Få PUMA att dra sig bort från ocukperat palestinskt område! Stöd, skriv på!

21
1466

Denna Petition för palestiniers rättigheter och mot apartheidstöd från företag. som jag fått från Gunilla har över 121 000 underskrifter. Ett syfte nu är att få sportbolaget PUMA att dra sig tillbaka från ockuperat palestinskt område, vilket den stora glasstillverkaren Ben & Jerry har gjort.


Text till petitionen: Följ efter glasstillverkaren Ben & Jerry’s och bli en förkämpe för palestinska rättigheter.

Ben & Jerry’s kommer att sluta verka i det illegalt ockuperade palestinska territoriet tack vare påtryckningar.

Det här handlar inte bara om glass – dagen efter tillkännagivandet sa Israels premiärminister att Ben & Jerrys beslut kommer att få ”allvarliga konsekvenser”.

Vi träffade precis PUMA:s VD för att uppmana sportklädesföretaget att följa efter Ben & Jerry’s . Och vi tror att vi kan pressa PUMA att göra rätt sak, om man vidtar åtgärder nu.

Uppmana PUMA att följa efter Ben & Jerry’s och sluta stödja den israeliska apartheidregimens förtryck av det palestinska folket.

Efter att israeliska styrkor mördade 256 palestinier, inklusive 66 barn, tidigare i våras, skickade PUMAs kändisstödjare meddelanden till stöd för Palestina på sociala medier.

Ändå stöder PUMA fortfarande den illegala ockupationen med sina hundratusentals dollar av stödavtal inom det ockuperade palestinska territoriet som grovt kränker mänskliga rättigheter.

Medan det israeliska fotbollsförbundets lag håller sina matcher på arenor endast för israeler i illegala bosättningar, bara kilometer bort, sköts Sa’id Yousef Odeh, 16-årig palestinsk fotbollsstjärna i första divisionen, ihjäl av israeliska ockupationsstyrkor i maj.

Han spelade för Balata, ett av 235 palestinska lag som uppmanar PUMA att avbryta sin sponsring av det israeliska fotbollsförbundet. Detta är bara en av många berättelser från det ockuperade Palestina under israelisk apartheid som illustrerar PUMAs delaktighet i kränkningar av mänskliga rättigheter.

Säg till PUMA att vara en förkämpe för mänskliga rättigheter och gå med bakom Ben & Jerry’s för att lämna det illegalt ockuperade Palestina.

Tillsammans gjorde vi en enorm skillnad i att få Ben & Jerry’s att bli det första stora globala företaget att dra sig ur det illegalt ockuperade palestinska territoriet på flera år — flera källor inom företaget sa att de 50 000 av er som stod bakom kampanjen för det hade en enorm inverkan i detta beslut.

Det är uppenbart att det enda sättet att stoppa den oändliga cykeln av bosättningsexpansion och våld är att göra de ekonomiska kostnaderna för denna illegala ockupation för höga att bära – genom att få företag att sluta göra affärer i Israel. Ben & Jerry’s är det första stora steget, men vi behöver få fler företag att gå med.

Tillsammans har vi varit avgörande för att få Airbnb att avlista från det illegalt ockuperade palestinska territoriet tills det gav efter för trycket från högerextrema israeliska styrkor. Vi lärde oss från Airbnb-kampanjen att inget företag ensamt kan stå emot denna press, vilket är anledningen till att vi uppmanar PUMA, som är en anhängare av Black Lives Matter, att gå med Ben & Jerry’s.

Nu är det dags att vidta åtgärder för att uppmana PUMA att stoppa sin medverkan till den israeliska apartheidstaten.


Aktioner i Sverige och utomlands.

En tanke är att aktivister kan ringer eller mejlar pumakontoren världen över och säger ”Jag är en av de 100k människor som har skrivit under …”. Några städer/ länder som anmält sig till aktionen är London, Manchester, Frankrike, Boston, Sydafrika, Berlin och Kuala Lumpur. Dessa grupper har bl a planerat att ge ett papper med information till puma-affärer, protestera i pumaffärer och bombardera Pumas huvudkontor med mejl. Vissa planerar även att skriva ut alla signature och överlämna dem i pappersform till pumakontoret.

En annan del är att man vill gå över till en starkare slogan, från ”Give Puma the Boot” till ”Puma: Proud Sponsor of Israeli Apartheid”, för att verkligen få fram budskapet. Utöver det vill man få andra företag/ föreningar som säljer/använder puma-geers att ta upp vårt budskap mot Puma med Puma. Det lyckades bl a grupperna i söder med när de efter flera mejl fick Malmö fotbollförbund (MFF) att ta upp frågan med Puma.

Puma Outlet finns i:
– Hede
– Stockholm

Puma kontor i Sverige:

(VD Anders Jönsson) och (Marknadschef Rutger Hagstad)

Telefonummer: 042-19 71 00.

Öppetider: mån-fre 8:00-16:00, lunchstängt 12:00-13:00

1. Stockholm

Vikdalsvägen 50
121 40 Stockholm

2. Helsingborg (huvudkontor)

Garnisonsgatan 51
254 66 Helsingborg

Föregående artikelRättvisa för Assange innebär rättvisa för alla!
Nästa artikelHur se på kriget i Syrien? Olika uppfattningar bland läsare.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. På vilket sätt gagnar det Palestina att göra palestinier arbetslösa? Är det det som brukar kallas ”collateral damage”? De stor ledarna är beredda att offra fotfolket och fotfolket ska dessutom vara tacksamma?

  • Isarel har lagt en stabil grund sedan länge för palestinsk arbetslöshet, all möjligt annat elände för de palestinska semiterna.

   • Så att detta driver på palestinsk arbetslöshet är Israels fel? OK, verkar vara samma logik som att det är Israels fel att palestinska män misshandlar sina kvinnor.

    • Ja, indirekt. Israel utövar sedan länge brutalt våld mot palestinier, krig mot Gaza, annekteringar, brutala dödsskjutningar. Mycket påfrestande, vilket kan bl.a. manifestera sig som våld mot närstående. Givetvis påverkas näringslivet och möjligheten att anställa och få jobb.

 2. Du svarar inte på min fråga utan försöker blanda bort korten. Fast det är klart – palestinska liv och försörjning betyder ingenting för den STORA SAKEN. Eller? Abbas och hans familj har ju gömt undan så de klarar sig. Och skulle det bli problem får han ta sin privatjet (500 miljoner kr = ett års svenskt bistånd) och flyga till något behagligare ställe.

  • Signaturen L anser att våldtäktsmannen som räckte en näsduk till våldtäktsoffret är en välgörare! Å andra sidan man slutar aldrig bli förvånad av den sionistiska logiken ”vi gör aldrig fel. Vi äro öffer!” även då samma sionister är på våldtäkts- och mordorgier. Mamma, mia!

   Frågan är och alltid varit: den STORA SAKEN d v s alla marktjuvar skall lämna Palestina och fara dit ni vällde ifrån. Ukraina, Patagonien, USA, Frankrike, Polen eller Litauen kvittar vilket. Bara ni packar och väck lämnar från Palestina, för gott! Tiden detta blir verklighet närmar sig.

   • De 900.000 judar som fördrevs från Arabvärlden och Persien. Vart ska de ta vägen? Kommer de att få betalt för vad som stals från dem?

    • Vart tog de vägen? Kom de också till stora flyktingläger i decennier? Hur länge hade de innan bott i området?

     • Det var fler judar som fördrevs från arabländerna än palestinier som flydde från Israel i samband med kriget när staten Israel bildades. Att problemen inte är lika synliga beror på att de judiska flyktingarna integrerats i de samhällen de flydde till.
      Det var mer än 850 000 judar som flydde eller fördrevs från arabländerna i anslutning till eller efter Israels tillkomst. Det första arabisk-israeliska kriget bidrog de facto till två flyktingproblem, det palestinsk-arabiska och det judisk-arabiska.

      I stort sett alla dessa judar hade bott i arabländer i många generationer, i många fall så långt tillbaka till början av vår tideräkning.

      I Irak fanns den äldsta judiska diasporan, från tiden för den babylonska fångenskapen, 2700 år f.v.t. Där minskade den judiska befolkningen från 135 000 till 100 mellan 1948 till 2001. Men redan 1941 ägde en regelrätt pogrom rum i Baghdad då ca 200 judar dödades och tusentals skadades under ett upplopp under ledning av pronazisten Rashid Ali al-Jilani. 1950 utfärdade den irakiske kungen ett tillstånd för den judiska befolkningen att lämna Irak, men samtidigt förlorade de judar som tog tillfället i akt sitt medborgarskap och deras tillgångar frystes 1951.

      De flesta av Libyens judar lämnade landet när utvandring blev tillåten under brittisk ockupation 1949. Efter upplopp 1967 uppmanades de kvarvarande tusental judarna att lämna landet av statstjänstemän. En lag 1961 hade gjort det omöjligt för andra än libyska medborgare att äga, sälja eller föra ut egendom. All egendom för judar som ansågs ha åkt till Israel, konfiskerades.

      Så var temat med variationer i nio arabländer. I Algeriet, Egypten, Marocko, Aden/Jemen, Syrien, fråntogs judarna medborgarskap. De arresterades eller internerades i Egypten, Aden/Jemen, Syrien, Tunisien, Marocko. Pogromer och upplopp mot judar ägde rum överallt i arabvärlden.

      Ett viktigt skäl till att de judiska flyktingarna från arabvärlden inte är lika kända är hur olika dessa två flyktinggrupper har behandlats. De judiska flyktingarna har integrerats i Israel (den tillflyktsort 75% av judarna valde), USA, Frankrike, medan de palestinska flyktingarna – förutom i Jordanien – fortfarande inte har integrerats i den omgivning som så liknar den de flytt ifrån, språkligt, kulturellt, religiöst, geografiskt och som ofta befinner sig blott några mil från den plats de ursprungligen kom ifrån. UNRWA, FNs organ för palestinaflyktingarna, har till skillnad från UNHCR (alla andra flyktingars organ) inte gjort något för att integrera flyktingarna, utan har istället gjort det till sin uppgift att permanenta deras flyktingstatus.

     • Jag kan inte detta så väl. Men judarna var en liten minoritet i Palestina

      ”1871-1872 uppgick antalet invånare till 382 000 personer: 85 % muslimer, 11 % kristna och 4 % judar. Befolkningen bodde i sammanlagt 657 byar och 13 städer. Judarna var nästan helt samlade i Jerusalem, Hebron, Tiberias och Safed.[18] 1914 hade Palestina en befolkning på 791 000 personer, varav 60 000 (7,6 %) var judar.[19][20] När den brittiska mandatmyndigheten genomförde sin första folkräkning 1922 visade det sig att totalbefolkningen hade minskat på grund av första världskriget, till totalt 757 000, varav muslimer 590 890 (78 %), judar 83 700 (11 %)” (Wikipedia).

      De utgorde 11 % 25 år innan Israel bildades

      Wikipediak påstår ”Plan Dalet utarbetades av Haganah, den största sionistiska underjordiska milisen, i mars 1948 med syfte att ta kontroll över territoriet i den planerade judiska staten.[källa behövs] En del historiker hävdar att det var en helt defensiv plan, medan andra hävdar att den syftar till en etnisk rensning, som en från början planerad strategi. Enligt planen skulle bland annat en del palestinska byar utplånas. Plan Dalet började genomföras i april 1948 och innebär att Haganah började omvandlingen från en underjordisk organisation till en reguljär armé och övergick från defensiv till offensiv verksamhet.[26] Haganah, Palmach och Irgun erövrade snart bland annat Tiberias, Haifa och Jaffa, vilket resulterade i att ett par hundra tusen palestinier flydde.[källa behövs]

      I april 1948 gick irreguljära palestinsk-judiska styrkor som Irgun och Sternligan in i byn Deir Yassin i syfte att bryta den jordanska blockaden av Jerusalem. Trupperna möttes av väpnat motstånd (efter att först ha mötts med vita flaggor) och eldstrider uppstod. På grund av det stora antalet (runt 107) civila palestinska förluster kom detta att kallas Deir Yassin-massakern. Massakern i Deir Yassin är en av de mest kända som judisk milis begått i regionen. Offren dog av gevärseld och av handgranater som slängdes in i deras hem av Irgun och Sternligan. Åtskilliga palestinier tillfångatogs och tvingades paradera på gatorna i västra Jerusalem. Ledare för Haganah, den reguljära judiska armén, och Yishuvs ledare David Ben-Gurion (senare Israels förste premiärminister) tog avstånd från och fördömde illdådet. I juni samma år avväpnades Irgun och Sternligan med våld av Haganah.[27]

      I den judiska psykologiska krigföringen ingick terrortaktik och förstörelse av byar. Deir Yassin-massakern utnyttjades i Irguns och Haganahs propaganda för att sätta skräck i araberna. Det arabiska militärkommandot i Haifa flydde den 21–22 april tillsammans med stadens representanter inför väntade attacker. Irgun hotade med ett nytt Deir Yasin om araberna stannade kvar. På tre dagar flydde 50 000 människor. Arabernas militära kraft krossades och det palestinska arabiska samhället föll samman. Panik rådde, och över 300 000 flydde fram till den 15 maj. Massakern i Deir Yasin blev också en orsak för arabstaterna att intervenera mot Israel. Arabförbundets generalsekreterare, Abd al-Rahman Azzam, sa: ”Deir Yasin var i stor utsträckning orsaken till de arabiska nationernas vrede och den viktigaste faktorn för att sända in de arabiska arméerna.” [28]

    • Var det inte 9,000,00 eller var det i själva verket 6,000,000 som fördrevs? Som i så många frågor som gäller sionisterna är även detta höjt i dunkel. Ingen vet heller vart de tig vägen. Var är de? Hokus pokus filiokus …

     Oavsett det så är KÄRNSAKEN – Palestina tillhör inte sionisterna. Kvittar vad en fastighetsmäklare till gud lär ha sagd eller givit falska löften om. Samling sionister ska lämna tillbaka det de stulit från Palestinier (hus/hem, mark/land och egendom) och packa och väck från Palestina.

     Sionismen är ett existentiellt hot inte bara för Palestinier och folk i MÖ utan världen i övrigt. Sionismen måste begravas än gång för alltid!

 3. Dom kommer att misslyckas ! Uppmaningar till bojkott av Israel är inget nytt och både svenska och internationella bolag bearbetas regelbundet av BDS (Boycott, Divestment, Sanction). Ben & Jerrýs som ägs av Unilever har fått stora problem när nu stora pensionsfonder och delstater säljer ut aktier i Unilevers i USA bl a beroende på att Ben & Jerrýs aktioner strider mot gällande lagstiftning. Puma är grundat i Tyskland. BDS-rörelsen är den mest aktiva organisationen – som vill bojkotta israeliska varor – är en antisemitisk organisation, beslutade det tyska parlamentet i maj 2019, på samma sätt som flera andra länder gjort. Motionen slog fast att BDS-kampanjen att bojkotta israeliska artister och varor ”påminner om det mest hemska kapitlet i tysk historia och utlöser minnen från nazisternas slogan: Köp inte från judar”. Det var Angela Merkels parti CDU, samt Socialdemokraterna, liberalerna och De gröna, som röstade för motionen, som även noterade den ökande upplevelsen av hot som den judiska befolkningen i Tyskland upplever på grund av den växande antisemitismen. Parlamentet uppmanade även regeringen att inte stödja händelser som organiseras av BDS-rörelsen eller grupper som aktivt eftersträvar dessa mål och att inte finansiera projekt som kräver en bojkott av Israel eller som aktivt stödjer BDS-rörelsen.

  • Ja, möjligen. Protesterna mot Israels rasistiska apartheidpolitik, markstöld och brutalitet är ännu inte tillräckligt starka.

  • Lögner förbaskade sionistiska lögner och statistik. Att Tyskland är ockuperat av sionister är en öppen hemlighet. Apartheid israels framtid är avgrunden – frågan är när det ska hända. BDS rörelsen bidrar till detta. Världens folk är med och bojkottar den fullständigt inhumana och avskyvärda rasistiska enhet israel.

 4. Det är det här som är en del av problemet.

  file:///C:/Users/Admin/Desktop/Israeli-soldier-aiming-at-child-380×417.jpg

  https://thejewishpluralist.net/wp-content/uploads/2016/04/palestinian-lady-attacked-by-israeli-jewish-settlers.jpg

  https://ifamericansknew.org/stat/children.html

  Det största problemet är USA:s och Europa:s kristna sionister som tror att de europeiska kazarjudarna har fått ett land i Mellanöstern av Gud. Resultatet av denna dårskap kallas för demokrati, meddelar den israeliska arméradion.

  • Långt över 90 % av kommentarer publiceras. De som innehåller alltför nedsättande omdömen om annan kommentarer, är rasistiska och som faller alltför långt utanför ämnet i en vällovlig tolkning publiceras inte.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here