Bara bra med tillfällig hjälp till Gaza från USA via tillfällig pir?

2
399

 

Det låter kana bara fint att USA är villigt att leverera mat till Gaza via en tillfällig pir. Det finns dock något kritiska synpunkter. Här två rapporter.

Som från ingenstans meddelade Förenta staternas president Joe Biden i sitt tal om tillståndet i unionen den 7 mars att hans land skulle bygga en ”tillfällig pir” i södra Gaza för att underlätta införsel av bistånd via havet.

Bakgrunden till detta beslut, som Joe Biden utelämnade, är tydlig: Israel tillåter inte ett absolut minimum av humanitärt bistånd att passera genom landövergångar.

Israel förstörde Gazas hamn den 10 oktober och Israel pulveriserade Gazas flygplats i Dahaniya 2006. Detta beslut kommer verkligen inte från ingenstans. Det kommer också mitt under kampanjen för demokrater i USA att rösta ”oengagerat” i de pågående primärvalen för att göra det klart att USA:s delaktighet i folkmordet kommer att inverka negativt på Bidens försök att bli omvald. Även om en limpa bröd är bättre än inget alls, kommer dessa limpor bröd att komma till Gaza fläckade av blod.

Det finns en ihålighet i Bidens uttalande.

När väl hjälpen anländer till denna ”tillfälliga pir”, hur kommer den att distribueras? De viktigaste institutionerna i Gaza som kan distribuera hjälp i stor skala är UNRWA – som nu har avfinansierats av de flesta västländer – och den Hamasledda palestinska regeringen – som västländerna har bestämt sig för att förstöra. Eftersom ingen av dem kommer att kunna distribuera humanitärt bistånd på plats (och, som Joe Biden sa, ”inga amerikanska stövlar kommer att finnas på plats”), vad kommer då att hända med biståndet? https://thetricontinental.org/newsletterissue/hunger-palestine/

Richard Medhurst menar till och med att bakom detta pir-matleveransprojekt så finns ambitioner av USA och Israel att ta kontroll över fyndigheter av gas och olja utanför Gaza. Kan det vara så.

Föregående artikelSveriges mörka idrottshistoria. Landskamper med Nazi-Tyskland, ej med de allierade, under Andra världskriget. Inte bättre idag?!
Nästa artikelHur tänker USA:s försvarsminister? Livsfarlig?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. En annan trovärdig teori är att piren ska underlätta fördrivningen av de palestinska Gazaborna. Eftersom Egypten vägrar att låta dem fly dit över gränsen, så skulle det vara praktiskt att låta dem fly över havet i stället, mot okända mål. Den Israeliska politiken har alltid varit, och är fortfarande , att etniskt rensa hela Palestina. Sionistregimen har redan börjat planera för att exploatera Gaza för ett sionistisk samhällsbyggande. Vägen dit går som alltid över lik och fördrivning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here