USA-kupper i Latinamerika, (före Bolivia). Och – vad säger Gröna Partiet i USA?

1
1438

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Kuppen i Venezuela misslyckades trots att Sverige och andra USA-allierade blixtsnabbt erkände självutnämnde Guadió som Venezuelas president. Statskuppen i Bolivia lyckades däremot.


Vill bara påminna om USA: stöd till statskupper mot vanligen demokratiskt valda ledare och regeringar i Latinamerika.

Senator Lindsley Graham, känd som ”hök” säger ”President Donald Trump funderar på att använda militär styrka för att hjälpa till att stärka USA: s nuvarande försök att åstadkomma regeringsförändringen i Venezuela via diplomatiska och ekonomiska metoder på Axios Sunday. ”Vad tycker du om att använda militärstyrka?” frågade presidenten. Jag svarade ”Jo, man måste gå långsamt fram, det kan vara problematiskt ”, minns Graham.”Och Trump sa:” Jag är förvånad, du vill invadera alla ”, svarade Trump och fick Graham att skratta och säga” Jag vill inte invadera alla länder, jag vill bara använda militären när vår nationella säkerhetsintressen hotas ”.
här

OBS Ekonmiska metoder=sanktioner. USA har utökat sina hårda sanktioner sedan 2015 med nya sanktioner. USA:s olagliga hårda sanktioner mot Venezuela sedan 2015.


Jill Stein, presidentkanddat för det Gröna Partiet 2012


Några av de mest anmärkningsvärda interventionerna i Latinamerika

Stars and stripes: USA:s stöd till statskupper i Latinamerika.

1846: USA invaderar Mexiko och intar Mexico City år 1847. En fredsöverenskommelse följande år ger USA mer än hälften av Mexikos territorium – delar av västra USA.
1903: USA lyckas frigöra Panama från Colombia och får suverän rättighet över den zon där Panamakanalen byggdes mellan Atlanten och Stillahavsområdet.
1903: Kuba och USA undertecknar ett fördrag som möjliggör nästan total amerikansk kontroll över Kuba. USA etablerar en sjöbas vid Guantanamo Bay. Amerikanska marinsoldater ingriper upprepade gånger i Centralamerika och Karibien under första kvartalet av 20-talet, ofta för att skydda amerikanska affärsintressen vid politisk instabilitet.
1914: Amerikanska trupper intar den mexikanska hamnen i Veracruz i sju månader i ett försök att hindra utvecklingen i den mexikanska revolutionen.
1954: Guatemalas president Jacobo Arbenz störtas i en CIA-stödd statskupp.
1961: USA:-stödda invasionen av kubaner från Florida i Bay of Pigs misslyckas med att störta kubanska ledaren Fidel Castro, men Washington fortsätter med upprepade försök att mörda Castro.
1964: Vänsterpresident Joao Goulart i Brasilien störtas i en USA-stödd statskupp.
En militär diktaur vidtar, vilken varar fram till 1980-talet.
1965: USA ingriper i Dominikanska republiken och störtar progressive presidenten Juan Bosch.
1973. USA stödjer den militära statskuppen mot folkvalde presidenten Allende i Chile.

1970-talet: USA lanserar en brutal kampanj för förtryck och mord av progressiva i bl.a. Argentina, Chile och allierade sydamerikanska nationerna (Operation Condor). Många tusen dödas.
1980-talet: Reagan-administrationen stöder protester mot Nicaraguas regering och stöder den Salvadorska regeringen mot vänsterns FMLN-rebeller.
1983: Amerikanska styrkor invaderar den karibiska ön Grenada efter att ha anklagat regeringen för att befästa sig med kommunistiska Kuba.
1989: USA invaderar Panama för att få bort Manuel Noriega.
1994: En USA-ledd invasion av Haiti genomförs för att avlägsna militärregimen installerad efter en kupp 1991 mot president Jean-Bertrand Aristide, som åter blir president.
2002: Venezuelas president Hugo Chavez är i två dagar innan han återtar makten. Han och hans allierade anklagar USA för tyst stöd för kuppförsöket.
2009: Honduras president Manuel Zelaya störtas av militären
. USA:s stödde i praktiken kuppen.

Föregående artikelUpprop mot koncentrationsläger i Kina?!
Nästa artikelSverige i Frankrikes krig i Mali.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Vad gäller diktaturer i Latinamerika får man inte underskatta tillflödet av fascister från Europa efter WWII, och – kanske ännu viktigare – den katolska extremhögerns roll. Detta illustrerades helt nyligen vid statskuppen i Bolivia.
    Att fokusera på usoniska evangelisters inflyttande – som tycks ha tagit hem spelet i Brasilen och hotar både det rom-katolska och det reformerta inflyttande globalt – kan ge synvillor.

    Artikeln nedan, som jag just har läst, är mycket lång så jag hinner inte översätta den (dessutom är jag helt obekant med de romkatolska mörkermännens ideologi, organisationer och språkbruk och riskerar därför att trampa snett vid översättning) men fallet Bolivia bevisar att detta inte är historia, utan fortfarande en viktig faktor i nytid. Det bara att hoppas att någon religionshistoriker tar tag i ämnet.

    http://www.elcorreo.eu.org/Origines-du-Terrorisme-d-Etat-en-ArgentineLes-influences-francaises-dans-la-formation-des-militaires-argentins-1955-1976?lang=fr
    Origines du Terrorisme d’État en Argentine
    Les influences françaises dans la formation des militaires argentins (1955-1976)
    L’apport du catholicisme intransigeant français : La Cité Catholique
    par Mario Ranalletti*
    El Correo de la Diaspora. Paris,le 29 janvier 2020

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here