Det amerikanska imperiets Janusansikte

4
1765
Janusansikte Wikipedia

Artikeln ”Det amerikanska imperiets Janusansikte” av Caitlin Johnstone publicerades 16/1, dvs före Bidens installation 20/1, har översatts av Rolf Nilsson.

Wikipedia skriver ”Janus (latin: Ianus, uttalas [janus]) är en mångfasetterad gud i romersk mytologi. Han öppnar och stänger himlaljusets portar och avbildas därför med två ansikten (Janusansikte), ett som blickar in i framtiden och ett som ser tillbaka in i det förflutna. Han ansågs även som den äldste av gudarna samt som den gode skaparen, särskilt av floder och källor. Hans två ansikten har senare kommit att tolkas som att han har en förrädisk natur.” Wikipedia om Janus.


Det amerikanska imperiets Janusansikte

Invigningsfesten för Biden / Harris kommer att bli en stjärnspäckad fest, som sträcker sig över unika fem dagar. Det kommer att bli en svindlande orgie av spänning, en hyllning till ett mördande oligarkiskt imperium, som nu visar upp ett nytt ansikte vid mottagningen, efter att ha lovat superrika sponsorer att ingenting i grunden kommer att förändras.

Detta kommer vid en tidpunkt då amerikaner nu säger att de litar på större företag mer än de litar på sin egen regering eller media. Experter i New York Times  förkunnar med glädje att ”företagsledare har blivit den fjärde statsmakten” samtidigt som de pressar ett helt politiskt system för att smidigt installera Biden, när den ledande kandidaten till arbetet som chef för justitiedepartementets antitrust-avdelning är en tidigare Obama-tjänsteman, som lämnade regeringen för att arbeta för både Amazon och Google, och när amerikanerna pumpas fulla av argument för att acceptera en växande mängd auktoritära förändringar för deras eget bästa.

Och detta maniska firande och den växande öppna hyllningen till stora företags makt flyter naturligtvis som ett skumskikt på en oupphörlig flod av mänskligt blod, medan det världsomspännande imperiet, för att säkerställa varaktig obestridd hegemoni i världen, fortsätter att krossa varje nation som inte åtlyder det.

Men – åtminstone röstade de ut fascismen.

Det amerikanska imperiet är fult och skrämmande. Ju mer du tittar på det, desto fulare och mer skrämmande blir det. Därför läggs så mycket kraft på att hålla allmänheten borta från att direkt se det.

Det amerikanska imperiet har två ansikten, ett förankrat på västkusten och det andra i öster. Det första ansiktet, som kommer från Hollywood, visar upp ett leende plastleende för världen, som visar hur kul och fantastiskt och rättvist Amerika är och hur alla system fungerar helt fantastiskt. Det andra ansiktet, som kommer från Washington, Pentagon i Arlington och CIA i Langley, är vilt i ögonen och nedsmetat med blod.

Precis som alla andra monster med två ansikten beror det på var du står vilket ansikte du kommer att få se.

Om du bor i välbärgade västerländska nationer, eller i själva USA, får du oftast se det första ansiktet. Rörledningarna för konstgjord kultur sträcker sig från Hollywood till resten av världen och tillåter alla att ständigt se det amerikanska livet som kul, roligt och packat med underhållande replikväxlingar, blandat med sexuell uppmärksamhet från vackra kvinnor och sparkandet av skurkar ned i vulkaner. Frihet och demokrati ™. Kapitalismen fungerar mycket bra. Du kan säkert lita på att dessa killar kan styra världen. Nyheter klockan elva.

Om du bor i Mellanöstern, Asien eller i den globala södern, är det mycket mer troligt att du råkar på det andra ansiktet. Det blodiga ansiktet. Mordens ansikte. Tyranniets ansikte. Ansiktet vars handlingar inte är annat än ett oändligt krig mot olydnad, där varje regering som försöker hävda sin egen nationella, militära eller ekonomiska suveränitet, eller kontrollen över sin egen verksamhet och sina egna resurser, trycks i smutsen på varje nödvändigt sätt, tills den antingen kollapsar eller lyder order.

Imperiet behöver båda ansiktena. Utan mordens ansikte kunde det inte existera som ett imperium. Utan det leende ansiktet skulle publiken aldrig acceptera mordansiktet.

Människor som bor i centrum av ett mordiskt imperium är historiskt omedvetna om dess fruktansvärda natur. Förr i tiden berodde det på att det var lätt att begränsa tillgången till information. Idag beror det på att information är lätt att manipulera och snedvrida. Det är den enda skillnaden mellan detta nya, mordiska imperium och de gamla. Det, och det faktum att detta med ökande vårdslöshet skramlar med vapen som kan leda till världens undergång.

Mänskligheten kommer inte att få uppleva hälsa och harmoni förrän den vet sanningen. Tills dess att vi kollektivt vaknar upp och får syn på vad som händer i vår värld, i våra nationer, i vårt samhälle och med oss ​​själva. Rörelsen mot en hälsosam värld är en rörelse mot att bli medvetna om saker som vi inte tidigare var medvetna om. I det här fallet, som ett första steg, innebär detta kollektivt att se det malande dödsmaskineriet bakom den glittrande plastmasken.

Föregående artikelUSA ville bryta sönder Irak och skapa en ”sunnistat”.
Nästa artikelLeninpriset 2021 till Nina Björk
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

  • Kan mycket väl vara så.
   Men därmed inte sagt att ”75% av amerikaner anser att det politiska systemet i USA är korrupt.”
   på samma sätt.

 1. CJ skrev: ”Men – åtminstone röstade de ut fascismen.”

  Detta stämmer inte.
  Att installera, diktatorer, fascister eller nazister vid makten, som i Banderastan, är vad hycklande pseudoliberaler sysslar med.

 2. Den verkliga frågan är, hur kan vi störta imperiet. Förra seklets av ondskans imperium var Nazityskland, vi gjorde inget åt det problemen i tid. Kommer historien att upprepa sig? Svenskarna översköljs dagligen med samma desinformerade propaganda via media som tyskarna förra seklet, enda skillnaden i bilden är internet och alternativa media, vilka imperiet mycket aktivt och intensivt arbetar på att eliminera och marginalisera. Det är samma identiska metoder. Ryktesspridning, betalda vittnen som ger förfalskade vittnesmål, förfalskade läckta dokument, repetera lögnerna till det blir accepterad sanning, dölj dom så dom inte märks, begränsa lögnerna till några få och upprepa dom ändlöst, horder av falska experter som får uttala sig, skrämsel om säkerhet, stoppa, angrip, hota, undergräv, förtala och förlöjliga alla som uttrycker avvikande åsikter. Ändlös ryktesspridning av historier om ”läger”, ”tvångsarbete”, ”förtryck”, ”förföljelser”, ”fängslande”, ”läckta dokument”, ”falska vittnen” ”tvångsaborter”, ”våldtäkter”, ”massövervakning”, ”diktatur”, påtvingad kultur, utrotning av lokalspråk och utrotning av nationell kultur. Just idag, nya falska rykten i Sveriges Radio om ”vittnen”, ”Vittnesmål om våldtäkter i omskolningsläger”, komplett med en bild av ett fängelse. Så fungerade nazisternas propaganda, idag ser vi allt upprepas.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here