Ukraina: Ryssland påstås vara på offensiv längs hela frontlinjen

4
1028
Det rapporteras av olika källor nu att Ryssland går på offensiv i Ukraina . Detta behandlas bl.a. av https://steigan.no/2023/10/ukraina-russland-pa-offensiven-langs-hele-frontlinja/?utm_source=substack&utm_medium=email, i al-Arabyia.net, RT och i andra media.

Ett stridsområde är staden Avdiivka med nu uppskattningsvis 1600 invånare, jämfört med 30 000 före kriget.

Washington har också erkänt att den ukrainska motoffensiven var en katastrof. Knappast något uppnåddes av de ukrainska styrkorna och det till priset av omkring 90 000 döda och svårt skadade soldater.

Och nu erkänner Kiev att deras styrkor är på defensiven längs hela kontaktlinjen.

Pro-ukrainska observatörer säger att Ryssland tydligen har inlett en ännu bredare serie offensiver i ett antal riktningar. De gör framsteg i Kupyansk, i Bakhmut (runt Berkhov och på andra ställen), i Avdeevka, i Novomikhailovka – söder om Donetsk och nära Marinka – och återtar till och med territorium i Zaporozhye-regionen.

Observatören som kallar sig Simplicius The Thinker skriver:

Men den verkliga centrala striden som alla ögon är riktade mot är Avdeevka. Ukrainska konton har varit fulla av inspelningar av ryska förluster de senaste två eller tre dagarna. De hävdar att offensiven är på väg att bli en katastrof på nivå med Ugledar tidigt i år. Ett stort antal offer kastas runt, med hundratals stridsvagnar förstörda, tusentals dödade, etc.
Jag har försökt analysera det väldigt sobert och ur en neutral synvinkel, och granskat varje video. Offensiven upplever förvisso några måttliga offer, men de ukrainska videorna är selektivt redigerade och är inte representativa för någon ”katastrof”. Det finns några gamla BMP förstörda, en liten handfull stridsvagnar, ett dussin eller två soldater dödade, som alla är ingenting jämfört med en storskalig attack bestående av tusentals trupper.

Military Summay Channel rapporterar följande om dessa strider den 14 oktober:

På förmiddagen 15/10 rapporterar man om ryska framgångar

Kriget har alltså växlat upp. Ryssland ligger inte längre bara bakom väl befästa försvarslinjer, utan är på offensiven och går sakta framåt i västlig riktning. Då finns det anledning att anta att de ryska förlusterna också blir större.

RT skriver

”Under flera dagar nu har ryska trupper övergått till stridsoperationer, praktiskt taget längs hela frontlinjen. Därför kan vi betrakta den så kallade ukrainska motoffensiven som formellt över”, sade Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia.

Enligt det ryska sändebudet resulterade fyra månader av ukrainska attacker endast i ”hundratals enheter förstörd västerländsk utrustning” och ”tiotusentals liv för de som värvats av Kievregimen, av vilka de flesta inte ville strida”. Några av de lyckligt lottade kapitulerade och överlevde, tillade Nebenzia.
https://www.rt.com/russia/584853-ukraine-offensive-failed-nebenzia/

Alarabiya.net skriver på förmiddagen 15 oktober.

Den ukrainska motoffensiven har ”misslyckats fullständigt” även om Kiev förbereder nya attacker i vissa områden, sade Rysslands president Vladimir Putin på söndagen.

”När det gäller motoffensiven, som påstås ha stoppats, har den misslyckats fullständigt”, sade Putin enligt den statliga nyhetsbyrån TASS.

Han tillade: ”Vi vet att motståndarsidan i vissa områden av stridsoperationer ändå förbereder nya aktiva offensiva operationer. Vi ser detta, och vi känner till det. Och vi reagerar också i enlighet med detta.” https://english.alarabiya.net/News/world/2023/10/15/Putin-claims-Ukraine-s-counteroffensive-has-failed-completely-

Föregående artikel”Så blev Hamas räddningen för Netanyahu!?
Nästa artikelHamas terrorattack mot Israel var inte ”oprovocerad
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. 15.10.2023 (13:55)
  Ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen (15 oktober 2023)
  Ryska federationens väpnade styrkor fortsätter den speciella militära operationen.

  I Kupyansk riktning avvärjde enheter från Zapad Group of Forces med stöd av flyg och artilleri sex attacker av anfallsgrupper av AFU 68:e jaeger, 14:e mekaniserade och 95:e luftanfallsbrigader nära Novoegorovka, Sinkovka (Kharkovregionen), Makeyevka (Folkrepubliken Lugansk) ).

  Dessutom levererade helikoptrar strejker mot personal och hårdvara från AFU:s 14:e, 32:a mekaniserade brigader nära Sinkovka och Ivanovka (Kharkovregionen).

  Dessutom har aktioner från en sabotage- och spaningsgrupp från Ukrainas väpnade styrkor omintetgjorts nära Olshana (Kharkov-regionen).
  Mer än 50 ukrainska trupper, en stridsvagn, två bepansrade stridsfordon, två pickupbilar och ett Gvozdika självgående artillerisystem har eliminerats.

  I Krasny Liman-riktningen, som ett resultat av samordnade åtgärder av enheter från Tsentr Group of Forces, helikoptrar och artilleri, har tre attacker av attackgrupper från 12:e Azov Special Forces Brigade och AFU:s 63:e mekaniserade brigade avvärjts nära Chervonaya Dibrova (Folkrepubliken Lugansk) och Serebryanskoye skogsbruk.

  Dessutom har AFUs arbetskraft och hårdvara eliminerats nära Torskoye, Grigorovka (Folkrepubliken Donetsk) och Chervonaya Dibrova (Folkrepubliken Lugansk).

  Fiendens förluster var upp till 180 ukrainska soldater dödade och skadade, tre pansarstridsfordon och två pickupbilar.

  I Donetsk-riktning avvärjde Yug Group of Forces, med stöd av flyg och artilleri, fem attacker av enheter från AFU 56:e mekaniserade brigaden och 127:e territoriella försvarsbrigaden nära Orekhovo-Vasilyevka, Dubovo-Vasilyevka och Kleshcheyevka (Donetsk People’s Republic) .

  Arbetskraft och hårdvara från AFU 93:e mekaniserade brigaden, 112:e territoriella försvarsbrigaden och 3:e, 5:e anfallsbrigaderna har träffats nära Andreevka och Kleshcheyevka (Folkrepubliken Donetsk).

  Ammunitionsdepåer av AFU 28:e, 31:a mekaniserade brigader och 116:e territoriella försvarsbrigaden har förstörts nära Dyleyevka, Zhelannoye och Tonenkoye (Folkrepubliken Donetsk).

  Fienden har förlorat upp till 410 ukrainska personal som dödats och skadats, såväl som två bepansrade stridsfordon och tre motorfordon.

  Under loppet av motbatterikrigföringen träffades ett Akatsiya självgående artillerisystem, en Msta-B haubits, en D-20 och en D-30 haubits.

  I riktning mot södra Donetsk avvärjde enheter från Vostok-styrkornas grupp med helikoptrar och artilleri en attack från AFU 128:e territoriella försvarsbrigadens anfallsgrupp nära Staromayorskoye (Folkrepubliken Donetsk).

  Kluster av arbetskraft och hårdvara från AFU:s 79:e luftanfall, 72:a mekaniserade, 127:e, 128:e territoriella försvarsbrigader har drabbats nära Novomikhailovka, Ugledar, Vodyanoye, Staromayorskoye, Urozhaynoye (Folkrepubliken Donetsk) och Priyutnoye-regionen (Zaporo).

  Upp till 155 ukrainsk personal, två bepansrade stridsfordon och tre motorfordon har neutraliserats.

  I Zaporozhye-riktning avvärjde enheter från den ryska gruppen av styrkor en attack från AFU:s 71:a Jaeger Brigades anfallsgrupp nära Verbovoye (Zaporozhye-regionen).

  Dessutom drabbade flyganfall och artillerield personal och hårdvara från den 65:e mekaniserade brigaden nära Rabotino (Zaporozhye-regionen).

  Upp till 55 ukrainska trupper, två bepansrade stridsfordon, tre motorfordon, ett USA-tillverkat M777-artillerisystem och en D-30 haubits förstördes.

  Dessutom neutraliserades en ammunitionsdepå från den 102:a territoriella försvarsbrigaden nära Malinovka (Zaporozhye-regionen).

  I Kherson-riktningen slogs två AFU-sabotage- och spaningsgruppers aktioner tillbaka på Alyoshkinsky Island.

  Upp till 20 ukrainska militärer och två motorfordon förstördes som ett resultat av brandnederlag.

  Operationell-taktisk och arméflyg, obemannade flygfarkoster och missiltrupper och artilleri från de ryska styrkornas grupper har anlitat AFU:s arbetskraft och hårdvara i 133 områden under dagen.

  Ett kommunikationscenter för det ukrainska flygvapnet har förstörts på Dnepr-flygfältet (Dnepropetrovsk-regionen).

  En kommandopost för AFU 66:e mekaniserade brigaden förstördes nära Podliman (Kharkovregionen).

  Ryska luftförsvarsstyrkor har avlyssnat tre USA-tillverkade HIMARS MLRS-projektiler under dagen.

  Dessutom sköts 67 obemannade luftfartyg ner nära Verkhnekamenka (Folkrepubliken Lugansk), Berestovoye, Belogorovka, Maryinka, Vasilevka, Elenovka (Folkrepubliken Donetsk), Kamenskoye, Chervonogorka, Mirnoye (Zaporozhye-regionen) och Sagi (Kherson-regionen).

  • Vill undvika kritik med börjar med mitt alias som syftar på att i baseball som är en väldigt populär amerikansk sport, när där träffar bollen kallas det för strike vilket givetvis inte ska kallas strejk på svenska.
   Attackhelikoptrar bär med sig missiler som med fördel från en hög höjd och förmåga att komma när målet kan slå till med väldigt hög precision.
   När de anfaller sina mål med missiler kallar vi det inte för strejk.

   Kanske hämtar amerikanarna inspiration från sin kära folksport baseball då de slarvigt benämner allt som har med missiler att göra för strike. Jag hoppas att vi kan göra korrigeringar i maskinöversättningen och översätta strike till missilangrep eller liknande i fortsättningen.

 2. Den så hypade icke-offensiven har dött förklarats officiellt. Av Rysslanddessutom 👏👏👏

  Bokslutet för ukrozionazi regimen blev
  1. 90,000 döda soldater
  2. 1900 pansarfordon
  3. 560 tanks

  Vad ska allehanda ryssofob och självutnämnd Ryssland expert säga nu då?
  Vivet ”Ryssland har kört fast”, ” Ryssland har tagit slut på krut” och dylik rappakalja

  https://newsvoice.se/2023/10/ukrainas-motoffensiv-over/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here