Fördöm sanktionerna mot Syrien! Manifestation lördag kl 13 på Soltorget

2
1000

Fördöm sanktionerna mot Syrien!

I Syrien pågår sedan över 10 år ett krig mellan främst USA och Väststödda terrorister och Syriens lagliga regering. Kriget har medfört 400 000 dödsfall, betydligt fler än i Ukraina, samt miljontals flyktingar och stor fattigdom.

Sanktionerna gör att det hjälparbete som nu så väl behövs i Syrien efter jordbävningen försvåras vilket i sin tur ökar lidandet och antalet dödsoffer.

 

Den svenska akutsjuksköterskan Johanna Lönn vittnade om situationen i Syrien i Sveriges Radio dagen efter jordbävningen:

“Sanktionerna är ett oerhört stort hinder för oss för att kunna göra de hjälpinsatser som vi skulle behöva göra. Sanktionerna har till exempel gjort att vi i princip inte har tillgång till något bränsle. Utan bränsle kan inte ambulanserna köra, utan bränsle kan inte vi frakta upp de nödvändiga sakerna, filtar, mat och annat som skulle behövas på plats också. Det försenar vår insats något oerhört. Sanktionerna har också gjort att man inte kunnat bygga hållbart på många år här. Många av de som bodde i mycket fallfärdiga hus i Aleppo drabbades ju extra hårt av det här, för att man inte kunnat bygga hållbart, för det har inte gått att importera de saker som skulle behövas för det. Sanktionerna påverkar allt vi gör.”

Även FN fördömer den typ av sanktioner som Sverige har mot bland andra Syrien. I det senaste fördömandet 2020 i resolution 45/5 i FN:s råd för mänskliga rättigheter, slås fast att:

“Unilaterala tvingande åtgärder (sanktioner utanför FN-systemet) är brott mot folkrätten, internationella humanitära lagar, FN-stadgan och de normer och principer som styr fredliga relationer mellan stater”

Människorättsrådet varnar också för att sanktioner på lång sikt riskerar att skapa social problem och öka lidandet för människor i drabbade stater.

Till både Damaskus och Aleppo har internationella Röda Korset flugit in förnödenheter och hjälp till de jordbävningsdrabbade. Enligt flera vittnesmål har hjälpen fastnat på flygplatserna på grund av bränslebrist och har därför inte transporterats ut till de nödlidande i tid.

Syrien tillåts inte på grund av sanktioner att importera bränsle. Dessutom stjäls den olja Syrien har av syriska milisgrupper som YPG//SDF. Dessa grupper samarbetar med USA, som ockuperar delar av Syrien. Den syriska oljan förs ut i tankbilar till både Turkiet och Irak. Där säljs den vidare med god vinst för både USA och milisgrupperna. Sverige har skänkt stora biståndsbelopp till dessa milisgrupper och även givit sitt politiska stöd till rebellerna.

Föreningen Syriensolidaritets paroller.

Föreningen Syriensolidaritet anser att sanktionerna mot Syrien kan jämställas med mord och kräver:

  • Upphäv alla ekonomiska sanktioner mot Syrien omedelbart!

  • Inget svensk bistånd till milisgrupper i Syrien!

Kontakt: Facebook: Föreningen Syriensolidaritet E-post:

Du kan hjälpa offren för jordbävningen i Syrien genom att skicka ditt bidrag via kontouppgifterna nedan. (Att det är relativt komplicerat beror på sanktionerna mot Syrien.)

Föregående artikelI väntan på Bidens definition av seger i Ukraina
Nästa artikelVem är den förståndigaste och försiktigaste ledaren i världen?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Har hört ett flertal ggr på SR Studio 1 att man skyller jordbävningen helt på Syriens regering och statsapparat! SVT och SR har undan för undan glidit högerut men sedan NATO/USAs proxykrig i Ukraina har ett tydligt skifte skett som påverkar i princip all sändning.

    Syrien är ju ännu ett land i raden som inte följt ”den regelbaserade världordningen” och har blivit ofattbart hårt straffat. Många bra demonstrationer i Stockholm men tyvärr bor jag långt bort.

  2. Den snabbt arrangerade manifestationen blev en stor framgång. Vi var ungefär 50 personer. Hans Öhrn och och Talal Iman (på arabiska) samt minst tre andra syrier höll upprepade tal. Man stod med minst tre syriska flaggor. 150 svenska flygblad tog slut efter en dryg halvtimme. Därtill fanns 100 arabiska. Vi väntar oss en större manifestation på Medborgarplatsen kl 13-14 nästa lördag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here