Opinionsundersökning visar på en stor förändring i amerikanernas attityd till stöd till Ukraina

4
1051

Opinionsundersökning visar på en stor förändring i amerikanernas attityd till stöd till Ukraina
33 procent anser att USA gör för mycket för att hjälpa Kiev, enligt en Quinnipiac-undersökning.
Opinionsundersökning visar på stor förändring i amerikanernas inställning till stödet till Ukraina
En ukrainsk soldat avfyrar en amerikansk MK-19 automatisk granatkastare mot ryska positioner den 12 oktober 2022. © Yasuyoshi CHIBA / AFP
En tredjedel av amerikanerna anser att USA har gått för långt i sitt stöd till Ukraina i den nuvarande konflikten, enligt en ny opinionsundersökning som offentliggjordes på onsdagen. Detta är en kraftig ökning från slutet av februari, dagar efter att konflikten bröt ut, då endast 7 procent sade detta.

Enligt en nationell undersökning från Quinnipiac University anser 33 procent av de vuxna respondenterna att Washington gör för mycket för att hjälpa Kiev, medan 21 procent anser att USA gör för lite. 38 % anser att mängden amerikanskt bistånd är lagom.

1 659 vuxna i hela landet tillfrågades mellan den 11 och 15 januari.

Som jämförelse kan nämnas att i en liknande undersökning som publicerades den 28 februari 2022, fyra dagar efter det att de storskaliga fientligheterna inleddes, ansåg endast 7 % av amerikanerna att USA gjorde för mycket för att hjälpa Ukraina, medan 45 % ansåg att Washingtons stöd var otillräckligt. 37 % ansåg att stödet till Kiev var tillräckligt.

Amerikaner avslöjar sina viktigaste frågor inför 2023 – undersökning
Amerikaner avslöjar sina viktigaste frågor inför 2023 – undersökning
Den nya undersökningen visar också att totalt 44 procent av amerikanerna godkänner det sätt på vilket USA:s president Joe Biden hanterar konflikten i Ukraina, och att respondenterna är starkt splittrade längs partipolitiska linjer. 47 procent ogillar Bidens agerande i fråga om Ukraina, med 73 procent av republikanerna som stöder denna åsikt jämfört med endast 16 procent av demokraterna.

Undersökningen visade dock också att endast 3 % av amerikanerna anser att striderna i Ukraina är ”den mest brådskande frågan som landet står inför idag”. De mest akuta problemen som nämndes var inflation (35 %), invandring (10 %) och vapenvåld (8 %).

USA:s högsta prioritet bör vara att finansiera och beväpna Ukraina så att landet kan besegra Ryssland på slagfältet, konstaterade senatens minoritetsledare Mitch McConnell i december. Flera andra republikaner hävdade att krisen vid USA:s södra gräns, där rekordmånga illegala invandrare korsar gränsen, borde vara huvudfokus.

Sedan Ryssland inledde sin specialoperation har USA bidragit med cirka 27,5 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina. Den 20 november hade Washington också åtagit sig cirka 10 miljarder dollar i humanitärt bistånd och över 15 miljarder dollar i finansiellt stöd, enligt Kiel Institute for the World Economy.

Förra månaden förkastade USA:s representanthus med knapp marginal ett lagförslag som krävde en granskning av det ekonomiska och militära stödet till Kiev. Den massiva omfattningen av USA:s militära bistånd har enligt uppgift gjort att Pentagons egen brottsbekämpande myndighet är i högsta beredskap för försäljning av vapen på svarta marknaden och andra potentiella bedrägerier.

Källa: https://www.rt.com/news/570257-poll-us-aid-ukraine/ 

Föregående artikelHur man spränger en rörledning (Nord Stream)
Nästa artikelKina förslag till lösning på krisen i Ukraina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. I Tyskland har det varit många och stora demonstrationer mot Nato och mot att skicka vapen till Ukraina på senare tid och det ökar, men SVT visar det inte, bästa är att titta på de olika Telegramkanalerna, där får man bästa informationen.
  Miljöpartiet är det värsta krigspartiet i Tyskland och Vänsterpartiet ”Die Linke” är partiet för fred och att stoppa vapenleveranser till Ukraina.
  Miljöpartiet i Tyskland teg även när man valde bort den ryska gasen framför gas från USA.
  Det gjorde inte ”Die Linke”

  De hade tidigare en väldigt bra partiledare, modig och slagkraftig Sahra Wagenknecht. Hon höll ett fantastiskt bra tal i deras parlament när debatten om Navalny gick som hetast här i Sverige och i hela EU, superbra, värt att upprepa. Väldigt stimulerande, super bra.
  Hon var arg över varför EU inte kan få köpa gas från Ryssland när USA importerar rekord mängder olja från Ryssland. Fracking Gas från USA är ett dyrt och miljöskadligt alternativ.
  Hon sa:
  //I debatten om konsekvenserna för Ryssland efter den påstådda förgiftningen av Kreml-kritikern Aleksej Navalnyj sa Wagenknecht till Neue Osnabrücker Zeitung att alla som kräver ett stopp för Nord Stream 2-ledningen genom att hänvisa till Navalnyj borde ta sig en titt på alla andra råvaruleverantörer Tyskland använder sig av och då använda samma kriterier och också där kräva att man tar konsekvenserna.
  Att förgifta en oppositionspolitiker med nervgiftet Novitjok är ett avskyvärt brott. ”Men även om Kreml är ansvarigt (för vilket det hittills inte lämnats några bevis), är det trots allt inte mer hemskt än att halshugga eller piska ihjäl oppositionella, vilket är vanligt i Saudiarabien, från vilket land vi importerar olja”,

  ”Det är heller inte mer avskyvärt än spränga oskyldiga civila till slamsor med drönare, så som USA tusentals gånger gjort, USA som förser oss med sin fracking gas.”//

  Miljöpartiet i Tyskland teg.

  Janine Wissler en av ”Die Linkes” nya partiledare är övertygad om att alla påståenden om att förhandlingar med Ryssland är omöjliga är ohållbara, för bakom kulisserna pågår en dialog ex. slöts en spannmålsaffär, krigsfångar utbyts.

  Så det är möjligt att föra ett samtal om hur man steg för steg skulle kunna nå nya överenskommelser, som kan bana en väg för en diplomatisk lösning av konflikten.

  Hon säger också att de flesta tyskar är medvetna om att skicka mer vapen till Ukraina kan inte leda till ett slut på konflikten. De blir dock attackerade och nedvärderade p.g.a. sina åsikter.

  I verkligheten så är ropen på att stoppa militär hjälp till Ukraina en rationell förståelse att ett kärnvapenkrig kommer leda till en förstörelse av hela mänskligheten.

  Därför måste vi stoppa alla vapen sändningar till Ukraina.

 2. Bra Ryssland! Inte alltid lätt att ta sig igenom den massiva propaganda från Väst, men viktigt att hela tiden så små informationsfrön i världen. Nedanstående text följdes efter en video från en utställning som Ryssland ordnat i Chennai i Indien. Videon visar utställningen och rummet är proppfullt med indier, så ett stort intresse för att förstå varför Ryssland är så involverade i Ukraina och vad som skrämmer dem.
  Narasimhan Ram en indisk journalist och chef för en stor nyhetstidning som är en av de mest lästa och respekterade i Indien, var chockad av vad han såg, och tyckte att informationen var viktig för att förstå nuvarande situation i Ukraina.
  Viktigt att han dokumenterar vad han ser och för ut det till allmänheten i Indien.

  Så är det när man med ett öppet sinne och utan förutfattade meningar kan ta in information.

  🇮🇳 On February 22, the Russian House in Chennai hosted the opening of the exhibition ”Ordinary Nazism” provided by the Victory Museum (Moscow).

  🔹Materialet i utställningen visar den oupplösliga kopplingen mellan Organisationen av ukrainska nationalister, som deltog i förstörelsen av civilbefolkningen under krigsåren, och de moderna nationalistiska organisationerna i Ukraina, som återupplivade Nazitysklands ideologi.

  🔹Utställningen visas på engelska för första gången och väckte stort intresse både bland lokala medier och företrädare för den indiska allmänheten och studenter.

  💬 Narasimhan Ram, is an Indian journalist and a prominent member of the Kasturi family that controls The Hindu Group of publications. chef för The Hindu, en daglig indisk tidning på engelska, en av de mest lästa och respekterade tidningarna i Indien, sa: ”Jag är chockad över vad jag såg idag. Det faktum att nazismens idéer var populära i Ukraina långt före andra världskriget är verkligen mycket viktigt för att förstå den nuvarande situationen.”

  📆The exhibition will be opened until March 8, 2023.

 3. ”USA:s högsta prioritet bör vara att finansiera och beväpna Ukraina så att landet kan besegra Ryssland på slagfältet”

  Det känns nästan roande med tanke på vad som hände i Vietnam och nyligen i Afghanistan. En rag-tag armé med gamla handeldvapen jagade ut USA.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here