Är krig mellan Ukraina och Ryssland sannolikt?

11
1838

Detta var en lång kommentar från Voron, där han översatt delar av en intressant artikel i Russia Today i en viktig fråga av pensionerade översten Mikhail Khodarenok vid ryska generalstaben. Återspeglar sannolikt bedömningen i ledande kretsar i Ryssland. Jag publicerar den som artikel nu, efter egna förkortningar. Är krig mellan Ukraina och Ryssland möjligt?

Är krig mellan Ukraina och Ryssland möjligt?

Kommer spänningarna mellan Ryssland och Ukraina att eskalera utöver små incidenter i Svarta havet och Azovska havet? På senare tid har det hörts ett ökat antal röster som tyder på möjligheten till en storskalig väpnad konflikt mellan Ryssland och Ukraina. Ukrainska medier har publicerat historier som uttrycker denna mycket bisarra idé. Låt oss se på sannolikheten för att ett krig bryter ut mellan Moskva och Kiev under nuvarande omständigheter.

En åsikt är att “Väst förbereder Ukraina för krig mot Ryssland”. Ukraina skulle då planera en storskalig invasion av Ryssland med målet att beslagta regionerna Donetsk och Lugansk och ta tillbaka Krim. NATO-trupper skulle då komma att operera under den ukrainska flaggan, posera som Ukrainas armé och liknande slag av drev.

Författarna till sådana publikationer bryr sig aldrig om att peka ut de möjliga militära och politiska målen för det potentiella kriget. Inte heller nämner de om Ukraina faktiskt kan nå dessa mål. Dessutom ser man knappt någonsin att de presenterar en eventuell efterkrigsuppgörelse eller förklarar vad den nya maktbalansen kommer att vara när en gång fientligheterna är över.

Det är värt att notera att det inte har gjorts någonting hittills av den ukrainska sidan när det gäller att avgränsa några specifika militärpolitiska mål för den potentiella konflikten. Ukrainas militära och politiska ledning har inte presenterat något utöver kontinuerliga anklagelser om Rysslands påstådda aggression.

Även om den ukrainska militären skulle få en anfallsorder har den inte några resurser eller förmåga att genomföra ett sådant krig.

För att vinna krig mot en överlägsen militär makt måste man leverera ett förebyggande avgörande slag av det slag som fienden inte kan återhämta sig från. Med den militära kapaciteten Ukraina har nu är det helt enkelt omöjligt.

Det är rimligt att anta att den ukrainska militären vet det lika bra, varför det verkar mycket osannolikt att de skulle överväga att inleda ett krig mot Ryssland.

Idén om att Ryssland skulle invadera Ukraina är lika orealistisk, först och främst för att det inte finns någon vettig anledning, vare sig militärt eller politiskt, att göra det.

Tidigare biträdande chefen för generalstaben för den ukrainska armén, generallöjtnant Igor Romanenkos uttalanden om ämnet, verkar vara ganska realistisk. Bland annat sa han att konflikten i Azovas hav skulle kunna leda Ukraina till ett “stort krig” med Ryssland. Han gav också en mycket förnuftig bedömning av omfattningen av militär hjälp Ukraina skulle komma från väst i ett sådant fall – han sa att det inte skulle finnas någon.

Sammanfattningsvis är det ganska realistiskt att säga att ett storskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina är högst osannolikt inom överskådlig framtid. Allt vad vi kommer att fortsätta att se är en serie små incidenter i Azovska sjön och Kertj-sunder, som sannolikt kommer att lösas fredligt genom förhandlingar.

Föregående artikelKampen mot USA-imperialismen – vilka kan vi liera oss med?
Nästa artikelDen store reportern Seymour Hersh har äntligen skrivit sina spännande memoarer
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Ha ha, världens kortaste krig i så fall! Stora delar av ukrainska militären skulle desertera till ryska sidan och kvar skulle vara utländska legosoldater och Azovbataljonen som skulle göra i byxorna så fort de ryska trupperna började bomba. Helt otänkbart scenario och detta vet givetvis chokladkungen vars dagar vid makten för övrigt är räknade.

   • Det är något år sen Ryssland tog Krim med militär makt, en regelrätt invasion, förmodligen med folkligt stöd. Kriget i Donbass har hela tiden haft ett inslag av rent ryska resurser på den östliga sidan. Det är en prestation att inte ha lagt märke till det, det står överallt.

    Ryssland är redan i krig med Ukraina, men håller det på en destabiliserande nivå, de väntar väl ut Kievregeringen medan de saboterar den. För Putin är Ukraina ryskt.

    • Ryssland tog inte alls Krim med någon invasion. Vid en fredlig folkomröstning röstade över 90 % av invånarna på Krim för att tillhöra Ryssland. Ryska soldater fanns där, från flottbasen Sevastopol som Ryssland lagligt hyrde. Finns inge belägg alls för ”rent ryska resurser på den östliga sidan.”. I strid med Minsk II bedriver Poroshenko krigsaktiviteter mot sina landsmän i öst. En stark opinion i östra Ukraina vill tillhöra Ryssland, som inte visar intresse av att stödja detta. Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”

    • Uppenbart fulmedias version du torgför tom! Sedan finns ju något som kallas verkligheten i stället för medias lögner och propaganda. Ta i stället reda på vilka som äger de media du läser propagandan i och reflektera! Kanske du köper USA:s lögnaktiga propaganda med hull och hår? Läs då den utmärkta artikeln om Seymour Hersh här på bloggen så kanske det klarnar även för dig…

 2. Mikhail Khodarenok citeras på flera språk av RT. Jag har studerat Ukraina i flera år och min slutsats är att ryssarna kan ta Kiev på två dagar, men Moskva vill inte ta ansvar för en sönderfallande, om än broderlig, stat. Landet har nog med sina egna ekonomiska problem. Ukraina är nu, med västs ”hjälp”, i klass med några fattiga afrikanska länder och kan behöva ett sekel för att betala sina utlandslån. Några gamla sitter med tiggarmuggar i Kiev. En kvinna förlorade sin man och sin son i inbördeskriget, klarade sig inte ekonomiskt och tog livet av sig.

  Lugansk och Donetsk tillhör Ukraina, inte Ryssland. Tro inte på vad Kiev säger. Jag har hört fascistiska lögner i fem år.

  • Ja, Ukrainas ekonom är i mycket dåligt tillstånd. Innan den USA-stödda statskuppen 22/2 hade Ryssland erbjudit ekonomiskt stöd som var mer än tio gånger större än Västs. Sverige ger över en miljard kronor till den tydligt nazisttoleranta regeringen. Nya statyer har rests över nazistledare. Ukrainas sönderfallande demokrati.

 3. Risken för en eskalerande konflikt i regionen måste ses ur ett längre perspektiv. Men detta ”längre perspektiv” kan snabbt accelerera av framförallt en orsak. Den dag världsekonomin kraschar och vi faller ner i världsdepression och massarbetslöshet, kan saker förändra sig betydligt snabbare. USA och Kina, som redan nu känner av problemet med jordens minskande råvarutillgångar, ser naturligtvis med avundsjuka blickar på ett land som Ryssland – denna gigantiska landyta – med världens förmodligen största kvarvarande naturresurser, men med blott 180 miljoner invånare. Det är utifrån detta perspektiv som USA troligen siktar på att konflikten i Lugansk och Donetsk ska eskalera och dra in NATO i konflikten. Det skulle i så fall bli lättare att kapa åt sig stora landområden österifrån, i ett senare skede av kriget. Men detta scenario bygger på att ingendera parten vågar använda kärnvapen, förrän möjligen mot slutet av ett sådant krig.

 4. Ryssland försörjer sig redan på råvaruexport. Miljöpartiets alla desinformatörer i rikskanalerna kan man kalla fulmedia, men återgivandet av hur Ryssland annekterade Krim var korrekt. Givetvis använde de trupp på plats, och Krims ryska befolkning stödde det. För den ryska imperialismen är flottbasen Sevastopol avgörande. Ryssland tog Krim från turkarna också, det bör applåderas. Min fiendes fiende är min vän, och islam trotsar alla beskrivningar. Men Ryssland är farligt för Baltikum, och därmed i förlängningen för oss. Lyckligtvis är Ryssland ekonomiskt svagt, och bör så förbli.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here