Är kriget i Ukraina en del av USA:s strategi för att försvaga Tyskland?

6
1249
Tysklands Rikskansler Olaf Scholz

Denna artikel 12/9 av Larry Johnson är en kommentar till kriget i Ukraina och i viss mån till RAND:s rapport. https://sonar21.com/is-the-war-in-ukraine-part-of-a-u-s-strategy-to-weaken-germany-rand-says-yes/. Har han ”rätt”?
Han kommenterar också uttalande av svenska Electrolux.

______________________________________________________________________

Larry C Johnson

Är kriget i Ukraina en del av USA:s strategi för att försvaga Tyskland? RAND säger ”JA”!

Krig kan vara ett skyldigt, ställföreträdande nöje, så länge du inte sitter ihopkrupen i en källare eller skyttegrav och ber om att en artillerigranat inte träffar din position direkt. Brummande stridsvagnar, skrikande raketer och missiler och trupper som avfyrar automatvapen är det som Hollywood tar fram för att underhålla massorna som tittar på en krigsfilm eller, ännu bättre, på direktsändningar från frontlinjerna från orädda reportrar.

Men den verkliga skadan av Rysslands invasion av Ukraina är ekonomisk och kommer att avgöra utgången av detta krig. Det är inte bara förödande i Ukraina, det orsakar verklig skada runt om i världen. Vissa tror att USA och Nato använder Ukraina som en hävstång för att försvaga Ryssland och göra sig av med Putin. Putins brott? Han vägrade att vara västvärldens ’prison bitch’ (ställföreträdande sexobjekt i ett fängelse för manliga interner, någon som utnyttjas mot sin vilja alltså, ö.a.). Men det finns en RAND-rapport från januari 2022 som antyder något mörkare, till och med djävulskt. Mer om det senare.

De ekonomiska sanktionerna var utformade för att skada alla ryssar – inte bara Putin och hans viktigaste ledare. Ni minns de berusande dagarna i början av kriget, när ryska tillgångar utanför Ryssland beslagtogs, ryska oligarker, inklusive de som motsatte sig Putin, fick sin egendom konfiskerad, och konstnärer och idrottsmän behandlades som spetälska med aktiv ebola. Västvärlden förklarade i praktiken ett icke-militärt krig mot Ryssland, lutade sig tillbaka och väntade på att den ryska ekonomin skulle kollapsa.

Men det gav bakslag och gjorde det på ett stort och oväntat sätt. I stället för att vika ihop sig som ett billigt tält i en storm fortsatte den ryska ekonomin att tuffa på, med minimal inflation eftersom de smarta killarna och tjejerna i Washington, London och Berlin inte gjort sin hemläxa. De insåg inte att Rysslands ställning som en stor exportör av olja, gas, gödningsmedel och andra kritiska metaller och sällsynta jordartsmetaller isolerade Ryssland från den smärta som västvärlden så desperat ville tillfoga landet. Och Ryssland vände sig till att knyta starkare band med Kina, vars ekonomi var i svårigheter, och påskyndade utvecklingen av en alternativ internationell reservvaluta som skulle göra det möjligt för Ryssland att handla med andra nationer, utanför Nato-klubben.

Nu visar sig konsekvenserna och det är dåliga nyheter, inte för Ryssland, utan för Europa. Kanske har du missat dessa senaste rapporter:

Energikrisen i Tyskland håller på att förvandlas till en tillverkningskris, och en chef för stålföretaget ArcelorMittal säger att den tyska delen av företaget inte längre kan konkurrera, på grund av de skyhöga energikostnaderna.

 ”Produktionen i Tyskland är för närvarande inte längre konkurrenskraftig”, sade Reiner Blaschek, VD för ArcelorMittal Tyskland, som nyligen stängde två fabriker i landet. Han efterlyser ett snabbt politiskt ingripande och säger: ”Vi behöver konkurrenskraftiga energipriser för industrin”.

 Gas- och elpriserna, som har skjutit i höjden under de senaste månaderna på grund av sanktioner och Rysslands beslut att minska gasflödena, har gjort att många industriföretag har fått för höga kostnader för insatsvaror för att förbli lönsamma, och många ekonomiska experter förutspår ytterligare smärta för Tysklands centrala industrisektor, vilket skulle få återverkningar på resten av den tyska ekonomin.
här.

https://rmx.news/article/production-in-germany-is-no-longer-competitive-ceo-at-worlds-largest-steel-manufacturer-warns-of-crisis-as-plants-shut-down/

ArcelorMittal har redan stängt två fabriker i Tyskland. Det innebär arbetslösa, kvalificerade arbetstagare. Och den arbetslösheten får återverkningar på andra delar av den tyska ekonomin. Dessa arbetstagare har inte längre extra pengar att spendera på restauranger och barer. De har inte pengar att köpa nya hem eller bygga om sina kök och badrum. Allt detta är ett resultat av ”kraftigt stigande energipriser” som är en direkt följd av idiotisk grön politik och tysk fientlighet mot Ryssland, som manifesteras genom sanktioner. Prisökningen på gas och olja kommer inte att avta på kort sikt och Ryssland har dragit åt skruvarna mot Europa genom att stänga av gastillförseln från Nordstream 1.

Sverige, som nyligen anslöt sig till Nato, får också en ekonomisk näsbränna:

Den svenska tillverkaren av vitvaror, Electrolux AB, tillkännagav ett program för kostnadsminskningar efter att ha rapporterat en nedgång i efterfrågan på sina vitvaror i Europa och USA.

 Världens näst största tillverkare av hushållsapparater efter Whirlpool sade: ”Marknadsefterfrågan på centrala hushållsapparater i Europa och USA hittills under det tredje kvartalet beräknas ha minskat i en betydligt snabbare takt jämfört med det andra kvartalet, drivet av den höga inflationens inverkan på inköp av varaktiga konsumtionsvaror och lågt konsumentförtroende”.

https://www.zerohedge.com/markets/alarm-bells-sound-worlds-second-largest-appliance-company-reports-demand-plunge

Europeiska unionen kämpar också för att hantera den starka ekonomiska motvind som sanktionerna mot Ryssland har utlöst:

Fredagens möte i Bryssel var slutet på en hektisk vecka av regeringsaktiviteter i hela det 27 länder stora blocket, där det blev tydligt hur komplicerat det är att skapa ett gemensamt svar på energikrisen, med tanke på hur många utmaningar som finns. . . .

 Ryssland höjde insatsen för drygt en vecka sedan när Gazprom PJSCobestämd tid avbröt gasleveranserna till Europa via Nord Stream-ledningen.

 Detta utlöste ytterligare en omgång budgetpressande åtgärder när regeringarna tillkännagav ytterligare stöd för att hjälpa människor att betala sina räkningar. De tvingades också hantera ett nytt finansiellt hot från krisen. Eftersom de skenande energipriserna gör att vissa företag kämpar för att hitta tillräckligt med pengar för att kunna uppfylla marginalkrav, tillkännagav länderna att de skulle få miljarder euro i likviditetsstöd.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-10/scale-of-europe-s-energy-turmoil-exposed-in-frenzied-crisis-week

Bakom det ekonomiska kaoset i Europa lurar den ekonomiska katastrof som pågår i Ukraina. Ukrainas ekonomi producerar inte tillräckligt med kassaflöde för att upprätthålla sin militära insats. Landet är nu helt beroende av Förenta staternas och Europas generösa bidrag. Så här är den kritiska frågan – hur länge kommer Europas regeringar, som står inför en växande inhemsk oro, att fortsätta att skriva ut blankocheckar till Volodomyr Zelensky och tömma sina egna militära lager?

Ännu en resa tillbaka till andra världskriget. Sovjetunionen led katastrofala förluster under det första krigsåret mot Tyskland. När de nazistiska arméerna strömmade österut skyndade sig Sovjet att packa ihop fabriker och tillverkningsanläggningar och skeppa dem öster om Uralbergen. Tror ni att Förenta staterna, om det hade invaderats, skulle kunna ta isär sina bil- och flygplansfabriker i Illinois och skeppa dem till Alaska, sätta ihop dem igen och få dem att börja producera igen inom ett år? För det var vad Sovjet gjorde. Samtidigt som de drabbades av ofattbara förluster av män vid frontlinjerna och byar och städer raserades, fortsatte Sovjetunionen att upprätthålla en tillverkningskapacitet och återuppbyggde sina arméer med nya rekryter.

Ukraina gör inget av detta. Ukraina kan inte på ett säkert sätt föra rekryter till läger i västra Ukraina för grundutbildning, utan att riskera att träffas av ryska precisionsmissiler. En stor del av Ukrainas tillverkningscentra är nu i Rysslands händer. Minns ni Mariupol? Utan säkra militära utbildningscentra och aktiva fabriker kan Ukraina inte genomföra det ekonomiska mirakel som Sovjet gjorde under andra världskriget.

Så länge Rysslands ekonomi förblir intakt och landet kan sälja sina viktiga produkter till andra länder, som inte är med på att stödja Ukraina, kommer Ryssland att segra.

Låt mig avsluta med att ge analytikerna på Rand lite beröm. Rand publicerade en förutseende rapport i januari som ger en alarmerande inblick i ett ondskefullt motiv som förklarar varför Washington driver Berlin till att stödja Ukraina och klippa banden till Ryssland:

Den amerikanska ekonomins nuvarande tillstånd tyder inte på att den kan fungera utan finansiellt och materiellt stöd från externa källor. Den kvantitativa lättnads-politiken, som Fed har tillgripit regelbundet under de senaste åren, liksom den okontrollerade utgivningen av kontanter under Covid-nedstängningarna 2020 och 2021, har lett till en kraftig ökning av utlandsskulden och en ökning av dollarutbudet.

Den fortsatta försämringen av det ekonomiska läget kommer med stor sannolikhet att leda till att det demokratiska partiet förlorar sin ställning i kongressen och senaten i det kommande valet, som ska hållas i november 2022. Under dessa omständigheter kan en åtalsprövning av presidenten inte uteslutas, vilket måste undvikas till varje pris. . . .

Den nuvarande tyska ekonomiska modellen bygger på två pelare. Dessa är obegränsad tillgång till billiga ryska energiresurser och till billig fransk elkraft, tack vare driften av kärnkraftverk. Den första faktorns betydelse är betydligt större. Ett stopp för de ryska leveranserna kan mycket väl skapa en systemkris som skulle vara förödande för den tyska ekonomin och indirekt för hela Europeiska unionen.

Föregående artikelKritik mot kriget från rysk ”vänster” och dissident. Hur kommer kriget att sluta?
Nästa artikelDiana Johnstone: Tyskland är ett hotande spöke
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Exakt, och vem är de ”neokonervativa”!? Vem var strauss arbetsgivare!? Vem startade wef, dvs ur vilken släkt stammar klaus schwab, vem startade cfr, romklubben osv, och vem beordrade infiltrationen och förstörelsen av frimurarstrukturen? Vilka är eugeniker/euftanatiker? Svaret är att allt, hur det än vrids och vänds på, går tillbaka till de talmudska Rothschilds och Rockefellers. I talmud (deras ledtext) står att inga nationalstater ska existera, eftersom goyems/dvs Vi folk som talmuderna kallar bestar och värdelösa individer/useless eaters (jmf klaus rotschild ’schwab’ och yuval hararis uttalande om folk, el rockefellers, soros, kissinger, gates samma uttalande) inte har rätt att inneha privategendom el tillhöra en Nationalsstat (jmf wefs uttalande). Sanna mina ord, görs inget åt epicentrum kommer Folk och Nationalstater få oerhört stora problem, väldigt snart. Roten till en sjukdom måste alltid effektivt lokaliseras, då kommer också efterföljande föroreningar successivt att släckas ut

  • Håller med! Tyvärr för deras vidkommande så har Eurasian Century börjat! De är inte med på det tåget. Inga biljetetr säljs till de. Världen har insett VEM fienden är👌

   ”We must recall that Asia alone has over 25% of the world’s GDP and 50% of the world’s population. Asia is no longer a series of countries subject to colonisation by Europe and the USA, but the agent for planetary change. The Asian century is here. There is also a global movement to join the BRICS group (Brazil, Russia, India, China, South Africa), including Saudi Arabia, Iran, Afghanistan and Argentina. It all means that the Global Majority is no longer the US/CA/UK/EU/AUS/NZ and a few US colonies like Japan, South Korea and Taiwan. It is Afro-Eurasia-Latin America, 87.5% of the world. Someone is going to have to find a snappy new name for this alphabet soup, EEF, SCO, BRICS, perhaps something like G2022 or simply ‘The Alliance’? All trade in it will be in bilateral currencies, not in the dollar. The centre has passed from the Atlantic to the Pacific, the Atlantic is becoming a backwater. This is a New Age.

   Time is running out for the Combined West as a United World Power. It is formed from a parasitical elite and the peoples, zombified, hoodwinked and betrayed by that elite’s lying propaganda (remember that Goebbels too was a Westerner). All its front organisations, the UN, the EU, the G7, the G20, NATO, the WEF, the IMF, the World Bank etc, have failed. Today, the USA is bitterly divided, some would say, it is on the brink of a Civil War. Australia has become China’s mine. Most of the bankrupt EU and UK look like failed states. Japan is also bankrupt. Taiwan is inevitably returning to China. Korea will be reunified.”

   http://thesaker.is/a-turning-point-once-every-500-years/

 2. Det här kommer från ukronazi generalen själv. Vad säger ni ryssofober? Var så goda 😜
  ”According to a document signed by the Commander of the Armed Forces of the Ukraine, General Zaluzhny, by the beginning of July 2022, 76,640 Ukrainian soldiers had been killed (ten weeks on, it must be nearly 100,000). With the seriously wounded generally at a ratio of 1 to 1, this means that up to 200,000 Kiev troops may have been put out of action permanently. And that does not include deserters, captured and missing in action, which could make another 50,000. This confirms earlier reports that total Kiev casualties, those permanently out of the fighting, are a horrendous 250,000. In any case Ukrainian hospitals are overflowing, as friends from the Ukraine on Telegram and Whatsapp tell me every day. Indeed, a great many wounded have had to be sent to hospitals in Poland, which are also crowded, at least in Eastern Poland.

  On the other hand, in all the Allies appear to have lost about 10,000 killed, most of them from the Donbass militias. This could mean up to 25,000 out of the fight permanently on their side. That is one tenth of Kiev’s casualties. With such huge Kiev losses, many are suggesting that Zelensky and his puppeteers in Washington and London are in fact guilty of war crimes.Nobody in his right mind sends his troops to the slaughter like this”

  http://thesaker.is/a-turning-point-once-every-500-years/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here