Macron sätter in antiterroriststyrkan mot Gula västarna!

3
1393
Dans le cadre du tournage des voeux du chef d’État-Major de l’Armée de Terre (CEMAT) de l’année 2018-2019, la cellule de prodution et d’images Terre (CPIT) n°5 de Rennes a filmé un groupe de la 13ème Demi-Brigade de Légion Étrangère (DBLE) en patrouille lors de l’opération ”Sentinelle” à Paris.
Les légionnaires dont partie de la 1ère section, de la 4ème compagnie , aussi appelée ”les caracals”. Bild: Ministère des Armées

Igår protesterade åter de Gula västarna på olika håll i Frankrike.
France 24 rapporterar att tusentals demonstranter marscherade fredligt genom Paris för 19:de lördagen i följd, fram till katedralen Sacre Coeur i Montmarte, med fin utsikt över stora delar av Paris. Så lugnt har det inte alltid varit. Minst 2000 människor har skadats och 11 personer har dödats i protestrelaterade trafikolyckor. De flesta har skadats av poliser utrustade med olika vapen. Igår arresterades 233 personer och 6000 poliser var utplacerade, jämte soldater på vissa platser. Man hade också hjälp av drönare. France24 24/3

Videorapport från manifestationen 23 mars. (På engelska)

För ett par dagar sedan beslöt Macron att soldater kunde sättas vid Gula Västarnas demonstrationer över hela landet för att upprätthålla ordningen. Soldaterna kom från den franska specialenheten Operation Sentinelle som är specialiserad för att användas vid överhängande terroristhot. Sentinelles primära uppgift i helgen är att beskydda särskilda skyddsobjekt som regeringsbyggnader och myndigheter. Soldaterna var utrustad med automatvapen. Vidare har polischefen i Paris avskedats. Denne hade signalerat minskad användning av hårda gummikulor mot demonstranter. France24 23/3 kl 13

Detta har mötts med hård kritik. Se nedan!

Macrons manöver mot de gula västarna har enat politiker från flera håll.

På onsdagen uppmanade Bruno Retailleau, ledare för senatorer från Les Républicains Senators, Macron att ”vända om från detta katastrofala beslut”. Beslutet möttes med liknande kritik vänsterhåll. ”I vilken europeisk demokrati är armén inkallad mot en social rörelse?”
Raphaël Glucksmann, som kommer att leda socialistpartiet vid EU-valet, skrev på Twitter.”Detta visar omfattningen av Macrons misslyckande att förena fransmännen och för att underlätta spänningarna i vårt samhälle.
”Det är oerhört,” sade Benoît Hamon, kandidat för socialistpartiet i det senaste presidentvalet, på torsdagen och tillade att ”regeringen släppte ett arsenal av säkerhets- och krigsåtgärder för att maskera inrikesministern Christophe Castaner inkompetens”.

Att placera armén på gatorna är inget nytt i Frankrike. Sedan Operation Sentinelle lanserades i januari 2015 har cirka 7000 soldater blivit utplacerade för att skydda byggnader och under engångshändelser.”Senast då staten kallade in armén för polisverksamhet var 1947-1948”, sade Élie Tenenbaum, en IFRI-forskare och försvarsspecialist, till FRANCE 24. Under våren 1947 utlyste det stora franska kommunistpartiet, uteslutet från regeringen, en serie strejker. Men rörelsen tog en ”upprorisk” vändning, enligt den dåvarande inrikesministern, som satte in armén för att hjälpa polisen. Även om den nuvarande situationen är annorlunda kan man undra över vad som kan hända om offentliga byggnader angrips, eftersom Sentinelle trupper inte är utrustade för att svara på denna typ av hot, fortsatte Tenenbaum. De är beväpnade med dödliga vapen.

Kort kommentar: Macron visar inga tecken till att tillgodose Gula Västarnas många demokratiska krav för att minska orättvisor och ojämlikhet i Frankrike. Våra medier tiger i stort sett om polisvåldet.
Tänk vilket liv om Ryssland satte in militär eller ”säkerhetsstyrkor” mot folket, eller då Venezuelas säkerhetsstyrkor agerar mot imperialiststödda manifestationer. Vi får aldrig glömma att statens våldsapparat har som yttersta uppgift att bevara klassamhället eller ”ordningen”

Föregående artikelMöte 24/3 – 20 år efter det att USA:s/Natos kriminella bombning av Jugoslavien startade
Nästa artikel4 år av krig mot Jemen! Protestera 26 mars kl 12 – 15 på Sergels Torg i Stockholm.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Det var ju själva målet och hela meningen med det globala kriget mot terrorn sattes igång 9/11 av Deep Sate operationen tvillingtornen. Så nu går man till verket för att försvara bankirvampyr väldet. Och Macron är en bankiren Rotschilds springpojke. Han värnar om Rothschilds intressen före det franska folkets. Nu börjar bankirlakejen Macrons terror angrepp mot Franska folket

 2. Tack för denna artikel och kommentaren ovan. Med avseende på genomtänkta avsikter, övertrumfar 9/11 både Bibeln och Koranen. Den efterföljande texten i EUs ramverk enl Document 32002F0475 trumfar i sin tur Martin Luthers uppspikade teser på kyrkporten. Läs dokumentet under rubriken Ramverk, inse att vi själva har samma lagstiftning. Sen kommer övertrumfandet in som tolkningsföreträde. Gula västarna i detta fallet eller Macron ? Partilösa och förba–ade jag eller USAs vasall i form av Svenska Regeringen? Protesterna i Frankrike har ökat i värde, från att vara facit, till att ha blivit en påvisbar förutsedd händelseutveckling i en agendatext. Förutsedd, av bildarna till EG/EU och några tusen bankirer.
  (det går att söka på- Document 32002F0475 – )

 3. Peter Krabbe skriver ”Macron har genom sina snabblagar lagt fast bötesbelopp i storleksordningen 8.000 kr för dem som trotsar polisens anvisningar. Detta klarar inte fransmannen i gemen, vilket Macron är väl medveten om. Polisen har också fått en ny spray, som ger en skenbart osynlig märkning av kroppsdelar, som kan avläsas i efterhand för att fastställa en persons medverkan i demonstrationerna. Genom att skrämma gula västarna från att sluta upp har militären, genom antiterroristtrupperna les Sentinelles, kunnat hålla sig i bakgrunden för att därmed undvika den känsliga konfrontationen som hade kunnat få situationen att explodera.”

  ”Så har då inrikesministern Castaner framträtt och utropat staten som segrare i detta första fältslag mot folket. Trötta fransmän går nu hem, desillusionerade. 40.000 demonstranter har varit verksamma i Frankrike under dagen enligt myndigheterna, vilket med normal omräkning innebär uppåt 100.000. Man slår sig för bröstet och konstaterar att den nya strategin, med en kommandocentral uppe på Triumfbågen som via en drönare följer demonstranternas alla rörelser och snabbt dirigerar polisen till rätt ställe, har man kunnat slå ner alla tendenser till upplopp.
  Det som är anmärkningsvärt är att Macron och hans kumpaner valt att inte backa en centimeter med sitt politiska budskap och istället valt våld som motmedel. Så skall folket hanteras!
  Macron blir därmed ett växande problem för övriga statschefer i EU. Hans fjäskande på toppmötena mot avmätta kollegor som inte längre är så förtjusta i att stå närmast inför fotograferna, står i bjärt kontrast till hans arrogans och nedlåtande uttalande om det egna folket. I själva verket svider hans allt mer ogenerade avslöjanden om globalismens sanna natur i skinnet på de kollegor, som fortfarande hävdar en demokratisk skenattityd mot sina väljare. Macron går för fort fram och äventyrar därmed hela den stegvisa omställningen till det totalitära systemet. Hur han skall undvika att EU-valet går nationalismens väg är en gåta.” Peter Krabbe

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here