Läkare “Jag har varit en god samarit – nu ska jag bli snuskigt rik!” Vad menar han?

3
1691
Bild Robert Nyberg

I en debattartikel i Expressen 14 juli skrev Darius Barimani, ST-läkare på Karolinska och styrelsemedlem i föreningen Socialistiska läkare “Jag har varit en god samarit – nu ska jag bli snuskigt rik!”

Artikeln väckte stor uppmärksamhet och doktor Darius Barimani intervjuades tillsammans med landstingsrådet Ella Bohlin under Sveriges Radios morgonnyheter 15 juli. Landtingsrådet försvarade inte oväntat dagens ordning som medför att skattemiljarder går till rika aktieägare, bl.a. i skatteparadis, en underminering av den lagfästa “vård efter behov”, och som även medfört att sjukvårdsfrågor som tidigare handlades av sjuksköterskor överförts till läkarärenden, då detta ger större ersättning.

Reportern hade inte uppfattat att artikeln var sarkastisk, utan det fick doktor Barimani förklara!

I diskussion hänvisade doktor Barimani bland till en Novus-undersökning 2017 som visade att en majoritet i samtliga riksdagspartier inte ville ha en privatiserad vård som i Sverige, samt till en förintande rapport från Riksrevisionsverket 2014.
Jag vill rekommendera Göran Dahlgrens bok.

Länk: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=7515922


Vad menar Dr Darius egentligen?


Jag har varit en god samarit – nu ska jag bli snuskigt rik!

Vill man bli snuskigt rik är det skattepengarna man ska åt – sjukvårdsmarknaden är glödande het och jag vill inte missa guldrushen.
Jag vill tacka politiker och väljare i Stockholm som gjort denna resa möjlig för mig, skriver Darius Barimani, ST-läkare och styrelsemedlem i föreningen Socialistiska läkare.

Jag är färdig med att slava för landstinget för småpengar och trött på denna gråa och trögmanövrerade organisation.

Länge har jag varit den goda samariten, en läkare med anställning i det offentliga som vårdat patienterna med de största behoven.

Höstens varsel var droppen som fick bägaren att rinna över och hädanefter ska jag bara tänka på mig själv.

Jag tänker banne mig starta eget!

Vill inte missa guldrushen
Välfärdsmarknaden är riktigt het och jag vill inte vara den som missar guldrushen.

Det är en lönsam och tillförlitlig marknad: människor kommer alltid vara sjuka och behöva vård, och politikerna garanterar ett stadigt flöde av skattepengar rakt in i vårdkapitalisternas fickor.

Det är lika sant i USA som det är i Sverige – vill man bli snuskigt rik är det skattepengarna man ska åt!

Sverige har blivit ett möjligheternas land och alla som inte lever i överflöd får skylla sig själva.

Vem som helst kan starta vårdföretag, man behöver inte ens relevant utbildning.

Borde leta i överklassområde
Myndigheterna har till och med skapat en hemsida för såna som jag.

Den heter verksamt.se – ”till företag från myndigheter” – och här finns massor av matnyttig information om hur man startar, driver och expanderar sitt vårdföretag.

Hur ska jag då med enklaste medel tjäna så mycket pengar som möjligt, undrar jag.

Alltså, vilken typ av vårdföretag borde jag satsa på?

Att starta en vårdcentral är till exempel hyfsat lätt, men genererar ändå mycket stålar.

Jag borde leta lokal i ett överklassområde, kanske Östermalm?

Överklassen är generellt friskare men konsumerar ändå sjukvård lika intensivt som de snortar kokain.

Politikernas välsignelse

Patienter med lättare åkommor är går lätt och snabbt att behandla men ger ändå mycket pengar i kassan. Självklart är jag inte den första pengakåta vårdentreprenör som listat ut detta, vilket har lett till att majoriteten av alla privata vårdcentraler finns i välbärgade innerstadsområden.

Men tack vare lagen om valfrihet (LOV) kan jag med politikernas välsignelse fullständigt skita i folkets behov av vård och kringgå hälso- och sjukvårdslagens huvudparagraf om att vård ska ges efter behov, och i stället öppna min vårdcentral där jag tjänar mest pengar.

Stackars idioterna ute i förorterna som röstade blått, och som trodde att allt snack om valfrihet skulle innebära valfrihet för dem.

Slipper tolksamtal

Multisjuka, fattiga och äldre – det vill säga de minst lönsamma patienterna – finns ju alltid landstinget till för, som tur är.

En annan bonus med vårdcentral i överklassområde är den låga förekomsten av patienter med sociala problem.

Tack vare detta slipper jag spendera personalresurser på besvärliga läkarsamtal som går över tiden eller utfärda diverse intyg – arbetsuppgifter som ger inget eller dåligt betalt.

Ännu bättre är att patienterna i dessa områden talar ordentlig svenska och är välutbildade. På så sätt slipper jag ödsla pengar på långa tolksamtal med invandrade lantisar, som inte ens vet vad en gallblåsa är för något.

Eftersom jag vet hur det skattefinansierade ersättningssystemet fungerar, det vill säga vilken typ av arbete som genererar mycket stålar och vilken typ som inte gör det, instruerar jag personalen följande: Förläng inga sjukskrivningar, operera inte bort hudförändringar och hör inte av er via brev till patienter. Boka i stället in fysiska återbesök eftersom dessa ger bättre betalt.

Visst, det är slöseri med skattemedel men det är inte olagligt och kommer göra mig rik.

Patienter med lättare tillstånd som överhuvudtaget inte kräver någon vårdkontakt, till exempel mensvärk, halsont eller nästäppa, kan ändå med fördel bokas in som nybesök till överläkare.

Vill tacka politiker och väljare

Röntgenremisser ska skickas till privata röntgenkliniker som tar mindre betalt eftersom de har billigare utrustning och sparar in på sin personal genom att strunta i att dubbelgranska bilderna.

Att bilderna blir av riktig skitkvalitet som sen behöver tas om på universitetssjukhusen är inget jag behöver bry mig om, eftersom det inte kostar mig ett öre.

Jag vill framför allt tacka politiker och väljare i Stockholm som möjliggjort denna resa för mig.

Nu hoppas jag bara att politikerna fortsätter skära ner på den offentliga vården i samma takt för att även i fortsättningen kunna finansiera privata vårdinrättningar i innerstaden.”

Relaterat.
Skottland överför privat till offentlig vård: “Vi visar vårdens vettiga vägval”
Vårdreformer i strid med vårdetiken.
Stora protester i vården mot att patienter dör i onödan pga sjukvårdskrisen!
DN Åsikt: ”Läkare som låter patienter gå före bryter mot etiken”
Professor Åke Andren-Sandberg om sina erfarenheter som privatpraktiker:”För sjukvårdsjätten Capio är vinst viktigare än patienter”
Vårdens nya överklass struntar i patienterna. Vakna politiker – se vad som sker med vår välfärd
Vi måste förhindra att fler läkare lämnar vården.
Läkemedelsindustrin dödar ibland.
Kapitalet, läkemedelsindustrin och mutade läkare orsakar kraftig ökning av heroinmissbruk och dödlighet.

3 COMMENTS

 1. Världen över får nu de som arbetat med pågående pandemi mer och mer se att ”otack är världens lön.” Ja för Sveriges del skriver t.ex. Värmlands Folkblad ”Otack är världens lön för Kommunalare”. Vidare ”Kommunals medlemmar har under denna omställning gjort ett fantastiskt arbete. De har mer eller mindre slagit knut på sig själva för att kunna få denna omställning till stånd.” men detta gäller inte bara kommunalare, det gäller inte heller bara Sverige. Protester och demonstrationer sker världen över. En av de mer stilistisk utpräglade såg jag för några månader sedan från Belgien. En minister skulle i kortege komma för att besöka ett stort sjukhus. Sjukhuspersonalen ställde upp sig på två led inför kortegen; med ryggarna mot bilarna!
  Anders R som har både fötter och huvud i sjukhusvärlden håller kanske nu på med att göra en sammanställning över ”vad sig i Riket tilldragit” i dessa frågor? Jag utgår ifrån att folket i sjukhusvärlden är mindre och mindre benägna att leva efter texten i Joe Hills visa ”Svarta Präster” med svensk text av Ture Nerman.
  ”Du får mat, o kamrat
  uti himmelens härliga stat! Svält förnöjd! O vad fröjd!
  Du får kalvstek i himmelens höjd.”

  Det blir spännande att fortsatt få se hur de som arbetar inom vården kommer att reagera!

  https://www.vf.se/2020/06/03/otack-ar-varldens-lon-for-kommunalare/
  http://www.joehill.se/songs.php

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here