Riksdagsdebatt om Afghanistan samt Thage G Petersons förord till vitbok riksdagen.se

2
1257
Svenska soldater i Afghanistan.

Läs detta inlägg av Lars-Gunnar Liljestrand på Alliansfriheten.se! Riksdagsdebatt debatt om Afghanistan samt Thage G Petersons förord till vitbok riksdagen.se

Inleds så här ”Ur protokoll från riksdagens debatt den 13 september om Afghanistankriget.

Lars Adaktusson (KD): I förordet till en nyutkommen bok om Afghanistan tar socialdemokraten Thage G Peterson till orda. Peterson, som tidigare varit bland annat försvarsminister, kritiserar den svenska försvarsmaktens insatser. Han skriver att svenska soldater inte hade någonting i Afghanistan att göra.

Jag ska inte be Ann Linde recensera sin partikamrat, men eftersom han säger sig företräda ett brett motstånd mot Sveriges insatser vill jag ändå fråga: Hur kommer det sig att socialdemokratin inte förmår att stå samlad bakom svenska försvarsmakten och den personal som under flera år har riskerat livet i arbetet för humanitet och säkerhet i Afghanistan?”

Föregående artikelÄr Litauen USA:s torped i Taiwan-frågan, och Sverige med EU underdåniga vasaller?
Nästa artikelNovichock – Navalny – NordStream – Nonsens
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Tack för utmärkt hänvisning
  Då jag lyssnade på debatten reagerade jag särskilt positivt och instämmande på anförandet nr 69:
  https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/sarskild-debatt/sarskild-debatt-om-handelseutvecklingen-i_H8C120210913sd

  ”Anf. 69 Håkan Svenneling (V)
  Fru talman! Jag hör till en rörelse som har demonstrerat mot när USA har velat dra ut i krig runt om i världen. Joar Forssell hör till en rörelse som har velat skicka svenska JAS-plan lite här och var i världen. Men jag tror inte i grunden att det finns något imperialistiskt i vad Sverige har velat uppnå. Det har jag aldrig sagt. Jag säger att det bygger på en imperialistisk tankefigur som USA har fattat sina beslut utifrån.

  Man kan se att de svenska motiven ha varit ganska tydliga. Det har handlat om att närma sig USA och säkerställa den transatlantiska länken, som är de populära politikerorden, och det har varit ett närmande till Nato. Man har dansat efter USA:s pipa, och många gånger har man fått se konsekvenserna av att dansa efter USA:s pipa.

  Jag tror att vi hade kunnat göra mycket annorlunda. Det är därför jag hoppas på att vi kan få en gedigen och bra utvärdering som kan skapa politisk debatt och diskussion om vad det är vi ska göra utomlands. Jag tror fortfarande att svensk militär ska vara på många platser i världen. Men jag tror att den ska vara det under FN-mandat och inte under amerikansk flagg.”

 2. Igår 21/9 visade CNN, ett reportage om vad som fanns under en USA-bas i Afghanistan. Fångburar, för att kollektivt fängsla afghaner, som inte passade USA-knektarna. (*Svensk polis byggde ju upp likande anlägg-ning i Göteborg för demonstranter, 2001, när Bush skulle besöka, allt noga förberett.)

  En jätteanläggning, i Afghanistan, och ovanför dessa burar kunde fångvaktare passera på ett stålnätsgolv, med full insyn ovanifrån, och man spolade ner vatten om det uppstod bråk. Säkert förekom tortyr där som i Guantanamo, och att låsa in folk är ju yankees specialitet på hemmaplan, denna anläggning var som Abu Graid-fängelset, Irak, där USA släppte lös sina värsta sadister. Bara detta jättefängelse bör orsaka en
  internationell domstol, tribun mot USA, men svenska regeringen bryr sig ej, de klagar på afghanerna som
  inte stred tillräckligt. Sverige är ju medskyldigt till dessa fängelsesystem, och tortyrcentraler, men ingen
  politiker tar ansvar. Annars är Sveriges djupa stat, pigga på att åtala utlänningar för folkrättsbrott, eller IS-prospects, eller skicka ut EU-arrestorders.

  Vore bra om Global Politics kunde fånga upp detta CNN-reportage, där talibanerna visade runt en reporter.
  Det såg för hemskt ut. Låt inte Sverige komma undan, vadå humanitär stormakt, en samling fega koncentrationslägersvakter, skickades till Afghanistan, och sen moraliserar man om folkrättsbrott,så typiskt svenskt att vända ut och in, turn-coats, som när man skickade Vita Bussarna till Tyskland, april 1945, med Bernadotte, för att rädda skandinaver, eller Wallenberg till Ungern, fem-i-tolv, så gjorde de även tyska nazisterna i slutet av kriget för att klara sig, typiskt tyskt och svenskt. Som sagt – Sveriges reaktion, som vanligt, alltid som en gasknall – från en dyngstack ! Nu har vi ”Afghanistanveteraner” från deras eget Abu Graid.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here