Koranbränningen: Yttrandefriheten är viktigast – och att förbli vaksam

54
1957
Ulf Karlström mailar ”Nalin Baksi är ofta en vettig röst, och inte sällan på kant med partiledningen i Socialdemokraterna. Om du funderat att beröra Koranbränningen kanske hennes artikel i SvD är intressant? Observera mina svärtningar.” Jag tycker att hennes artikel är riktigt intressant och den publiceras nedan. Nalin Baksi var ordförande i Socialdemokratiska Kvinnoförbundet 2003-2011.

Och igår eftermiddag meddelade SvD att en ny ansökan inlämnats om koranbränning på lördag i Stockholm.

Vi blir ledsna av att extrema människor ägnar sig åt koranbränningar. Men i stället för att reagera känslomässigt måste vi förbli vaksamma på vilka krafter som ligger bakom dem.

När pastor Terry Jones i Florida brände Koranen i mars 2011 väckte det starka reaktioner hos muslimer runt om i världen. Men dådet väckte avsky även hos andra som inte var muslimer. För de flesta människor leder bokbränning tankarna till Nazityskland eller till spanska inkvisitionens bokbål på 1500-talet.

Bokbål i Tyskland Bundesarchiv_Bokbal

Men jag minns inte att några länder krävde att USA skulle inskränka sin yttrandefrihet.

Nu, tolv år senare, ställs sådana krav på Sverige. Regeringen vacklar i frågan och analyserar om ordningslagen behöver ändras för att kunna stoppa koranbränningar. Tre år efter Terry Jones koranbränning skrev jag och min man, Cheko Pekgul, boken ”Jag är ju svensk” och ett avsnitt handlar om just yttrandefrihet. Innan publiceringen skickade vi texten till journalisten Robert Aschberg för synpunkter.

Jag glömmer aldrig när han ringde tillbaka och frågade oss vad fan vi egentligen ville. Aschberg menade att vi inte tog ställning nog, att vi behövde sätta ned foten. Efter det samtalet rannsakade vi oss själva och kom fram till att det viktiga är yttrandefriheten, hur ledsna och sårade vi än blir av att extrema människor bränner Koranen.

Den 12 september 2020, samma datum som militären tog makten i Turkiet 40 år tidigare, var jag på väg till affären och såg två stora polisbilar. En muslimsk man som jag brukar prata med kom fram och förklarade att polisen hade kommit för att den där galne dansken Rasmus Paludans vänner tänkte bränna Koranen. Sedan sänkte han blicken, som om han inte vågade se mig i ögonen när han sa att det nog finns större makter som uppmuntrat Paludan att bränna Koranen, för att såra muslimer och för att spä på konflikter som redan finns i vårt samhälle. Det har senare också rapporterats om att Paludan har kopplingar till den ryska paramilitära organisationen Wagnergruppen, något han själv förnekar.

Koranen. Bild:Wikipedia.

Det är viktigt att vi i stället för att reagera känslomässigt förblir vaksamma och kommer ihåg att det finns makter som har intresse av att destabilisera Sverige och som utnyttjar alla möjligheter att skapa eller underblåsa motsättningar mellan olika grupper.

Nu har vi fått ännu en provokatör vid namn Salwan Momika som ställer sig utanför moskén på muslimernas Id al-adha och bränner Koranen. Efteråt berättar han att han är medlem i Sverigedemokraterna och vill kandidera till riksdagen. Människor med maktambitioner kan utföra extrema handlingar för att få uppmärksamhet.

Islamistiska organisationer i Sverige framhåller att koranbränningar är kränkande, rasistiska och islamofobiska. Därför anordnade FIFS – Förenade islamiska föreningar i Sverige – en demonstration söndagen den 9 juli på Medborgarplatsen i Stockholm. I tidningarna kunde man läsa om den stora protesten med tusentals människor. Med tanke på att det enligt vissa bedömningar bor över 500 000 muslimer i Sverige så är det befriande att islamister som vill begränsa yttrandefriheten inte kunde samla fler.

Det påminde om rapporteringen från muslimska länder i samband med protesterna mot Mohammedkarikatyrerna som publicerades i danska Jyllands-Posten 2005. Då rapporterade tidningar att den muslimska världen var i uppror. För icke-muslimska européer kunde ambassadbränderna framstå som en mycket hotfullt samlad manifestation av världens muslimer. Hos oss muslimer som kämpar för demokrati väckte det låga antalet individer som deltog i upploppen snarast en känsla av lättnad.

Islamister är kanske dock de sista som ska exploatera koranbränningen för sina syften eftersom det var just muslimska fundamentalister som återinförde bokbål som politiskt vapen genom att år 1989 bränna Salman Rushdies bok ”Satansverserna”. Egentligen är det inte förvånande att just muslimska och kristna fundamentalister liksom nazisterna bränner böcker. De förenas i sin strävan att kontrollera människors tankar. Att det bränns böcker är upprörande men ingen kan kräva att just deras favoritbok ska respekteras mer än någon annans, inte ens om det gäller Koranen. Och i det här fallet är det uppenbart att bokbålen är till för att trigga känslor och framför allt att väcka ilska. Den tillfredsställelsen bör vi inte ge vare sig dem som bränner koraner, eller de islamister som vill använda koranbränningarna för sina politiska syften.

I Storbritannien blossade en tryckfrihetsdebatt upp för 18 år sedan. Anledningen var ett lagförslag som den förre brittiske premiärministern Tony Blair försökte få igenom strax före parlamentsvalet i maj 2005. I förslaget jämställdes religion med etnicitet när det gäller hatbrott. Lagförslaget stoppades dock av lorderna i överhuset. Efter valet skrev inrikesministern ett brev till ledarna för de muslimska samfunden och bad om ursäkt för att lagändringen inte antogs, men lovade samtidigt att driva frågan vidare.

Lagförslaget ledde till att den brittiska PEN-klubben inbjöd brittiska intellektuella att skriva om tryckfrihet och religion. En gemensam utgångspunkt för författarna är att yttrandefriheten är ett uttryck för och syftar till att försvara individens rättigheter. Mot detta ställs frågan om man kränker en människa när man kritiserar hennes religion.

Författaren Monica Ali menar att det är viktigt att göra en åtskillnad mellan tron och den som tror. Hatiska uttalanden riktade mot muslimer, judar eller svarta kränker individen, som antingen inte kan välja eller av rädsla inte ska behöva dölja eller väja bort sin grupptillhörighet. Men även om många människor identifierar sig med och har starka band till sin religion är religion ändå åsikter. Kritiska uttalanden mot kristendomen eller islam riktas mot ett religiöst samfund. Som individ kan man själv välja att stå utanför.

Om religionen är mer än en privat angelägenhet, vilket den ju blir när de religiösa samfunden vill att religionen ska tillåtas påverka politiskt beslutsfattande och prioriteringar, måste åsikterna kunna ifrågasättas i en öppen debatt. Och enskilda troende måste tolerera kritik och manifestationer som syftar till att skapa opinion mot deras religion.

Att försvara yttrandefriheten är viktigt för att stärka individernas ställning inom de religiösa samfunden. Det är därför vi muslimer i Sverige och Europa behöver yttrandefriheten, för att försvara oss mot intolerans och mot självutnämnda religiösa ”ledare” med anspråk på makt. Att driva krav om att begränsa yttrandefriheten är en strategiskt viktig politisk fråga för islamisterna i Europa. Att exploatera muslimers sårade känslor har stor potential – se bara partiet Nyans framgångar hos muslimska väljare i valet 2022. För varje eftergift från samhällets sida, blir konspirationsteorierna allt vildare och kraven på ytterligare eftergifter allt orimligare.

Vi som vill fortsätta att leva i ett demokratiskt samhälle som står upp för individens mänskliga fri- och rättigheter måste markera mot försök till begränsningar av yttrandefriheten. Även om det handlar om något så dumt och osmakligt som att bränna böcker.

Föregående artikelSvensk Intelligentia och Utrikespolitik
Nästa artikelKristna förföljs och bespottas i Jerusalem
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

54 KOMMENTARER

 1. ”bokbålen är till för att trigga känslor och framför allt att väcka ilska.”
  Det kan också vara ett sätt att stämma i bäcken dvs att ta striden innan fanatikerna genom demografin tar över.
  Vanliga muslimer är inte problemet men fanatismen har frammanats av det brittiska imperiet sen långt tillbaka och den nuvarande Kungen Charles III har en förhistoria med anmärkningsvärd tolerans för radikal islamism. Under 90-talet kallades London för Londonistan och islamistiska predikanter tolererades med Charles som försvarare när de hetsade massorna.
  Britterna hänvisar när det passar till sin liberala tolerans och de gjorde likadant på 1800-talet när de organiserade en konferens med världens anarkister.
  Men det som händer i Sverige nu med Koranbränning tycks mig ha stöd från etablissemanget. Det brukar innebära att USA är med på det.

 2. ”Där man bränner böcker, bränner man till slut människor” (fritt citat återgett ur minnet av okänd)
  Att offentligt bränna böcker man ogillar, är bara ett sätt att polarisera och hetsa människor mot varandra.

  • Upprördhet i den muslimska världen över koranbränning i Europa
   Rivalerna Saudiarabien och Iran förenade sig i att fördöma serien av incidenter i Sverige och Danmark.
   https://swentr.site/news/580249-muslim-world-quran-burnings/

   Nationer med muslimsk majoritet har ilsket kritiserat Danmarks och Sveriges regeringar för att de upprepade gånger tillåtit bränning av Koranen under protester i deras huvudstäder. Den senaste incidenten, under vilken den muslimska heliga boken trampades på och förstördes, ägde rum i Köpenhamn på måndagen.

   Türkiye fördömde protesten, som arrangerades framför den irakiska ambassaden av en ultranationalistisk grupp kallad Danish Patriots. Det turkiska utrikesministeriet kallade demonstranternas agerande för ”olyckliga attacker mot vår heliga bok” och uppmanade de danska myndigheterna att ” vidta de nödvändiga åtgärderna för att förhindra dessa upprörande handlingar.”
   Bagdad slog till mot både bränningen på måndagen och en tidigare demonstration av samma grupp, som ägde rum i fredags.
   ”Dessa systematiska handlingar utsätter samhällen för infektion av terrorism och hat och hotar fredlig samexistens”, sade det irakiska utrikesministeriet i ett uttalande på måndagen.
   Förra veckans evenemang i Köpenhamn, som Danish Patriots livestreamade på Facebook, utlöste massprotester i Bagdad. Broar till den gröna zonen, som hyser flera västerländska ambassader, stängdes av på lördagen och säkerhetsåtgärderna utökades av regeringen.

   Dansk diplomatisk personal lämnade Bagdad samma dag, rapporterade det irakiska ministeriet på måndagen. Danmark sa att dess ambassad var stängd för sommarlov, men nekade att dra tillbaka personal.
   Bara några dagar tidigare blev den svenska ambassaden i Bagdad överkörd av arga demonstranter, som protesterade mot en demonstration under vilken en Koran brändes framför den irakiska diplomatiska beskickningen i Stockholm. Som svar utvisade Irak den svenska ambassadören och återkallade sin egen representant till landet.

   Algeriet, en annan nation med muslimsk majoritet, kallade på måndagen den danska ambassadören och den svenska chargé d’affaires för att utfärda formella protester över vad de kallade en rad ” omoraliska och ociviliserade handlingar”.

   Saudiarabien utfärdade ett fördömande på söndagen, innan det senaste avsnittet i Danmark ägde rum, och sa att koranens skändningar ”uppviglade till hat och våld mellan religioner.”
   Riyadhs långsiktiga regionala rival, Teheran, intog samma ståndpunkt, där det iranska utrikesministeriet enligt uppgift kallade den danska ambassadören på söndagen. Uttalandet uttryckte fördömande av ”allt förorenande av islamiska heligheter var som helst i världen.”

 3. Denne problematikken tas ikke opp i artikkelen: Hensikten med koranbrenning og lignende former for ”ytringsfrihet” er, særlig når de blir lansert på forhånd som en stor og viktig begivenhet, å skape skaper polarisering i befolkningen. Hesikten med slik polarisering er å skape grunnlag for egen makt og samtidig gjøre motstandere illegitime. Dette ble utviklet i stor stil i Tyskland i mellomkrigstiden og førte til en katastrofe av enorme dimensjoner. Dette vil altså artikkelforfatteren slippe løs. I motsetning til henne mener jeg at ethvert samfunn må ha rett til å gjennomføre tiltak mot den slags polarisering. Hun sier at vi skal snu ryggen til å la dem holde på. Det er å legge seg flat for maktgriske personer og grupper. I det minste burde hun selv angripe det vanvittige i bokbrenninger, og ikke unnskylde det som en viktig ytringsfrihet. Motstanden mot ny-nazisme har for eksempel vært såpass stor at politiet har fått myndighet til å gripe inn og omskolere ungdom som har gått ny-nazismens vei. Det har vært ganske vellykket.

 4. I dagens skolkrisande Sverige borde det vara bättre om folk ens kunde LÄSA en endaste (valfri) bok per år; annars blir sådana potentiella väljare ett lätt mål för populisthögern, som bekant.

  Hädelselagar skall ingen frihetlig demokrati ha, och det skall vi vara tacksam för.

  Det är dock mycket märkligt att dessa kritiska islamister aldrig kritiserar Kina; i regionen Xinjiang är det förbjudet att inneha koranen, citera suror, fira ramadan och många muslimska helgedomar och dess historiska kyrkogårdar mejas jämnt med marken i Östturkestan. Men den muslimska världen är helt tyst.

   • Kinaexperten Jojje Olsson skrev om detta häromdagen i http://www.expressen.se i ett mycket angeläget ämne: islamister kritiserar (aldrig?) förhållandena i Xinjiang/Östturkestan.

    Även ARTE:s dokumentär om Kinas roll i Östturkestan som reprisvisats i Dokument Utifrån i SVT nyligen tog upp samma tema. Finns säkert på SVT Play.

     • Jojje Olsson är väl kritisk -i högsta allmänhet- mot det allmänt tilltagande auktoritära och av vissa ansett rent totalitära, och rent intoleranta, dragen i Xi Jinpings nutida Kina. Det är han ju inte helt ensam om, Kinabilden i den demokratiska världen har ju gått från relativt positiv till mycket negativ numera, och det är väl snarast Beijings eget agerande, och inte sineologen Olssons eget fel. Det finns inga belägg, anser då jag, för att han ljuger om Östturkestans befolknings sociala och rättighetsproblem. Vi har ju rätt många politiska flyktingar i Sverige just från Östturkestan/Xinjiang, beviljade precist av politiska skäl. Deras berättelser är tyvärr inte upplyftande.

     • Rysslandsexperten Johan de Naucler känd för sin mycket negativa, ibland nästan hatiska bild, av Ryssland?

      Nä, tvi vale för dessa experter om Österlandet och Orienten som presenteras här i Väst.
      Man vet ju vad de vill och vad de är ute efter som får sin fria lejd bland demokratiska ”oberoende” medier här i Västvärlden.

      Det är ofta borgarens välbetalda lakejer och betjänter.

     • @Johan de Naucler 25 juli, 2023 At 16:19
      Jag är på plats i Kina och del av händelserna, del av samhället, och del av utvecklingen. Att extrema radikala extremister som Olsson avslöjas och exponeras är just vad dom själva tycker är auktoritärt och totalitärt. Det enda som är auktoritärt i Kina är att det är endast folkviljan som skall leda, inte udda radikala extremister som Olsson. Han är inte sinolog utan radikaliserad extremist. Den som själv vill skaffa sig en egen uppfattning är välkommen att resa till Xinjiang och se och uppleva första hand. Området är helt öppet för besök, inklusive av utlänningar. Inga restriktioner, förutom för kända radikaliserade extremister. Ett par hundratusen utlänningar besöker Xinjiang varje år.

      Att Kina bilden i det så kallade väst, en minoritet av jordens befolkning, har förändrats beror på en effektiv propaganda, och situation är densamma sim i nazisternas Tredje Rike. Propaganda styr folks uppfattning. Länder som stöder Kina representerar 86% av mänskligheten, och stödet från muslimska länder är unisont och entydigt.

      Sedan finns det ingenting som heter ”Östturkestan”. Namnet kommer fån en 5,000 år gammal region som då kallades ”turkiskan”, turkarnas land, den sträckte sig från Kaspiska havet in i dagens Kina och innefattade en rad av dagens stater i området.

      Att någon skulle tro på detta dravel är rent otäckt skrämmande. Den här mannen bör jämföras med de mest otäcka historiska grymma figurerna vi helt ville att dom inte existerat.

     • Fast arbetarklass, jag är inte Rysslandsexpert. Jag må kunna en del och erfarit en del, men inte akademisk expert.

      Man är inte en fiende till ett land för att man kritiserar dess tillfälliga styre, som hos vissa länder ibland spårar ur. Det är två olika saker.

      Bara för att en person någon gång kritiserat Fredrik Reinfeldts eller Göran Perssons styre och beslut, innebär inte att den personen är per någon minsta definition ”anti-svensk” o.s.v. Det är normal civilisatorisk kritik.

      Den bästa sak en genomtänkt politik kan drabbas av är ifrågasättande, kritik och opposition. Det är så politiken i ett land blir just effektiv.

     • ”Man är inte en fiende till ett land för att man kritiserar dess tillfälliga styre, som hos vissa länder ibland spårar ur.”

      Johan,
      Ryssland är ingen västerländsk demokrati och i Ryssland finns heller inga tillfälliga styren med undantag för katastrofen efter Sovjetunionens upplösning då demokratins intrång höll på att splittra sönder Ryssland och dela ut dess tillgångar till Västvärldens kapitalister.

      Rysslands folk och dess konstanta centralmakt utgör Ryssland, dess kultur, identitet samt dess styrka.

      Västvärlden är ondskans makt som av egen girighet vill förinta dessa delar.
      Dessbättre har Ryssland tillräckligt med vapen, soldater och allierade att försvara sig med.

      Du förstår inte Johan,
      men demokrati är invasiv ideologi.
      Som länder med annan kultur och tradition tyvärr är tvungna att försvara sig emot.

      Det är inte fel att påstå de flesta krig i Världen och militära upptrappningar har sin bakgrund i Västländernas påverkan.

      Redaktören här kan räkna upp en rad av historiens folkstyren som störtats genom Västvärldens våld och påverkansoperationer.

      Säg gärna varför de ryska delarna av Östra Ukraina inte fick leva.
      Men Novorossia kommer få ett nytt liv nu med Gud med sig och Ryssland bakom sig.
      När Västvärldens levererade Himarskanoner och Leopardstridsvagnar har förintats i Djävulens lågor.

    • @Johan de Naucler 25 juli, 2023 At 15:26
     Personen du nämner är ingen”Kina expert” utan en välkänd ytterst extrem politisk hat- och rasist agitator som är portad från Kina, Hong Kong, och en del andra länder. Han är välkänt finansierad av CIA

     • @Johan de Naucler 26 juli, 2023 At 12:00
      Ahhhaaa. ”Snälla – Hålla handen. Sökmotorer är så svåra att använda.” –OK då.

      —Skickade kompis till möte – sumpade sitt drömjobb
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wO2bG/skickade-kompis-till-mote–sumpade-sitt-dromjobb
      (Information om flera sådana incidenter har blivit raderade från webben, men finns kvar i min databas)

      —Slängs ut från Kina efter sju år
      https://www.journalisten.se/nyheter/slangs-ut-fran-kina-efter-sju-ar
      (Han arbetade illegalt utan varken arbetsvisum eller journalistvisum, utan hade studerande och besöksvisum. Han påstår sig ha en examen i journalism från Kina, men det är falskt.)

      Chinese Embassy Spokesperson’s Remarks on Expressen’s Article About China
      2018/07/03
      —”The journalist mentioned in the article, Jojje Olsson, obtained a Chinese visa by fraud and thus seriously violated Chinese law, which clearly stipulates that foreign journalists must have a Journalist Visa to work in China. Olsson applied for and obtained a Chinese visa for travel and study, but engaged in untruthful news reporting activities in China, which constituted the offence of fraudulently obtaining a Chinese visa. Olsson’s deceptive and shameful behavior”

      The Chinese Embassy Spokesperson: No Freedom is Beyond the Law
      2019/05/03
      —”A very small handful of people like Kurdo Baksi and Jojje Olsson always pose as ”China issue experts”. Yet all their statements and publications are extremely anti-China. In fact, they know nothing about the real situation in China, and they are in no way ”China issue experts”, but rather ”anti-China experts”.

      När det gäller CIA sponsring finns inget officiellt, lättförklarligt så, men grävande bloggare har skrivit om det. Att han portades från Kina hade egentligen inget med visa att göra. Normalt är att den som bryter mot visa reglerna får böter och blir tillsagt att skaffa ett legalt visum. Här rör det sig om allvarliga grova brott som även i Sverige skulle medföra mångåriga fängelsestraff. Kina mycket stränga privatlagar gäller även Olsson, så det förhindrar mig att publicera, jag vill inte hamna i samma situation som Ebba Bush gjorde i Sverige.

      En viktig källa är hans egna bloggar, vilka är grova falsarier av verkligheten. Glöm inte att både jag, och många andra, bor sedan länge i Kina, är del av samhället, är del av händelserna, borde vi inte veta vad sanningen är.

  • Det är nog för att det aldrig hänt på det sättet i Xinjiang som fulmedia i väst förmedlar det ”Johan”! Det är nog en mer logisk förklaring vilket de också verkar veta i berörda länder därav inga protester. Lite mer källkritik kanske?

   • @Benny 25 juli, 2023 At 16:03
    Jämför gärna. Alla muslimska länder stöder öppet Kina när det gäller Xinjiang. Hur behandlar samma muslimska länder extrem staten Sverige – just i dagarna.

    Den logiska och verkliga förklaringen är att Kina har rensat gatorna i Xinjiang från de i Syrien USA utbildade terroristsoldaterna, motsvarigheten till ”gängen” i Sverige. Det har varit mycket välkommet i Xinjiang och i hela den muslimska världen, den muslimska värld som Sverige så ivrigt förolämpar, skändar och förtalar just idag. Därför inga ”protester”. Det finns inget att protestera mot, endast att berömma och stödja.

  • JOHAN DE N.
   Faktakontroll: Lögner om Xinjiang-relaterade frågor kontra sanningen 2021-02-05
   nr. 1-24 jag har översatt nr.17-24 läs noga!!!

   Några typiska Xinjiang-relaterade rykten och lögner som tillverkats av anti-kinesiska styrkor, och avslöjat dem med fakta för att sätta rekord.

   Lögn nr 17: Xinjiang övervakar uiguriska muslimer genom allestädes närvarande kameror, mobilappar, internet och andra högteknologiska medel.

   Faktakontroll: I enlighet med lagen har Xinjiang installerat kameror i stads- och landsbygdsområden, stora vägar, transportnav och andra offentliga platser för att förbättra den sociala styrningen och effektivt förebygga och slå ner på brott. Dessa åtgärder har stärkt den sociala tryggheten och vunnit brett stöd från människor från alla etniska grupper. Åtgärderna riktar sig inte till någon särskild etnisk grupp.

       — Användningen av moderna vetenskapliga och tekniska produkter och big data för att förbättra social styrning är en vanlig praxis i det internationella samfundet. Enligt South China Morning Post fann en ny studie att Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna är bland de 10 bästa länderna när det gäller antalet övervakningskameror i världen.

   Lögn nr 18: Kinesiska ambassader och konsulat har vägrat att förnya pass för utländska Uygur-folk, vilket tvingar dem att återvända hem för att ställas inför utomrättslig internering eller fängelse.

   Faktakontroll: Kinesiska medborgares personliga frihet och rättigheter till ut- och inresa skyddas av lag. Så länge de är kinesiska medborgare och erkänner själva att de är kinesiska medborgare, och inte bryter mot kinesiska lagar och förordningar, kan de ansöka till den kinesiska ambassaden eller konsulatet där de bor för att förnya eller byta ut pass.

       — Kinesiska ambassader och konsulat utför sina tjänster i enlighet med Folkrepubliken Kinas utrese- och inreseadministrationslag, Folkrepubliken Kinas passlag och andra lagar och förordningar för att skydda utländska kinesers legitima rättigheter och intressen av olika etniska grupper. Kinesiska medborgare från Xinjiang som ansöker om förnyelse eller utbyte av pass vid kinesiska ambassader och konsulat har accepterats och godkänts efter att ha undersökts för att följa relevanta lagar.

   Lögn nr 19: Den kinesiska regeringen förbjuder utländska journalister att åka till Xinjiang för att rapportera.

   Faktakoll: Xinjiang är en öppen plats. Utländska journalister får rapportera i Xinjiang under förutsättning att de följer kinesiska lagar och går igenom relevanta förfaranden, enligt Folkrepubliken Kinas regler om nyhetsbevakning av utländska medieorganisationers och utländska journalisters ständiga kontor. Det finns inga omständigheter under vilka den kinesiska regeringen förbjuder utländska journalister att rapportera i Xinjiang.

       — Sedan slutet av 2018 har mer än 1 200 personer från över 100 länder och regioner, inklusive tjänstemän från internationella organisationer, diplomater, journalister och religiösa ledare, besökt Xinjiang.

       — Från 3 till 7 september 2019 åkte NBC-reportrar till Xinjiang för rapportering.

       — I december 2020 åkte BBC-reportrar till Kuqa County och andra platser i Xinjiang för att rapportera.

   Lögn nr 20: Förenta nationernas högkommissarie för mänskliga rättigheter kommer att förbjudas att besöka Xinjiang.

   Faktakontroll: Kina välkomnar FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet att besöka Kina och den autonoma regionen Xinjiang Uygur och har alltid haft nära kommunikation med FN.

   Lögn nr 21: Xinjiang undertrycker islam och religionsfrihet.

   Faktakontroll: Att respektera och skydda religionsfriheten är en grundläggande långsiktig politik för den kinesiska regeringen. Artikel 36 i Folkrepubliken Kinas konstitution stadgar att kinesiska medborgare har religionsfrihet. Principen om religionsfrihet som är inskriven i konstitutionen har implementerats fullt ut i Xinjiang. Xinjiangs medborgares rätt till religionsfrihet har garanterats till fullo. Religiösa medborgares religiösa känslor, trosbaserade behov och seder har respekterats fullt ut, lagliga religiösa aktiviteter garanteras i lag och det religiösa och kulturella arvet har skyddats.

       — Xinjiang har översatt och publicerat religiösa klassiker och böcker, såsom Koranen och urval från Al-Sahih Muhammad Ibn-Ismail al-Bukhari, på mandarinkinesiska, uiguriska, kazakiska och kirgiziska språken, vilket ger bekvämlighet för religiösa troende från alla etniska grupper att skaffa sig religiös kunskap.

       — Sedan 1996 har regeringen i den autonoma regionen Xinjiang Uygur organiserat lokala muslimer för att ta charterflyg för en pilgrimsfärd varje år, med undantag för avbokningen på grund av covid-19-pandemin 2020, och har tillhandahållit högkvalitativa tjänster inom in- och utresa, sjukvård, catering etc., för att säkerställa att deras lokala pilgrimsaktiviteter och pilgrimsgrupper genomförs på ett säkert sätt och på ett ordnat sätt. grima.

   Lögn nr 22: Xinjiang river många moskéer.

   Faktakontroll: Moskéer i Xinjiang uppfyller de vanliga religiösa kraven från anhängare när det gäller kvantitet. Regeringar på olika nivåer i Xinjiang har konsekvent förbättrat moskéernas offentliga tjänster. Regeringen har finansierat införandet av moskéer med rinnande vatten, elektricitet, naturgas, vägar, kommunikation, radio och tv och bibliotek. Tvättmöjligheter och spoltoaletter har installerats. Moskéer har också utrustats med medicinska tjänster och elektroniska displayer. De har också datorer, elektriska fläktar eller luftkonditioneringsapparater, brandsläckningsutrustning, dricksvattenautomater, skoöverdrag eller maskiner för skoöverdrag och skåp. Dessa åtgärder har välkomnats av religiös personal och troende.

   Lögn nr 23: Xinjiang ”förföljer” religiös personal.

   Faktakontroll: Odlingen och utbildningen av prästpersonal har stärkts i Xinjiang. Regionen har tio religiösa högskolor och skolor, inklusive Xinjiang Islamic Institute, dess åtta filialer på platser som Kashgar, Hotan och Ili, och Xinjiang Islamic School. Dessa högskolor rekryterar ett visst antal grund-, junior- och tekniska gymnasieelever varje år, med studentantal som överstiger 3 000.

   Lögn nr 24: Xinjiang förbjuder fasta för muslimer.

   Faktakontroll: Muslimer av alla etniska grupper i Xinjiang, i enlighet med deras läror, kanoner och traditionella seder, utövar regelbundna religiösa aktiviteter som fasta och islamiska högtider i moskéer och i sina egna hem. Sådana aktiviteter är helt av egen fri vilja, utan någon inblandning eller begränsning.

       — Under Ramadan varje år är det ett helt personligt val för muslimer att fasta eller inte fasta. Regeringar på alla nivåer i Xinjiang gör allt för att säkerställa marknadsförsörjningen och säkerheten för religiösa aktiviteter vid Eid al-Fitr och andra festivaler.

   http://be.china-embassy.gov.cn/eng/zt/xinjiangEN1/202102/t20210206_10165120.htm

      

   • Så alla uigurer lever efter bästa välmåga och dess mänskliga rättigheter efterlevs i Östturkestan? Alla FN:s rapporter pekar faktiskt på raka motsatsen.

    • @Johan de Naucler 26 juli, 2023 At 12:03
     Just precis, det gör dom, dom lever mycket bra, fredligt och säker idag, och ”FN rapporter” pekar inte alls på raka motsatsen, utan gör helt öppet vilda antaganden baserade på rykten som spridits ut av USA propagandan. Befolkningen i Altishahr, vilket är namnet på Uigurernas hemland i Tarim Bäckenet, har sina mänskliga rättigheter väl skyddade genom att de av USA i Syrien utbildad terroristerna har internerats och avradikaliseras. Inga terroristattacker på sex år nu. Inga ”gäng” som drar omkring på gatorna och dödar, som i Sverige. Jag vet att IQ nivån i Sverige nu är skrämmande låg, men försök förstå att det finns inget ”Östturkestan”. Rent genetiskt är befolkningen i Altishahr huvudsakligen kineser, inte turkar. DNA analyser är svåra att argumentera mot. Uighurerna har sitt eget språk ,egen kultur och egen historia, allt som är mycket stolta över. Som land är Altishahr ungefär lika gammalt som landet Sverige.

     De som vill tro något annat uppmanas starkt att resa dit och uppleva verkligheten själva. Notera även de videor jag tidigare nämnt. Dessutom kan ni installera Weixin-WeChat och elektroniskt skaffa lokala vänner i området och lyssna på vad de har att berätta om sina liv och sitt samhälle.

  • @Johan de Naucler 25 juli, 2023 At 14:49
   Några sådana förbud finns inte. Tvärt om får fredligt islam mycket stöd i just Xinjiang. Man renoverar Moskéer, river och bygger om förfallna byggnader, och moderniserar moskéer.

   Denna video är avslöjande.
   https://www.youtube.com/watch?v=U3YBomwuB10&ab_channel=CGTN
   Muslimerna har mer än tre gånger så många moskéer som deras västerländska bröder.

   Zeyu’s vlog: How does imam of Xinjiang’s largest mosque think of the so-called ”cultural genocide”?
   https://www.youtube.com/watch?v=4omEaTJyyCM
   https://www.cgtn.com/video https://www.youtube.com/watch?v=zoTTsYNWC_k
   https://www.youtube.com/watch?v=rAL8CfJSwvU&ab_channel=CGTN

   Inga begravningsplatser har jämnats med marken, men i ett fall flyttade man själva en begravningsplats för att ge plats till bostäder. Sedan heter det inte ”kyrkogårdar”, det är kristna begravningsplatser.

   Sedan har det aldrig funnits något stat som heter ”Östturkestan”. Två gånger under 1900 talet deklarerade islamitiska extremister en egen IS -stat dom kallade för ”Östturkestan”. Ingen erkände staten, och efter ett par år föll dessa så kallade stater sönder i interna strider.

   Den muslimska världen är inte tyst. Den ha unisont berömt och stöttat Kinas aktioner i Xinjiang.

   Din så kallade källa är en otäckt extrem politisk agitator, välkänt finansierad av CIA

 5. Tacksam att Global Politics tar upp det här högst aktuella politiska ämnet som har med den internationella politiken att göra.

  Det, utan att försöka väcka ilska.

  Just inom det här ämnet ratar jag populisthögern, Fria Tider, Thoralf m.fl. som nyttjar det här dilemmat som politiskt slagträ för sin kritik mot migrationspolitiken.
  Det är fult gjort tycker jag.

  Men Fria Tider kanske ändrat uppfattning?
  Jag vet inte.
  Se nedan.
  Thoralf har i varje fall inte ändrat några uppfattningar.
  Det står i alla fall klart.

  https://www.friatider.se/s-kraver-mote-om-branda-koraner

  https://thoralfsblogg.com/2023/07/20/ar-det-inte-dags-nu/

  Är det inte dags nu?
  Vad är det Thoralf vill?

  Om Thoralf vill det jag tror anser jag inte det är möjligt.
  Därför demokratin valt den vägen och Islam redan är här.

  Någon som har annan åsikt?

 6. Dubbelmoral i högsta grad att försvara Koran-bränning som uttryck för yttrandefrihet
  och samtidigt förvägra en vanlig svensk att uttrycka sina tankar om klimatfrågan
  eller vår anslutning till NATO!

  Yttrandefrihet under ansvar är nödvändigt, men är långt borta i Sverige.

  Sverige är en demokratur (Vilhelm Moberg 1965)

  • Instämmer att det är inkonsekvent men det som har föregått är ett tyranniskt skamgrepp på svenska folket av västs eliter med bla stora skaror muslimer som är tänkta att utnyttjas för att det inte ska finnas någon nationell identitet kvar för globalisternas företag att störas av.
   Motstånd mot globalisterna måste gå i motsatt riktning mot nationsupplösningen. Tidigare svensk värdegrund behöver inskärpas och går det utan att väcka ilska hos dem som ser oss som otrogna hundar?

  • @Rolf L 25 juli, 2023 At 18:10
   Så vad är yttrandefrihet. Ska vi även inkludera i yttrandefriheten rätten att bränna deras hem, deras bilar, och deras kläder. Är det yttrandefrihet att döda, lemlästa och skada. Hur långt skall svenskarna gå.

   Kanske inställningen om yttrandefriheten vänder den dag då det blir massarbetslöshet i Sverige för ingen vill längre köpa svenska produkter eller ha med Sverige att göra. Kanske det vänder den dag då hemlösa barn i Sverige dör på gatorna av svält. Det går i alla fall idag i den berikning.

 7. Det finns en handling, ett sätt att agera, som inte behandlats i kommentarerna ovan: Civil olydnad! Vi, Sveriges befolkning har blivit helt överkörd. Demokratin har manglats ned till oekännlighet. Regeringen och de 6 partiers riksdagsledamöter som drivit igenom Anslutning till NATO, är inget annat än FÖRRÄDARE! De har sålt Sveriges frihet för Judaspengar: Några tänkbara beställningar på vapen till Bofors och SAAB. Aktieägarna till dessa företag måste också räknas in bland förrädarna.
  Hur skall vi då protestera. Protestera verkningsfullt. Koranbränning har då visat vara verkningsfullt. Tyvärr! Bokbränning brukar företas av Fascister och religiösa extremister. Turkiet, och de Islamska länderna har protesterat kraftigt.
  MEN om anledningen är CIVILOLYDNAD, kommer bränningen i annan dager. Det blir då samma sorts protest Greta Thunbergs oljehamns sittstrejk, Almstriden och Kungstorgsockupationen. Det vare sig Islam eller yttrandefriheten som attackeras. ”Nej till NATO” borde därför bränna koraner med det mycket tydliga uttalandet att det sker som protest mot det odemokratiska beslutet om NATO anslutning. Protester som kommer att upprepas tills Turkiets och Islamiska världens protester blivit så verkningsfulla att Natoansökan dras tillbaka.
  Bränningen borde också omfatta den svenska lagboken, regeringsförklaringen, Tidöavtalet, och riksdagsordningen och de sex partiernas emblem och fanor.

  • ”Bränningen borde också omfatta den svenska lagboken, regeringsförklaringen, Tidöavtalet, och riksdagsordningen och de sex partiernas emblem och fanor.” – Samt NATO-ansökan och NATOs emblem…

   • Fast betänk mina herrar, att det i opinionen finns en mycket stark majoritet för att dels ha och vara kvar i ett europeiskt samarbete och en stark opinion för ett starkare försvar och samarbete och numera medlemskap i Nato.

    Ska vi lämna Nordiska rådet, Europarådet och Förenta nationerna också?

    Jag delar inte allt, men detta är fakta. Att isolera in Sverige i fullständigt mallig nationalistisk självgodhet löser inte problemen i en komplex och komplicerad värld -och omvärld.

    • Att lämna korrumperade av USA styrda organisationer kan bara vara bra! Så det är inte frågan om nationalistisk självgodhet utan om självbevarandedrift!

     • Isolationism och defaitism skulle jag kalla det. Man kan inte stagnera inför omvärlden.

     • Vi på den här sajten vet att det finns en omvärld utanför USA:s och Västvärldens så kallade ”demokratier” med sikte på totalitär världsmakt-ordning.

      En multipolär världsordning kanske främmande för dig Johan de Naucler?

     • @Benny 26 juli, 2023 At 14:16
      Kanske bäst att titta österut. Att lämna de USA kontrollerade organisationerna behöver inte betyda Isolationism utan att istället gå med vinnarna, och vinnarna finns österut, främst Ryssland, Iran och Kina. 86% av mänskligheten bygger nu framtidens värld, där de gamla kolonialkulturen inte är välkommen. USA isoleras alltmer och fryses ut.

 8. Bokbålet av den danske högerextremisten Paludan är sannolikt betald av bankmaffian eller av extrema islamister som då vädrar morgonluft.

  För bankmaffian är det en trevlig avledningsmanöver + konfliktskapande för arbetare/arbetslösa i underklassen och medelklassen. Spektaklet drar sannolikt röster till deras SD+AfS. Vad vill de inte ha fokus på? Tja, kanske vill de inte att vi ska lyssna på Pascal Najadi, Jessica Rose eller Sasha Latypova, eller att vi ska ställa frågor om deras ukronazi-fiasko?

  För extrema islamister är det välkommet, eftersom det inbjuder ett utmärkt tillfälle att rekrytera arbetslösa alienerade muslimer till deras sekterism.

  Många är de som går på avledningsmanövern och konfliktskapandet. Få är de som är motiverade att ena sig i bred valsamverkan mot den korrupta politikeradeln och fulmedia-adeln.

 9. Kan det möjligen vara så att Ryssland och Kina får ökat förtroende i muslimska länder då jag inte hört talas om de länderna bränner Koraner för yttrandefrihetens skull?

  Ärligt alltså, är det inte lite märkligt att elda upp heliga skrifter offentligt bara för att bevisa en yttrandefrihet?

  På något sätt är det en respektlös och kränkande handling.

  Var någonstans på jorden bränner man heliga skrifter offentligt som tillhör annan religion än Islam?
  Varför är det bara muslimer som drabbas?
  Samt varför bränner man Koraner endast i Skandinavien?
  Eller kanske bara i Sverige och Danmark?
  Finland och Norge har jag inte hört talas om offentliga bränningar av Islams heliga skrift Koranen.

  Verkar som muslimer endast duger här om de utropar sig offentligt ”jag är demokrat” eller tjänar som soldater i USA:s smutsiga proxykrigföring.

  • @arbetarklass 25 juli, 2023 At 22:32
   Ryssland vet jag inte men Kina har definitiv byggt ett mycket stort förtroende i muslimska länder. Noter alla dessa ny avtal som Kina sponsrat mellan muslimska länder.

   I Kina finns inte ens något förbud mot att bränna koreaner. Däremot finns det förbud mot att provocera, förolämpa, förfölja och skända, och de reglerna har mycket djupt och brett folkstöd.

 10. Har Paludan verkligen en koppling till Wagner?! Kan någon vänligen förklara för mig hur det eventuellt hänger ihop att Ryssland skulle vara intresserat av att stegra motsättningar här? Med tanke på vem Khomeini egentligen var sedan gammalt, kuppen i IRAN var COG, att ISIS soldater har tatueringar på armarna från Amerikansk militär tror jag vi spelas med på ett mer utstuderat sätt än vi anar. Dessutom har ju extremismen vunnit ett val på gängvåldet, skjutningarna, sprängningar, ökat, media plumpat tjocka rubriker medan Leif GW Persson lojt konstaterar att 2,8 % av befolkningen drabbas av brott, 1 % av dem är grova brottslingar. Orosmomentet är inget svårt att segla på för lösnummermedia som flagranta offer för sin egen prostitution.

  De enda som vill ha motsättningar mellan Muslimer och den Kristna världen är sedan gammalt Sionismen, enligt Albert Pike.

  • Fast idag har just anti-islam ersatt anti-judiskhet i de flesta högerpopulistiska partier i Europa. Måhända med undantag av Ungern.

   • De använder religion för att slippa bli beskyllda som rasister.
    Det är nationalromantiker som ser sin kära nationalstat förtvina i elände.
    Förblindade av sin egna demokratiska tradition har de flesta (troligen) ingen möjlighet att upptäcka det är den egna borgerliga demokratin och dess krig i världen som är själva upphovet till flyktingströmmarna som de ibland kallar ”massinvandringen”.

    Dock finns det medier inom alternativhögern som antyder skulden till kapitalismen och den borgerliga demokratin.
    Jag brukar länka till två av dem.
    Swebbtv och Fria Tider.
    Men jag vill poängtera jag inte är med på precis allt som skrivs där.

    • Fast de högsta rösterna, de högernationalistiska Polen och Ungern har ju i princip ”noll” i så kallad massinvandring, om vi bortser från Polens tillfälliga mottagande, det vill säga under unionens massflyktsdirektiv, av över miljonen, om inte över två, ukrainska flyktingar med sönderbombade hem av ryska raketer.

     När syriska, afghanska och irakiska krigsflyktingar (ofta orsakade av väst respektive Nato) tog vägen över polska gränsen året 2021 öppnade polska gränsstyrkor öppen eld mot flyktingar, ett klart brott mot internationell lag.

    • I BBC News redovisades igår (14.8.2023) att VAR TREDJE Israel har den senaste tiden planerat att emigrera från Israel på grund av de tilltagande auktoritära och anti-demokratiska tendenserna hos Netanyahu-regimen som har en regering bestående av extremreligiösa högerpartier, och än mer intressant var att samma opinionssiffra gällande en tredjedel av befolkningen inkluderade, hör och häpna, ÄVEN dem som illegalt bosatt sig som ockupanter på palestinsk jord.

     • Jag ser en motsättning mellan demokrati och religion på det sättet att demokrati verkar som ”konkurrerande” religion.

      Socialism och kommunism har samma verkan.
      De tidiga Sovjeterna anklagade religionen, eller kristendomen, som ett ”opium för folket”.

      Den bästa dogmen och övertygelsen hade så klart kommunisterna själva.

      Israel är en stat ”given av Gud”.
      Därför kommer ett ”demokratiskt” Israel leda till en inre splittring.

      Ytterst tror jag det är Västeuropén som är problemet vilken haft som ambition att ”demokratisera” världen i allt snabbare takt.

      Den ”arabiska våren”, vad var det egentligen annat än en ”demokratisk” påverkansoperation från Västvärldens utsugarkapitalistdemokratier?

      Jag tror man måste koppla demokrati till kapitalism.
      För det är egentligen var det handlar om.

      Kapitalisternas kontroll över Världens naturrikedomar.

      Det är där som demokratin blir till det ”rätte” verktyget.

     • (…religion som ett) ”Opium för folket” var det faktiskt Karl Marx själv som skrev; i den mening som (opiumet som) ett lugnande medel för folket (minns de gamla bilderna på sidoliggande kineser i opiumhålorna i bl.a. Shanghai med närmast utslagna rökande neddrogade kineser som ett resultat från britternas ”opiumkrig” o.s.v. ). Det vill säga religiösa ”pläderingar” skulle förlama och lugna folk från det elände och den misär den gammaldags kapitalistiska utsugningen orsakade.

      ”Demokratin” som en religion? Nja, den är nog snarare ett verktyg bestående av statens respekt inför sina jämlikar till medborgare och att de som bor under dessa regler kan känna trygghet att deras frihet, rättigheter och annat upprätthålls på ett acceptabelt vis: ett samspel där statens tjänare just tjänar folket.

      Jag har svårt att se den rent ”religiösa” aspekten i detta förhållande i t.ex. nordiska modellen; medborgarna slipper hungra sig till döds eller stryka med av vanliga lättbehandlade sjukdomar och det uppstår ett logiskt förtroendeskap i det landet.

      Vad skulle vi idag —i så fall— ersätta dagens demokrati med?!?

 11. Heliga skrifter? När blev de ”heliga”? Är bibeln också helig och varför då och av vem? Vem har rätt att bestämma vad som är heligt och pådyvla andra om vad som är det eller inte. Bhagavad- gita eller Das kapital av Karl Marx eller Lenins samlade skrifter, eller Mein Kampf kan ju ha uppfattats som heliga för vissa innan efterhistorien ändrades. När blir en bok heligförklarad. Är det inte att vara inte så lite ”skenhelig” att heligförklara något.

  • Erik,
   Helig betyder ”okränkbar” och har med det gudomliga att göra.
   Kommunismens skrifter är inte heliga och har heller inte med Gud att göra.
   Därför känner sig kommunister kränkta om någon påstår deras tro är en religion.

   Man får därför skilja mellan det världsliga och det gudomliga.
   Kränker man det gudomliga kommer också dem som tror på det gudomliga att känna sig kränkta.

   Islam blir lite komplicerat därför samhällets utformning finns i den gudomliga orden.

   Så var det med alla världens religioner från början men de olika samhällenas utveckling har distanserat religionen i olika takt.
   Västeuropa var Teokratiskt t.o.m. Medeltiden men Upplysningsfilosofier och upptäckter sekulariserade åtminstone Borgerligheten i Europa ganska snart.

   På landsbygden där inte det urbana samhället haft lika lätt att tränga sig på levde den Teokratiska ordningen längre.
   Samt kanske lever fortfarande på vissa ställen.

   Vi har ett parti som heter Kristdemokraterna.
   Men jag tycker det partiet numera helt förlorat kontakten med Gud och blivit fullfjädrade sekulära liberala demokrater istället.
   Där man mest idag dyrkar Marknadskapitalism formad och slipad i Amerikanska tankesmedjor?

   Det mest intressanta med det Gudomliga här i Sverige jag sett det senaste året är när kyrkor i ”Guds namn” samlar in krigsmateriel och pengar till vapen för Västvärldens krig i Ukraina mot Ryssland.
   Vart i Bibeln står det att det var så Gud i Himlen ville ha det?
   Någon av prästerna i dessa kyrkor får gärna svara mig på det.

 12. Oavsett Johan de Nauclers avsikt, har han uppnått en betydelsefull sak. Han har lyckats engagera ett antal progressiva människor i en helt meningslös debatt. Det finns nu så mycket fakta om bland annat läget för uigurerna i Kina, att det måste vara uppenbart att både Jojje Olsson och Johan de Naucler struntar i dessa fakta (bland annat från västerlänningar som rest i Kina). Vad skälet till det är spelar mindre roll. Hat mot Kina i största allmänhet? Direkt eller indirekt lön från CIA? Allmänt oförstånd?

  Det viktiga är att bestämma sig för vilka man diskuterar vad med. Den tid vi har för spridning av information som vi anser viktig, den tiden är begränsad. Jag har nu lagt ner mycken tid på Roland Boers bok ”Socialism with Chinese Characteristics”. Den är dyr (1719 kr på Bokus) så jag har lagt ner timmar på att skriva av olika avsnitt som jag sedan skickat till intresserade jag känner. På så vis kanske de också får stimulans till att köpa detta mycket, mycket gedigna arbete, som dessutom är anpassat för oss västerlänningar. Dessutom har jag gjort en bokanmälan av Rolands bok hos steigan.no.
  Nu är jag snart klar med Carlos Martinez bok ”The East is Still Red”. Den är betydligt billigare (379 kr på Bokus) men också mycket läsvärd. Den innehåller till exempel en ordentlig genomgång av hela nersvärtningsförsöket från oss reaktionärer i Väst rörande hur uigurerna har det. Att diskutera detta gör jag med personer som av olika skäl inte haft vidare tillgång till annan information än den som svensk politikerklass och ledande journalistkår sprider. Jojje Olsson och Johan de Naucler är inte bland dessa personer.

 13. Jag läser idag på SVT Public Service att Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson kräver Sverigedemokraten Richard Jomshoffs avgång för det han skrivit i en tweet.

  Jag försvarar inte Jomshoff för det han skrivit men jag försvarar Jomshoff för att han av den anledningen försvårar Sveriges deltagande i den amerikanska krigsalliansen NATO.

  Ibland kan nyttiga idioter faktiskt göra skillnad.
  Självklart syftar jag inte på någon av nämnda personer ofvan.

  Ett svenskt medlemskap i NATO försämrar Sveriges säkerhet och riskerar att göra vårt av lång tid fredliga Sverige till en krigsskådeplats mellan världens stormakter.

  Är det ett sådant Sverige du vill ha?
  Om du svarar Ja på den frågan, var trogen de demokratiska partierna från vänster till höger.

  https://www.svt.se/nyheter/reaktioner-pa-koranbranningar?inlagg=26769cb734a51433afde1c65409a73e0

 14. Det finns helt klart en stor misstänksamhet mot Islam i Sverige, för att inte säga, rena anti-islam kampanjer. Koranbränningarna är egentligen inte en protest under yttrandefriheten, det är en avsiktlig grov provokation och grov förolämpning. Vad svensk lag säger är inte viktigt globalt, det är vad de säger som utsätts för provokationen och förolämpningen som är viktigt. Sverige mässar om desinformation, men vad jag ser är information, inte desinformation. Att till exempel en myndighet kan gå in i ett hem och ”konfiskera” barnen är inget som folk i andra länder någonsin kan acceptera. Dom har betydligt smartare sätt, och vi skall kanske inte glömma historien om ”Lilla Hjärtat”, barnet som återlämnades till föräldrarna, bara för att mördas och senare hittades inlindad i plast, och kroppen full av tunga droger.

  Det borde inte behöva vara så. Min egen erfarenhet av muslimska lände är att jag som icke muslim behandlas med store respekt och vördnad. Om jag gör något fel påpekar man det diskret och lågmält, man bränner ingenting i protest.

  Sverige problem är istället de som tillåtits invandra, inte islam. Vad jag kan se är det personer som flytt sina muhammedanska hemländer efter att ha uppträtt där på ett sådant sätt att som gjort sig omöjliga. Nu uppträder som på samma sätt i Sverige.

  Som exempel, min tid på Nya Zeeland. Där går muslimer i kyrkan, inte för att utöva religionen, utan för att ha en kopp te och lite samtal med andra troende, och de kristna besöker moskén i samma avsikt. Båda visar respekt för den andres tro vid besöken.

  Den som vill immigrera till Nya Zeeland skall identifiera sig, bevisa att dom inte är straffade och kriminella, kunna använda språket, och ha en lämplig personlighet. Det är inte som i Sverige där vilken terrorist eller våldsverkare som helst bara kan komma och slå sig ner med en snyfthistoria som skäl.

  • Akilov är väl ett typexempel på slappheten i Sveriges invandringspolitik! Trots varningar från Uzbekistan och Ryssland om den mannens tidigare förehavanden fick han springa lös och jobba svart hos en komiker innan han skred till verket med lastbilen. Behöver det sägas att inga huvuden rullade på Migrationsverket eller Säpo när skandalen avslöjades? Och vi ser resultatet i bland annat Norrköping nu senast där kriminella gäng sprängde ett bostadshus och oskyldiga skadades! I ”nyheterna” sa man att ett ”föremål” exploderat i byggnaden? Man får inte kalla en bomb för bomb i PK-Sverige. Undrar hur många ”Akilovs” man släppt in i Sverige?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here