Vi vill träffa Assange i fängelset av humanitära skäl

2
1312

Denna artikel har publicerats på Newsvoice av redaktör Torbjörn Sassersson och återpubliceras här med Torbjörns tillåtelse. Som framgår behandlar den en resa för besöka Julian Assange som vi planerat – om vår ansökan för detta bifalls. Newsvoice.


Vi vill träffa Assange i fängelset av humanitära skäl

Tidigare skrev jag på Facebook att jag och läkaren Anders Romelsjö försöker få till ett humanitärt möte med Julian Assange på Belmarsh Prison i London. Vi fick även grön signal i september från Assange pappa John Shipton efter ett möte i slutet av september när han besökte Stockholm. Ett nytt brev till Assange har nu skickats.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice | Bild ovan: Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Assange är bländad av fotografens videolampa. Foto: Ruplty.com via Twitter

De första försöken att nå Assange misslyckades. Vi försökte via brev och Prison Voice Mail, men det föll på att vi då saknade Assanges personliga fängelsenummer. Det enklaste sättet att nå Assange är egentligen att registrera ett konto på tjänsten Prison Voice Mail. Då kan man lämna ett röstmeddelande till honom, men då måste Assange också ha möjlighet och ta sig tiden att ringa ut från fängelset eller skicka ett fysiskt brev.

Vårt val blev istället att skicka ett nytt brev som denna gång är komplett med ”prison number”, svarspapper och färdigfrankerat svarskuvert med brittiska frimärken. Målet är att få till ett kort möte och få chansen att prata, bedöma hans hälsotillstånd och visa att många svenskar stödjer hans arbete, människor som har förnuftet att förstå att Assange är utsatt för ett humanitärt övergrepp som startades genom en fabricerad anklagelse om en påstådd våldtäkt i Stockholm.

John Shipton, 26 sep 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
John Shipton, 26 sep 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

Det finns fler sätt att stödja Assange säger hans pappa John Shipton. Julian uppskattar när folk skickar presenterar till honom då och då. Det ger honom hopp.

Assange försatt i ”medicinerat” tillstånd

Senaste dagarna har flera medier berättat att Julian Assange under ett förhör den 21 oktober betett sig omtöcknat, att han har talsvårigheter. Shipton misstänker att en del av hanteringen av Julian, vilken inkluderar psykmedicinering, syftar till att knäcka honom mentalt och själsligt. Att Julian får psykofarmaka är bekräftat.

”Assange “struggles to say his own name” as he appears in court.

Assange told the judge he is up against a “superpower” with “unlimited resources” and appeared to be fighting back tears as he added: “I can’t think properly.”” – The London Economic, 21 oktober

Nedan ett klipp från den 21 oktober där den ryska kanalen Ruptly lyckades få en glimt av Assange efter att han åter igen manglats i en domstol. Kameramannen filmar in genom rutan till det transportfordon som ska föra Assange tillbaka till fängelset.

Läkare specialiserad på drogproblem åker med

Medsökande i försöket att få träffa Assange är Anders Romelsjö, redaktör för Global Politics. Romelsjö är medgrundare till ”Stödkommittén för Julian Assange”, som i sin tur stöds av 10 organisationer. Stödgruppen har arrangerat flera events och även manifestationer utanför ambassader i Stockholm, Ecuador, England och USA. Anders är också läkare och professor emeritus på både Karolinska Institutet och Stockholms Universitet, specialiserad inom alkohol- och drogproblematik. Han har insyn i hur en människa kan skadas av ”mediciner”.

Tillsammans vill vi träffa Julian Assange inom ramen för ett humanitärt möte för att bedöma Assanges hälsa och stärka Assange ”fighting spirit”. Flera personer har redan sponsrat undertecknad med pengar via Swish (070-728 00 20) för flygresa och en övernattning. Stort tack för ert stöd. Om resan inte blir av skickas pengarna tillbaka eller om man så vill öronmärks pengarna för undersökande journalistik i NewsVoice.

Den som vill stödja även Romelsjös resa är välkommen att swisha till hans tel nr: 070-48 88 823 med texten ”Assange”. Om resan inte blir av går pengarna till ”Stödkommittén för Julian Assange”.

Vi väntar nu på besked från Assange. Vi hoppas på att få ett svar inom någon vecka om Assange orkar med att se en mening med ett möte. Han har mycket liten tid att disponera, endast 4 timmar per månad, för externa besök inklusive besök från familj och nära vänner.

Text: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelBör man fira FN-dagen?
Nästa artikelHur Assange pinas i domstol
Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson är en mycket erfaren mediaaman. Han driver den mycket lästa bloggen Newsvoice.se. NewsVoice är politiskt oberoende debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik. Tidningen tror på ett mångkulturellt samhälle både etniskt och tankemässigt. Tidningen fylls med innehåll från frilansande skribenter och debattörer från vänster, mitten och höger samt utanför det konventionella systemtänkandet.

2 KOMMENTARER

  1. https://original.antiwar.com/Craig_Murray/2019/10/22/assange-in-court-what-i-saw/

    Craig Murrays rapport sprids som en löpeld på webben. Men det kanske redan är för sent. Inga massdemonstrationer är att vänta. Enligt Murray är Julian Assanges hälsa bruten, han är både fysiskt och, än värre, psykiskt mycket illa däran.

    Sveriges feministiska utrikespolitik har visat upp sitt hycklande nylle till allas påseende. Regisserad av CIA, som även fanns på plats i rättssalen i England och gav sina direktiv åt den brittiska domaren, har Sverige agerat som USA:s dräng. Nu har denna trio av rättsföraktande statsmakter; USA, Storbritannien och Sverige uppnått sitt mål: Att knäcka skaparen av den viktigaste plattformen i modern tid för visselblåsare som avslöjat sina regeringars krigsförbrytelser.

    • Då ska jag inte vara sämre. Jag har artikeln liggande översatt och klar sedan igår, och publicerar nu direkt i stället för i morgon bitti.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here