Textilarbetare protesterar mot H&M:s antifackliga verksamhet

0
1436
HM. Bild Wikipedia.

Ingress: Jag återpublicerar större delen av en artikeln i Proletären Proletären: TEXTILARBETARE PROTESTERAR MOT H&M:S ANTIFACKLIGA VERKSAMHET av Janne Bengtsson.

Att HM tjänat och tjänar miljarder på utsugning av fattiga människor i fattiga länder är väl känt. Jag berörde HM i artikeln Apple – världens bästa skattesmitare
“Vi kan här tillägga att Hennes & Mauritz (HM) betalar en tillverkare i Bangladesh 1,35 euro för varje T-shirt, som sedan säljs för motsvarande 4,95 euro. (Tony Norfield “What the China Price Really Means”). Detta ger en vinst på 60 %, ungefär lika stor vinstkvot som Apple. Detta bidrar än mer till att förklara HM:s stora och ökande vinster” (DN m fl. 15/10 2012).
På liknande sätt kommer en stor del av vinsterna för multinationella företag från en enorm utsugning av arbetare i fattiga länder.”


Textilarbetare protesterar mot H&M:s antifackliga verksamhet

Den svenska klädjätten H&M anklagas för antifacklig verksamhet, så kallad Union Busting, hos företagets producenter i Indien.

Det var i början på juni som företaget Euro Clothing Company II (ECC-2) i Karnataka, Indien, lade ner verksamheten utan förvarning och mot indisk arbetsrätt. EEC-2 har producerat huvudsakligen för svenska klädjätten H&M, och när företaget stängde verksamheten ställdes 1.200 textilarbetare, i första hand kvinnor, på bar backe.

Enligt H&M beror stängningen på en konflikt mellan företaget och facket om hur den indiska lagstiftningen ska tolkas. Enligt facket beror den på att just EEC-2, ägt av H&M’s mångåriga underentreprenör Gokaldas Company, hade en organiserad facklig verksamhet.

Gokaldas Company har 20 textilindustrier i närområdet och EEC-2, i den lilla staden Srirangapatna med 25.000 invånare, är den enda av dem som har en fungerande fackförening – 900 av de 1 200 anställda på ECC-2 är fackligt organiserade.

Prathibha R, ordförande i textilarbetarnas fack (Garment and Textile Workers Union), riktar hård kritik mot Gokaldas Company och H&M:

”Den enda anledningen till att just den här fabriken stängdes var för att den har en fackförening. Ingen av de övriga fabrikerna har det”, säger Prathibha R till Vice News.

Den fackliga världsorganisationen IndustriALL anklagar H&M för brott mot den lagstiftning som ger arbetarna rätt att organisera sig och menar att uppsägningarna av arbetarna vid ECC-2 är olagliga, och de gjorts av bara en anledning: ”att få stopp på fackföreningen som är aktiv på ECC-2”. IndustriALL har också lagt fram bevis för hur företagsledningen skickat sina hejdukar på arbetarna för att med hotelser och trakasserier förmå dem att själva säga upp sig.

”Vi arbetare kräver det som är vårt”
Enligt H&M beror dock stängningen av ECC-2 på bristande orderingång på grund av coronapandemin. Fabriken har tidigare varit stängd, och de anställda har inte fått någon lön under den perioden eller under perioden mellan återöppningen och den nu genomförda stängningen.

Arbetarna har genomfört flera protestaktioner utanför fabriken. Gokaldas arbetare tjänar motsvarande 40 kronor om dagen på att producera kläder till bland andra H&M, Adidas, Gap och Marks & Spencer, men när fabriken i Srirangapatna stängdes var H&M företagets enda kund.

Anklagelserna om antifacklig verksamhet i Indien kommer inte isolerade. Också i Bangla Desh huvudstad Dhaka är H&M inblandat i verksamhet som går ut på att störa facklig organisering. Åtta fabriker, leverantörer huvudsakligen till H&M och den spanska textiljätten Zara, med flera butiker i Sverige, har sparkat 3 000 arbetare som organiserat sig fackligt.

Föregående artikelGoodbye Dollar!?
Nästa artikelStor nedgång i ekonomin i USA och EU, uppgång för Kina och stor uppgång för miljardärerna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here