Den kommande stormen, USA:s begränsade resurser och Ukrainas kollaps

85
2888

 https://steigan.no/2023/03/den-kommende-stormen-usas-begrensede-ressurser-og-ukrainas-kollaps/?utm_source=substack&utm_medium=email

Professor Glenn Diesen intervjuar överste Douglas Macgregor 22/3 om den politiska krisen i USA och den militära situationen i Ukraina.

Föregående artikelSammanfattande artikel: Efter Sy Hershs artikel: Norge, Poseidon och statsminister Støre. Uppdaterad 29 mars.
Nästa artikelKlasskampen i Frankrike
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

85 KOMMENTARER

 1. För drygt ett år sedan hade Ukraina en befolkning på cirka 45 miljoner.
  Enligt överste D McGregor har detta krympt till ungefär Hollands befolkning på cirka 18 miljoner.
  Men fältmarskalk Zelensky beordrar vågor av tusentals värnpliktiga tonåringar och gamla män över 55 in i tänderna av strider mot grävda i Ruskies utan anständiga vapen, inget artilleristöd och inget flygstöd, ingen ammunition eller flygplan finns kvar.
  Den genomsnittliga värnpliktiga har en förväntad livslängd på 4 timmar vid fronten i Bakmuht.
  Överste McGregor säger också att de ukrainare som redan har lämnat för många år sedan har alla sagt att de aldrig kommer att återvända. Så vid slutet av detta debacle har vi ett nästan tomt Ukraina med cirka 8 till 10 miljoner, invalidiserade soldater, gamla Babushkas nästan NOLL kroppsförmåga män, många änkor och föräldralösa barn. Det ”nya” Ukraina är ett mycket mindre territorium.

  • Man kan nästan tro att den politik som EU och USA använder i Ukraina helt enkelt är för att rensa ut landet på invånare och att Ryssland är ett perfekt instrument för denna agenda! Tanken är nog att man gör en deal med Ryssland efter deras upprensningsaktion där man delar upp det närmast avfolkade landet och lägger beslag på det man får av jordbruksmark och annat i de västra delarna. Någon annan analys kan man inte göra av denna vanvettspolitik och samtidigt så tror väst att de försvagar Ryssland, en i så fall fåfäng förhoppning som det verkar.

   • Ukrainas väpnade styrkor (AFU) förlorar dagligen cirka 100-200 soldater under striderna om Artemivsk (ukrainskt namn – Bakhmut). Förlusterna av den ukrainska armén blev kända för The Sunday Times.
    Publikationen antyder att förlusten av Ukrainas väpnade styrkor i Artemivsk-riktningen kan tvinga Kiev att besluta sig för att lämna försvaret av staden.

    Som ett alternativ föreslås ett tillbakadragande av ukrainska trupper till Slavyansk och Kramatorsk. Där påstås befästa positioner ha förberetts för att hålla tillbaka den ryska försvarsmakten .
    Tidigare avslöjade befälhavaren med anropssignalen Dober den ryska militärens speciella taktik i Artemovsk. ”Först, platsarbete med artilleri, efter det kommer anfallsgrupper in.

    Rådgivaren till den tillförordnade chefen för Folkrepubliken Donetsk (DPR) Denis Pushilin, Yan Gagin , sa att den ryska militären praktiskt taget hade blockerat Artemovsk.
    Han noterade att alla tillfartsvägar och transportartärer som ledde till staden togs under kontroll av ryskt artilleri.

    https://lenta.ru/news/2023/03/26/sundaytimes/

  • Fast folkkrympandet är mycket all allvarligare i Ryssland än i Ukraina. Dessutom har både ukrainska kvinnor och män såväl avsevärt längre medellivslängd som förväntad framtida livslängd (se bl.a. hos FN-statistik liksom i Wikipedia); mycket beroende på de mer bekymmersamma ryska alkoholvanorna (som dock aningen har förbättrats på senare decennier), som är aningen mildare i Ukraina.

   Fler än två miljoner unga välutbildade lär på senare enligt flera media år ha lämnat Ryssland; bl.a. de bästa datavetarna, matematikerna och ingenjörerna. Den delen av den ryska befolkningen ser ingen som helst framtid i ett nutida slutet, reaktionärt högernationalistiskt liksom stagnerat Ryssland. Det är bara att tala med vilken rysk universitetsstudent i Europa som helst. Svaret blir alltid detsamma. Det lade jag själv märke till redan i mitten på 2010-talet med en skarp sinnesförändring hos de unga ryska studenterna. Förr flyttade de till Moskva och Petersburg; nu vill de därifrån till västliga storstäder.

   • Något om medellivslängden i Ryssland.
    Rossstat tillkännagav en ökning av förväntad livslängd i Ryssland 2022
    2022 har medellivslängden ökat med 2,7 år, till nästan 72,76 år.

    Den förväntade livslängden översteg 73 år under andra kvartalet 2022.
    I genomsnitt har kvinnors förväntade livslängd i Ryssland ökat mer än mäns på ett år, konstaterar Yefremov.

    https://dzen.ru/news/story/Rosstat_soobshhil_oroste_prodolzhitelnosti_zhizni_vRossii_v2022_godu–f9086b340bbb49f7e0545d1119cd0323?lang=ru&from=main_portal&fan=1&stid=VZn5-hMOuGmg8boSd9J6&t=1679832378&persistent_id=2644962296&story=cd17ad4c-c1f5-5b0c-b52a-973ac3abb924&issue_tld=ru&utm_referrer=dzen.ru

   • ”nu vill de därifrån till västliga storstäder.”

    Bara låt dem dra.
    Efter det har de inget Ryssland att återvända till.
    Ryssland har heller aldrig saknat några landsförrädare vad jag vet.
    Ryssland har allmänna val, men är inte någon demokrati.
    Jag tror heller aldrig demokratin kommer vinna över Ryssland eller Kina också för den delen.

    När demokratin visar sina dåliga sidor som i Urkraina så tror jag demokratin kommer försvagas och världens auktoritära länder förstärkas.

    Gå i bögparaderna medans du kan.

   • Johan de N säger själv ha lagt märke till en skarp sinnesförändring hos unga ryska studenter.
    Har han inte lagt märke till någon skarp sinnesförändring hos unga Ukrainska studenter som likt lämmeltåg håller på att översvämma hela Europa?

    Folkhälsan i Ukraina är svag, med låg medellivslängd för män, låg
    vaccineringsgrad, stor utbredning av hiv och tuberkulos, hög
    alkoholkonsumtion bland män och en relativt hög barnadödlighet.

    Våld i nära relationer är ett omfattande problem i Ukraina. Diskriminering av etniska minoriteter förekommer och det finns en utbredd negativ syn på hbtqpersoner i samhället.
    I sammanhanget bör noteras att den ukrainska lagen
    mot diskriminering i arbetslivet sedan 2015 även omfattar
    diskrimineringsgrunden sexuell läggning och könsidentitet.
    Prideparader har de senaste åren (med pukor och trumpeter) kunnat genomföras i Kiev, Odessa och Charkiv.

    • Ni är bara för härliga du listar flera faktorer för att visa hur dåligt det går för Ukraina.
     Men låt oss ta samma kriterier och se hur det går för Ryssland.
     Medelivsläng i Ukraina är 66 år sama som för Ryssland.
     HIV i Rysslands population är 1,2% i Ukraina är den 1%
     TBC i Ryssland per 100000 är 47 medan i Ukraina är den 71
     Barndödlighet i Ryssland per 100000 är 4,36 medan i Ukraina är den 6,94
     Alkohol i liter per år Ryssland 11,2 I Ukraina 8,2

     Kvinnomisshandel är ett stort problem i såväl Ryssland som Ukraina. Det var svårt att hitta bra statistik på det ifrån Ryssland men att det skulle vara ett så mycket större problem i Ukraina tvivlar jag på. Men återkom gärna med fakta.
     En negativ syn på Hbtq finns det säkert i Ukraina. Vad var det Kadyrov sa om homosexuella ja just det , finns inga där familjen skulle döda dom vilket han tyckte var toppen.

     Så dom hade högre andel andel TBC och barndödlighet. Men Ryssland har mer HIV och dom dricker mer. Om ”Folkhälsan i Ukraina är svag” Vad är den då I Ryssland?

   • @Johan de Naucler 26 mars, 2023 At 12:40

    Fast folkkrympandet är mycket all allvarligare i Ryssland än i Ukraina. Dessutom har både ukrainska kvinnor och män såväl avsevärt längre medellivslängd som förväntad framtida livslängd (se bl.a. hos FN-statistik liksom i Wikipedia); mycket beroende på de mer bekymmersamma ryska alkoholvanorna (som dock aningen har förbättrats på senare decennier), som är aningen mildare i Ukraina.

    Vad säger Wikipedia om Ukraina:
    I mitten av 00-talet minskade Ukrainas befolkning med mellan 0,3 och 0,6 % per år, till följd av låg fertilitet, betydande emigration och hög dödlighet i alkoholism, hiv/aids, tuberkulos. Ukraina var det land där näst flest människor dog i hjärt- och kärlsjukdomar. Spädbarnsdödligheten var ovanligt hög jämfört med andra länder, vilket i kombination med den låga nativiteten beräknades kunna leda till framtida demografiska problem.[113] Medellivslängden sjönk kraftigt efter år 1989, från 70,5 år till 66,7 år 1995. Därefter har den siffran, över tid, stigit.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Ukraina#Demografi

    SVT om Ryssland
    I Ryssland har den förväntade livslängden för landets män har stigit kraftigt de senaste åren. 2003 var medellivslängden för män bara 58 år (jämfört med 72 för kvinnor). Nu lever män i snitt tio år längre (68, kvinnor 78) och förklaringen är till stor del att mäns alkoholkonsumtion har sjunkit kraftigt.
    https://www.svt.se/nyheter/ryska-man-dricker-mindre-och-lever-allt-langre

    Du kan aldrig hålla dig till FAKTA!!

    • Jag håller mig till fakta: FN:s genom WHO:s statistik. Den senaste är från år 2016. Jag vinner på närmast alla punkter – dessutom.

     Så här visar WHO:s Statistikbok i kapitlet om världens livslängdstal:

     Ukraina – på 104:e plats i världen.
     RF – på 110:e plats.

     Förväntad levnadslängd alla i samhället:
     Ukraina: 71,3 år
     RF: 70,5 år

     Rank för kvinnor i världen:
     Ukraina: 91:a plats
     RF: 89:e plats

     Förväntad livslängd kvinnor:
     Ukraina: 76,1 år
     RF: 76,3 år

     Rank för män i världen:
     Ukraina: 120:e plats
     RF: 127:e plats

     Förväntad levnadslängd män:
     Ukraina: 66,3 år
     RF: 64,7 år

     Rank för samtliga i befolkningen i världen:
     Ukraina: 98:e plats
     RF: 104:e plats.

     Förväntad livslängd för samtliga i befolkningen:
     Ukraina: 64,1 år
     RF: 63,3 år.

     • Skillnaderna är marginella. Alla uppgifter är ur en och samma tabell i WHO:s årsbok, från 2016.

      Däremot vet vi inte hur dessa siffror ser ut idag efter pandemin, så klart.

      Mitt intryck har dock alltid varit att ryssar föredrar dricka mer starksprit i och utanför Ryssland, medan ukrainare ofta föredragit öl och vin. Det är också något jag hört sägas av ryssar och ukrainare. Ryssarna sägs konsumera mer än hälften av världens sammanlagt producerade vodka. Jag vet inte om det är sant. Men konsumtionen på ryska landsbygden är ofta farligt hög. Däremot har många yngre ryssar gått över till öl, som blivit en bättre vara i det moderna ryska samhället, där man -konstigt nog för en svensk- just satsat på rysk ölreklam

    • Johan….
     Du hänvisar till WHO
     Jag tittade på WHO på Wikipedia och såg då huvudkontoret låg i Geneve, en stad i Schweiz tror jag.
     Samt är en underorganisation till Förenta Nationerna som har sitt huvudkontor i New York, USA har jag för mig.

     Sedan tittade jag också på Världsbanken och deras huvudkontor finns i Washington DC i USA.

     Du som känner till det mesta, varför finns alla världsorganisationer i Västvärlden och ofta i USA?

     Ryssland och Kina är också stormakter och fler större länder finns i Asien exempelvis Indien.
     Men där huserar inga världsorganisationer vad jag vet.

     Jag ser en orättvisa här samt ett förtryck mot hela den Asiatiska kontinenten då med undantag för USA allierade länder som Japan, Taiwan, Syd Korea och ev. fler.

     Frågan är om alla de här världsorganisationerna är att lita till 100% för exempelvis Ryssland då alla tänkbara avstånd geografiska, kulturella etc. är betydligt större än för länder med världsorganisationens hemvist.

     Ryssland är i varje fall världens största land åtminstone till sin yta så det borde vara rimligt att en världsorganisations inflytande skulle ha sin givna plats även där.

     Då skulle jag tro det skulle bli svårare för USA och Västvärlden att förtrycka den ryska kulturen och få Ryssland mer integrerat i världens gemensamma angelägenheter samt eliminera Västvärldens illvilja att få Ryssland utplånat för ”allas bästa”.

   • Var får du all desinformation ifrån ”John”? Tror du på dyngan som FN kallar statistik? Den ”statistiken” är styrd från USA och är inte värd att torka sig någonstans med! Ryssland har ju ÖKAT sin befolkning betydligt och ingen vet väl i Ryssland hur många miljoner som flyttat dit bland annat från Ukraina. Inte ens i byråkraternas paradisland Sverige vet man längre hur många invånare vi har längre och Sverige är en fluglort på kartan i jämförelse! Hur tror du att någon i jättelandet Ryssland ska veta hur många invånare det finns när folk från forna Sovjetrepubliker närmast har svängdörrar in i Ryssland av gammal ohejdad vana? En gissning av läget idag är väl att Ryssland troligtvis har ca 150 till 155 miljoner invånare! Låter det som en folkminskning?

    • Benny – var är då Dina EGNA källor och Din statistik?

     Är det bara Benny här (tydligen?) som har frikort från precis alla hänvisningar och källor?

     • Man kan använda nätet och läsa information! Men du litar på källor som styrs av USA? När har de källorna varit korrekta senast? Rysslands missiler och granater skulle ju enligt säkra USA-källor vara slut i juni 2022!

  • Tror du verkligen på detta? Föreslår att du börjar följa med på diverse Telegram kanaler så kan du höra vad ryska soldater själva menar om kriget.

   https://www.theguardian.com/world/2023/mar/27/russian-soldiers-commanders-used-barrier-troops-stop-retreating?utm_term=6422664491030ee11b38d88e31aae54b&utm_campaign=GuardianTodayUK&utm_source=esp&utm_medium=Email&CMP=GTUK_email

   Det skall bli interessant att se hur det går med den ryska fascistbeundrande bloggosfären framöver.

   • Tack, jag läste artikeln från Guardian.
    Verkar vara någon västerländsk blaska som påstår sig vara ”oberoende”.
    Någorlunda kanske, men med sitt ursprung så är tendensen given.

    Jag läste uppgiften om 200.000 dödade eller sårade ryska soldater.

    Tror du på det?

    Däremot tror jag den uppskattningen kan stämma på den ukrainska sidan.

    Ryssarna har säkert förluster men inte i den omfattningen.
    Därför nya soldater måste rekryteras samt den ryska civilbefolkningen hållas trygg.
    Jag tror ryssarna retirerat istället om de ser förlusterna blir för stora eller uppdraget omöjligt.

    Det hände ju faktiskt i Cherson.
    Jag tror det handlar om utnötning och ryssarna har tiden på sin sida.

    Västvärlden har inte tiden på sin sida.
    Därför folk här kan tröttna på kriget och kanske även redan gjort det.
    SVT Public Service har fullt sjå med att hålla krigsrubrikerna på första sidan.
    De letar i panik efter något användbart att rapportera om.

    När de slutar rapporter ”upphör” också kriget då det inte är på ”vårt” område.

    Jämför den ivriga rapporteringen här om Palestinakonflikten som vare sig lockar besökare eller kommentatorer.
    De finns helt enkelt för få intresserade.

    • The Guardian är inte vilken som helst blogg som t.ex. Global Politics. The Guardian har utbildade journalister, tidningen ägs av en stiftelse. Den var en tidningarna som avslöjade amerikansk terror i bl.a. Ab Graib. Något som inte någon av de vanligen citerade bloggarna har resurser för.

     Om jag tror på antalet dödade? tar det med en nypa salt. Däremot så är det ett känt faktum att en anfallande arme måste ha 3 gånger så många man än en försvarande arme på hemmaplan. Dessutom så har Prizhgorin (kanske inte rättstavat) sagt att Bakhmut är en köttkvarn. Vidare så blev 300 000 man rekryterade i höstas för vidare slakt.

     Föreslår att du följer med på ryska Telegram kanaler. Telegram till skillnad från Signal och WhatsApp har möjlighet att översätta direkt från Ryska till Engelska. Så får du se vad ryska soldater och deras anhöriga själva säger.

     När det gäller Palestina så väntar jag på att Israel kollapsar. Precis som Ryssland också kommer att göra.

     • Евгений Пригожин Jevjinij Prigozhin heter företagen för den ryska privatarmén Wagnergruppen.
      Jag fick ihop de ryska bokstäverna själv. Nästan, ett par småfel bara.

      Tror du Ryssland kollapsar?
      Jag ser inga tecken i varje fall.
      Tvärsom tror jag den här konflikten och kriget kommer göra Ryssland starkare.
      Både som nation men även som allierad partner.

      För USA och Västvärlden tycker jag det ser sämre ut.
      Splittring härjar plus att världens övriga länder allt mindre ser Västvärlden som en förebild.
      Makt kommer förskjutas.
      Det är geopolitikens dynamik.
      En av de större orsakerna torde vara att industrialiseringen utökas samtidigt som den förflyttats.
      Det måste generera likartade flyttningar i militär styrka.

      Industrialism och ekonomiskt tillväxt har hållit uppe USA:s militära styrka, men vad händer sedan?
      Marknadskrafter påverkar även ett lands militära förmåga.
      Vilket inte sker i samma utsträckning hos länder med en mer auktoritär regim.
      Jag vet inte, men det kan vara något som nu väckt intresse i Israel.
      Ett land som hitintills känt sig ständigt ”hotat”.

     • På svenska heter legoarmens ledare Jevgenij PrigoZJin.

      Att Ryssland som stat och stort land skulle ”falla sönder” har jag mycket svårt att se, då de flesta regioner är mycket ekonomiskt beroende av centrum. Möjligen kan ett framtida destabiliserat post-putinistiskt Ryska federationen få problem -på nytt- med islamistiska extremistgrupper i t.ex. Dagestan, Ingusjien, Tjetjenien och i Kaukasus. Några andra militanta rörelser runtom i landet finns i princip inte: det buddhistiska Kalmykien är mycket fredligt, liksom orientaliska regioner i Bajkal-regionen som Tyva (Tuva) varifrån f.ö. försvarsminister Sjojgu kommer ifrån. Att ryska federationen skulle liksom börja falla sönder i olika ”ryska” regioner förefaller helt orimligt. Den svenske analytikern Hugo von Essen verkar ägna all vaken yrkestid att ha det som standardsvar och önskar det dessutom själv Rysslands fall och sönderdelning. Jag skulle dessutom påstå att i ett så välbeväpnat kärnvapenland som RF är det dessutom mycket destabiliserande och farligt för hela omvärlden. Vi minns hur gamle president Bush senior varnade parlamentet i Kiev att de INTE skulle medverka till Sovjetunionens upplösning; han var nämligen mycket oroad över hur då världens största och mäktigaste krigsmakt, Sovjetunionens, och dess vapenarsenaler skulle hamna och i vilkas händer.

      Putin och hans sista sovjetisk-totalitära generation kommer om inte annat dö av genom naturlig död, eller blir ”bortröstade” i politiska val (d.v.s. en fullkomligt utesluten lösning). De yngre ryssarna däremot, liksom de flesta stadsbor, avskyr ofta intensivt det gammaldags och reaktionära Putinstyret, decvill ha normala och FÖRUTSÄGBARA vardagsliv, och vill leva vanliga europeiska och västerländska liv som alla oss andra, liksom ukrainska folket.

      Med tiden kommer både ryssar och ukrainare att se tillbaka på denna våldsamma, repressiva Putin-epok som vi gör på Stalins epok; en epok varvad med viss stabilitet, styrka men med gravt begångna politiska fel som försenat det ryska landets och folkets utveckling, och som en epok av paranoid självisolering som man inte vill ha tillbaka. Med Stalins död havererade Gulag-ekonomin närmast omedelbart och landet öppnades sakta upp mot omvärlden och totalitarismen började sakta, sakta dö.

      Samma process kommer vi, med några korta bakslag, att få se vid Putins fall eller död: ett då snabbt välkommet öppnande att snabbt stiga in i det nya, precis som både Berija planerade omedelbart efter Stalins död men genomfördes under Chrusjtjov. Stalinismen försvann och ingen ville ha den tillbaka. Det är också putinismens historiska slutöde.

      Men Ryssland kommer att bestå, med nya styresmän och styreskvinnor och putinismen ett isolerad bakslag i rysk historia, som bara dög till att suga ut det sista som var kvar av det den sovjetiska industrin lämnade efter sig.

     • Hej Johan
      Ett halvt rätt får du.

      Jag ändrar Jevjinij Prigozhin till Jevjenij Prigozhin.

      Att jag skriver g som j beror på att g:et uttalas som j i förnamnet.
      Samma uttalsändring gäller för övrigt hos oss i vissa ord.
      Jämför ge och gåva.

      Däremot i efternamnet uttalas g som g. Eller г som g.

      Däremot får man vara försiktig med j som j.
      Då j i ryska språket inte finns.

      Men det finns ett ”j” liknande ljud i det korta i:et eller й som är en konsonant.

      J-ljudet i ryska framträder främst i de fem J-vokalerna som är en J-variant av de fem grundvokalerna А О У Ы samt Э.

      Har hittills inte hört bokstaven ж uttalas zj i ord.
      Däremot kommer j-ljudet fram som enskild bokstav i alfabetet.

      Det är min uppfattning. Jag försöker uttala ryska som jag hör det.
      Oftast i låtar. Men Google Översätt och Yandex Translate är också bra.

     • Nähä Du, bäste Arbetarklass – Du har tyvärr fel och jag får inte ett halvt rätt -utan ett helt!!
      Jevgenij precis som t.ex. Georgij uttalas med hårt ”g” på ryska. Som Tjajkovskijs opera på Pusjkin-medaljen roman: ”JevGenij Onegin”. G är nästan alltid hårt i ryskan, förutom t.ex. i jego (hans), uttalas snarast ”jevå” och så i genitivformen på adjektiv: belyj (vit) —> belogo (”belovo”). Ukrainskan har dock mjuka och hårda g:en. Det mjuka förses med en liten uppåtkrok högst till höger ute på g:ets topp: Galina på ryska blir då Halyna på ukrainska.

      Det surrande zj som i marskalk Zjukov, zjoltyj (gul) och zjurnal (journal) skrivs på svenska med ”zj”. Aldrig ”zh” som bara används i engelskt transkriberingssystem; på franska bara med bokstaven ”j”.

     • Hej Johan
      Låter som du är på dåligt humör.

      Hmm… Jag förstår det nu efter skummat nyheterna på SVT.
      Din förhoppning om att ”krossa Ryssland” och göra det till ett demokratiskt västerland tycks gå om intet.

      En amerikansk spion från Wall Street Journal som spionerat på rysk militärindustri har gripits och en ryss som offentligt misskrediterat ryska armén har håller på att sättas i fängelse.
      Ja, där kan de höra hemma tycker jag.
      Båda två.

      Splittring börjar också uppträda i bland den ukrainska befolkningen enligt Zelenskij.
      Folk i västra Ukraina slutar solidarisera sig med kriget i Ukraina och börjar leva sina vanliga liv istället.
      Personligen märker jag samma här. Ingen jag möter pratar om Ukraina längre.
      Det verkar blivit något som pågår ”där borta”.

      Jag önskar det går som i Ryssland.
      Folk tappar intresse för politiken och den här liberala kapitalist-demokratin förlorar sin bas så borgerlighetens hunger efter kapital, makt och kontroll står där kvar i rampljusets belysning av dess egentliga cynism.

      Jag tvivlar på att demokratin vi har i Västvärlden ligger i folkets intresse.
      Tvärtom menar jag att demokratin formats till att gynna viss grupp eller vissa grupper.

      Jag tillhör dem som definitivt aldrig mer kommer rösta här efter jag börjat få en aning om hur demokratin egentligen fungerar.
      Det vill säga fejkat ”folkstyre”.

      Jag tror faktiskt inte folkinflytandet är sämre i det som här brukar betraktas som ”auktoritära” länder.
      I varje fall på norra halvklotet. Södra delen är mer okänt för mig.

      Visst kan man hylla frihet men samtidigt saknas en behövande ordning som bara en auktoritet kan erbjuda.
      Jag jämför familjen.
      I min barndom talades det om ”fri uppfostran”.
      Så här efteråt uppfattar jag det som något förslappat, liberalt och ”låt gå”.
      Jag vet inte om det är så bra.
      Jag tror rysk barnomsorg, skolor och utbildning ligger före USA.
      Kanske inte som spetskunskaper.
      Men som allmän folkbildning för det stora flertalet.

      Vapenvåld på skolor tillhör USA där man fostras i liberal och frihetlig anda.
      Har man någonsin skjutit vilt med skarpladdade vapen på en skola i Nord Korea?

      Jag tror alla arbetare vill ha ordning i sina liv.

     • Nej då bäste skribentkollega Arbetarklass! Jag är mycket sällan på något dåligt humör som går ut över andra!!

      Jag gläds av att Du lär Dig ett nytt språk och inviger Dig i en ny kultur och dess historia. Ibland blir det överväldigande och nästan som en förälskelse att invigas i det.

      Vad gäller dagens inrikessituation i Ryssland är jag för min del -som känner landet ända sedan sovjetiska tiden- tyvärr mycket nedslående pessimistisk och sorgsen. Jag vet också många ryssar i bl.a. Sverige och andra europeiska länder känner sorg och ledsamhet; dels för sig själv och ibland att de behandlas illa i Europa. Vi glömmer ofta bort dem, och de skall inte behöva stå i skuld för vad styret i Kreml gör hemmavid. Men jag har då inte till dessa år 2022/2023 sett ett Ryssland som är så hårt styrt, repressivt och så tystat ens om jag jämför med den senare sovjetiska epoken. Ryssland har gått in i en kollektiv tystnad och dysfori, och känner ofta att man (igen) ”kastats ut ur Europa”, och att våra en gång så hyfsat starka band och kontakter visade sig sitta lösare, ytligare och försvann snabbare än kvickt.

      Faro- och misstankenivån till (d.v.s. utifrån) och inom Ryssland är idag tycker jag nog endast jämförbar med de sista årens s.k. högstalinism 1947-1953 med en mycket tryckande atmosfär. Vi får se hur det går, jag är bara på sin höjd halvt optimistisk. Men många ryssar och utlandsboende ryssar likaså, mår liksom jag själv, på ryska framtidstemat, ganska nedslående illa idag; där de i princip och de facto blivit av med nästan alla normala, pluralistiska politiska rättigheter. Det är tyst som på kyrkogården. Det har blivit som förr: man talar i inte familjen förtroligt och det viskas. Och så kan man inte ha det i ett modernt europeiskt samhälle år 2023.

     • https://topcor.ru/33572-solovev-v-jetot-raz-my-iz-evropy-ne-ujdem-polskie-goroda-budut-unichtozheny.html?yrwinfo=1680184737039514-1923196378890874700-vla1-5177-vla-l7-balancer-8080-BAL-3898

      Solovyov: ”Den här gången kommer vi inte att lämna Europa, polska städer kommer att förstöras”.
      Den ryska armén bör inte lämna Europa, som Moskva gjorde inför och efter Sovjetunionens kollaps, och dra tillbaka sina trupper från länderna i det ”socialistiska lägret”.

      Denna synpunkt uttrycktes av journalisten och TV-presentatören Vladimir Solovyov.Samtidigt är han säker på att polackerna inte bör behandlas på samma sätt som ukrainarna, eftersom de förstnämnda inte är ”broderliga människor” för invånarna i Ryssland.
      Vi kommer att förstöra alla dessa polska städer med raketanfall ”en i taget”, utan att använda markstyrkor. Det är vi som tycker synd om Ukraina, men här kommer vi att slåss som amerikanerna i Irak
      Journalisten noterade i sändningen av programmet ”Kväll med Vladimir Solovyov” på TV-kanalen ”Ryssland 1”.
      Således anser Vladimir Rudolfovich att Ryssland bör gå in i direkt konfrontation med Nato-landet, vilket faktiskt leder till tredje världskriget.
      Tidigare meddelade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki att Warszawa snart skulle börja implementera ett program för att kraftigt öka produktionen av ammunition för leveranser till Ukraina, utformat för flera år. Programmet kommer att involvera både offentliga och privata företag.
      Morawiecki menar att länderna i den nordatlantiska alliansen upplever en brist på granater att skicka för att hjälpa Ukrainas väpnade styrkor.

     • Haha…The Guardian, rena skämtet i Storbritannien, ungefär som AB i Sverige! Ryssland kollaps? Har du inte fattat att det är EU och USA som går mot kollaps det kan man läsa om varje dag t o m i fulmedia!

     • Det skulle vara intressant, Johan de Naucler, vad du exakt menar med ”högstalinism 1947-1953”.

    • Hej Johan
     Bra att du inte var arg.
     Eller irriterad.

     Jag kan bli det men oftast väljer jag flyktvägen.
     För säkerhets skull.
     Det är en instinkt vi har. Djur gör likadant.

     Du gör Ryssland till ett Västland.
     Men det är ju bara delvis sant.
     Belarus är ännu mer västland men tillhörigheten är ändå Ryssland som Moderlandet.

     I Ukraina lyckades västliga krafter vända landet ryggen mot Ryssland vilket inte var särskilt lyckat.
     Kan tänka mig de centrala och västra delarna av Ukraina i framtiden kommer förenas med Europa men aldrig södra sydöstra delarna som är delar givna den ryska historien.
     Den delen är också ryskspråkigt tillika ryskorienterad.
     Dessa delar kommer återbördas Ryssland, eller ”Ryska Imperiet” om du så gärna vill höra det, mot USA och Västvärldens vilja som är efter en annorlunda historiebild och tradition.
     Dock har inte Västvärlden hela världen med sig.
     Kinas ledare Xi Ping uttryckte vid sitt besök i Moskva att Kina står på ”rätt sida av historien”.
     Förmodligen är fler länder i världen beredda att instämma.

     Jag gillar Ryssland, bland annat för det är ett stort och mäktigt land men som aldrig utnyttjat sin makt för att fara runt i världen som en utsugare.

     Ryssland är mer än samarbetspartner, men de villkoren utan konkurrens och jakt efter mer kapital accepterar inte Västvärlden.

     Därför är jag glad om Ryssland stänger till Västvärlden och söker mer passande samarbetspartner.
     Dessa måste då, åtminstone än så länge bli utanför USA och Västra Europa.
     Men framtiden kan göra skillnad. Det vet vi inte.

     Bilden för Ryssland är dock lite problematisk.
     Därför där finns delar som strävar åt Väst.
     Dock tror jag de är begränsade.
     Under Sovjettiden fanns en klar gräns som bemästrade den splittringen.

     Jag menar man måste förstå demokratin som en ideologisk invasiv art.
     En inkräktare som använder alla och inte skyr några medel för att nå sitt mål till den totala dominansen.

     Demokrati är därför bara en totalitär bland de andra.
     Med slutmålet som världsherravälde.

     En utopisk vision där tradition riskerar sopas bort i spåren av nya idéer, uppfinningar samt konkurrensens handel och kommers.

     En föränderlig värld som oftast uppskattas av den unga generationen med sämre anknytning till historien.

     Men jag tror Ryssland klarar trycket då dess befolkningspyramid har sin största bredd bland vuxna och äldre.

     Jag vill uppleva Ryssland.
     Dock inte som Västland.
     Jag vill uppleva Ryssland som Ryssland.
     Annars kan jag lika gärna vara kvar här.

     Som konservativ tror man på tradition och kultur.
     Man saknar den där förändringsivern som finns hos liberaler och socialister.
     Men det är inget som hindrar man skulle vara för rättvisa.
     Allt måste bara ha sin tid.

     Ha det bra Johan.
     Jag skulle velat var ute och jobbat med något idag men det är bara tråkväder.
     Svårt att komma igång med nåt inne också.
     Men nu får jag släcka datorn och försöka komma igång med något.
     Här finns i varje fall att göra.
     Jag tillhör dem som sällan eller aldrig upplever en långsam dag.
     Även kvällar och nätter rusar iväg.
     Tiden överlag rinner iväg alldeles för fort.
     De där ”pensionärsproblemen” du talat om upplever inte jag.

     Långsamma dagar är för de oföretagsamma.
     Eller för dem som av någon anledning blivit hindrade.

     I världshistorien är ett människoliv en snabb blink.
     Sorgligt men sant.

     Tiden kan upplevas längre om man uträttat något.
     Något att se tillbaka till.
     Man måste försöka ge livet något innehåll.
     Dagdrivarens liv är egentligen inget avundsvärt hur lättsamt det än kan låta.

     • Nja, Ryssland var fram till 1917 en självklar del av västerlandet. Det är ofattbart svårt att tänka sig västerlandet och västlig kultur utan Tjajkovskij, Djagilev, Tolstoj, Dostojevskij, Achmatova, Sjostakovitj eller Chagall och Malevitj. Är de då asiater? Knappast.

      Jag har aldrig mött en enda ryss som uppfattat sig som ”asiat”. Mer västerländsk stad än Vladivostok får man leta efter, en full dos europeisk och kulturell utpost på Stillahavskusten.

      Dostojevskij uttryckte det ofta väl: ”Ryssar har två hemländer: Ryssland och Europa”.

      Ryssland kommer i en post-putinistisk tid återvända till Europa. Inga ryska studenter ser sin akademiska och kulturella framtid med mongoler, pakistanier, afghaner, burmeser, koreaner och indier. Den ryska affärsvärlden lär sig engelska, inte kinesiska.

      Det är basfakta. Ryssland kommer att som före 1917 vända sig västerut. Alla dagens höga politiker har på sina skrivbord en mini-version av den franske skulptören Falconets staty med Peter I (den Store) på den stegrande hästen på granitklippan (den största odelade stenklippa som flyttats i mänsklighetens historia, den lär väga uppåt 2000 ton(!), kallad Mednyj Vsadnik: Bronsryttaren, om vilken Aleksandr Pusjkin skrivit sin berömda långa dikt vi alla unga ryskastudenter -tack och lov!- fick lära oss recitera utantill.

      Peter blickade västerut; de s.k. ”Zapadniki”: Ryssland måste bli europeiskt till varje pris!

      Det har dagens ryska oligarkipolitiker naturligtvis inte förstått eller kan uppnå.

      Anledningen är busenkel: skulle dagens Putin-Ryssland införa det öppna, fria europeiska samhällets institutioner som fri press, sann och vältalig politiskt liv med sann opposition och självständiga domstolar; då åker hela oligarkimaffian med hövding Putin in i finkan. Även sett och dömt med dagens existerande lagtexter.

      Det är därför putinismen måste vända sig till det lag- och principlösa orienten. De har inget val om de inte vill få sina gigantiska stulna pengar beslagtagna och få de välkända svenska gardinerna som utsikt de kommande 15-30 åren.

      Det är pengarna som styr dagens ryska oligarki-kleptokrater i Kreml, inte vare sig politik eller ens principer. De försvann redan med Chrusjtjov, den siste troende i Kreml.

      Just nu ruinerar Putin landet inifrån. De läckta ljudfilerna från en Prigozjin och en annan person (se varhelst i nyhetsmedia i dessa dagar) kallar de dagens styre för ”Satan”, ”dvärg” och ”Putin dödar all framtid för landet”.

      Det kokar under ytan. Hur det slutar vet ingen.

      Men Ryssland är som kultur och historia ett avgjort västerländskt land, inte en del av Orienten, även om kampen genom historien varit mycket skarp mellan ”slavofilerna” och ”zapadniki”. Dagens unga ryssar är zapadniki; de kommer med tiden att utan sorg begrava Putins oligarkivälde som ett fruktansvärt misstag och tragisk historisk återvändsgränd i rysk historia.

   • Ja Du bäste Kent, Sanningen är väl att Ryssland i februari-mars 2022 hade tänkt sig en snabb knäckningsoperation av Ukraina, ett intagande av Kiev och ett ukrainskt folks ”lättnad” av att slippa det ”egna ukrainska kaoset” i landet. Margarita Simonjan, chef på ryska RT, uttalade dessa första dagar i februari 2022 att Kiev skulle intas ”på några dagar” och landets befolkning hälsa ryska styrkor som befriare.

    Av de ryska målen med ”de-militarisering” av Ukraina, ”de-nazifiering” (ett ord som snart försvann ur Kremls ordförråd) har ju ingenting uppnåtts.

    Den enda djärva operation Ryssland SKULLE ha klarat av hade varit att militärt kontrollera genom landnedsättning av trupp och materiel i västra Ukraina och därmed få kontroll över gränsinförsel av utländsk militär hjälp till staten Ukraina. Inte ens det har den ryska militären vare sig gett sig på eller fullgjort.

    Det har inte hänt. Istället harvar ryska styrkor runt i östligaste Ukraina kring den lilla järnvägsknutsstaden Bachmut i månad efter månad och tycks inte ta sig därifrån.

    Den förhatliga ”narkoman-satanist-nynazistregimen” i Kiev sitter väldigt kvar, igår besökte president Zelenskyj den ”ryska” regionen Zaporozjzjia med IAEA:s atomkraftschef, helt utan ryska utfärdade visum dessutom!

    Sanningen tycks vara den, med ryska armén fastkörd i Bachmut, 100+ mil öster om Kiev som skulle intagits för 13 månader sedan; att den ryska militären och ledarskapet har ingen militär eller politisk strategi för något krig efter man hållit sin ”Segerparad” i Kiev i mars 2022 (som alltså fick ”temporärt ställas in”) och att Putins Ryssland av idag tycks sakna alla militära, ekonomiska, politiska och materiella förutsättningar för att vare sig inta hela Ukraina och föra in Ukraina i den ryska intressesfären och till Russkij Mir. Detta är ju ”objektiva fakta på marken”, som militärerna uttrycker ett sådant läge.

    Det militära artelleribeskjutandet kring järnvägsknuten och östliga avkroken Bachmut är just ett bevis på marken att detta är det exakta beviset. Andra skulle kalla det en kombination av rysk okunskap, klantigt underrättelseinhämtande, politisk-militär inkompetens och rent önsketänkande. Om detta nu inte stämmer: varför är då inte den förmenta neonazistiska regimen i Kiev utbytt i mars, ja år 2022 -eller rentav nu 2023- alltså? Var är Ukrainas demilitarisering? Var är stoppandet av det största införandet av allierad militärmateriel till det ukrainska folket? (Mina rysktalande(obs!) ukrainska vänner i Kiev, Nikolajev, Cherson och i Donaudeltat prisar gud och oss denna västliga hjälp vi i Europa ger för att rädda deras land från totalitärt förtryck och våldsbarbari, varje gång!!).

    Putins försök att ”göra en Bush junior” (som i Irak 2003) har misslyckats och militärt-politiskt kört fast, och havererat.

    Ukraina är inte vare sig avmilitariserat (tvärtom), ”knarkarna” i Kiev tar och fattar bättre beslut i kriget än någonsin den ryska invasionens ledarskap själv, ukrainska landet och folket är mer enigt och starkare i viljestyrka än någonsin.

    Putinismen har obönhörligen kört fast med helt egen kraft.

   • @Kent Svensson 28 mars, 2023 At 14:41
    @Kent Svensson 29 mars, 2023 At 12:21

    I stället för att länka till ”guardian” blaska, bör läsa MOA:
    Ukraine SitRep – Avdiivka
    https://www.moonofalabama.org/2023/03/ukraine-sitrep-avdiivka.html
    Ukraine – Media Start To Acknowledge Reality
    https://www.moonofalabama.org/2023/03/ukraine-media-start-to-acknowledge-reality.html
    New Bakhmut Report: High Casualties – Low Morale – Russian Tactics
    https://www.moonofalabama.org/2023/03/new-bakhmut-report-high-casualties-low-morale-russian-tactics.html

 2. Mycket informativ intervju med en militär som har egen stridserfarenhet och därtill tidigare varit militär rådgivare för sitt eget lands regering. Ingen lyssnar, men det är inte McGregors fel. Någon måste säga hur det är, och det gör han med besked, sopar den europeiska generalskåren av banan. Politikerna skall vi inte ens tala om. Ja, om det skulle finnas någon general i Europa som håller med McGregor blir han prompt avskedad som nyligen i Tyskland.

  När marken torkar upp börjar det röra på sig mot slutstriden. Om jag inte minns fel gällde åtalen i Nürnberg även onödig förlängning av redan förlorat krig. Där skulle den samlade europeiska politikerkåren sitta med åtal för en utsiktslös fördröjning.

  • Det stora taktiska bakslaget har redan kommit i det rysk-ukrainska kriget: båda sidor tycks ha stora brister på materiel i form av artilleriammunition (många europeiska förråd gapar redan tomma) och de ryska stridsvagnar som nu tas fram är modeller som lyckats överleva sedan 1950- och 1960-talen. Det rimliga är att det måste hållas någon form av förhandlingar, om sidornas soldater inte skall slåss bedrövligt med knölpåkar och gevärskolvar. Bara den nivån att materielen nu är slut på många håll visar väl detta krigs både intensitet som våldsvansinne.

   All respekt till Jan N här, men den avskedade tysken; var inte han just amiral (och inte general)? (Jag menar det kanske är lättare att finna hans namn då, för jag minns det då inte).

   • Ryssland har ingen ammunition. Ryssland har kört fast. Vi har hör t denna ramsa i över ett åt nu! Särskilt denne @Nuclear är förtjust i att föra den. Vad händer i verkligheten, bortom ryssofobers fantasifoster? I verkligheten vinner Ryssland slag efter slag efter slag. Ryssland har reducerat ett ca 500,000 Nato tränade ukrozionazi armé till 150,000. Skrattretande ”analys” om ”taktiska läget” (🤭) från ryssofob @Nuclear. Sanningen är den att det är Nato och USA som har slut på krut. Dessa gör vapenarsenal samlar rundor i förna Sovjet allierade länder 🤣🤣🤣

    https://proletaren.se/artikel/269-landsforradare-i-riksdagen-har-ar-alla-namnen

    • Ukrainas väpnade styrkor har nästan slutfört förberedelserna för motoffensiven
     Det ukrainska kommandot förbereder sig för en vårens militärkampanj – en storskalig motoffensiv i flera riktningar. Detta bevisas av den operativa situationen i LBS och vad som händer i den nära och djupa baksidan av Ukrainas väpnade styrkor.
     I mer än en månad nu har Ukrainas väpnade styrkor samlat på sig reserver i regionerna Mykolaiv, Cherson, Dnepropetrovsk, Zaporozhye och Charkiv, och dragit upp utbildade nya brigader närmare frontlinjen från de centrala och västra regionerna i Ukraina. Samtidigt genomförs den påtvingade evakueringen av befolkningen från frontlinjeområdet, bland annat för att beröva RF Armed Forces underrättelsedata.

     I Zaporozhye-riktningen har Ukrainas väpnade styrkor nästan slutfört omgrupperingen. Det är svårt att förutse inom vilka områden man bör förvänta sig anfall här. Förmodligen kommer de att attackera överallt, där terrängen tillåter, för att undersöka det ryska försvaret.
     Där de känner sig svaga använder de ett stort antal utrustning för ett genombrott och vidareutveckling av framgång. Huvudmålet är tillgång till Azovhavet och på vilken del av kusten som helst i Zaporozhye-regionen eller DPR, och attacken på Krim är en sekundär uppgift, som kanske inte räcker för att lösa.

     En anfall i en riktning är dock ett extremt riskabelt drag. Därför verkar möjligheten för en andra attack från Ukrainas väpnade styrkor i Kupyansk-riktningen mest trolig.
     Här blir målet detsamma som i söder – att försvåra RF-försvarets försörjningsvägar. Den ukrainska armén kommer att försöka nå linjen Nizhnyaya Duvanka – Troitskoye i LPR, det vill säga bosättningar som ligger norr om Svatovo. R-66-motorvägen och järnvägen passerar där, genom vilken den mest bekväma logistiken för ryska trupper utförs.

     Indirekt indikerar uppkomsten av tyska militära rådgivare och ingenjörs- och teknisk personal i Ukraina också slutskedet av förberedelserna. Det står att Ukrainas väpnade styrkor redan har skaffat en så stor mängd utrustning från Tyskland att det är lättare att serva den på plats än att transportera den till Polen. Antalet utländska legosoldater representerade av PMC från USA, Storbritannien, Polen och Rumänien har också ökat. I detta avseende kan en ökning av fiendens aktivitet förväntas inom 1-1,5 månader.

     Men.. Zelenskij meddelade att det var omöjligt att inleda en ukrainsk offensiv på grund av brist på vapen.
     Enligt Dmitrij Belik, ledamot av statsdumans kommitté för internationella frågor, manipulerar den ukrainske presidenten västvärlden med uttalanden om brist på vapen för framtida penningtvätt i vapenförsörjningen.

     Det farligaste vapnet från den ryska väpnade styrkan (RF Armed Forces) har utsetts. Enligt officeren för Ukrainas väpnade styrkor är det ett tungt eldkastarsystem (TOS) av salvaeld av typen Solntsepek.

     Ukraina kommer inte att gå till fredssamtal med Rysslands president Vladimir Putin på grund av att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utfärdat en arresteringsorder från den okända ryska federationen för hans ”gripande”. Detta konstaterades av Volodymyr Zelensky.

     Grundaren av PMC ”Wagner” Yevgeny Prigozhin meddelade benådningen av mer än fem tusen fångar efter kontraktets ingående. Han tillade att de tidigare fångarna, efter att ha återvänt från frontlinjen, börjar ett nytt liv.
     Ryska militära registrerings- och mönstringskontor måste ” väckas till liv ”, eftersom de visade sig vara helt oförberedda för starten av en speciell militär operation. Detta konstaterade vice ordförande för Ryska federationens säkerhetsråd Dmitrij Medvedev och noterade att militära registrerings- och mönstringskontor behöver djupare digitalisering.

     RF Armed Forces dödade mer än 310 ukrainska militanter i riktningarna Krasno-Limansky, Donetsk och Zaporozhye. Detta uppgavs till den femte kanalen av den officiella representanten för Ryska federationens försvarsministerium, generallöjtnant Igor Konashenkov.
     https://ura.news/news/1052636156

     • ”Ukrainas väpnade styrkor har nästan slutfört förberedelserna för motoffensiven”

      Ja visst om man blåser på som bara den exempelvis som Kokainsky och ukrozionazi militärledningen gör, är allt möjligt inklusive en motoffensiv till våren 🤣🤣🤣

   • Av överste MacGregor.
    https://www.vtforeignpolicy.com/2023/03/the-gathering-storm-in-ukraine-spells-doom-for-the-west/
    Krisen för den amerikanska nationella makten har börjat. Amerikas ekonomi tippar över och västerländska finansmarknader får tyst panik . På grund av stigande räntor tappar värdepapper med säkerhet i hypotekslån och amerikanska statsobligationer i värde. Marknadens ökända ” vibbar ” – känslor, känslor, övertygelser och psykologiska förkärlek – tyder på att en mörk vändning är på gång i den amerikanska ekonomin.
    Amerikansk nationell makt mäts lika mycket av amerikansk militär förmåga som av ekonomisk potential och prestation. Den växande insikten att amerikansk och europeisk militärindustriell kapacitet inte kan hålla jämna steg med ukrainska krav på ammunition och utrustning är en olycksbådande signal att skicka under ett proxykrig som Washington insisterar på att dess ukrainska surrogat vinner.
    Ryska kraftekonomiska operationer i södra Ukraina tycks ha framgångsrikt stoppat attackerande ukrainska styrkor med minimala utgifter för ryska liv och resurser. Medan Rysslands genomförande av utmattningskrigföring fungerade briljant, mobiliserade Ryssland sina reserver av manskap och utrustning för att sätta upp en styrka som är flera magnituder större och betydligt mer dödlig än för ett år sedan.
    Rysslands enorma arsenal av artillerisystem inklusive raketer, missiler och drönare kopplade till övervakningsplattformar överliggande omvandlade ukrainska soldater som kämpade för att behålla den norra kanten av Donbas till popup-mål.
    Hur många ukrainska soldater som har dött är okänt, men en ny uppskattning satsar på att mellan 150 000-200 000 ukrainare har dödats i aktion sedan kriget började, medan en annan uppskattar cirka 250 000.

    Med tanke på den uppenbara svagheten hos NATO- medlemmarnas mark-, luft- och luftförsvarsstyrkor, kan ett oönskat krig med Ryssland lätt föra hundratusentals ryska trupper till den polska gränsen , Natos östra gräns. Detta är inte ett resultat Washington lovat sina europeiska allierade, men det är nu en verklig möjlighet.
    I motsats till Sovjetunionens häftiga och ideologiskt styrda utrikespolitik och avrättning, har det samtida Ryssland skickligt odlat stöd för sin sak i Latinamerika, Afrika, Mellanöstern och Sydasien.
    Det faktum att västvärldens ekonomiska sanktioner skadade USA:s och europeiska ekonomier samtidigt som den förvandlade den ryska rubeln till en av det internationella systemets starkaste valutor har knappast förbättrat Washingtons globala ställning.
    Bidens policy att med tvång pressa NATO till Rysslands gränser skapade en stark gemensamhet av säkerhets- och handelsintressen mellan Moskva och Peking som lockar strategiska partners i södra Asien som Indien, och partners som Brasilien i Latinamerika.
    De globala ekonomiska konsekvenserna för den framväxande rysk-kinesiska axeln och deras planerade industriella revolution för cirka 3,9 miljarder människor i Shanghai Cooperation Organization (SCO) är djupgående.

    Sammanfattningsvis är Washingtons militära strategi att försvaga, isolera eller till och med förstöra Ryssland ett kolossalt misslyckande och misslyckandet försätter Washingtons proxykrig med Ryssland på en verkligt farlig väg.

    Att fortsätta, oförskräckt inför Ukrainas nedgång i glömska, ignorerar tre metastaserande hot:
    1. Ihållande hög inflation och stigande räntor som signalerar ekonomisk svaghet. (Den första amerikanska bankkonkursen sedan 2020 är en påminnelse om USA:s finansiella bräcklighet.)
    2. Hotet mot stabilitet och välstånd i europeiska samhällen som redan rasar av flera vågor av oönskade flyktingar/migranter . 3. Hotet om ett vidare europeiskt krig .

    Inom presidentens administrationer finns det alltid konkurrerande fraktioner som uppmanar presidenten att anta en viss handling. Observatörer på utsidan vet sällan med säkerhet vilken fraktion som utövar mest inflytande, men det finns siffror i Biden-administrationen som söker en avstängning från engagemang i Ukraina.
    Till och med utrikesminister Antony Blinken, en rabiat anhängare av proxykriget med Moskva, inser att Ukrainas president Volodymyr Zelenskys krav på att väst hjälper honom att återta Krim är en röd linje för Putin som kan leda till en dramatisk upptrappning från Moskva.
    Att backa från Biden-administrationens elakartade och otäcka krav på ett förödmjukande ryskt tillbakadragande från östra Ukraina innan fredsförhandlingar kan sammankallas är ett steg som Washington vägrar att ta. Ändå måste det tas.
    Ju högre räntor stiger , och ju mer Washington spenderar hemma och utomlands för att åtala kriget i Ukraina, desto närmare rör sig det amerikanska samhället mot intern politisk och social oro. Det här är farliga förhållanden för vilken republik som helst.

    Ur de senaste två årens vrak och förvirring framträder en obestridlig sanning. De flesta amerikaner har rätt i att vara misstroende mot och missnöjda med sin regering. President Biden framstår som en kartongutskärning, en stand-in för ideologiska fanatiker i hans administration, människor som ser den verkställande makten som ett sätt att tysta politisk opposition och behålla permanent kontroll över den federala regeringen.

    Amerikaner är inte dårar. De vet att medlemmar av kongressen flagrant handlar med aktier baserat på insiderinformation, vilket skapar intressekonflikter som skulle få de flesta medborgare i fängelse.
    De vet också att Washington sedan 1965 ledde dem in i en serie misslyckade militära interventioner som allvarligt försvagade amerikansk politisk, ekonomisk och militär makt.

    Alldeles för många amerikaner tror att de inte har haft något riktigt nationellt ledarskap sedan den 21 januari 2021. Det är hög tid att Biden-administrationen hittar en avfart utformad för att frigöra Washington, DC, från dess proxy ukrainska krig mot Ryssland.
    Det kommer inte att bli lätt. Liberal internationalism eller, i dess moderna skepnad, ”moraliserande globalism”, gör klok diplomati svår, men nu är det dags. I Östeuropa presenterar vårregnen både ryska och ukrainska markstyrkor ett hav av lera som allvarligt hindrar rörelsen.

    Men det ryska överkommandot förbereder sig för att säkerställa att när marken torkar och ryska markstyrkor attackerar, kommer operationerna att uppnå ett entydigt beslut, vilket gör det klart att Washington och dess anhängare inte har någon chans att rädda den döende regimen i Kiev. Från och med då kommer förhandlingarna att bli extremt svåra, för att inte säga omöjliga.
    Douglas Macgregor, överste (ret.) är senior fellow i The American Conservative , tidigare rådgivare till försvarsministern i Trump-administrationen, en dekorerad stridsveteran och författare till fem böcker.
    KÄLLAI .. nformation Clearing House

   • @Johan de Naucler 26 mars, 2023 At 17:14

    ”Det stora taktiska bakslaget har redan kommit i det rysk-ukrainska kriget: båda sidor tycks ha stora brister på materiel i form av artilleriammunition (många europeiska förråd gapar redan tomma) och de ryska stridsvagnar som nu tas fram är modeller som lyckats överleva sedan 1950- och 1960-talen.”

    Vad har du fått uppgifterna ifrån?? Dina kommentarer är grundade på väst propaganda!! Sedan ryska operationen början har väst, åtskilliga gånger hävdad att ryssarna har slut på ammunition, som, efteråt bevisats varit LÖGN.

    De finns skäl för att fram stridsvagnar från 50-60 talet. Enligt ryska uppgifter har de skydd mot DU.

    Som vanligt inga länkar i dina inlägg, för att inte bli avslöjad att du driver väst propaganda.

    • Den tidigare amerikanska underrättelseofficeren Ritter uppmanade ukrainare att göra uppror mot Zelenskij.
     Scott Ritter uppmanade ukrainarna att göra motstånd mot Volodymyr Zelensky. Om ukrainare är missnöjda med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys politik, bör de inte sitta sysslolösa.

     Detta samtal gjordes av den tidigare amerikanska marinkårens underrättelseofficer Scott Ritter. Han anser att ukrainska medborgare bör resa ett uppror mot Zelenskij.
     ”Nu är många ukrainare missnöjda med vad som händer i deras land.
     Varför sitter du tillbaka och gör ingenting?
     Sade Scott Ritter på sändningen av den amerikanska youtube kanalen Tour of Duty. Ritter uppmanade dem att inte vara inaktiva om de är missnöjda med Kievs myndigheters politik.

     Oleg Soskin, en tidigare rådgivare till Ukrainas ex-president Leonid Kutjma, förutspådde också att Zelenskij snart skulle ställas inför riksrätt.
     Han noterade att den nuvarande ukrainska ledarens politik, som endast syftar till att uppnå sina egna mål, skulle leda till att han störtades av hans eget folk, rapporterar RT .
     https://ura.news/news/1052636561

    • Ja, men käre M: Du tycks alltid tro att precis som allt som skrivs väster om Moskva och Minsk uteslutande är genomgående ”propaganda” och allt som sägs alltid i Moskva alltid är sant.

     Kunskap och information finns inte alltid på internet och kan därför inte ges länkar; de finns övrigt i facklitteraturen och från framstående specialisters föreläsningar o.s.v.

   • Man använder ju inte de gamla stridsvagnarna i operativt syfte närmast fronten utan de är användbara som artilleri då det finns mängder med granater från Sovjet-tiden som kan skjutas från dessa stridsvagnar. Dessutom är deras pansarskydd långt bättre än de flesta av de lätta fordon som skickats till slagfältet typ Bradley och andra rullande likkistor. ”John” har verkligen gått på fulmedias propaganda fullt ut som inte begriper ett skvatt av vad krig innebär! Det gäller att använda de resurser som finns och inte slösa bort dem i onödan mot Ukraina då ryssarna vet att de behöver sina nya stridsvagnar mot Nato senare! Nej, alla är inte lika korkade som USA när det gäller att slösa på krigsmaterial som i Afghanistan t ex!

    • ”Man använder ju inte de gamla stridsvagnarna i operativt syfte närmast fronten” ringde dom dig och så det?
     Bilderna på gamla utbrända stridsvagnar som dom redan nu använder ska vi bara ignorera dom?

     Så du skulle hellre ge dig in i strid i en sovjetisk stridsvagn ifrån 50 talet än en modern rullande likkista som du så vackert beskriver Bradley.

     I din värld sitter Ryssland på nåt enormt lager av stridsvagnar eller vad menar du med
     ”ryssarna vet att de behöver sina nya stridsvagnar mot Nato senare” så dom sparar dom. Man skickar alltså värnpliktiga och fångar till fronten och säger till dom vi har bättre utrustning men vi vill spara den, gå och dö nu.
     Och allt det här kallar du en framgång och genialiskt planerat.

     • Medan ryssofoben väntar skjuts till Moskva så är läget för ukrozionazi ”If you do a Google search you will be flooded with articles claiming that Russia is running out of tanks and is having to use ancient, out dated tanks produced 50 years ago. But this is a lie.

      Meanwhile, Ukraine continues to lose men, equipment and territory across the Donbas. The promised Ukraine offensive continues to be postponed. Lloyd Austin and General Mark Milley continue to embrace fantasy instead of demanding objective, empirical facts from the Intelligence Community. This is not only a brewing intelligence failure, it is a failure of command.”

      https://sonar21.com/judge-napolitano-and-i-discus-lloyd-austin-and-ukraine/

      Snart är våren här och dags för Leopard 2 och Abrams 1 att reduceras till skrot av den ryska precisions missiler, sedan exporteras till Kina där det tillverkas till något användbart och exporteras till endera Tyskland och USA eller båda. Karma is Bitch!!!

     • Du har verkligen ingen aning vad som egentligen. Försök att använda andra källor än MSM. Du ser väl slakten som pågår på de stackars ukrainarna. Och visst sparar Ryssland sina bästa tanks mot den riktiga fienden Nato. För du tror väl inte ryssarna är lika dumma som USA i Afghanistan, Irak m m?

     • Mja, Benny – det är nog så illa det är på ryska sidan. Dagens ryska armé och krigsmakt är de facto inte på långa vägar den massiva sovjetiska (vars styrka i den stora internationella statistikboken åren kring 1988-1989 räknades till jämförelsetalet 100; då hela Nato inklusive hela USA räknades totalt till 67!).

      Skillnaden mellan dagens amerikanska krigsmakt och den ryska är att den amerikanska faktiskt HAR de ganska väl tilltagna och välplanerade materiella och ekonomiska reserver som Ryssland av idag inte på långa vägar besitter.

      Så långt i det rysk-ukrainska kriget (jag kallar då för det) så har nu ukrainska sidan redan besegrat den yrkesutbildade ryska armén, och är nu nära att slå ut den ryska reservistarmén i järnvägsavkroken Bachmut: i vars lera ryssarna härjat och kroknat nu i väl över ett kvartal.

      Stalins Röda Armé förde på sin tid världens största krigsmakt framför sig och befriade om det var tretton huvudstäder på vägen mellan Stalingrad och Berlin. Putins armé har fastnat i Bachmut. Där sitter de tydligen och inväntar de mest hemliga förråden skall öppnas: med som experter uppskattar över 200 000 utslagna ryska stridande (döda och sårade). Jag tror liksom inte det är så det fungerar. Vad vi ser är ett krig som planerats ur en säkerhetstjänst vilja och av en rysk säkerhetstjänst; lika mycket som Bush juniors krigsangrepp mot Irak var -och blev- ett misslyckat CIA-krig, baserat på lika felaktiga amerikanska som ryska politiska önsketänkanden.

      Var är då de hemliga irakiska vapen, var är nu de hemliga ryska vapenförråden? – Vi kommer att få samma svar på båda frågorna. Gissa vilket.

 3. Lagom till sommaren nedkommer kanske landet 404, det som bli kvar av före detta ukrozionazi enheten vill säga. Självklart blir det rabiata miner och fasoner från neokonservativ/sionist trion Nully, Sully och Blinki – exceptionella skit som får smaka på Rysslands konst (diplomatisk, ekonomiskt och framförallt militärt). Allehanda dussin ören svensk ”Ryssland kännare” blir entledigade av lögnimperiet. Arbetsförmedlingen bör redan nu sätta igång med särskilda åtgärder för denna grupp

  • I den våldsamma floran av Youtube filmer på engelska som ger analyser om läget i Ukraina och som hitintills oftast handlat om ”Russian heavy losses” har det plötsligt börjat visas filmer som visar ryska framgångar i Ukraina. Nedan är tre av dem men det finns säkert flera.

   I en av filmerna var det en kommentator, från USA, Florida tror jag, och som förfasades över de här filmerna.
   Maskinöversättning här:

   ”Du har medielagar i Europa som säger att du inte får visa rysk film???
   Det är en hälsosam pressfrihet du har!
   Helige Kristus.
   När kommer du att inse att du har förlorat din frihet???”

   Tre filmer, alla engelskspråkiga:

   PMC Wagner begins decisive offensive action on the center of Bakhmut
   Filmen mindre än ett dygn och nästan 500 kommentarer
   https://www.youtube.com/watch?v=OFY6qpW6EXs

   [ BAKHMUT ] WAGNER FORCES CAPTURED AZOM PLANT – Southern line breaking; Fighting at MiG-17 monument
   Engelskspråkig med asiatisk brytning 250 kommentarer
   https://www.youtube.com/watch?v=OBtCe0tq_Rw

   BREAKING NEWS WAGNER Capture of AZOM Steel Plant | Russian Breakthrough in Makiivka 26/03/23
   Tydlig engelsk röst och 600 kommentarer
   https://www.youtube.com/watch?v=DwCV6qRLW4U

 4. Eva Bartlett har sagt hela tiden, att allt som händer i Ukraina vad CIA gör där, har CIA gjort i Syrien, med Vita Hjälmarna och alla dessa fake aktioner, allt säger hon.
  När CIA hjälpte till att störta den demokratiska regeringen i Iran på 1950-talet, ställde de grupper mot varandra i olika fake aktioner. Man tyckte att det var så framgångsrikt så man fortsatte med den modellen i Latinamerika, och sedan har det fortsatt över hela världen där USA lägger sig i politiken.

  Mer och mer sanningar kommer fram om Syrien, ju mer tiden går.
  När USA tänkte krossa Syrien ringde Hillary Clinton personligen upp Erdogan och bad honom hjälpa till för att regimändra i Syrien. Han var ovillig först, men lockades med att få ta deras industri och en del av Syrien, som är närmast Turkiet. Då ställde han upp, och det första som hände i kriget var att Turkiet gick in och förde över en stor del av Syriens industri till Turkiet. Sedan ville han ha en landremsa som skydd mot kurderna.

  Assad har alltid skyddat kurderna, även Öclan efterlyst som terrorist i EU skyddade Assad.
  Turkiet har genom tiderna hotat Assad att om han inte överlämnar PKK kurderna så blir det krig. Ändå gjorde inte Assad det, däremot gick han inte i krig mot Turkiet när de gick in för att leta efter PKK kurder i Syrien.
  Han visste att landet inte skulle klara sig mot en sådan militärmakt som Turkiet, och kunde därför inget göra.
  Precis som han vet att de inte kan klara sig mot USA:s militärmakt och därför inte själva kan köra ut USA ur Syrien.
  Det här är tacken när kurderna går ihop med USA nu mot Syrien.
  De säljer sin själ för eget land. En gammal dröm om ett stor Kurdistan, som skall bestå av delar av Iran, Irak, Syrien och Turkiet.

  Flera begåvad f.d. överstar i USA har offentligt gått ut och sagt att USA struntar totalt i Ukraina. De utnyttjar bara Ukraina i eget syfte i att försvaga Ryssland.
  De har nog planerat från början att Ukraina inte skulle klara ett krig mot Ryssland, och de har haft hjälp av några landsförrädare, som sålt ut sitt land för privat rikedom och flytt till Europa.

  Polen har hjälpt till oerhört mycket i detta krig, precis som Turkiet hjälpte till i kriget mot Syrien. Donbass milisen hör polska hela tiden talas av dem som de krigar emot, de avlyssnar deras kommunikation och hör polska språket.
  De bygger upp militära grupper intill Ukraina, redo att gå in och ta över en del av Ukraina, när Ukraina faller. Inte för att hjälpa Ukraina vara kvar som land, utan ta en del av landet som tidigare i historien har tillhört Polen på 1600-talet. Ett nytt stor Polen

  I den turkiska tidningen ”Star Gazete” skriver man att Polen har tänkt att ta en lämplig del av Ukraina.
  Rumänien har även uttryckt att de skall ta tillbaka några delar av Ukraina som tillföll Ukraina när de var under Sovjet.

  Nu tömmer Tyskland hotellen med ukrainare inför turistsäsongen, då ser jag videor med unga ukrainska män som förs ut i bussar för att åka till flyktingförläggningar.
  De vill tydligen inte till Ukraina för att slåss för att Ukraina skall bli en del av EU, utan de vill bo i något annat land i EU och låta Ukraina försvinna från kartan. De vill inte kriga.
  Alla ukrainska politiker i högre ställning, deras barn är skyddade i olika länder i världen.
  En ilsken bloggare hade skrivit varje politikers namn och i vilket land de vistades i nu, medan de fattiga ukrainarna måste slåss vid fronten.

  Donbass säger att Ukraina väljer de rysktalande i sina områden och skickar till den värsta krigsfronten, så blir de av med dem.
  Kvar blir till slut fascisterna, USA för över IS milis från Syrien till Ukraina. De vill ha en oroshärd för Ryssland intill deras gräns som skall göra terroraktioner i Ryssland och skapa problem för årtionden framåt.
  Rapporter från Syrien visar att det är just vad USA gör utbildar IS-krigare till terrorister, som skall skickas till Ukraina för att göra aktioner i Ryssland.

  Ukraina har blivit grundlurade, det var aldrig meningen att det skulle bli ett självständigt Ukraina. Nato tog grepp om landet så fort Sovjet föll och på den vägen är det.

  • Ryssland bör ta hand om Europas hyena efter ukrozionazisterna. Bästa sättet att säkra fred i Europa är att begrava hyenan för gott.

 5. Rekommenderar alla ”rysslandsexperter” i den här diskussionen att läsa Jacques Baud: Operation Z ifall ni inte har gjort det.

 6. 7. FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina har publicerat två rapporter om behandlingen av krigsfångar i Ukraina och den allmänna människorättssituationen i landet. Publikationen MyslPolska rapporterade att FN erkände kränkningarna av rättigheterna för tillfångatagna ryssar från den ukrainska sidan. Det ukrainska utrikesdepartementet har redan sagt att FN-kommissionen agerade oacceptabelt, eftersom Kiev har rätt till självförsvar och inte kan skyllas för någonting.

  Mördarlogik – Ukraina har rätt att skjuta fångar, att använda alla typer av tortyr på dem, att använda kemiska, bakteriologiska vapen, bara för att det anser att det har rätt till försvar. Väldigt sjuka och väldigt dumma människors nonsens.

  10. Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto sa att den holländska tv-kanalen, som diplomaten gav en intervju, klippte ut avsnitt som förberedelse för sändningen, som talade om korruptionen i Europaparlamentet och stödet till landets opposition på den internationella arenan.

  Förstod han fortfarande inte att de inte kunde låta bli att ljuga? Särskilt företrädare för media i ett sådant russofobiskt land som Holland. De skulle skriva om sina tulpaner, marijuana och prostituerade – de tre pelarna i den holländska ekonomin.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/03/27/klienty-berbok-paraski-v-baden-badene-obida-kieva-na-oon-utrenniy-kofe-s-eadaily

 7. Amerikansk tänkare: De förödande konflikterna under de senaste 20 åren är Natos verk

  På världsscenen för det västliga militärblocket en aggressiv politik av attack och diktat. Sedan starten har den nordatlantiska alliansen ständigt befunnit sig i ett tillstånd av militär konfrontation med den eller den staten eller regionen i världen. Men de allierades officiella ståndpunkt är att de anser sig vara fredsbevarande. Denna åsikt uttrycktes dagen innan av den amerikanske Thinker-krönikören Alexander Markowski.

  Analytikern påpekar att i ett försök att ”främja demokratiska värden” lämnade militärblocket långt bakom det högsta demokratiska värdet – bevarandet av människoliv. ”Detta ”ledande bidrag till fred och säkerhet” har blivit en fasad för amerikanska ambitioner att omforma världen i enlighet med dess värderingar, förklarar författaren till materialet självsäkert.

  Den paradoxala kombinationen är huvuddraget i den nordatlantiska alliansen. De krigsförbrytarallierade betraktar sig själva som en fredlig organisation, fredsbevarare, men de sätter själva igång krig efter krig.

  ”Så fort alliansen lämnade Afghanistan i skam, antände den omedelbart konflikten i Ukraina och spottade på Moskvas varningar om att Ryssland inte skulle tolerera NATO-expansion så nära sina gränser”, lyder den slutliga slutsatsen av materialet.
  https://anna-news.info/american-thinker-razrushitelnye-konflikty-poslednih-20-let-delo-ruk-nato/

 8. Bra inrutat Vivianne. Du tog alla ord ur min mun,exakt så är det. Denna Ukraina kris har ALLA delar av ett riktigt sagoberättelse. På ALLA delar och punkter har det så. Fullt med skitsnack, lögner, korruption och egna krigsbrotten och andra vidriga brotten på löpande band. Wow vad massmedia har varit på sin allra största hjärntvätts kampanjer från början till slut under denna kris. HELT otroligt så man chockas ärligt talat. Det är Ukraina vi pratar om. Inte något land utanför Europa som i Afrika, Asien eller Latinamerika. Men ändå ser de ut såhär i massmedia dagligen

 9. Internationella massgravar i ukrainska skyttegravar

  Ryska krigare förstörde ett annat fäste för Ukrainas väpnade styrkor vid frontlinjerna i området Avdeevka. Den ukrainska arméns skyttegravar blev en massgrav för krigare från Polen och Georgien.

  En annan video visar fler georgiska krigare som fortfarande lever i ukrainska skyttegravar. Mitt i den intensiva beskjutningen tvingas de gömma sig nära kåren av sina döda kamrater:
  https://southfront.org/in-video-18-international-mass-graves-in-ukrainian-trenches/

 10. Ukraina kritiserar FN:s organ för mänskliga rättigheter

  Kiev är missnöjd med en rapport som fann att dess tillslag mot den ukrainska ortodoxa kyrkan kan vara diskriminerande

  FN:s människorättsvakt bör ”avstå från obalanserade politiska bedömningar”, har en talesman för det ukrainska utrikesministeriet krävt, efter en rapport som ifrågasätter Kievs behandling av det största religiösa samfundet i landet.

  ”Ukraina är en demokratisk nation, där religionsfrihet är garanterad. Men frihet är inte lika med en rättighet för aktiviteter som undergräver den nationella säkerheten”, sa Oleg Nikolenko till ukrainska medier på måndagen. Han uppmanade FN att ”basera sina rapporter på fakta.”

  I fredags släppte FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en rapport som uttryckte oro över tillslaget mot den ukrainska ortodoxa kyrkan (UOC), som har historiska kopplingar till den rysk-ortodoxa kyrkan.

  SBU, Ukrainas inhemska säkerhetsbyrå, har riktat in sig på UOC-präster och egendom i en serie räder under de senaste månaderna. Underrättelsetjänsten hävdade att kyrkor kunde gömma vapen och sabotörer och att UOC fungerade som en arm till den ryska regeringen. FN-organet sa att det är ”oroat över att statens aktiviteter riktade mot UOC kan vara diskriminerande.”

  OHCHR nämnde också flera lagförslag som lagts fram i det ukrainska parlamentet och som tydligen syftade till att undergräva UOC. Sponsorer av den föreslagna lagstiftningen använde ”vag juridisk terminologi” och misslyckades med att ge ”tillräcklig motivering”, enligt rapporten.

  FN-varningen kom dagar innan munkar som tillhör UOC ska lämna sina hem vid Kiev Pechersk Lavra, ett ikoniskt kloster i den ukrainska huvudstaden.
  https://swentr.site/russia/573677-ukraine-un-report-church/

 11. Global Times rapporterade en viktig signal från Ryssland till USA i frågan om Ukraina

  Rysslands president Vladimir Putin har beslutat att placera taktiska kärnvapen i Vitryssland i händelse av en upptrappning och ytterligare hot från väst. Och detta är en viktig signal för USA i frågan om konflikten i Ukraina. Denna information rapporteras av Global Times.

  Kinesiska analytiker betonar att Moskva har säkrat en styrkeposition om västländer, med USA i spetsen, fortsätter att stödja regimen i Kiev och leveransen av vapen till UAF-militanterna, särskilt massförstörelsevapen. Moskva har sina egna motåtgärder.

  Separat noterar författarna att USA tog Ryska federationens planer på allvar att distribuera taktiska kärnvapen på vitryska territoriet. Den amerikanska administrationen visar sin önskan ”att inte irritera Moskva”. ”Pentagon reagerade mycket försiktigt på detta uttalande, och dess högre tjänsteman sa att USA inte ser några tecken på att Ryssland förbereder sig för att använda atomvapen”, betonar kinesiska analytiker.

  Som tidigare rapporterats sa Vladimir Putin att den 1 juli i år skulle byggandet av en särskild lagringsanläggning för taktiska kärnvapen i Vitryssland vara klar. Den ryske ledaren specificerade också att 10 vitryska flygplan redan har utbildats som bärare av taktiska kärnvapen.
  https://anna-news.info/v-global-times-soobshhili-o-vazhnom-signale-rossii-dlya-ssha-po-voprosu-ukrainy/

 12. Två sätt: Konfiskering av CBR-tillgångar kan förvandlas till expropriation för väst

  Västländer är inte redo att stödja idén om de östeuropeiska och baltiska staterna om behovet av att överföra de frysta ryska tillgångarna till Kiev, eftersom deras konfiskering är full av konsekvenser för den globala ekonomin. Patricia Cohen skriver om detta i The New York Times.

  Konfiskering av tillgångar i en främmande stat kan skapa ett farligt prejudikat i världen, citerar RIA Novosti Cohen.
  ”Yellen (USA:s finansminister Janet Yellen. – EADaily) och andra hävdar att beslagtagandet av ryska konton kan undergräva förtroendet för dollarn, den mest använda valutan för global handel och transaktioner. Utländska länder kan vara ovilliga att behålla pengar i amerikanska banker eller göra investeringar av rädsla för att bli konfiskerade. Samtidigt fruktar experter att ett sådant drag skulle kunna utsätta amerikanska och europeiska tillgångar som innehas i andra jurisdiktioner för en högre risk för framtida expropriation i händelse av en internationell tvist. Det finns också farhågor om att konfiskeringen kommer att undergräva tron på systemet med internationella lagar och avtal”, skriver författaren.

  Det noteras att beskyddarna av Kiev-regimen redan inte lätt ges ekonomiska injektioner i ”partnern”, och utsikterna är långt ifrån ljusa.

  ”Det finns en obehaglig insikt att kostnaderna för att återuppbygga Ukraina efter krigets slut vida kommer att överstiga det belopp som även rika allierade som USA och Europa är villiga att ge. USA, EU, Storbritannien och andra allierade har skickat miljarder dollar till Ukrainas militära behov, såväl som stridsvagnar, missiler, ammunition, drönare och annan militär utrustning. Och denna vecka godkände Internationella valutafonden det största lånet någonsin, 15,6 miljarder dollar, bara för att hålla Ukrainas misshandlade ekonomi flytande.

  Som EADaily rapporterade idag, förväntar sig Europa att få 2,6 % per år från att investera tillgångar från Rysslands centralbank frysta i EU. EU-kommissionen har utarbetat ett särskilt dokument om detta ämne, som experterna ska diskutera den 28 mars.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/03/25/o-dvuh-koncah-konfiskaciya-aktivov-cb-rf-mozhet-obernutsya-ekspropriaciey-dlya-zapada

  • Att beslagta och expropriera ryska tillgångar ensidigt från en part utan internationella organs beslut (FN till exempel) är beslut och tankegångar på klar juridisk utförsbacke – en ny djungelns lag.

   Om krigsskadestånd skall utdömas skall det göras i internationell domstol och i internationella traktat – kanske med ett post-putinistiskt Ryssland, med en helt ny rysk ledning som vill bort från det misslyckade krigseländet så fort som möjligt, som med tiden kommer bli allt mer angeläget att bygga upp normala diplomatiska och ekonomiska förhållanden med sina grannar.

   Jag är nämligen helt övertygad att den tiden, tids nog, kommer att infinna sig. Putinisterna är över 70 år, och kör landet i kombinerad ekonomisk, diplomatisk, politisk, sociologisk och psykologisk version i botten: det enda moderna industrilandet i världen som inte klarar av att ha en ens skenbar demokratisk agenda, öppet och fritt politiskt system med fri oppositions- och opinionsbildning, fria, öppna, rättvisa och hemliga val, och ett rättssystem värt namnet.

   Demografin ändrar den amerikanska inrikes- och utrikespolitiken idag och gör det självklart också precis samma sak med rysk inrikes- och utrikespolitik. Putin är den sista militanta auktoritär-totalitära sovjetiska generationen -på väg mot slutet. På grund av ålder.

 13. Donbass Telegramkanal hade lagt ut en kort dokumentär om en brasilianska som älskar Ryssland. Tyckte det var trevligt och upplyftande att se någon som hade förmåga att se det positiva i det ryska samhället, som jag sällan sett någon svensk journalist tagit fram.

  Hjälten i den här filmen är Ana Livia Araujo Estevez, född i Sao Paulo, Brasilien, bor nu i Moskva. Hon arbetar som journalist på nyhetsbyrån ”Sputnik Brazil” och som radiopresentatör. För att forska om Kubakrisen och lära sig ryska informationskällor i ämnet började Ana lära sig ryska och reste till Ryssland.

  💬Ana delade med sig av hur hennes landsmän känner för Ryssland: ”Brasilianer ser Ryssland som en fästning. De tittar på hur Ryssland beter sig i FN och i internationella relationer. Och de ser att Ryssland är det enda landet som kan stå emot USA och Nato.”

  🎥 Som en påminnelse är projektet ”Not Foreigner” av ”Vmeste.RF” en berättelse om de som älskar Ryssland, för vilka Ryssland har blivit ett andra hemland, som kom, förändrade klimatet och livsstilen och gradvis blev ryska.

  Ana Livia berättar om hur hon som liten flicka började intressera sig för Ryssland, då hon älskade gymnastik och beundrade en rysk gymnast Svetlana Khorkina.
  Hon är uppvuxen i ett hem där familjen hade ett stort bibliotek och hon älskade böcker, och började läsa ryska författare.

  Hon tycker det är fantastiskt med allmänna kommunikationer och fri sjukvård.
  Vilken inte finns i USA, där hon gör en jämförelse, och även i Sao Paolo måste man ha bil för att kunna ta sig till olika platser.
  Hon ringde till sjukvården i Moskva, och blev överraskad vilken service de hade. De kom hem till henne fast hon bara hade lättare symptom. Hon har bott 5 år nu i Moskva, och har haft möjlighet att ta med sin familj från Brasilien till ställen hon älskar i Ryssland.

  Hon gör jämförelser med människor i Brasilien och Ryssland, efter sina upplevelser.
  Hon säger att ryska män är inte rädda för att ta ansvar, inte rädda när de hör ordet barn och familj, medan brasilianska män springer lång väg.
  Ryska män är romantiker.
  Människor bryr sig om varandra i Ryssland, och är inte rädda för sorg.

  https://www.youtube.com/watch?v=uP55hi8foww&t=937s

 14. Men tänk om Ukraina hade varit smarta nog att
  förbli neutrala, men genom Maidankuppen
  som USA styrde till krig mot Donbass. Men hade det varit ett sådant offer, och, Donbass skulle ha garanterat att bli utanför Nato.

  Hellre tar Ukraina ett ’finskt skapelsekrig”, där många dör, blir sårade och amputerade, som Finland 1944, ett blodigt amputerat bandage.

  Hur kan man bli offer för ett sånt destruktivt upprepningstvång, massa myter om ”separat-krig”, ”vapenbrödraskap” med WaffenSS Einsatzkommmandon”, brist på ansvar som kallas ” drivvedsteorin” i Finland, och Finnische
  Freiwillige bataljonen, som stred med WSS ända
  till Terekfloden och Pjatigorsk, där de förintade
  ett barnhem med ryska barn, 1943, åt Rostov-hållet.

  Nu är det Ukraina som förintas, hur kan man välja helvetet före fred? En slags tjockskallig-het.

  1952, i mars föreslog Stalin på samma sätt som
  Putin, Ukraina att Tyskland skulle enas, och neutraliseras, med en mindre arm’e, men USA
  avvisade förslaget, man ville rusta upp Tyskland,
  och ge dem atomvapen, och redan 1955, blev
  Västtyskland med i Nato, och alla gamla nazi-
  officerare blev Natochefer, i Bundeswehr.

  Ukraina är samma politik, 2.0,fast värre, ännu mera oklok, tänk om Tyskland fått vara enat, istället fick vi ett kallt krig i 50 år, och det är samma destruktiva USA-politik, som driver Ukraina-kriget, samt har ju EU samma ”Reichs-tyska” mål, Hallsteindoktrinen.

  Därför blev kriget för Ryssland oundvikligt, och
  de får stå för det, men USA, utnyttjade den naive Gorbatjov.Hur det skall sluta, och vad skall vi vänja oss av med, det vet ingen, men vi slipper iaf fundera på klimatkrisen, kriget som flykt. Nuvarande generationer är fördummade, äldre lärde sig av världskriget och atombomben.

 15. En tokig fan som heter Jonsson, står i Aktuellt, och hetsar för krig, en ny motoffensiv kommer i Ukraina, svenskar som har blivit alldeles stirriga, av stridslust, den reguljära ryska armén skall slås, sedan den nyinkallade, och sedan…rullar 7:e kavalleriet in med de svenska
  Leopard -strv, och ikv/lbtq-fordon, blås till strid… ! Hooray ! We got them !

  Fältmarskalken Monty, ”B. Montgomery” säjs ha givit två enkla korta råd i militära frågor:
  1. Marschera inte mot Moskva !
  2. Marschera inte mot Moskva !
  That’s it !

  Jönsson berättar från frontlinjen, att en blandning av ukrainska soldater, helt yngre, många överåriga, många som sårats och skickas tillbaka till fronten innan de läkts, kanske shell- shocked, det verkar Götterdämmerung, och Zelensky-Jugend, och tyska Volksturmen i Berlin mars/april 1945.

  Svenskar (och folkpartister) som är så aggressionshämmade, låter finnar och ukrainare kriga sig till döds, och är glömda i morgon, för att få utlopp för sina taskiga bolån, och underkast-elser, går i taket för något en fotbollstränare sagt, som tröttnat på journalister, som svenska folket tröttnat poliskår och militär, (och B-52:or, påminner om gangstergängens utpressning) på men på kontinenten där går man ut och demonstrerar, och det är egentligen Frankrike som har ”de bästa kravallerna” , säjs det, på nätet.

 16. Ny rysk miniubåt körde in i Gävle hamn, 2017 enligt en f.d. marinofficeren Jansson, för att placera ut en en kärnvapenmina, det påstod denne att U-137 gjorde oktober 1981, så ett litet uppkok. Andra specialister, tror det kan vara ett slammoln, som flyttar på sig, och marinen
  själv vill inte uttala sig, som om den ubåt vid Lidingö, som var en arbetsbåt, järndementerat, av ÖB, marinen vill inte bidra till periskopsjukan, men vissa officerare i marinen är väl inte att lita på, har det framkommit, de för en egen politik.

  Samma konflikt som vanligt, om det inte var för Nordstream-sprängningen, och nya iakt-tagelser om fartyg utan transpondrar i farvattnen däromkring, misstankarna mot USA, måste avledas, för tillfället, folk förstår ju att det var USA/Norge som kapade gasledningen, stats-terrorism på hög nivå, rasar sen Ukrainafronten, kommer alla att fråga vad USA-flottan sysslar med i svenska vatten, vid Natoövningarna.

  Vi minns när ubåtslarmet gick 2014/2015, media skrev att en rysk oljetanker låg och snurrade i Östersjön, som ” moderfartyg”, rena skrönan, det var ju USAs taktik 1982.

 17. Sverige har just, häromdagen, bjudit in US.AFs kanske kärnvapenbärande B-52:a på en tur runt Tidaholm, för att därifrån i svenskt luftrum, utföra krigsplanläggning mot Petersburg, nära Gotland, och alltså inflygning i Finska viken, för att kanske fälla kärnvapen mot en mångmiljonstad, men viker av förstås och flyger söderut över baltiskt luftrum. Vad tränade denna mördarmaskin, vilken eskort kunde svenska JAS-plan lämna, hur länge skyddad av svenska ev. Patriotbatterier över Östersjön, samt baltiskt luftvärn, och Natoplan på rotation. Finns lite att mäta in, rysk radar m.m.

  Några dagar senare… ryske ambassadören Tatarintsev, framför helt korrekt nog säkert i anslutning till anflygningen, att en sådan krigsplanläggningsoperation på ljusan dag inom svenskt luftrum, kan medföra att Sverige utsätts för vedergällningsattacker från Ryssland. En rysk påverkansoperation” ylar alla svenska s.k. hycklande experter, hur kan Ryssland hota lilla fredsälskande Sverige, vad har lilla Sverige gjort för ont ? En B52:a med kärnvapen är väl inget att klaga på ?

  Sverige har ju sjunkit ner i ett narcissistiskt träsk, en hel befolkning som bor i sina mobiler,
  där media sysslar med någon ordväxling kring någon fotbollsmatch som alla glömt dagen efter, om manlig journalist och tränarprestige, – Du skall visa respekt Svenne ! på den invandrarnivån levs livet i Sverige, och ingen annan får ha synpunkter på Sverige, och våra
  rätt så flagranta påverkansoperationer, som nu kommer tätare och tätare, i Natofrossan, men omvärlden har inte med det att göra.

  När kommer nästa B-52:a? Blir att bomba renarna Norrbotten, hoppas den inte störtar då i vildmarken, men inte på Kebnekajse som norska Nato-Herculesplanet lyckades med, 2013, 10 år sedan då Sveriges militära framtid avgjordes.

  Ta upp alla ryska spetsnaz-ubåtar, som den i Gävle hamn, grip alla ryska spioner, anställ dem inte i säpo som med iranska brödraparet , eller låt inte någon ryss spionera i 10 år, (2013) som den som bodde i en lyxig Huddingevilla, som hämtades med 2 helikoptrar, i en ”särskild händelse” operation, f.ö. saknas handlingskraft mot all brottslighet.

  Ukrainska barn till Ryssland från det av Ukraina, granatbombade civila Donetsk, är väl en humanitär insats, det förekom även att USA tog med sig tusentals vietnamesiska barn från Vietnam, 1975, när USA besegrats av FNL och Nordvietnam.

  Det fanns väl även 1.000tals som hade USA-soldater som fäder, som fick problem, det brukar bli så , som tysketös-barnen i Norge 1940-1945, som blev oskyldiga, obarmhärtigt behandlade av norska staten. Fy fan vilka grannar vi har i Norden, de spionerar på oss Danmark/PET, eller släpper ut avloppsvatten i Öresund, spränger Nordstreamledningen/ Norge, en miljökatastrof, som påminner om norska Hercules i Kebnekajse, det är mycket med Norge nu.

  Men ingen slår det svenska rekordet vad gäller barnimport : Under tiden 1940-1944 snodde man över 40 finska barn per dag, till Sverige, per tåg och båt, summan blev 72.000 finska småbarn, 1.200 per månad, många blev nog kvar , det fanns ju en oro för befolknings-tillväxten på 1930talet i Sverige, som detta bottnade i, folk var för fattiga.

  1918, bortadopterades i Finland, efter inbördeskriget, 20.000 finska barn till de torparfamiljer som arkebuserades och svalt ihjäl för Mannerheims ”pöveli” =bödeln, vitfinnarna, (25.000). SVT har sänt ett program om detta av en överlevande kvinna. Barnen hamnade hos vitfinska officerare. Det finns många mörka blad i finsk historia, som man tiger om, därför sups det hejdlöst. Men svenska barnimporten, 40 finska småbarn per dag/ i 60 månader , 1940-1944, är svårt att överträffa. Men det skall väl ingen utomstående bry sig om heller…

  • Tack Lennart!
   En skrämmande genomläsning som gör mig både ledsen och heligt förbannad.Den där Fredrik Reinfeldt hade så rätt när han myntade orden /Det sovande folket/.
   Den underliggande varbölden håller onekligen på att spricka. Men vem bryr sig när Klimathotet knackar på dörren samtidigt som fredens innanhav Östersjön förvandlas till en kärnvapenreservoar.

 18. Skäms republiken! – Österrikiska deputerade lämnade salen där Zelenskij talade

  De österrikiska deputerade lämnar. Ögonblicksbild: twitter.com/MaxlWerner (organisation förbjuden i Ryssland)

  Österrikiska deputerade lämnade salen i massor när Ukrainas president Volodymyr Zelensky började tala via videolänk.

  Det österrikiska frihetspartiets deputerade lämnade mötesrummet, och hälften av fraktionen av det socialdemokratiska partiet i Österrike kom helt enkelt inte till det aviserade virtuella mötet med Fuhrer från Kievregimen.

  ”Frihetspartiet motsatte sig den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys framträdande i det nationella rådet. När det var dags i dag och hans tal spelades upp på video protesterade partiledaren Herbert Kickl och hans ställföreträdare med plakat och lämnade salen som en.

  Zelenskys video varade i 10 minuter, under vilken den tidigare komikern traditionellt bad om stöd.

  Herbert Kickl, som protesterade mot att ge ordet till en politisk tiggare, betonade att hans parti inte skulle delta i detta ”angrepp på Österrikes neutralitet”.

  Dessutom höll ett hundratal österrikiska offentliga personer, inklusive den wienska intelligentian, en demonstration inför parlamentet mot Zelenskijs tal.

  Aktivisten Stefan Krizmanic, i synnerhet, sa att det var en ”skam för republiken” att presidenten, som öppet samarbetar med ultranationalister, eliminerar oppositionen och skapar svarta listor, fick tala i det österrikiska parlamentet.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/03/30/pozor-dlya-respubliki-deputaty-avstrii-pokinuli-zal-gde-vystupal-zelenskiy

 19. USA:s generalstaben är orolig över alliansen Iran, Kina och Ryssland
  Den amerikanske generalen Mark Milley tror att under de kommande åren kommer de tre länderna att utgöra det största hotet mot den nationella säkerheten i USA och dess satelliter. Vi talar om Ryssland, Iran och Kina.

  Ordföranden för USA:s Joint Chiefs of Staff Mark Milley gjorde ett sådant uttalande den 29 mars, vid en utfrågning om försvarsbudgeten för 2024 i den relevanta kommittén för den amerikanska kongressen. Generalen betonade också att han var oroad över relationerna mellan Ryssland och Kina.

  ”Vi ser hur de stärker samarbetet. Jag skulle inte kalla det en sann allians i ordets rätta bemärkelse, men vi ser dem samarbeta och Iran är trea. Därför tror jag att dessa tre länder tillsammans kommer att skapa problem under de kommande åren, särskilt Ryssland och Kina på grund av deras kapacitet”, förklarade Milli.

  Enligt militären har Kina och Ryssland medel för att äventyra USA:s intressen.

  ”Under de senaste 80 åren har det inte förekommit något krig mellan stormakterna, främst på grund av principerna som infördes efter andra världskriget och den amerikanska militärens kapacitet tillsammans med våra allierade och partners. Vi måste förbli den mäktigaste staten om vi vill fortsätta att behålla vår status som makt”, fortsatte han.

  Milley är övertygad om att den geostrategiska utmaningen nummer ett för USA på lång sikt är Kina. Generalen uttrycker också oro över Pekings kärnkraftsprogram.

  ”Det finns förmodligen ingenting vi kan göra för att stoppa, bromsa, spåra ur, förbjuda eller förstöra Kinas kärnkraftsutvecklingsprogram som Peking har planerat för de kommande 10 till 20 åren. De kommer att göra det enligt sin plan. Det finns väldigt få sätt att förhindra detta. Det kan finnas en viss ekonomisk hävstång. Det kan vara andra saker”, sa generalen.

  Han förklarade att Kinas mål är att få en militär fördel gentemot USA, och det är ”verkligen oroande”. USA kommer att behöva ”inte bara hålla jämna steg med dem, utan också gå före dem, och detta kommer att säkerställa fred.”
  Dessutom ser den amerikanske militärledaren Ryssland som ett hot mot stabiliteten i världens säkerhet.

  ”Vi stöder Ukraina i att skydda dess suveränitet och stöder Nato i form av en amerikansk militär närvaro i alla länder på alliansens östra flank. Denna kamp ligger inte bara i Kievs intresse, utan i hela USA:s intresse, för att skydda systemet som har förhindrat supermakternas stora krig under de senaste åtta decennierna”, tillade Milley.

  Han nämnde också Iran och noterade att landet skulle kunna producera tillräckligt med kärnmaterial för ett vapen på mindre än två veckor. Enligt generalen kommer det att ta iranierna bara några månader att göra en riktig kärnvapenbomb.
  https://anna-news.info/v-genshtabe-ssha-perezhivayut-iz-za-soyuza-irana-kitaya-i-rossii/

  • Gud välsigne Kina, Ryssland och Iran.

   Dess samlade kraft kan bidraga till att Mammons välde över världen inom sinom tid är ett minne blott.

   Ett dåligt minne som skapat alltför mycket onödigt elände i världen och för mänskligheten.

  • @M 30 mars, 2023 At 20:02
   Vi skall kanske komma ihåg att detta gäller inte bara Iran, Kina och Ryssland. Två tredjedelar av världens länder ställer inte upp på USAs attacker i Ukraina. USA utesluts alltmer ekonomiskt och politisk när olika länder bilda formella eller informella allianser med varandra, USA utesluts alltmer och kan inte längre kontrollera handeln i världen. Sanktioner och hot biter inte längre som vi ser.

   Saudiarabien närmar sig Ryssland–Kina blocket, Kina börjar handla LNG i Yuan, källa RT. USAs ”allianser” har alltmer karaktären av gisslan. Brasilien och Kina överger dollarn för handel, flera källor, och China Daily. Det är två av världens största handelsnationer och är mycket väsentligt. Saudiarabien vill vara med i SCO, Saudi-Iran utvecklingen. Shanghai Cooperation Organisation. Syrien förhandlar med Ryssland, utan USA. Osv. Det börjar hända saker snabbt nu.

  • USA har ju själva med sin idiotiska politik gjort att dessa länder närmat sig varandra! Men uppenbart sitter det bara efterblivna och dementa i Washington så inget annat är att vänta från det hållet. USA:s själva livsluft bygger på konflikter, krig, söndra och härska för att man helt enkelt inte vill bara vara en ”vanlig” regional makt i Nordamerika. Fattar man inte i USA att de är för få och saknar den befolkningsmässiga, ekonomiska och industriella kapacitet för att fortsätta leka stormakt? En union befolkat av fetton och kärnvapen ingen vet om de fungerar längre precis som järnvägarna som är helt kaputt. Läste att rekryteringsbyråerna i USA är bedrövade då de flesta sökande är både för feta och dumma i huvudet för att klara den militära utbildningen. Inte konstigt att man försöker utvidga Nato för att få in flera soldater till de nya krig man planerar.

  • Man kanske borde nämna Nord Korea också som viktig partner i framtida allians.
   Både Kina och Ryssland tror jag väl ha sedan länge viktiga kontakter med Nord Korea?

   Jag tror det skulle vara bra för Nord Korea också som då i mindre skala skulle tvingas behöva svara på USA och Västvärldens provokationer mot landet.
   Ett mer öppnare Nord Korea kanske, inom de allierade.

 20. Brasilien och Kina dumpar dollarn.

  ”China and Brazil have signed an agreement to trade using their local currencies. The announcement was made Wednesday at a high-level China-Brazil business forum in Beijing.”

  https://sputniknews.com/20230330/china-brazil-strike-blow-against-dollar-through-bilateral-trade-1108959507.html

  Fler och fler kommer att följa Brasiliens exempel – Saudierna gör det redan likaså Iran och Ryssland självklart!

  Häng med $$$ begravningståg 🎚🎚🎚 🤣🤣🤣

  • Det sa jag här redan i går. Fick uppgiften från Fria Tider.

   Läs Fria Tider du också!

   Glöm inte Swebbtv Nyheter.
   Också en mycket bra nyhetskanal.

   Allt på svenska. Läs det du tycker om och är intresserad av.
   Det du inte skulle gilla. Bara ignorera.
   Notera att ingen av de här två kanalerna är för Israel och mot palestinier.
   Möjligen de duckar i Palestinakonflikten, jag vet inte.

   För ovanlighetens en artikel om Israel.
   Den behandlar förhållandet mellan Israel-USA där det framgår att USA nödvändigtvis inte är den starkare parten.

   https://nyheter.swebbtv.se/israel-usa-ska-inte-blanda-sig-i-var-politik/

  • När saudierna slutar ta betalt inom OPEC för olja i dollar kan vi tala om dollarns sakta död. Än så länge står US-dollarn för cirka 59% (enligt många visade siffror i media på ämnet, vänligen se) av världens transaktioner. Men visst har andelen minskat. Euron börjar närma sig 20% av världstransaktionerna.

   Igår vid en av president Putin fastslagen utrikespolitisk doktrin fastslogs av Kina och Indien är Ryska federationens fasta och starka allierade och dessutom uppmanade just president Putin många länder inom BRIKS(BRICS) och andra att övergå till att handla i den kinesiska yuan-valutan.

   Den rätt Washington har tagit på sig att kunna granska alla affärer och kontrakt som görs i denna de Förenta staternas valuta är självpåtagen och saknar internationellt juridiskt stöd, men tillämpas på företag som använder dollar i affärer, dit hör svenska företag som Ericsson som fått miljardböter för saker Washington inte tycker om i affärer som inte det minsta passerat amerikanskt territorium. Jag tycker själv att europeiska företag just av denna självbevarelsedrift och integritet skall sluta handla i just dollar och övergå till vår egen Euro och varför inte likaså handla med Kina med Yuan. Det förefaller fullt rimligt.

 21. Men Benny – vad är då FINMEDIA? De bruna krafternas Riks och SwebbTV?

  Är verkligen då all media och alla artiklar som inte återspeglar ens eget förutbestämda ”narrativ” (som det så fint heter numera) alltid ”lögnmedia” och ”fulmedia” -och all annan media som smeker ens egna åsikter medhårs något mycket bättre?

  Det som gör en människa stor är inte alltid att de har rätt i precis allt, utan att denne kan ta in (helt?) nya vinklar, synpunkter och aspekter och hitta en nyare, modifierad syn- och ståndpunkt.

  Det låter ganska så rejält Benny att Du faktiskt fångats in av det populistiska nätverken. För när Du kritiserar till exempel FN-statistik (tolkar jag det som) så är den ”USA-kontrollerad” (är det någon stormakt i denna världen som brukat ha synnerliga och breda attitydproblem till just FN är det faktiskt USA själva, eller hur?) – men vi får naturligtvis inte i Bennys tankevärld veta HUR det gått till när Doktor No i Washington tydligen kontrollerar allt i FN och i fulmedia. Så i Bennys begreppsvärld av kritik är motfakta (som aldrig presenteras) lika säkert som att luta sig mot ett duschdraperi. Inte ens arga fru Östlund åthuter Benny för den bristande insikten i källor och fakta. Då är det verkligen något som ÄR fel.

 22. Till min ärade kollega Sven-Eric Holmström ovan – jag hittar ingen lämplig svarstext att svara under – så det får bli längst ned här: jag hoppas det ordnar sig!

  Med ordet ”högstalinism” brukar väl i akademin anses som snarast en slags sovjetisk ”systemnivå” än en ideologisk ståndpunkt.

  Efter kriget och segern över fascismen 1945, intagandet av städer och länder som länge varit det gamla koloniala västs egna domäner, från Berlin, Budapest, Wien ända bort till Beijing, eller Peking som det hette då och ännu heter på ryska (Pekin) – så hade för första gången (någonsin?) det västliga kolonialsystemet börjat förlora synnerliga territorier -och befolkningar. Kring åren 1947-1948 frigjorde sig Indien från britterna (Stalin tolkade INTE situationen rätt på sin tid och hade mycket kalla känslor för det nya Indien. Han misstog sig; Chrusjtjov medverkade med list och en viss bondsk enkelhet at Indien blev en nära sovjetisk allierad -och är än idag en stark allierad till Moskva – det är verkligen lojalitet det!) och att Sovjetunionen liksom de amerikanska Förenta staterna erkände Israel 1948 (vi vet /väl?/ fortfarande inte vem av länderna som var först -det skedde inom en minut bara).

  Så med högstalinism brukar åtminstone jag anse vara ett konsoliderat, stabiliserat systemstadium av det av Stalin formade sovjetiska systemet, nu först på den internationella scenen – då systemet var som enhetligast och mäktigast från Atlanten i väst till Stilla Havet (med Kina) i öst. Däremot var denna period mellan segern 1945 till Stalins död i mars 1953 i själva SSSR en mentalt ganska kvävande och repressiv förtryckande miljö, om det vet vi från närapå alla sovjetiska författare och t.ex. kompositören Sjostakovitj som alla skrivit mycket om denna tid tills Ilja Ehrenburgs berömda bok ”Töväder” kom år 1954, som i första svenska upplaga fick den märkliga översättningen ”Frostbrytning”.

  Men ”Högstalinism”: ett systematiskt och ideologiskt stabiliserat därhemma och stora erövrade territoriella som geopolitiska (för första gången) fördelar i hela världen, samt respekt för systemet liksom världsvid vördnad ledaren för detta system och som medverkade till början på den fulla avkoloniseringen och därmed ”västs” tillbakagång ute i världen: d.v.s. det ”kalla kriget”. Sovjetunionen var också nu som närmast första gången ute i världen också en fast förhandlingspartner i precis alla internationella fora. (Högstalinism alltså inget ’ideologiskt stadium’).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here