Nato för med sig död till Libyen ett decennium efter sitt barbariska angrepp

3
1002

Detta är en artikel 24/9 av Eva Bartlett som är en kanadensisk oberoende journalist. Hon har tillbringat många år på plats för att bevaka konfliktområden i Mellanöstern, särskilt i Syrien och Palestina (där hon bodde i nästan fyra år).

Eva Bartlett och Vanessa Beeley


Källa:
https://ingaza.wordpress.com/2023/09/25/nato-brings-death-to-libya-a-decade-after-its-barbaric-intervention/

Om landets infrastruktur inte hade förstörts i bombningarna 2011 hade dammarna kanske hållit och den senaste katastrofen undvikits.

Muammar al-Gaddafi

För drygt ett decennium sedan var Libyen på tapeten och västvärldens ledare firade mordet på Muammar Gaddafi, efter en månadslång bombkampanj från NATO, allt för att skydda det libyska folket. Nu är det förstörda nordafrikanska landet åter aktuellt efter en förödande orkan och översvämningar.

Orkanen Daniel slog till mot nordöstra Libyen den 10 september. Efterföljande extrema översvämningar har orsakat 3 252 dödsfall, enligt Libyens hälsoministerium per den 17 september, och FN rapporterar att nästan tre gånger fler kan ha dött. Efter att två dammar kollapsat drabbades staden Derna hårdast av katastrofen. Ytterligare 40 000 människor uppges vara på flykt.

Många av de västledare som orsakade Libyens undergång låtsas nu att de bryr sig om människorna i det land som de förstörde 2011 och där de lade grunden för ett efterföljande decennium av kaos. Mest anmärkningsvärd är Barack Obama, vars stiftelse samlar in pengar till hjälpinsatser i Libyen. Det är mycket välvilligt av honom – det hade kanske inte varit nödvändigt om Nato inte hade förstört landets infrastruktur. Det var trots allt Obamas dåvarande utrikesminister Hillary Clinton som kacklade glatt, ”Vi kom, vi såg, han dog”, över sodomiseringen och dödandet av Gaddafi.

Hillary Clinton

NATO skapade förutsättningarna för Libyens nuvarande kris

Endast västvärldens ledare och medier skulle ha fräckheten att inte bara låtsas som att bombningarna 2011 aldrig ägde rum, utan också att skylla på Libyen för att dammarna nära Derna brast.

Washington Post gjorde just detta och skrev: ”De senaste årens volatilitet innebar att landets olika regimer och deras odugliga tjänstemän har lämnat kritisk infrastruktur i ett tillstånd av försummelse.” Detta inkluderade dammarna, som experter varnade för snart skulle brista. Även om man kort nämnde NATO:s utdragna bombningar av Libyen, var huvudsyftet med artikeln att befria NATO-länderna från ansvar.

En mer ärlig rapportering i Media Lens påpekade att dessa dammar 2007 började genomgå underhåll – vilket avbröts just på grund av västvärldens så kallade humanitära intervention. ”Dessa dammar byggdes på 1970-talet för att skydda lokalbefolkningen. Ett turkiskt företag hade kontrakterats 2007 för att underhålla dammarna. Detta arbete upphörde efter Natos bombkampanj 2011. Det turkiska företaget lämnade landet, deras maskiner stals och allt arbete med dammarna upphörde.”

Samma artikel lyfte fram vad nästan alla västerländska företagsmedier förteg: Att Libyen före NATO:s krig mot landet hade varit ”ett av Afrikas mest avancerade länder när det gäller hälsovård och utbildning”, vilket det upphörde att vara när NATO förstörde det.

Bild i Expressen. Från Anarkias blogg ”Vad ska SAS göra i Libyen? (https://annarkia.se/internationellt/nato-internationellt/vad-ska-jas-gora-i-libyen.htm)

Uppskattningarna av antalet döda i Libyenkriget och NATO-interventionen 2011 varierar kraftigt, och vissa forskare uppskattar antalet till över 20 000, varav hundratals civila dödades i NATO:s luftangrepp.

Nu, kanske i ett försök att rentvå sina brott mot det libyska folket, har USA sagt att man kommer att skicka 11 miljoner dollar i humanitärt bistånd till Libyen, vilket är småpotatis jämfört med de 1,65 miljarder dollar som USA enligt uppgift spenderade på att förstöra Libyen 2011. Förolämpning efter skadan.

Typisk propaganda

Den kanadensiske advokaten och journalisten Dimitri Lascaris påpekade att Kanada spenderade knappt 350 miljoner dollar ”för att delta i NATO:s förstörelse av Libyen” och nu kommer att spendera ”ynka 5 miljoner dollar för att hjälpa libyerna i deras svåra nöd”.

Hyckleriet hos NATO:s medlemsländer är helt förväntat och inte alls förvånande. Den kanadensiske journalisten Yves Engler förklarade dock varför västerländska medier i stort sett har underlåtit att nämna, och än mindre allvarligt betona, NATO:s förstörelse av Libyen.

”För att behålla allmänhetens stöd för Natos krig mot Ryssland är det viktigt att sudda ut dess våldsamma historia. De kanadensiska mediernas vägran att nämna NATO:s roll i Libyens instabilitet återspeglar delvis kraven från Ukrainas propaganda.”

Engler noterade att kanadensiska medier har gjort exakt detta, de har utplånat Natos roll i Libyen. CBC (Canadian Broadcasting Corporation), som Engler skrev, gjorde en tio minuter lång rapport där man i princip skyllde på Libyen och ”inte ens nämnde Natos sex månader långa krig, som inkluderade kanadensiska stridsflygplan, marinfartyg och specialstyrkor”.

Engler förklarar varför globala medier och offentliga personer har skrivit ut NATO ur den aktuella rapporteringen om Libyen. ”Vi har bombarderats med påståendet att Nato är en försvarsallians som inte utgör något hot mot någon. Under de senaste 20 månaderna har mediepersonligheter från Andrew Chang till Geoffrey York upprepat detta i det oändliga utan att våga nämna NATO:s roll i förstörelsen av Libyen.”

Att upprätthålla myten om den ”defensiva alliansen” går hand i hand med den propaganda som stöder kriget i Ukraina: att Rysslands militära operation där var en ”oprovocerad aggression” och att västmakterna inte hade hjälpt Kiev i dess krig mot folket i Donbass i ett försök att göra landet till en krigsskådeplats mot Ryssland.

I slutändan handlar västmakternas krig aldrig någonsin om att skydda befolkningen i fråga, än mindre om att ”införa demokrati” i de länder som är måltavlor. Se bara på Irak, Libyen, Syrien…eller Ukraina.

Relaterat

Sveriges och Natos skuld till slavhandeln i Libyen – värsta rasismen idag?

Föregående artikelScott Ritter analyserar
Nästa artikelBidens tal till nationen: Skamligt hyckleri, en sista spik i USA:s kista
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. De stal såklart, what else, 150ton rent guld från det libyska folket (guld som skulle ligga till grund för den nya nordafrikanska valutan, en gemensam valuta mll Libyen, Tunisien, Algeriet och Egypten, men som sedan ’ledde till’ ’västs’ regnbågsrevolt 2011 mot dessa länder), och fraktade det till city och washington. Where else..

  Norges fd utrikesminister..hmm, ärlig som han var (retroaktivt) att det var norges största misstag i modern tid, och baserat på 0 av intresse för grundlig underrättelseinformation. Ook, förutom att han är den ende som medgivit sitt patetiska ’väst’lands deltagande i detta statsmord, så är det ett löjligt simpelt sätt att slingra sig. Vad jag vet har norge inte användt en spänn ur sin oljefond för att ersätta, men snacka går ju utmärkt. Men trots allt, han är den ende som skäms (o bara det är skamligt) bland den högen av löjets figurer han befann sig i. Som sagt, han hade modet att säga det

 2. 21 oktober 2023 kl. 17.11
  Den ryska armén sköt ner ett ukrainskt Su-24-flygplan nära Odessa
  Fedor Beisel.
  Briefing av det ryska försvarsministeriet om de nyligen upptäckta omständigheterna kring kraschen av den malaysiska Boeing 777 med deltagande av pressekreteraren för det ryska försvarsministeriet Igor Konashenkov. Moskva, Igor Konashenkov
  Representanten för försvarsministeriet Igor Konashenkov ger dagligen detaljer om framstegen i den speciella operationen
  Foto: Vladimir Andreev © URA.RU
  NYHETER FRÅN HISTORIEN
  rysk specialoperation i Ukraina
  Ryska styrkor stoppade dussintals ukrainska militära attacker i specialoperationszonen. Dessutom förstördes ukrainska strategiska objekt, den ukrainska armén förlorade upp till 570 militärer dödade och skadade. Läs mer om genomgången av det ryska försvarsministeriet i materialet URA.RU.

  Kupyansky och Krasnolimansky riktning
  ”Väst”-gruppen i Kupyansk-riktningen avvärjde fem attacker från ukrainska väpnade styrkor. Ryska styrkor stöddes av flyg och artilleri. Den ukrainska armén kunde inte avancera i områdena i bosättningarna Sinkovka i Kharkov-regionen och Sergeevka i LPR.

  I Krasnoliman-riktningen avvärjdes 10 attacker från den ukrainska försvarsmakten. Ukrainska styrkor försökte avancera i området för DPR-bosättningen Yampolovka. Centergruppen arbetade i samarbete med flyg och artilleri.

  Också i denna riktning förstördes en fältammunitionsdepå av den 53:e mekaniserade brigaden av den ukrainska försvarsmakten. Det var beläget i området för byn Pervomaiskoye.

  De totala förlusterna i Krasnoliman-riktningen per dag uppgick till upp till 100 ukrainska militärer dödade och skadade, och i Kupyansk-riktning – 50. Dessutom förlorade den ukrainska försvarsmakten två bepansrade stridsfordon, två bilar och en D-30 haubits. , delar det ryska försvarsministeriet.

  Donetsk riktning: ”Syd”-gruppen attackerade positionerna för de ukrainska väpnade styrkorna i områdena Vasyukovka, Andreevka, Razdolovka och Kurdyumovka, som ligger i DPR. De fick också hjälp av flyg och artilleri. Fienden förlorade upp till 260 soldater dödade och sårade. Den ukrainska försvarsmakten förlorade också fyra fordon. Det USA-tillverkade artillerisystemet M777, såväl som stridsfordonet Grad MLRS, träffades.

  Yuzhnodonetsk riktning
  Den ukrainska armén förlorade upp till 140 soldater, samt tre fordon. Vostok-gruppen arbetade på de ukrainska positionerna, assisterad av flyg och artilleri. Ett slag slogs mot koncentrationer av arbetskraft från den ukrainska väpnade styrkans 72:a mekaniserade brigade i områdena i bosättningarna Ugledar och Vodyanoye i DPR.

  Zaporozhye och Cherson riktning
  Den ryska armén slog tillbaka fiendens attacker i Zaporozhye-riktningen. Inom 24 timmar tillfogade ryska styrkor brandskador på en enhet av den 118:e mekaniserade brigaden av den ukrainska väpnade styrkan i området kring byn Verbovoye. Ukrainska styrkor förlorade upp till 20 militärer, två stridsvagnar och tre fordon.

  Dessutom träffades FH-70-haubitsen tillverkad i Storbritannien, D-20-pistolen samt M119-haubitsen tillverkad i USA. I Kherson-riktningen, som ett resultat av brandskador, förstördes upp till 30 ukrainska militärer, två fordon, en D-30 haubits och en station för elektronisk krigföring (EW) på en dag.

  Andra viktiga meddelanden från det ryska försvarsministeriet
  Ryska styrkor sköt ner ett ukrainskt Su-24-flygplan nära Odessa. Det ryska luftförsvaret sköt också ner ytterligare ett bombplan av typen Su-24, två MiG-29-flygplan och en Mi-8-helikopter från det ukrainska flygvapnet.

  Under dagen förstörde den ryska armén 23 drönare. Missiler avlyssnade rapporterades också: fyra HARMs och två Neptunes.
  Den ryska armén besegrade den ukrainska försvarsmaktens personal och militär utrustning i 118 regioner. I området kring staden Krivoy Rog förstördes ammunition och bränsledepåer.
  https://ura.news/news/1052696614

  • Bäste Ivan!
   Du skriver ofta väldigt långa och faktaspäckade kommentarer till artiklarna här på globalpolitics.se. Varför inte i stället skriva egna artiklar? Det tränar tankeförmågan och får en att vara mindre slarvig i skrivandet. Jag läser mycket sällan kommentarer som är mycket långa, jag vet nämligen att de i regel är långt mindre intressanta är artikeln själv.
   Om jag är konsekvent? Nej det är jag nog inte. Det har hänt att jag också tänkt skriva en artikel, när jag fått inspiration till det genom att läsa här på globalpolitics.se, men i stället nöjt mig med en kommentar, som då kanske blivit för lång.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here