Den senaste resolutionen från FN:s säkerhetsråd om Palestina

5
129
FN omröstning i säkerhetsrådet om Palestina juni 2024. Bild på FN:s website.

. Framtiden får slutligt visa om hans bedömning är rätt. Media rapporterar 13 juni att ”Två egyptiska säkerhetskällor uppgav för Reuters att Hamas kräver skriftliga garantier från USA för ett permanent eldupphör och tillbakadragande av israeliska styrkor från Gazaremsan innan man skriver under den USA-stödda planen för eldupphör.” https://www.khaama.com/hamas-seeking-us-guarantees-for-gaza-ceasefire/

”USA: s utrikesminister Antony Blinken sa på onsdagen att Hamas hade föreslagit många förändringar, några oanvändbara, till ett USA-stött förslag om eldupphör i Gaza, men att medlare var fast beslutna att stänga luckorna, rapporterar Reuters.”…”USA har sagt att Israel har accepterat deras förslag, men Israel har inte offentligt uttalat detta.” https://www.middleeastmonitor.com/20240612-gaza-ceasefire-plan-hangs-in-balance-as-hamas-seeks-changes/

ISMAELE diskuterar detta för några dagar sedan. https://geopolitiq.substack.com/p/the-latest-unsc-resolution-on-palestine?utm_source=post-email-title&publication_id=2232768&post_id=145514307&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email

Hamas har välkomnat den, men Israel ignorerar den som vanligt.

Den 10 juni antog FN:s säkerhetsråd en resolution, framlagd av det l amerikanska imperiet, som uppmanar till en ”omedelbar, fullständig och total vapenvila” i Gaza, vilket rapporteras på FN:s webbplats.

Resolutionen kräver i synnerhet ett permanent eldupphör i Gaza, ett fullständigt tillbakadragande av de israeliska trupperna från Gazaremsan, fångutväxling, återuppbyggnad, att fördrivna personer återvänder till sina bosättningsområden, att alla demografiska förändringar eller minskningar av Gazaremsan avvisas och att nödvändigt bistånd till det palestinska folket i Gaza införs.

För förslaget röstade 14 länder, medan Ryssland var det enda land som avstod från att rösta. Trots det politiska bråket mellan det laglösa USA-imperiet och Ryssland i FN har Ryssland, till skillnad från USA, inte lagt in sitt veto, vilket USA hittills har gjort flera gånger.

Så snart nyheten om FN:s säkerhetsråds resolution kom ut förklarade Hamas i ett uttalande att man ”välkomnar” resolutionen, vilket rapporterades av Al Mayadeen.

11 juni har Hamas enligt Reuters, som citerar en högt uppsatt tjänsteman  sagt att man accepterat det förslag om eldupphör som USA lagt fram, och tillagt att man är redo att förhandla om detaljerna. Efter att USA:s utrikesminister Antony Blinken hade uppmanat Hamas att acceptera förslaget meddelade Hamas högste talesman Abu Zuhri att man var redo och villig att sluta ett avtal. Samma vilja har dock ännu inte kommit från Netanyahu och försvarsminister Gallant. Blinken, som är på besök i Israel, fortsätter att säga att ”Netanyahu har upprepat sitt engagemang för vapenvilan”, men inga officiella åtgärder eller uttalanden kommer från de direkt berörda. Förutom för att uppnå det mål som enligt dem skulle vara Hamas nederlag, när det i verkligheten alltid är detsamma: att slutföra folkmordsprocessen.

Faktum är att Financial Times i dag har rapporterat att…

Benjamin Netanyahus regering har diskuterat långtgående åtgärder mot FN-organ som är verksamma i Israel och de palestinska territorierna, inklusive eventuell utvisning av personal, enligt fem personer som är bekanta med ärendet. Spänningarna mellan den judiska staten och den internationella organisationen har nått en krispunkt efter åtta månaders krig i Gaza, där organ som FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) är en integrerad del av hjälpinsatserna.

Men denna skärpning av Israels inställning sporrades av att FN:s generalsekreterare António Guterres i slutet av förra veckan lade till Israels militär på en lista över länder och organisationer som inte skyddar barn i konflikter – vilket placerar Israels försvarsmakt på samma nivå som Boko Haram och ISIS

…som jag diskuterade i artikeln som är länkad nedan.

Israel added to UN blacklist of countries harming children in conflict Israel läggs till på FN:s svarta lista över länder som skadar barn i konflikter

Med alla de händelser som inträffat de senaste dagarna kring årsdagen av D-dagen, Putins uttalanden vid St Petersburg International Economic Forum (SPIEF), ryska marinövningar i Karibien som börjar senare i sommar (se även detta inlägg Läs hela berättelsen)

I praktiken har det amerikanska imperiet lagt fram en resolution från FN:s säkerhetsråd bara för att tvätta sina blodiga händer, så att de kan säga ”Hej, vi godkände flera resolutioner från FN:s säkerhetsråd, men Israel ville inte lyssna på oss, vad kan vi göra?”

Jo… till att börja med skulle de kunna genomdriva FN:s säkerhetsråds resolution med våld, i enlighet med kapitel VII i FN-stadgan, som de gjorde under Koreakriget 1950-53 (resolution 82 och 84), Gulfkriget 1990-91 (resolution 678), Somalia 1992-93 (resolution 794), Bosnien 1992-95 (resolution 816 och 836), Haiti 1994 (resolution 940) och Libyen 2011 (resolution 1973).

Men det skulle naturligtvis det amerikanska imperiet aldrig tillåta. Det var därför som det kinesiska försvarsministeriet för en vecka sedan gjorde ett uttalande där man sade att ”den kinesiska armén är redo att tillsammans med den ryska armén försvara rättvisan i världen”, vilket jag rapporterade i den artikel som länkas nedan.

”The Chinese army is ready, together with the Russian army, to defend justice in the world”

Om du följer Pepe Escobar på Telegram kanske du redan har snubblat över det här inlägget, men om du inte har det eller om du inte följer Pepe Escobar på Telegram, här är det: Den kinesiska armén är redo, tillsammans med den ryska armén, att försvara rättvisa i världen – Kinesiska försvarsministeriet Läs hela berättelsen

Så i slutändan kan det amerikanska imperiet försöka tvätta sina blodiga händer med denna resolution från FN:s säkerhetsråd, men i själva verket sätter det sig bara i ett trängre hörn, eftersom nästa steg kan bli att genomdriva en sådan resolution med våld, om Israel inte följer den.

 

Föregående artikelTre aktuella manifestationer mot DCA i Stockholm! Gatuteater mot DCA!
Nästa artikelNovus: Sju av tio vill inte ha nuvarande DCA-avtal
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Det kom brinnande nyhet om att 10 satans avkomma folkmördar sionist soldater brändes till döds. Hämnden för Rafahs barn som brändes till döds av dessa satans avkomma blev ljuv! Satans avkomma fick smaka på elden de tände🔥🔥🔥

  2. Inte alls bra. Insatta börjar tala om att barnamördarnas armé är numera både blind och döv, tack vare Hezbollahs precisa och utstuderade attacker mot den så hypade iron dome” (skämtsamt kallat järnsåll🤭).

    ”As Israel retreats further and further from its border with Lebanon, the collapse of the northern front also opens up the occupation state to attacks from Syria and Iraq, which can fly straight through. This is all causing massive psychological damage to Israel because the Iron Dome was their primary safety blanket.

    Hezbollah has reportedly destroyed over 1,650 pieces of intelligence, surveillance and target acquisition (ISR) equipment since 8 October, 2023. The Lebanese resistance had an actual strategy while Israel was wildly bombing ambulances and homes with no military value. Now Israel has lost northern Palestine and it’s not coming back. ”

    Läs den roliga krönika om ”Järnsåll”, d v s före detta ”Iron dome”🤣🤣🤣

    https://thecradle.co/articles/blind-and-deaf-how-israel-lost-the-north

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here