sons liv
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

    • Ett antal fakta slår en. ”Enligt officiella källor är Kinas militärbudget för 2019 på motsvarande 1,735 miljarder svenska kronor, och USA lägger motsvarande 6,687 miljarder svenska kronor. USA:s militära utgifter är alltså nästan fyra gånger så stora som Kinas.” (Källa SVT) Väger man in storleken på befolkningen i länderna så är Kina drygt 4 gånger så stort, och vi kan tala om en skillnad på 17 gånger. Det betyder, ”back of the envelope kalkyl”, att proportionellt mot att USA spenderar 50% av skatterna på rustningar, spenderar Kina 3 %. Inte verkliga siffror, men det ger verkligen en tankeställare. Tänk om USA hade spenderat alla dessa pengar på forskning, utveckling, ny teknologi, nya företag, infrastruktur som Kina har gjort.

      Kinas försvar är helt designat för att försvara hemlandet, inklusive avskräckande vedergällning. USAs krigsmakt är helt designad för att militärt dominera världen, alltså en världsomfattande militärdiktatur.

      Har man goda kontakter i Kina får man vet mycket, och uppenbart har Kina inte visat upp sina mest effektiva vapen alls. Principen sägs vara att man kan helt eliminera och slå ut en USA attack, liknade som vi såg i Saudiarabien nyligen. Kina kan rikta effektiva vedergällningar mot USA på deras eget territorium.

      USAs krigsmakt är dysfunktionell, teknologiskt efterbliven och föråldrad, den lever kvar på WW2 filosofier och strategier, och personalen är demoraliserad. I Kina är det tvärt om.

      Kan vi då vänta oss erövringståg från Kina. Helt uteslutet. Medan det i USA hela tiden slås ljudligt och konstant på krigstrummorna, IRAN, Korea, Jemen, Sydkinesiska havet, Syrien, Libyen, EU, och hela Mellanöstern, för att inte nämna Sverige (Ryssen kommer), finns inget som helst motsvarande i Kina. Allt Kina vill är att kasta ut ”klassens stora buse” USA från sitt land. ”Den stora busen” har dock fått ett rejält blått öga nu och även om han ”väsnas” tycks vederbörande förstå att ställer han till mer bråk blir det ett rejält kok stryk av hela ”klassen”.

  1. 當我現在通過有爭議的孔子學院學習漢語時,我在Google先生的幫助下寫了紀念日,並將我的單詞翻譯成中文。中國是一個大國,我們有很多東西要學,但我們也必須看到中國人有很多要向我們學習。

    Lär betyda: Kina är ett stort land, vi har mycket att lära, men vi måste också se att det finns många kineser som vill lära av oss.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here