Kina lägger fram en ekonomisk färdplan fram till 2029

2
139

 

Av Pepe Escobar 2 augusti
https://www.transcend.org/tms/2024/07/china-designs-an-economic-road-map-all-the-way-to-2029/
Pepe Escobar skriver bl.a. i Asia Times och har stor kunskap om bl.a. Kina. Varför har Kina alltid större tillväxt än Väst?

Det kinesiska kommunistpartiet träffas i plenum två gånger vart tionde år. Mötet varar i fyra dagar, och Hong Kong – ”ett land, två system” är den perfekta mötesplatsen.

Hongkong ligger halvvägs mellan nordöstra Asien (Japan och Nord- och Sydkorea) och Sydostasien. Väster om Hongkong sträcker sig den eurasiska landmassan som förbinder Kina med Indien, Persien, Turkiet och Europa. I öster ligger Stilla havet och USA:s västkust.

Dessutom är Hongkong inte bara multipolärt, utan multinodalt: Det är ett mångfacetterat nav, en manisk, global megastad, produkten av handelsvägar som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Ja, i hundratals år har människor från hela världen rest dit med båt eller land för att utbyta varor, idéer och kunskap.

Nu har Hongkong gjort om och är redo att möta det tjugoförsta århundradet som ett centralt nav i Eurasien och med vad som krävs för att vara Kinas språngbräda till ekonomisk supermaktsstatus.

Plenarmötet i Peking var en relativt nykter affär. De ville sätta en kurs – en balansgång mellan hållbar ekonomisk tillväxt och nationell säkerhet fram till 2029, då landet fyller 80 år.

Eliten bland de sagolika ”kompradörerna” [kinesiskfödda chefer för europeiska handelshus i Kina], femtekolonister och Kinahatare i väst jublar p.g.a. kylningen av den kinesiska ekonomin med fall på finans- och fastighetsmarknaderna, medan USA för ett hybridkrig mot landet i ett försök att bromsa dess ekonomiska tillväxt.

Men faktum är att Kinas bruttonationalprodukt har stigit med 5 % under första halvåret i år, och plenarmötets slutkommuniké betonade att 5 % tillväxt är det oundvikliga målet även för andra halvåret.

Naturligtvis betonade den officiella retoriken att den inhemska konsumtionen skulle stimuleras, och att export och import borde ges ett ”nytt liv”.

Följande stycke i slutkommunikén förklarar den senaste presentationen av ”socialism med kinesiska drag”:

”Reformarbetet måste prioriteras större och måste gå mer på djupet såväl som mer på bredden. Vi måste modernisera målmedvetet så att vi kan hantera komplicerad utveckling i och utanför vårt land, anpassa oss till nya vågor av vetenskapliga och tekniska innovationer och industriella revolutioner. Vi måste uppfylla våra människors förväntningar.
Det framhölls att för att reformarbetet skulle bli mer djupgående var vi tvungna att hålla oss till marxism-leninism, maoism, teorin om Deng Xiaoping och Jiang Zemins tankar om ”de tre representationerna”. Dessutom var vi tvungna att stå fast vid det vetenskapliga förhållningssättet till utveckling och implementera Xi Jinpings tankar om socialism med kinesiska särdrag i en ny era.
Vi måste noggrant studera och implementera generalsekreterare Xi Jinpings nya tankar, åsikter och slutsatser om omfattande djupgående reformer och vi måste fullt ut tillämpa den nya utvecklingsfilosofin på alla fronter.”

För enkelhetens skull förklarade Xi allt relativt grundligt.

De besvärliga ”marknaderna”

Inget annat land i världen har regeringar som planerar femårsplaner för ekonomisk utveckling. (Ryssland låtsas visserligen ha börjat för första gången.) Planerna omfattar jordbruksmark, skattereformer, miljöskydd, nationell säkerhet, kampen mot korruption och kultur.

Ordet ”reform” förekommer inte mindre än 53 gånger i slutkommunikén. Det betyder – i motsats till vad vi hör i väst – att kommunistpartiet är starkt upptaget av att förbättra styrningen och öka effektiviteten. Och alla mål måste uppfyllas annars kommer huvuden att rulla.

Vetenskap och teknik kommer återigen att stå i centrum i Kina. Detta kommer att vara en slags uppföljning av strategin som kallas ” made in China 2025 ”. Som väntat kommer tonvikten att läggas på att integrera den digitala ekonomin i den reala ekonomin, uppgradera infrastrukturen och främja flexibilitet i industriella leveranskedjor.

Det är fascinerande att notera hur kommunikén betonar behovet av att ”korrigera marknadsmisslyckanden”, det vill säga att stävja turbo-nyliberalismen. Det utlovas ”osvikligt stöd för och vägledning av” den ”icke-statliga sektorns” utveckling. Peking kommer att säkerställa rättvis konkurrens mellan ”alla former av ägande” i ekonomin, som kommer att tillåtas verka ”lagligt och på lika villkor”.

Man kunde lätt misstänka att plenarmötet var tänkt som ett taoistiskt tålamodsprov. Enligt Xie Maosong från China Institute for Innovation and Development Strategy vid den kinesiska vetenskapsakademin , ”Xi sa upprepade gånger att den enklaste delen av reformperioden nu är över och att vi är i okända vatten. Partiet måste trampa försiktigt, inte minst eftersom de yttre farorna ökar. Många grupper har också egna intressen som berörs av vår policy”.

Red: ”Trots att daoismen och buddhismen uppstod oberoende av varandra (och ungefär samtidigt), så har de i sitt äldsta skikt stora likheter, och i senare kinesisk tradition är blandformer vanliga. Daoismen har dock, till skillnad från buddhismen, ingen systematisk lära och ingen uppsättning rekommenderade levnadsregler för lekmän. Men i likhet med buddhismen finns det en daoistisk kanon, Daozang. När buddhismen kom till Kina, tog den upp daoismens mer avancerade tankar; i gengäld kom den daoistiska traditionen samtidigt att koncentrera sig mer och mer på folkliga kulthandlingar.”

Taoism

Hongkongs turbokapitalism är förstås i första hand besatt av ”marknaderna”. Brittiska affärsmän som seglar Asien för sina kunders räkning har uttryckt att de inte är särskilt sugna på att investera i Kina. Men det skrämmer inte planerarna i Peking. Det som upptar politbyrån är hur Xis ekonomiska, sociala, miljömässiga och geopolitiska mål ska uppfyllas under de kommande 5 åren. Marknaderna måste bara anpassa sig.

Planerarna i Peking har redan tagit hänsyn till Trump i den stora bilden. Det västerländska mantrat att Kinas ekonomi kämpar för att stabilisera sig kan säkert diskuteras.

Men Kinas ekonomi kan faktiskt vara mer sårbar nu än när Trump startade sitt handelskrig 2018. Trycket på yuanvalutan kan verka större nu, på grund av gapet mellan lånekostnaderna i USA och Kina. JP Morgan uppskattar att varje procent som tullarna ökade under 2018-2019 under handelskriget som USA deklarerade sammanföll med en 0,7%-ig förstärkning av USD mot yuanen.

Trump har för avsikt att införa en tull på 60 procent på praktiskt taget alla kinesiska varor. Det kommer att innebära att dollarn kommer att kosta 9 yuan, det vill säga en 25% försvagning jämfört med dagens växelkurs.

Läs nu hela och sätt igång

Det är intressant att se vad Hongkongs chefsminister John Lee sa om plenarmötet. Han uppmuntrade ”alla sektorer” att läsa kommunikén. Och företagseliten har nog förstått planen. De tolkade det som att Peking återigen satsar på att Hongkong ska ha en ledande roll i området.

Det måste bara vara så. Lee betonade att Hongkong är en superlänk mellan Kina och det globala nord/syd , och en supermervärdesskapare. Ändå lockar Hongkong utländska investeringar av alla slag.

Vad är då den rådande synen på Hongkong bland företagsmedlemmar i USA? USA:s handelskammare i Hong Kong uttrycker bestörtning över att affärsmän från USA helt enkelt inte förstår direktivet om ”Safeguarding National Security” som antogs i mars och som kompletterade National Security Act som trädde i kraft 2020.

För Peking är nationell säkerhet oerhört viktig. Det inkluderar allt från att bekämpa penningtvätt till att hindra femtekolonister från att starta en färgrevolution som den som nästan förstörde Hongkong 2019. Investerare från USA förstår naturligtvis inte det, vilket inte alls oroar Peking.

Så vad säger chefen för Kinas största värdepappersfond?

Zhang Kun, chef för Blue Chip fixed Fund, driver faktiskt fyra olika fonder med ett totalt kapital på 8,9 miljarder USD. Han siktar på att uppnå Pekings avsikt att höja Kinas BNP till samma nivå som väst till 2035.

Om det händer, även med handelskrig med USA – och kineserna kommer inte att låta något stå i vägen för att de når sitt mål – BNP per per person vara runt 30 000 USD (det var 12 300 förra året enligt kinesiska tankesmedjor).

Så Kina kommer fortfarande att välkomna utländska investeringar, via Hongkong eller på annat sätt. Men på alla fronter är och kommer nationell säkerhet att vara det viktigaste. Vi får se det som en praktisk övning i självförsvar.

 

Föregående artikelIrgun 1948 pånyttfödd?
Nästa artikelMagdalena Andersson chefsrådgivare åt USA:s verktyg IMF, som ställer hårda krav och sämre lånevillkor än Kina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Tack för artikel!
    Herr Escobar bör nog även läsa på lite om kinesisk samtidshistoria.

    Kina ÄR idag bokstavligen världens ledande ekonomiska supermakt – och inte i ”vardande att BLI det”. Kina är idag världens genom tiderna nu ledande industrination, världens ledande handels-, export- och tillverkarnation alla kategorier. Mer än 140 länder i hela världen idag har just Kina som största handelspartner.

    Att isolationister världen över planerar införa handelstullar, brexit-åtgärder, lägga ned EU, AU och liknande Trump-åtgärder, kommer enbart i längden tvinga i princip alla nationer att ändå välja Kina, och knappast USA eller Storbritannien som främsta handelsnation och partner, den västliga drömvärlden är helt passé.

    Bara i ”västs” åtgärder mot den ryska ekonomin med anledning av det rysk-ekonomiska kriget, där den ryska ekonomin skulle implodera och säcka ihop på antingen tre veckor eller tre månader, visade sig vara kompletta västerländska felkalkyleringar om den västerländska ekonomiska styrkebalansen. Den visade sig ligga i Asien, redan året 2022. Det är klara fakta.

    På Hong Kongs baksida, mot det kinesiska fastlandet låg när Deng Xiaoping tog över makten i Kina åren 1978-1979 en liten fiskeby med några oansenliga träbodar.

    Byn hette Shenzen.

    Idag är jättestaden Shenzens ekonomiska värde och styrkekraft någonstans kring från 250 till 300% mäktigare än Hong Kong, ett Hong Kong som knappast idag kan kallas ”Asiens ledande finanscentrum”.

    Den gamla självhyllande brittiska termen på gamla Hong Kong är sedan länge förbi.

    Det 21:a århundradet är såväl det kinesiska som asiatiska. Trump kommer att påskynda denna process.

    Även Europa måste där strategiskt välja; att gå under ekonomiskt på den amerikanska loser-sidan eller utveckla världens redan nu mäktigaste handelsaxel: den kinesisk-europeiska.

    Här håller inte fördumningar och amerikansk indignationspolitik mot Asien, som riskerar att på sikt knäcka Europa.

    Här ser vi tydligt att de nordamerikanska Förenta delstaterna är på sikt Europas absolut farligaste ekonomiska fiende.

  2. Följer Escobar med entusiasm, ser att han knyter kontakter, deltar på internationella konferenser av extraordinära betydelser. Betraktar Escobar expertis på öst som oklanderlig, måhända de finns vissa områden i Kina med bättre strategisk belägenhet och tillväxt potential än Hong kong, vad vet vi. Vad skulle det innebära om infrastrukturen i floden Tumen skulle förbättras med högre broar mellan Ryssland Nord Korea? Då skulle Kina få bättre tillgång till sjöfartvägar ut till Japanska havet.

    Därtill känner jag mig nödgad att tillägga att Europas politiker helt uppenbart är inne i ett projekt att avveckla Europa som en industri samhälle. Det kan man läsa om i bundeswehr rapport peak-oil

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here