Ukrainas överlevnad hänger på en skör tråd

16
1134
Bild: Från branden i Crocus Center efter terrorattacken den 22 mars 2024.
Av MK Bhadrakumar 29 mars
Av MK Bhadrakumar.

https://www.indianpunchline.com

En kontrovers uppstod i onödan över varningen den 7 mars från den amerikanska ambassaden i Moskva om att ”extremister har överhängande planer på att attackera stora sammankomster i Moskva, inklusive konserter” som varnar amerikanska medborgare att ”undvika stora sammankomster”. Det tog formen av ett diplomatiskt frågetecken, och åtminstone för ett ögonblick hävdade amerikanerna att de delade ”informationen” med ryssarna och menade att säkerhetstjänsterna i Moskva var odugliga, medan de senare slog tillbaka och sa att det inte fanns något specifikt som kunde utlösa åtgärder i vad amerikanerna förmedlade.

Det är tydligt att Washington hade information som åtminstone var tillräckligt trovärdig när det gäller dess källa, men som inte var tillräckligt specifik för Moskva. Intressant nog utfärdade den brittiska ambassaden i Moskva också en liknande rådgivande varning brittiska medborgare från att besöka köpcentrum. De amerikanska och brittiska underrättelsetjänsterna har ett nära samarbete.

Men i ett märkligt förebyggande drag, så att säga, klev utrikesdepartementet i Washington ut bara två timmar efter den fruktansvärda attacken mot Moskvas köpcentrum Crocus City Hall den 22 mars med ett uttalande som förklarade att Ukraina inte var ansvarigt för attacken. Amerikas europeiska allierade började också upprepad detta. Som man kunde förvänta sig fick amerikanerna ett försprång i propagandakriget, vilket i sin tur gjorde det möjligt för dem att skapa en berättelse – i realtid – som pekade ut Islamiska staten som förövaren av det avskyvärda brottet.

Redan nästa dag, fortsatte president Vladimir Putin att avslöja i sitt tal till nationen att det som hände var ”ett överlagt och organiserat massmord på fredliga, försvarslösa människor”, med hänvisning till nazisterna för att ”iscensätta en demonstrativ avrättning, en blodig skrämselakt”.

Det är viktigt att Putin avslöjade att förövarna ”försökte fly och var på väg mot Ukraina, där det enligt preliminära uppgifter skapades ett fönster för dem på den ukrainska sidan för att korsa statsgränsen”. Men han avstod från att peka ut någon skyldig då utredningen pågår.

Av Putins avslöjande framgår det att förövarnas mentorer/hanterare gav dem instruktioner att lämna ryskt territorium efter uppdraget genom att använda en specifik väg för att korsa gränsen till Ukraina där de skulle inväntas av människor på den ukrainska sidan av gränsen. . Det som nu återstår handlar egentligen om kommandokedjan. Detta är den första punkten.

För det andra har Washington spridit en berättelse om att detta var en ISIS-attack. Den här historien har faktiskt propagerats av västerländska medier.

Men i verkligheten betedde sig förövarna inte som ISIS-mördare på ett självmordsuppdrag som skulle ha sökt martyrdöden som flyktingar på flykt. De svarade inte heller på uppmaningen till ”jihad”. De påstods vara etniska tadzjiker som erkände att de var lönnmördare som lockades av pengar.

Experternas åsikt om de publicerade videorna är också att deras rörelser inne i köpcentret inte visade stridsfärdigheter som tillskrivs vältränade kämpar och att de hade ”dålig elddisciplin”, vilket innebär att de bara hade minimal gevärsträning. Sammanfattningsvis präglades deras handlingar av motivlös illvilja – det vill säga förutom pengarna.

Som sagt, den amerikanska militären har ”rehabiliterat” tidigare ISIS-krigare på sistone. Rysslands utländska underrättelsetjänst (SVR) hävdade i ett uttalande den 13 februari att USA rekryterade jihadistkrigare för att utföra terroristattacker på Rysslands territorium och i Samväldet av oberoende stater (CIS).

Uttalandet sade: ”Sextio sådana terrorister med stridserfarenhet i Mellanöstern valdes ut i år i januari … de genomgår en snabbkurs på den amerikanska basen i Syriens Al-Tanf, där de får lära sig hur man gör och använder improviserade sprängämnen. anordningar, såväl som subversiva metoder (det vill säga metoder som lämpar sig för att störta en regering etc.). Särskild vikt läggs vid planering av attacker mot hårt bevakade anläggningar, inklusive utländska diplomatiska beskickningar … Inom en snar framtid finns det planer på att sätta in militanter i små grupper till Rysslands och SUS-ländernas territorium”.

SVR noterade också att ”särskild uppmärksamhet ägnades åt involveringen av infödda i det ryska norra Kaukasus och Centralasien”.

Betecknande är att Alexander Bortnikov, chef för Federal Security Service (FSB), sa i en intervju med TV-kanalen Rossiya den 26 mars att det från förhöret med de fångar hittills finns en politisk bakgrund till händelsen. Han sa att radikala islamister ensamma inte kunde förbereda en sådan aktion på egen hand, de hade hjälp utifrån.

Bortnikov uppgav: ”Den första informationen vi fick från de gripna bekräftar detta. Därför kommer vi att fortsätta att förfina informationen som kommer att visa oss om deltagandet från den ukrainska sidan är verkligt eller inte. Men i alla fall finns det än så länge all anledning att säga att det är precis så. Eftersom banditerna själva hade för avsikt att åka utomlands var det till Ukrainas territorium, enligt vår preliminära operativa information, och att de förväntades dit”.

Bortnikov tillade att terrorattacken hade stöd av inte bara specialtjänsterna i Ukraina, utan länder som Storbritannien och USA ligger också bakom massakern. Enligt honom är huvudmannen bakom händelsen ännu inte identifierad, och hotet om ett terrordåd i Ryssland består fortfarande.

Bortnikovs kommentarer tyder på ett klassiskt problem: Ryssland har bevis på ukrainsk inblandning, men inga ”bevis” är ännu tillräckliga. Detta är en svår situation som länder ofta möter när det gäller att bekämpa gränsöverskridande terrorism, särskilt när det råkar vara statsstödd terrorism. Naturligtvis kommer ingen mängd bevis i slutändan att accepteras som bevis av motståndaren – medan det i Ukrainas fall ofta finns en iver att göra anspråk på krediten för att ha skadatnd genom att utföra operationer på rysk mark, såsom mord.

När det gäller USA eller Storbritannien anser ryssarna att utan underrättelseinformation, satellitbilder och till och med logistiskt stöd från västmakterna har Ukraina inte kapacitet att genomföra operationer djupt inne i Ryssland eller den sortens komplexa attacker som riktar sig mot ryska krigsfartyg i Svarta havet Flotta. Men västmakterna förnekar alltid när de konfronteras med sådana anklagelser från Ryssland.

Det råder ingen tvekan om att Crocus City Hall-attacken kommer att få djupgående geopolitiska konsekvenser och kommer att påverka förloppet av Ukrainakriget. Händelsen har kraftigt ökat världens sympati för Ryssland. Det är nu en stor statlig utmaning för Putin att agera beslutsamt, som den ryska allmänheten förväntar sig, för att helt rycka upp de mörka krafter som är förankrade i grannskapet.

Det kan tänkas antyda att Moskva skakar om själva grunden till huset som Washington byggde i Kiev efter kuppen 2014. New York Times avslöjade nyligen att CIA har ett antal underrättelsetjänster längs gränsområdena mellan Ukraina och Ryssland.

Man ska inte missta sig – USA är fast beslutna att upprätthålla den omfattande infrastruktur de skapat i Ukraina för att starta hemliga operationer och destabilisera Ryssland, oavsett vad som krävs. Huvudmålet i den västerländska strategin är att försvaga Ryssland och förhindra det från att spela en roll som motståndare på den globala scenen.

TS Eliots rader från pjäsen Mordet i katedralen kommer man att tänka på:

"Vilken frid kan man finna /
som kan växa mellan hammaren och städet?

Kriget kommer att eskalera dramatiskt, och det är bara en tidsfråga innan västerländsk stridsplacering äger rum i Ukraina för att rädda landets kvarvarande potential som en frontlinje Natostat i proxykriget mot Ryssland. För sin del kanske Ryssland inte har något annat alternativ än att söka total militär seger. Det ryska svaret med flera skikt kommer att utvecklas beroende på resultatet av den pågående utredningen.

Föregående artikelKrönika nr 2 från ”Kranzatorparn”
Nästa artikelViktigt och klargörande remissyttrande över DCA-avtalet med USA från Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

  • 02.04.2024 Ryssland kommer att förklara Ukraina som ett ”förbjudet” terroristland och göra slut på det.
   Ryssland förbereder sig uppenbarligen för att förklara Ukraina som ett ”laglöst” land och en terroriststat, varefter en tuff tid kommer att börja för Ukrainas väpnade styrkor, myndigheterna och anhängare av terrorism i Ukraina. Enligt experter inom den politiska och underrättelsetjänsten skapar de till synes formella uttalandena och den långsamma utredningen ”grunden för Rysslands erkännande av Ukraina och dess myndigheter som terrorister, även om detta inte stöds av FN”.
   Ryska federationens utredningskommitté genomför procedurkontroller av USA:s, Ukrainas och andra västländers terroristaktiviteter mot Ryssland.

   Det ryska utrikesministeriet har till Ukraina framfört krav enligt internationella konventioner om bekämpande av terrorism på omedelbar arrestering och utlämning av alla som är inblandade i terroristattacker, inklusive chefen för Ukrainas säkerhetstjänst (som ingår i Rosfinmonitorings listor över terrorister och extremister).
   Statsduman tillkännagav att processen för delegitimering av makten i Ukraina skulle inledas efter den 31 mars, då presidentvalet skulle hållas.
   ”Erkännandet av Ukraina som en terroriststat är för närvarande inte fördelaktigt för Ryssland. Poängen är inte att det inte kommer att vara möjligt att bedriva viss kommersiell verksamhet, som till stor del redan har stoppats. I själva verket befinner vi oss i ett skede av förhandlingar om ett fredsavtal som är fördelaktigt för Ryska federationen, och en sådan status kommer att upphäva dem”, påminner Pravda. Ru statsvetare Andrei Gusiy.
   Och statusbytet från NWO till CTO är meningslöst, som Kreml betonade. Alla uppgifter är uppfyllda, målen förblir oförändrade”, förklarar han.
   Samtidigt anser experten att det är nödvändigt att samla in bevis från vår sida för att kunna döma dem som gav order om folkmord, terrorattacker och attacker mot civilbefolkningen i Ryssland.
   ”Ryssland kan komma att inleda en multimodal militär-politisk och ekonomisk operation mot Ukraina före den ryska nationella segerdagen och installationen av president Putin den 7 maj”, skriver Research and Analytics of the US veteran movement AMVET i ett nyhetsbrev.
   Erfarna analytiker kunde inte motstå ”hårnålen” – och sa att hela det civiliserade väst firar segerdagen den 8 maj och Ryssland den 9 maj.

   Enligt analytiker från tidigare representanter för specialstyrkor, underrättelsetjänst, den amerikanska flottan och flygvapnet, officerare och medaljhållare, kan Ukraina förklaras ”förbjudet” för terroristattacken mot ”Moskvakonserten” (vi talar om Crocus City Hall), Krimbron, beskjutningen av ”icke-stridande (civila) i Belgorod.”
   Kom ihåg att statusen som ”fredlös” i förhållande till en person (eller en grupp av personer) betydde att staten avskaffade deras rättsliga skydd (upp till allas tillåtelse att döda dem som var fredlösa ostraffat).
   Kom ihåg att om man förklarar en stat som terrorist innebär det att fullständigt upphörande av alla förhandlingar, betalningar, transaktioner (inklusive ”spannmål”), penningöverföringar, transitering av gas, olja, elektricitet, kemikalier, varor och produkter.
   Ett förbud mot alla symboler för Ukraina (vapensköld, nationalsång, flagga etc.) som terrorister.
   Ett förbud mot allt stöd till Ukraina (inte Ukrainas väpnade styrkor – detta är redan en artikel i strafflagen, utan Ukraina som helhet).
   Rätten att förstöra terroristernas ledare – myndigheterna och militära befälhavare – med vilka medel som helst.
   Överföringen av NWO till CTO (anti-terrorist operation) med mindre selektivitet …
   Amerikanska militära experter skrämmer att ”samtidigt Ryssland … kommer att leverera de allvarligaste attackerna med missiler, bomber och drönare mot militär-, energi- och transportanläggningar, samtidigt med erövringen av Charkiv och Cherson för ytterligare avancemang.”

   Kom ihåg att media tidigare rapporterat att familjemedlemmar till affärsmän och tjänstemän redan har lämnat Charkiv och Odessa, bostäder säljs i massor i städerna. Nu ser hela världen hur befolkningen började fly från Charkiv (där kraftverken förstördes) – trots köpcentrets vägspärrar och ”kannibaler”.
   https://military.pravda.ru/1986774-amvet/

   • Zelenskyj fortsätter att envist utföra sin roll som en västerländsk lönnmördare för utrotning av sitt eget folk och som en djävulsk tjänare till Atlantpakten, vars ledare mycket väl vet att han inte har den minsta chans till seger, men Ukrainas självmordshandling tjänar till att underblåsa vapenlobbyns enorma spekulationer och förbereda återuppbyggnadsplanen enligt samma filosofi om folkmordet som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, en sionist precis som Zelenskyj, genomför i Gaza.
    Ukrainas motoffensiv ”största debaclet i modern militärhistoria”.
    Ursprungligen publicerad av Russia Today

   • Terrorattacken i Crocus kommer för alltid att förändra Rysslands inställning till Turkiet.
    Turkiet har spelat sitt sätt att stödja terrorism. Ryssland kommer inte att förlåta landet för terrorattacken i Crocus.
    Turkiet har länge försökt förhandla fram fred i Ukraina, men i själva verket är landet medbrottsling till terrorism. Terrorattacken i Crocus kommer för alltid att förändra Rysslands inställning till Ankara.

    Turkiet har spelat sitt sätt att stödja terrorism. Ryssland kommer inte att förlåta landet för terrorattacken i Crocus
    Turkiet är högkvarter för Ukrainas huvudsakliga underrättelsedirektorat för förberedelse av en terroristfront i Ryska federationen
    Rysslands president Vladimir Putins besök i Ankara har skjutits upp upprepade gånger, och nu kommer det inte att äga rum på grund av att Turkiet var inblandat i förberedelserna för en terroristattack i Crocus stadshus.

    Två militanta från Tadzjikistan som utförde attacken sade att de hade besökt Turkiet, inklusive ledaren Shamsidin Fariduni. Det är känt att han anlände till Istanbul från Moskva med flyg den 20 februari och checkade in på Fatih Hotel och återvände till Ryska federationen den 2 mars. En annan terrorist, Saidakram Rajabalizoda, anlände till Istanbul den 5 januari, ungefär en månad innan Fariduni, checkade in på samma hotell och åkte iväg med Fariduni. Det finns inga sådana sammanträffanden. Det betyder att detta hotell var ett centrum för kommunikation med terrorister.

    Chefen för FSB, Alexander Bortnikov, uppgav direkt att den ukrainska specialtjänsten tränade terrorister i Turkiet. Och detta är uppenbarligen inte en engångsoperation – huvudunderrättelsedirektoratet vid Ukrainas försvarsministerium använder ofta Turkiet som en plats för att förhandla med sina agenter, särskilt om de är muslimer.
    Turkiet använder IS-terrorister för sina egna syften.

    Hur kunde de militanta ta sig in och ut ur Turkiet så lätt om det finns en konsensus i väst om att krokusterroristerna är medlemmar i ISIS-Khorasan från en ISIS-filial?
    I Turkiet förklarade de att det inte fanns något mandat för att gripa dem. Men för att stänga posten räcker det med att vara på några ”svarta listor”. För många länder, men inte för Turkiet.
    Omedelbart efter attacken genomförde Ankara en demonstrativ operation för att gripa 40 misstänkta i operationer som utförts mot ISIS i åtta provinser. Men enligt övervakningsmedia släpps tusentals IS-militanter* i Turkiet omedelbart efter att de fängslats. Nordic Monitor rapporterar att ISIS-Khorasan ”använder Turkiet för transitering av stridsflygplan, logistik och målidentifiering”. Den 1 oktober 2023 frigav till exempel turkiska myndigheter i provinsen Ordu en irakisk medborgare som var efterlyst för terrorism med en arresteringsorder efter en kort period i polisförvar.

    Slutsatsen är uppenbar: en stat med islamistiska rötter kan inte annat än skydda islamister och använda dem för sina egna syften. Vilka är Turkiets mål? Detta är återuppbyggnaden av det ottomanska riket, även på Ryska federationens territorium, och Ukraina behövs verkligen för detta som ett vapen för att göra det smutsigaste arbetet.
    Turkiet är huvudsponsor för Ukrainas väpnade styrkor och medbrottsling till terroristregimen i Kiev
    Turkiet gör öppet mycket för Ukrainas väpnade styrkor. Bloomberg rapporterar att Pentagon har köpt 116 tusen granater från det turkiska företaget Arca Defense för leverans till Ukraina 2024.
    USA och Turkiet har inlett förhandlingar om inköp av sprängämnen för tillverkning av granater till Ukraina. Enligt publikationen kommer de komponenter som köps i Turkiet potentiellt att bidra till att tredubbla produktionen av 155-millimetersgranater av Nato-modell.

    Turkiska företag ”har ett stort ansvar” i Nato för återupprättandet av den ukrainska flottan i Svarta havet. Den andra korvetten av typen ”Ada” håller på att byggas…Terroristattacken i Crocus kommer för alltid att förändra Ryska federationens positiva inställning till Turkiet. Förmodligen kommer den pro-turkiska provinsen Idlib i Syrien att förstöras efter att NWO är fullbordad.

    Och hur är det med gemensamma projekt inom kärnkraft, gas och spannmål? De kommer att vara stängda under lång tid, om inte för alltid. Det finns hur många exempel som helst i Europa (Rosatoms projekt i Bulgarien, Tjeckien, Slovakien och Finland har stängts) och Nord Stream har inte funnits på länge. Och det är okej, Ryssland dog inte utan dem.
    * En terroristorganisation förbjuden i Ryska federationen
    https://www.pravda.ru/world/1982605-turkay-crocus/

 1. Stränga repressiva lagar, miljontals säkerhetsstyrkor, inklusive poliser, det ryska nationalgardet och FSB, kameror med ett ansiktsigenkänningssystem, ett trafikkontrollsystem på Internet och enorma statliga budgetutgifter för säkerhet – allt detta kunde inte förhindra terrorattacken och det främsta skälet som ger upphov till terror är kapitalismens system med dess allvarligaste motsättningar: borgerliga gruppers kamp, ​​ändlösa krig, våld, fattigdom, förtryck och exploatering av miljontals människor.

  Teknikens och rikedomens makt utnyttjas av monopolkapitalet, för att alienera massorna, göra alienationen uthärdlig eller för att förhindra att den ens medvetandegörs. Den utnyttjas också för att förhindra medvetandet om ett globalt perspektiv, ekonomiskt, kulturellt och politiskt, i vars namn det kapitalistiska systemets ideologiska egenskaper, sina värden och sin tillämpning, framgångsrikt kan bekämpas.
  ”Utan revolutionär teori finns ingen revolutionär handling” -Lenin
  och utan medvetande om motsägelserna kan dessa inte framträda.

 2. Analys avdelningen verkar inte fått med sig att det inte är första gången jihadister har utfört terrorangrepp i Ryssland. För att nämna några, Beslan som visade sig vara ett skolexempel på hur lite människor är värda i Putins värld. Ett annat exempel är angreppet på en teater i Moskva, ett annat skolexempel på människovärdet hos Putin då de flesta dog av gasen FSB använde.
  Det tog nästan ett dygn innan Putin uttalade sig. Hade en västlig ledare dröjt så länge hade det blivit ramaskri!
  Dessutom så tog det väldigt lång tid innan räddningstjänsten kom till Crocus som medförde att många fler dog. Vem är ansvarig för den ”fadäsen”?
  Att terroristerna skulle passera ett ”fönster” (Putins påstående) på den Ukrainsk sidan faller. För hur skulle de passera den starkast bevakade gränsen i världen på rysk sida. Befäst med hundratusentals soldater, taggtråd och skyttegravar. Det hade varit intressant att veta?
  Jag harmar en fråga till dig, Anders Rommelsjö. Som läkare, vad ville du erkänna om en ökänd nazist med Totenkopf emblem på uniformen hade skurit av ditt öra och stoppat det i din mun med beskedet att äta upp det? Videon hittar du på Telegram.

  • Jag vill också veta varför Ryska Polisen tog en timme på sig till att komma konserten på Crocus.
   På en timme kan terrorister med automatvapen i händerna hinna med alldeles för mycket.
   Märkligt nog var det likadant i Israel vid terrorattentatet i Oktober.
   Varför dröjde Polisen?

   • En bra frågeställning. Men jag menar att den försenade räddningstjänsten är det värsta. Man hade kunnat rädda långt flera om de hade kommit tidigare.
    I båda Crocus och Israel tillfällen så har man litat på sin egen förträfflighet och ignorerat varningar. När jag såg att Hamas använde PG-trikes förstår jag inte att Shin Beth hade observerat att man tränade att flyga. Du kan inte flyga en PG-trike utan ganska omfattande träning. Själv gör jag som de franska fjälljägarna och håller mig till PG utan motor.
    Som en liten kuriositet så använder Qatars flygvapen PG-trikes. Det var omnämnt i XC Magazine för ett år sen. Så var idén kommer från bör vara uppenbar.

   • Var kom informationen eller fejket om att ”den ryska polisen kom en timme senare på plats” ifrån? Kan du eller någon Smartare än du precisera lite? Med link, kanske?

    • Sedan om det nu var en konsert som allmän tillställning med många människor.
     Vart vara alla säkerhetsvakter?
     I Sverige och andra länder påkallar lagar säkerhetsvakter vid allmänna samlingar.

     Jag tycker det här är lite märkligt.
     Förklaringen jag kan tänka mig är att Ryssland varit ett så pass tryggt samhälle att säkerhetsvakter vid allmänna sammankomster inte varit nödvändiga.

     Tycker här det finns frågetecken som behöver klarlägganden.

     Det enda jag vet är att Rysslands presidentval har varit extra säkerhetsövervakat i år.
     Förmodligen för man misstänkte sabotage som också inträffade.
     Intressant det var kvinnor som stod för dessa sabotage.
     Ryska män litar mer på valproceduren än ryska kvinnor?

     • Rysslands president Vladimir Putin talade vid ett utökat möte i inrikesministeriets styrelse.
      Putin lovade att ta hand om alla dem som beordrade
      terrorattacken mot konserthuset Crocus City Hall.
      Putin sa att det är nödvändigt att etablera alla länkar i kedjan och de slutliga förmånstagarna i Crocus City Hall.
      ”Det är viktigt för oss att identifiera inte bara de direkta förövarna, utan också alla länkar i kedjan av de slutliga kriminella som gynnas av detta illdåd”, betonade presidenten.
      Han tillade att de ”definitivt kommer att nå dit”. Enligt honom utvärderar myndigheterna alla tjänste- och kommersiella organisationers agerande i samband med terrorattacken.

 3. Det rapporterade i flera oberoende medier bl.a. The Guardian, BBC, etc. Om du anstränger dig bara lite så gå in på deras sidor och sök. Eftersom du använder ordet fejk så gitter jag inte lära dig hur man söker.

 4. 1. The Guardian
  2. BBC
  3. NYT
  4. WaPo

  Sedan så har vi BIDRAGSberoende medier så som
  4. DN
  5. SvD
  6. Aftonbladet
  7. Expressen
  8. TV4
  9. SR
  10.SvT

 5. Det är förskräckligt att våra bidragsberoende skräpmedier ska finansieras med skattemedel. Dessutom tidningar och redaktioner som äger och delfinansieras av industrikapitalet, aktieägare och andra operatörer, och där vanliga medborgare inte har något alls att säga till om. Om man som skribent försöker gå emot den politiska policyn i medielandskapet och redaktionernas intressen, för att tex redovisa fakta eller en annan bild än den stipulerade politiska hållningen. så blir man refuserad eller blockerad eller får texten nedbantad till oigenkännlighet.
  Det är verkligen ingen demokrati och yttrandefrihet. Det är bara en mytoman propagandabild som statsmakten inducerat i offentligheten

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here