Medieoligarkerna i världen och i Sverige.

5
2010


I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Lika aktuell idag förstås.


 

Jag återpublicerar här fjärde delen av en grundläggande artikel av Pål Steigan, som jag fått levererad och översatt av en läsare. Tusen tack! MEDIAOLIGARKERNA

Här är den första artikeln: Artikel 1: De äger bankerna, vapenindustrin, varumärkena, medierna och teknikjättarna. Här den andra Det militärindustriella, “Big Pharma” komplexet och den tredje Märkesvaror, inte mångfald utan enfald.

Efter det inledande avsnittet om de stora ägarna till media i USA, beskriver Pål Steigan ägandet av media i Norge. Jag lägger i stället in ett avsnitt om ägandet av media i Sverige.

Se även under Relaterat.


Medieoligarkerna.

 

Aldous Huxley, författaren till ”Du sköna nya värld” föreställde sig en framtid där härskarna skulle komma på metoder att ”få människor att älska sitt slaveri” och metoder att ”upprätta ett smärtfritt koncentrationsläger för hela samhället, i vilket folket skulle berövas sina rättigheter, men ändå gilla det ”.

För att uppnå detta behöver härskarna kontroll över produktionen och distributionen av föreställningar, berättelser, information och känslor. Och för det behöver de kontroll över medierna, tryckta medier, radio, TV-filmindustri, reklam och sociala medier.
Idag finns den här kontrollen. De multinationella företag som har makten över bankerna, vapenindustrin och läkemedelsindustrin har också kontroll över medierna.

Fem företag kontrollerar 90%

Enligt amerikanska undersökningar 1983, ägde 50 företag 90% av medierna i landet. Redan då fanns en mycket stark koncentration av makt. Men hur ser det ut idag?
År 2019 är det fem företag som kontrollerar 90% av medierna.

De fem företagen är Comcast (via NBCUniversal), Disney, Viacom & CBS (båda kontrollerade av National Amusements) och AT&T (via WarnerMedia). National Amusements är ett privatägt företag som ägs av Sumner Redstone och Shari Redstone. Resten är börsnoterade företag. Eftersom två av företagen har samma ägare kan man säga att endast fyra grupper äger 90 procent av medierna. Det pågår visserligen ett juridiskt krig där CBS och Viacom försöker avgränsa sig från NA, bland annat genom att hävda att Redstone är mentalt oförmögna att hantera företagen. Å andra sidan vill Redstone-familjen ha en fusion med CBS och Viacom.

Dessa företag äger medieföretag av en enda anledning och det är att öka ägarnas vinster . De har ingen anledning att bedriva grävande journalistik eller kritisk journalistik för att avslöja maktmissbruk eller förtryck. Deras ägare och annonsörer har inte heller något intresse av att deras läsare och tittare reagerar på den ekonomiska krisen eller det snabbt växande klasskillnaderna genom att göra uppror på något sätt. Inga konspirationsteorier behövs här. Det är de 1%-en som gör en bruttovinst på den politik som bedrivs.

När vi undersöker vilka som är de största aktieägarna i mediebolagen och jämför dem med ägandet i vapenindustrin ser det ut så här:
Ägare i medieindustrin:

* Pål Steigan skriver sedan inledningsvis i avsnittet om ägande av norska medier att ” Om vi bortser från statskanalen NRK ägs de till stor del av en liten grupp miljardärer.”

Hur ser det ur i Sverige?

I Sverige ägs medierna i sin huvudsak av två företag, Bonnierkoncernen och Schibsted. Det rör sig om rejäla bolag, med stor finansiell makt. Bonnier omsatte senaste räkneskapsåret 30 miljarder kronor medan Schibsted omsättning uppgick till omkring hälften, knappt 15 miljarder. De som har makten över dessa bolag har alltså stora ekonomiska resurser för att via medierna skapa opinioner. När det gäller Bonnier är ägarna lätta att identifiera; Bonnier är att familjeföretag och familjemedlemmarna finns strategiskt utplacerade på nyckelposter inom koncernen, vars affärsidé enligt VD:n Jonas Bonnier bygger på ”kunskapsspridning, tro på individen, yttrandefrihet och humanism”.
Bonniers untitled

När det gäller Schibsted är ägarförhållandena mer komplicerade. Vem som helst kan köpa inflytande i koncernen genom att slänga upp 350 kronor (norska) och köpa en aktie på Oslobörsen. Det behövs dock rätt många kronor för att få inflytande värt namnet. Det kan noteras att bland de större aktieägarna finns bland andra JP Morgan Chase Bank, Goldman Sachs & Co – Equity, Bank Of New York Mellon och svenska SEB och Handelsbanken.
JP Morgan 175px-JohnPierpontMorgan
JP Morgan logo untitled

Överlägset största ägare är dock Blommenholms Industrier As vars ägande i sig vindlar sig ned till en stiftelse, Tinius. Här ligger alltså den egentliga makten över Schibsted. Stiftelsen upprättades 1996 av Schibsteds dittills störste aktieägare Tinius Nagell-Erichsen. Syftet med stiftelsen var att skapa trygghet för Schibsteds tidningar och andra medier så att dessa även i framtiden kunde upprätthålla sina positioner som fria och oberoende organ. Det var väl ungefär samma upplägg Ingvar Kamprad använde sig av för att försäkra sig om sitt och IKEAS oberoende.

Beskrivningen är några år gammal med gäller i huvudsak: Medierna och makten.

Två andra problem.

Ett problem är att så gott som alla etablerade media får sin information, sina nyheter från ett fåtal stora nyhetsbyråer, bl.a. Reuters. Rapporteringen blir snarare strömlinjeformad är kritiskt analyserande. Till det senare bidrar i hög gra MSM:s övergripande funktion: Att legitimera det nuvarande ekonomiska systemet och samhällssystemet.

Det andra problemet är den ökande censuren. Se bland artiklarna nedan!

Artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

Youtube skärper censuren.
* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Relaterat om artiklar om kapitalism och ägande.
Artikel 1: De äger bankerna, vapenindustrin, varumärkena, medierna och teknikjättarna.
Artikel 2: Det militärindustriella, “Big Pharma” komplexet
Märkesvaror, inte mångfald utan enfald.

Jag har publicerat andra artiklar som behandlar finanskapitalet och koncentrationen av ägandet under kapitalismens imperialistiska nuvarande stadium. Ulf Karlström och jag utgav 2013 boken ”USA som världspolis”, där upplagan på 500 ex. snabbt såldes slut. Våren 2016 gav vi ut en kortare uppdaterad version.
“USA som världspolis” – Årets Julklapp?!
Har USA avsagt sig titeln som “Världspolis”?
Hungern fortsätter att öka. Snabb minskning väntas med demokratisk ekonomi!
Världens rikaste har blivit rikare. Samlas i Davos för odemokratiska möten.
Är Ryssland imperialistiskt?

Föregående artikelFölj folkets vilja om kärnvapen
Nästa artikelKöp Nordiska Fredsalmanackan 2022!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Äntligen något jag kan instämma i.
  Ägarkoncentrationen i media främjar inte yttrandefriheten. Men vi får inte glömma samhällsägda SVT Public Service endast är ytterligare en stämma i samma kanon.

  Jag skulle vilja tillägga de s.k. ”nyhetsbyrårerna” TT, Reuters m.fl. befolkas av journalister från samma skolor samt ”byråerna” ägs av samma mediebolag så de är absolut ingen fristående röst eller bedömare om nu någon trodde det. Man kan beskriva nyhetsbyråerna närmast som en (betal?)tjänst till mediebolagen. Byråerna sammanställer och sammanfattar nyheterna vilka sedan fördelas ut till de olika mediebolagen. Själva saken är logistik för att erhålla en (kostnads)effektiv organisation med snabbast möjliga förmedling.

  De enda medierna jag känner till som inte ingår i oligarkin som påtalas i inlägget ovan är de s.k. ”alternativmedierna”. I varje fall är det så i Sverige. De enda förhållandena jag någotsånär känner till.

   • Flera hundra kommentarer?
    Ändå upplever jag att jag långt ifrån hinner med alla inlägg. Men jag gör så gott jag kan. Ibland blir det fler kommentarer, ibland färre. Det beror lite omständigheterna. Men hittills har jag inte lämnat bloggen helt oläst någon dag tror jag. Den här (kommunist)bloggen har blivit en av mina vardagsrutiner trots jag (helt och hållet tror jag) lämnat längtan till ett socialistiskt utopiskt samhälle som jag understundom kunde tro på ett antal år tidigare.

 2. Hur är denna påverkan möjlig ?
  Ett bra filmmaterial för att få en historisk blick för hur mediamakten med dess medvetna psykologiska och kollektiva masseffekt kom till, finns faktiskt(!) i BBC-arkivet. En filmserie på 4 delar :
  The Century of the self – 1of4 Happiness Machines on Vimeo. https://vimeo.com/155280737
  The Century of the self – 2of4 The Engineering of Consent on Vimeo. https://vimeo.com/156142246
  The Century of the self – 3of4 There is Policeman Inside all our Heads He Must Be Destroyed on Vimeo.
  https://vimeo.com/160350417
  The Century of the self – 4of4 Eight People Sipping Wine on Vimeo. https://vimeo.com/162215667

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here