Framväxt av global polisstat och globala inbördeskrig?

9
1013

Den här artikeln har publicerats på Pål Steigans nättidning. Framveksten av den globale politistaten og globale borgerkrigen. Inspelningen skedde ursprungligen på Rumble

Professor William Robinson diskuterar den väldiga systemkrisen för den globala kapitalismen som han menar har lett till en global polisstat och globalt inbördeskrig. Åratal med bekymmer ligger framför oss som en kris med kronisk stagnation (över ackumulering) med statlig legitimitet som har lett till extremt undertryckande inför ojämlikhet i nödsituationer. Den globala ekonomin och samhället har militariserats.

Professor Robinson säger att de regerande grupperna reagerar på massupproret underifrån. Pandemin tillät den transnationella överklassen att befästa sitt grepp om den globala ekonomin och bilda en Silicon Valley, Wall Street, Pentagon Center. Pandemin fungerade som ett allmänt test på hur digitalisering kommer att ge större kontroll över arbetarklassen. Den transnationella eliten är förenad, ingår i Ryssland och Kina, i att maximera vinsten och hålla front mot protester nedifrån.

Det globala upproret är emellertid oöverträffad i historien, och det finns anledning att vara hoppfull, säger professor William Robinson.

Stämmer detta helt, eller delvis, eller inte alls?Relaterat

USA löser traditionellt inrikespolitiska kriser genom att föra krig
Nästan åtta av tio unga britter skyller bostadskrisen på kapitalismen och två tredjedelar vill leva i ett socialistiskt ekonomiskt system. Hur kommer det sig?
Kapitalismens låtsaslösningar på klimatkrisen

Föregående artikelBiden arbetar för att förlänga kriget i Ukraina
Nästa artikelLeder Kina utvecklingen mot en multipolär värld? Från webbinariet “Kinas plats” i världen.
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Ibland kommer det upp om att kina och ryssland också ingår i den globala kapitalismen. Alltsom oftast är det amerikanare som påstår det. Med detta så förstår jag att det menas att ryska och kinesiska inhemska globalister har lierat sej med rotschilds, jp morgan….black rock, vanguard…
  Har sökt men inte hittat en enda inhemsk oligark/globalist, varken i kina eller ryssland som har putin, lavrov, kinesiska politiker…i sina klor.
  Projicering ingår i propaganda.

  • Både Kina och Ryssland har gett sig in i den karusell av kapitalism, som utan socialistisk politik förmodligen leder till monopolkapitalism och oligarki.

   Reformisterna, SSU och S-kvinnor verkar oförmögna att påverka sina egen korrumperade partistyrelse vad gäller medlemskapet i krigsförbrytare-organisationen Nato. Den svenska imperialistiska oligarkin har talat och de sätter naturligtvis inte det svenska folket främst.

   Det gör heller ingen annan jag känner. De grottar ner sig i partier utan minsta chans att ta sig över 4%-spärren. Varför de inte fraktionerar sig och valsamverkar brett med fraktionerna är ett stort mysterium för mig. Endast så kan vi byta makteliten mot äkta folkstyre.

  • Kina har aktivt stoppat den extrema hårt centrerade kapitalism som USA har utvecklat. Jack Ma historien var ett typiskt exempel. Kapitalismen i Kina är distribuerad på ett stort antal händer. Äganderätten i Kina är mycket starkt skyddad, men samtidigt förhindrar man att oligarker bildas och till exempel kan köpa upp hundratals eller tusentals bostäder för att sedan hyra ut dom till ockerpriser samtidigt som man artificiellt skapar en bristsituation för att driva upp hyrorna, som det skett i Sverige. Grundprincipen är, en familj, en bostad och familjen äger sin bostad.

  • @stig lönnqvist 11 juni, 2022 At 17:24

   ”Ibland kommer det upp om att kina och ryssland också ingår i den globala kapitalismen … … ….
   Projicering ingår i propaganda.”
   Presis! Bättre ska man inte kalla det!
   Jag märker ibland sånt även här på bloggen. Jag definerar detta som USAs propagande via sina verkliga, ideologiska eller frivilliga agenter för inflytande. Att svartmåla Ryssland till lika rovdjuriska och imperialistiska som själva USA/anglosaxer är.

   Gällande Ryssland är det så att det finns inga oligarker kvar. Inte fr o m Poutins tid längre.

   På 90 talet pratade man om ”kapitalism med ett mänskligt ansikte” och man menade just Sverige då.
   Det var faktiskt en personlig orsak för mig då att börja lära Svenska, Svensk kultur, att börja mina privata och affärs kontakter, besöka Sverige osv som jag har varit mycket nöjd med.
   Nu vet jag ej om svenskarna själva håller med om denna term (”kapitalism med ett mänskligt ansikte”) idag men det är just det som man har haft som syftet att bygga och bygger nu i Ryssland som jag ser.

   Det finns stora kapitalister i Ryssland som man faktiskt kallar som kapitalister enbart när man vill skämta.
   ”Kapitalism” låter ålderdomligt nuförtiden.
   De är snarara socialt ansvarsfulla entreprenörer – företagare och affärsmän.
   Visst ska de också få deras vinster när de får driva stora statliga projekt men det är inga jätte stora vinster – rimliga och acceptabla vinster och dem måste leverera kvalitet då.
   Samt ska man investera i landet nu.
   Vart annars, det är ju sanktioner: värdelösa yachter konfiskeras ju.

   Så att rent generellt, inga imperialister, globalister eller privata monopolister tack!

   ” inte hittat en enda inhemsk oligark/globalist, varken i kina eller ryssland som har putin, lavrov, kinesiska politiker…i sina klor.”
   Oligarker? Forget about it!
   Hoppas att så blir det framöver också!
   MVH …

 2. Penningsystemets konstruktion medför att mer och mer av samhället överskott ackumuleras till dem som har råd att avstå från detta. Detta kommer att medföra vårt samhälles undergång. Inget kan vara säkrare än så. Men att ändra på detta står över förmågan hos dem som så insett.

 3. Själv skulle jag inte kalla USA en global polisstat, utan en global militärdiktatur där härskaren USA sätter sina egna regler som skall gälla alla i deras regelbaserade diktatur. Det är heller inte bara ”arbetarklassen” som man vill kontrollera, det är hela samhället och varenda person. Denna typ av diktatur, vid namnet demokrati” kan inte existera och överleva utan massövervakning och masskontroll och styrning av varenda individ. Intressant nog är Kina den enda stat som agerat mot detta och vidtagit åtgärder för att stävja den amerikanska utvecklingen. Dels genom en nära drakonisk privatlagstiftning, dels genom att konstruera teknologin på så sätt att den inte kan missbrukas för massövervakning. Det är just därför USA är så angelägen att stoppa kinesiska företag som Huawei, USA kan bara med stor svårighet missbruka kinesisk teknologi för sina ”polisiära” ändamål och syften. Kinas teknologi sett från brukarens synvinkel är säker att använda, och det är just det som för USA att gå i taket.

  • Övervakning av folket i USA är en hel industri som sysselsätter miljoner i slutändan! Givetvis ännu en dyr spik i kistan eftersom det är helt improduktiva ”jobb” som ska bekostas med skattemedel och pytsa ut mer dollar. USA styrs av en hänsynslös maffia och det som är mest märkligt är att många tror USA är en demokrati när det i själva verket är en kleptokrati, vilket den senaste tidens helt öppna stölder bevisar med eftertryck.

  • @Karl W 12 juni, 2022 At 04:32

   Hej Karl,
   Vad kan du säga gällande s k Social Credit System (Chinese: 社会信用体系; pinyin: shèhuì xìnyòng tǐxì)?
   https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Credit_System
   Det påstås att detta handlar om typ diktaturan.
   Wikipedia har visat sig att vara en mycket angagerat källan. På länken ovan påstås även att liknande planer finns även i Ryssland vilket inte är rätt för att det var bara personliga tankar av IT-chef på Rysslands pensionsfond som fick mycket kritik redan i början.
   Däremot vore det bra att få dina kommentarer inifrån för att man ofta påpekar just på Kinesiska Social Credit System vad det är för nåt och hur säkerställer man i Kina att det inte blir just ”massövervakning och masskontroll och styrning av varenda individ”?
   Kinas erfarenhet vore viktig för oss alla.
   MVH …

   • Vad västerlänningar kallar Social Credit System var/är ett misslyckat experiment. Avsikten var att skapa ett meritsystem, de som gjorde tjänster till samhället, som att donera arbete eller pengar, skulle få en slags kredit/merit poäng precis som Sverige delar ut medaljer. Problemet är att det aldrig gick att få det att fungera, mest för att alla helt enkelt struntade det. Det pågick i östra Kina, jag har själv aldrig kommit kontakt med det.

    Den intensiva befintliga ”massövervakning och masskontroll och styrning av varenda individ” som pågår i Sverige och väst är helt enkelt inte möjlig i Kina, både av tekniska skäl, legala och politiska. Det skulle bli uppror och revolution. Olika Sverige är mobiler inte registrerade i Kina, ingen vet alltså vem som håller i apparaten. Min är inte registrerad.

    Går du till banken med 10,000 i kontanter i Sverige är det risk att de kallar på polisen, det blir förhör, formulär, deklarationer, och kan du inte bevisa var pengarna kom ifrån konfiskeras dom.

    Jag har personligen gått till banken med 230,000 i kontanter i en ryggsäck i Kina, efter att en god vän hade sålt sin våning kontant. Banken dirigerade oss omedelbart till ett privat rum, där vi satt och drack te medan pengarna räknades och sattes in på ett bankkonto.

    Normalt med kontanter i Kina går man till ett kontor med automater, omvända ATM automater. Man stoppar in ett plastkort, slår in en PIN, stoppar in pengarna i automaten och dom sätts in på kontot. Ingen har en aning om vem som gjorde det.

    Nyckeln till frihet ligger i hur teknologin tillämpas. Kinas teknologi försvårar eller omöjliggör svensk ”massövervakning och masskontroll och styrning av varenda individ”. Det är därför man gör allt i Sverige för att stoppa kinesisk teknologi, som Huawei eller WeChat. Den förhindrar massövervakning.

    En del använder ansiktesigenkänning i Kina på mobilerna. Verifikationen sker dock på mobilen lokalt, inte mot ett centralt register. Sverige är ett av de få länder som upprättat ett centralt biometriskt register för ansiktsigenkänning. De gjordes i smyg med passfotostationerna. Kina har inget sådan biometriskt register.

    Alla mobiltelefoner är registrerade i Sverige. Inte så i Kina. Min är det inte. Ingen vet vem som använder telefonen. Jag använder endast WeChat idag för kommunikation. Den är inte kopplad till en person, och ingen vet vem som håller i telefonen.

    Den personliga friheten i Kina är enorm, tillämpas under ansvar, och den friheten är rena skräckvärlden i en de facto diktatur som Sverige. Därför gör Sverige allt för att stoppa teknologi som Huawei eller WeChat, och man gör allt för att stoppa information eller försöker måla upp falska påhittade lögner om övervakning.

    Wikipedia skrivs idag av CIA, som har hundratals personer på heltid anställda för att använda Wikipedia för propaganda ändamål, så det är inte så konstigt att bilden av Kina på Wikipedia är ytterligt grovt förvrängs om man läser Wikipedia.

    Lösningen, använd kinesiskt mjukvara och hårdvara så långt det är möjligt. Använd proxies, använd aldrig ditt eget namn p webben, lämna ut absolut minimum av infomration.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here