Attendo: Omvändelse under galgen

0
2421
Ingress: Attendo-frågan har tilldragit sig stor uppmärksamhet. 4 maj skrev Aftonbladet i artikeln Tung kritik mot Attendo: ”Förbrukat sin rätt att finnas” att ”Attendo har fått statliga stöd på över 130 miljoner kronor under pandemin. Samtidigt har ledningens bonusar ökat med nästan 100 procent.”
Sedan Ulf Karlström skrev denna betraktelse 9 maj har tillkommit

SvT: Attendo-varning mot vårdbiträde utreds av åklagare. SvT skriver ”Vårdbiträdet Stine Christophersen varnades av arbetsgivaren Attendo efter att ha påtalat brister i smittskyddet på ett äldreboende. Nu har åklagare inlett en förundersökning om brott mot lagen om meddelarskydd.”


Omvändelse under galgen

Uttrycket ”Omvändelse under galgen” har lite olika betydelser som t ex krypa till korset, pudla, men kärnan i uttrycket är tanken att jag hellre låtsas byta åsikt än att hängas i den galge som står framför mig. Och naturligtvis kan det användas i överförd mening.

Det tänkte med stor sannolikhet Attendos VD Martin Tivéus när hans fögderi granskades i P1-programmet ”Det illolja vårdbiträdet” den 29 april. Vårdbiträdet hade kallats upp till en annan Attendochef på huvudkontoret och gavs en erinran för illojalitet med företaget. Hon hade ju avslöjat att vårdbolagets uttalade policy om sk kohortvård bara var en lögn.

 

Bild Castbox.fm

Covidsmittade eller misstänkt smittade hölls inte isär från andra, friska på vårdboendet Sabbatsbergsbyn, med följd att 5 av 11 avdelningar fick in smittan.
Innan hade koncernledning fått rejält påök. Tiveus fick ett litet, blygsamt bonuspåslag på 4,8 milj kr. Personalens löner minskades däremot något jämfört med föregående år ”på grund av Företagets behov att köpa in skyddsutrustning”.

Nå vad handlade Tivéus omvändelse under galgen om?
– Han förklarade att hans underchef gjort fel och att Attendo aldrig haft någon policy med tystnadskultur och krav på lojalitet, som skulle bryta mot meddelarskyddet. Ett bondeoffer, för att tala schack.
– Han skänker sitt bonuspåslag (hela?) till ”utvecklingsstipendium för vård- och omsorgspersonal”
Är det troligt att underchefen själv hittat på det där med lojalitetskrav för personalen? Knappast, det har varit Attendos ”företagskultur” för att driva profit ur skattemedlen till företaget. Varför denna plötsliga generositet att ge personalen stipendier? Varför inte före P1-programmet? Undra om det modiga visselblåsande vårdbiträdet får det första stipendiet?

Hyckleriet lyser så man blir bländad av skenet. Bättre att dra en vals, tyckte nog VD:n än att dingla i den där otäcka mediagalgen.

Föregående artikelTidigare ÖB i Israel, liksom f.d. Mossadchef, medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Nästa artikelIsraeliska högerextremister lynchar palestinier medan Netanyahu avvisar eld upphör.
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here