Bär Kinas nya Sidenväg till världsdominans?

24
1778

Detta är ett kontroversiellt ämne.

Etablerade medier och politiker utrycker inte sällan oro över Kinas satsning på världens största projekt för att utveckla infrastrukturen i större delen av världen. Kina driver också på för att utveckla världens största frihandelsavtal som enligt morgonnyheterna omfattar hälften av världens totala ekonomi och 2/3 av världens befolkning.

Relaterat.
Varför växer Kinas ekonomi mycket snabbare än USA:s?
Kina, Ryssland och Iran: Basen för en ny världsordning.

Föregående artikelTrumps senaste schackdrag i Mellanöstern visar den amerikanska imperialismens sanna ansikte
Nästa artikelTulsi Gabbard kräver rättvisa för de som dödades 9/11 och utredning om Saudiarabiens roll.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

24 KOMMENTARER

 1. Jag har sagt det tidigare men jag säjer igen: Kina utgör inget hot. De vill ha affärer med världens länder. Men USA har totalt omringat hela den Euroasiatiska kontinenten ja, hela världen med militära baser och kärnvapenbestyckade Trident u-båtar som patrullerar alla hav. USA har delat in världen i nio militära commandon och kontrollerar alla hav och alla sund.1952 slöts ett avtal mellan Australien, Nya Zealand, Canada, Storbritannien och USA (engelsktalande länder) om avlyssning av hela världen: National Security Agency, NSA bildades. Detta avslöjade Edward Snowden och befinner sig i Ryssland på hemlig ort. Böcker i detta ämne: The Puzzle Palace, James Bamford,1982, Body of Secrets, James Bamford,2001. Dessutom Bård Wormdals böcker, Satellittkrigen 2011, Spionbasen,2015.

 2. ”Detta är ett kontroversiellt ämne.”

  Mycket av förorenande och miljöskadlig industri har under de senaste decennierna förflyttats från västerlandet till österlandet och kanske framförallt till Kina och Indien. Folket där plågas och politikerna kohandlar med naturens kanske oersättliga värden för att uppnå regimers existens på grunden av ekonomisk tillväxt och konsumtion. Men ändå är det i västerlandet där skuldbeläggningen av folket är som värst. Jag tycker det är märkligt. Vad vill politikerna här uppnå med mig? Skrämma mig till lydnad? För att få mig underordnad i en förutbestämd demokratisk process?
  Jet setaren Greta Thunberg turnerar just nu runt i Västvärlden för att hålla sina förmanande tal inför saliga politiker och etablissemang men kanske hon istället borde styra kosan till Kina?
  Jag tror faktiskt hennes förslag till produktions- och samhällsförändringar skulle göra betydligt större nytta där.

  https://samnytt.se/indien-och-kina-i-allvarliga-fororeningsproblem-manniskor-riskerar-insjukna/

  • Ja, Väst har flyttat ut mycket omfattande miljöförstörande verksamhet till länder som Kina, Indien, Vietnam som tagit emot det mer eller mindre frivilligt.

   Kina släpper ut mest i världen – men mycket mindre än Sverige per invånare, för att nu inte tala om USA.

   • Enligt slutdokumentet från den förra miljökonferensen släpper Kina ut mindre än hälften per innevånare än USA. När det gäller kumulativa utsläpp över tid står USA för 48%, Europa för 36%, och Kina för 8%. Siffror från världsbanken. När det gäller CO2 emission per capita, USA 16.5, Kina 7.5, 45% av USA. Källa världsbanken. När det gäller propaganda, USA 100 poäng. Källa mig själv. När det gäller mottaglighet av propaganda och falska nyheter, där avstår jag. Det kunde bli verklig ledsamt.

  • Indien vet jag inte, men jag kan försäkra dig att ingen ”lider”! Kina. Att väst brukade flytta miljöskadlig industri till Kina var länge sedan. Sådär före 20 år sedan, man har städat upp ordentligt och alla har kanske sett att Kina helt har fallit bort i medias smutskastningsartiklar när det gäller miljön nu. Klimatet hör man inte mycket om i Kina, men däremot miljön. En ren och trivsam miljö är numera en del av Kinas DNA. Uppstädningen av gammal miljöskadlig industri har ibland varit rätt dramatisk. Det är över tio år sedan, men en cementfabrikör ålades av myndigheterna att byta till ett miljövänligt system. Det finns två metoder ”våt” och ”torr”. Den ”våta” är mer miljövänlig men dyrare. Han struntade i flera ålägganden, och gömde sig så han inte kunde delges. Det hamnade i domstol, som utfärdade en ”tredskodom”. Han fick 30 dagar att påbörja arbetet, eller domstolen auktoriserade att driften fick stoppas med nödvändiga medel. Även det struntade han i, så militären fick använda fabriken till att öva på. Med sex ton sprängämne omvandlade man fabriken till den proverbiala ”parkeringsplatsen”. Det har blivit rena folkrörelsen nu att plantera träd och växter i Kina. Att gå runt i ett bostadsområde känns numera mer som att gå runt under en jungle canopy, och det växer blommor överallt.

 3. Kinas initiativ att återupprätta Sidenvägen är mångfasetterad. Dels ger det snabbare handelsförbindelser mellan Europa och Östasien. Dels får länderna utmed vägen fördelar i investeringar i infrastruktur och uppbyggnad av kringliggande service och att de också får en transportled att nyttja för sin import och export. Dels så säkerställer Kina transportvägarna till EU och Ryssland i händelse av en flottblockad som hindrar sjöfarten. Man öppnar helt enkelt upp nya transportvägar för att säkerställa sin handel.

  Att Kina stärker sin position på världsarenan är bara bra, USA behöver konkurrens för att inte dominera hela världen.

  • Kina har inget intresse att dominera på samma sätt som USA strävar efter, men på grund av sin storlek kommer både Kina och Indien att bli mycket inflytelserika. Hela Asien kopplas ju nu ihop olika handelsblock och representerar mer än halva världen, medan USA är 4 % av världen.

 4. ”Kina släpper ut mest i världen – men mycket mindre än Sverige per invånare, för att nu inte tala om USA.”

  Per innevånare ja, men dom är faktiskt över en miljard människor i Kina. Jag tycker inte det finns något försvar till Kinas miljöförstörande verksamhet.

  I USA har funnits ett omfattande miljöarbete sedan lång tid tillbaka. Avgasreningen för bilar kommer från USA bland annat. Däremot är USA en stor utsläppare av koldioxid. Men hur skadligt det är för miljö och klimat är inte fullständigt klargjort. Vi bör vänta tills det råder konsensus inom det området.

  Kan du tänka dig att vara tvungen att ta på dig gasmask bara för att gå och rasta hunden (om du nu har någon sådan)?
  Fast i själva verket tycker jag inte mindre synd om hunden som måste vistas i hälsofarliga miljöer.
  Nu ska jag gå ned i källaren och tända i vedpannan. Men det luktar inte om man eldar på rätt sätt. Det är teknik att kunna elda ved. Förr i tiden fanns det eldare som yrke och de kunde förmodligen sitt hantverk. Men allt sådant är borta. I dag eldar folk i sina braskaminer och kakelugnar som om tekniken vore medfödd. Klädnypa om näsan eller obligatoriska kurser undrar jag ibland. Sociala framsteg i alla ära och som blivit dagens trend, men kan de framgångarna verkligen ersätta bra tekniker?

  Och jag tror framförallt tradition är minst lika viktig som förändring för att skapa ett bra och hållbart samhälle för människorna som vistas där.

   • Nej absolut inte. Men där finns en större ambition att göra något åt problemen. Du som varit i USA borde väl sett där inte är någon skithåla precis?

    • Skithåla? Har inte arbetarklassen sett skithålor i USA så har du nog bara varit på turiststråken…USA är ju ökända för sina skithålor som Detroit, Pittsburg med rostbältet, East LA m.m. Nej, det finns verkligen ingen större ambition att göra något åt de enorma miljöproblemen i USA, man fortsätter med fracking, gifterna i jordbruket, spy ut svaveldioxid, skövlingen av skogar m.m.

     • ”spy ut svaveldioxid,”

      Varför just svaveldioxid?
      Svaveldioxid alstras vid förbränning av olja och kol vid dålig rökgasrening. Men även vid förmultning av biomassa. Exempelvis en gödselstack Skulle det vara speciellt för USA?
      Jag tror knappast det.

      Var lite försiktig med att peka ut specifika gaser.
      Kväveoxid är en gas som bildas vid förbränning under hög temperatur. Jag generar lite sådan gas när jag eldar med ved i pannan. Men det är till priset av minskning av andra andra farliga och obehagliga ämnen som oförbrända kolväten, sotpartiklar och liknande. För en tid sedan kom jag över en länk till en vetenskaplig sida där det påstods att kolväten var nyttiga för människan och skyddade mot diverse sjukdomar. Det kanske blir lite fel om man utgår från att alla gaser är farliga och ska bort även om jag tror frisk luft är den allra bästa gasen.

      https://digitalhalsan.se/kvaveoxid-ar-en-viktig-faktor-for-var-halsa/

    • Det var ett tag sedan jag var i USA, men jag skulle verkligen sanningsenligt kalla landet för just en ”skithåla”. Jag kommer ihåg en gång vi flög in mot LA från väster över havet, och jag satt vid fönstret och såg detta tydliga brungula moln som flöt ut över havet, och tänkte, jösses ska jag verkligen in i det där.

  • Kina erkänt leder klart världen när det gäller miljöfrämjande arbete. USAs ”omfattande miljöarbete” och ”Avgasreningen för bilar” är rena propaganda-skojet för det är fortfarande fossilbränning vi talar om, man naggar bara problemet lite i kanten och hojtar från hustaken. Kina byter till el, delnings system, och public transport, och skär ner föroreningarna mellan 95% till 98%. Det gör skillnad. ”gasmask bara för att gå och rasta hunden” gäller Indiens storstäder och det är vad du läser om i svenska media just nu. Kina har fallit bort helt.

 5. Arbetarklass…vem orkar med dina villfarelser! USA svinar ner mest per capita det är ett faktum! Och deras ”miljöarbete” är bara ett skämt! Lev med det!

 6. Jag har inte kunnat undgå att uppmärksamma det propageras för kinesiska intressen på den här bloggen Global Politics.
  Mycket från någon som kallar sig Karl W men inte minst från redaktören själv och dennes inlägg.
  Här hyllas Kinas ekonomiska tillväxt som det menas tillsammans med Ryssland och Iran kan skapa en ny världsordning.
  En förhoppning om vad? Till vems intresse? Sveriges?
  Jag upplever det minst sagt utmanande och ställer frågan om sådana spekulationer kan vara så populära på officiell nivå?
  Idag fick jag en bekräftelse när jag läste en förtroendevald politiker från ett av landets riksdagspartier (kd) utesluts ur partiet som menar den förtroendevalde inte varit lojal mot partiet och landet (min tolkning) utan istället skadat partiets anseende.
  Hur är det egentligen med inläggen som handlar om Kina på den här bloggen, är Kinas intressen viktigare än hemlandet Sveriges?

  Dagens artikel i SVT Public Service får mig osökt att tänka på ordet och namnet ”Quisling”

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kd-utesluter-kommunpolitiker-hade-propagerat-for-kinesiska-intressen

  Jag tror fler och fler börjar fråga sig vems intresse vi ska stå upp för här i Sverige?
  Ibland kan jag tycka det är allas intressen utom oss själva. När man ser välfärden i det trygga lilla landet uppe i Norden raseras bit för bit. Vad skall det sluta med?
  Jag tror det slutar med en kollapsad socialdemokrati och ett mindre antal inflytelserika människor som i det tysta förnöjsamt njuter av vad deras bidrag lyckats uppnå.
  Än så länge har Socialdemokraterna kvinnorna med sig men hur länge till?
  Börjar kvinnorna lämna följer förmodligen fler efter.
  Liksom ett stim av fiskar som plötsligt byter riktning.
  LO ordföranden Thorvaldsson kanske fått vibbar av vad som kan tänkas ske inom en greppbar framtid och själv inte längre vill vara med?

  • För närvarande sluter Sverige upp bakom USA:s ordning, väsentligen också på det ekonomiska området. Bakom IMF:s och Världsbankens krav på privatiseringar och social nedrusting (SAP) som villkor för lån. Resultat ses bl.a. i Chile, Argentina, Ecuador. Bakom USA:s olagliga sanktioner mot Ryssland och Syrien. Kina sysslar inte med dessa övergrepp mot internationell rätt efter vad jag vet. Ja, den USA-dominerade ”nyliberalismen” innebär bl.a. att ”älfärden i det trygga lilla landet uppe i Norden raseras bit för bit.”

   • USA:s fel att Sverige sjunker?
    Tack för den analysen om utvecklingen i samhället. Den får mig osökt att tänka på slutfrasen i Mikael Wiehes helt underbara sång Titanic.
    ”Vi går mot botten där vi står, men flaggan den går i topp!”
    Det aktre däcket kan föreställas vara Vänsterpartiet där de sista samlas radikaliserade före den socialistiska inriktningen lämnas sin dominans inom svensk politik. För alltid kan man undra?

    • När det gäller liknelsen med Titanic vill jag bara föreslå lite bättre navigation och sjömanskap så att Sverige inte kör in i ett politisk isberg, vilket sker just nu. Det betyder nog att implementera en lite bättre nationell navigation än den över 100 år föråldrade typen av sovjetsocialism av svensk modell Sverige har just nu.

  • Det är inte kinesiska intressen, utan snarare svenska intressen. Sedan beror det på om Sverige vill vara med eller stå utanför och gå hungriga. Vill Sverige inte vara med i de nya handelssystemen och och få del av den påföljande välfärden, så kommer ingen att tvinga landet. Den som vill dra fördelarna av ett handelsutbyte måste nog vara beredd att, just det, vara med och handla, och det betyder att skapa goda relationer och förtroende på rätt ställe. Visst raseras välfärden i Sverige. Kostnaderna för massinvandring, våldet och kaoset, bara skatter växer, inte företag, i Lysekil hade man chansen på en otrolig utveckling, helt utan risk, och fördel med en ny hamn och följande handel. Svenskarna sa ”stick iväg, ni förstör utsikten”, och då försvann tillfället, inklusive jobb, skolor, ålderdomshem, sjukhus, barnomsorg, framtid, osv. men det är klart utsikten finns kvar. Kina har bevisat att man kan skapa tillväxt, vill Sverige inte vara med? Det verkar inte så. Lydia Liu ville just utveckla förtroende kontakter på rätt ställe genom vilka välfärd skapas, men politikerna sa ”stick”. Det var svenska intressen hon arbetade för. Kina utvecklar 5G i raketfart som är ett av förutsättningarna för ett framstegssamhälle, Sverige slåss inbördes. Kina utvecklar Kryptovalutor, Sverige vill förbjuda dom. Sverige kommer inte att lyckas genom att bygga en ideologisk Berlinmur runt landet och hoppas att resten av värden kommer och kastar pengar över den. Just nu är Sverige självdestruktivt, självskadebenäget. Sedan använder jag mitt eget namn, till skillnad från de som väljer anonym signatur.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here