USA ville bryta sönder Irak och skapa en ”sunnistat”.

5
2528

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.


2 februari 2020 skrev jag: Artikel har skrivits av Pål Steigan nyligen och har här översatts till svenska – kanske helt i onödan. USA vill bryta sönder Irak och skapa en sunnistat.

Senare har åter rapporterats att USA inte tänker lämna Irak.

* En framställan finns från en republikansk senator som en gång godkände krig mot Irak. här.

* Vidare vill USA tvinga på Irak att köpa USA:s (ö)kända Petriot-system för att avvärja hot från Iran. Washington Examiner.

* Zerohedge påminner oss om att USA har bombat Irak i 29 år. Zerohedge


Irak vill bryta sönder Irak och skapa en ”sunnistat”.

USA ger inte upp. Efter att ha fått marschorder från Iraks regering och parlament planerar USA att skapa en USA-kontrollerad utbrytarstat i landet, ett sunni-stan baserat i Anbar-provinsen. Det är Middle East Eyesom rapporterar om detta. Tidningen skriver:

”Inträngda i ett hörn och med snabbt minskande inflytande har USA har under de senaste veckorna lagt fram en plan för att skapa en autonom sunni-region i västra Irak,” berättar tjänstemän från båda länderna till Middle East Eye (MEE).

De amerikanska ansatserna, säger myndigheterna, kommer som svar på de Shiia-irakiska partiernas försök att utvisa amerikanska trupper från landet.
Irak representerar en strategisk förbindelselänk på land mellan Iran och dess allierade i Syrien, Libanon och Palestina.

Att upprätta en USA-kontrollerad sunni-dominerad buffertzon i västra Irak skulle beröva Iran möjligheten att använda landvägen till Syrien och förhindra att de når Medelhavets östra stränder. ”

Middle East Eye hänvisar till ett förslag som lagts fram av Joe Biden 2007, och som redan då var mycket impopulärt i landet. Irakierna vill inte att deras land ska delas upp med sekteriska skiljelinjer i ”bantustans” som är lättare för USA och Israel att kontrollera.

MEE skriver:
”Nu har arbetet med att utvisa amerikanska trupper väckt nytt liv i projektet, och att skapa en sunnimuslimsk region är bara ett av Washingtons alternativ för att motverka det iranska trycket,” sade en hög irakisk shia- tjänsteman, som talade under förutsättning att han fick vara anonym.
Irakisk enhet ”är inte längre en prioritet för USA”, säger shia-tjänstemannen.

”Om USA hamnar i en återvändsgränd när det gäller deras närvaro i Irak kommer de att arbeta hårt för att genomföra detta projekt.”

En f d amerikansk tjänsteman som kände till projektet bekräftade att USA har arbetat på att ”ta fram detta projekt ur byrålådan och lägga upp det på bordet”.

”Att skapa en sunni-muslimsk region har alltid varit ett alternativ för USA. Iranierna kan inte tillåtas nå Medelhavet eller dra nytta av en landförbindelse som kan koppla ihop dem med Hizbollah i Libanon, ”berättade den före detta amerikanska tjänstemannen för MEE.
”Projektet är amerikanskt, inte sunnimuslimskt. Närvaron av de amerikanska styrkorna har tjänat som garant för sunnierna och kurderna, och om USA måste lämna Irak, är planerna att etablera en sunni-muslimsk region i västra Irak för att stänga ute Iran och dess inflytande i Mellanöstern”, lade han till.

”Vi pratar om att upprätta ett land, inte en administrativ region.

Gammal sionistisk dröm

Det är inte Trump eller Biden som är upphovet till denna plan. Den lanserades ursprungligen av Oded Yinon i den ideologiska tidskriften World Sionist Organization. Noam Chomsky har nämnt Yinon-planen i boken Fateful Triangle: The United States, Israel, and the Palestinians, som kom ut i en ny version 1999 med förord av Edward W. Said.

Chomsky skriver att även om Yinon-planen på den tiden inte uttryckte sionistisk mainstream, så fick den stöd av tillräckligt många sionister för att den ”skulle kunna bli mainstream i framtiden.”

Yinon ville dela upp arabstaterna i små etnisk-religiösa enklaver så att Israel kunde stärka sin makt i regionen. För Irak ville han ha en uppdelning i tre regioner: en shiitisk stat i söder runt Basra, en sunni-stat från Bagdad och norrut och en kurdisk stat med huvudstad i Mosul.

Detta är en version av Yinon-planen som israeliska strateger har arbetat med.

USA:s vice utrikesminister med ansvar för Mellanöstern, David Schenker, flög till Erbil dagen efter beslutet i Iraks parlament att lansera den nya-gamla planen för kurdiska ledare. Sedan flög han till Förenade Arabemiraten för att presentera planen där.

Jinonplanen i en version som israeliska strateger sägs arbeta med.

MEE presenterar kartan som USA påstås arbeta för:

USA och Israel vill att Saudiarabien och Emiraten ska finansiera detta projekt.

”Finansieringen är på plats, det internationella trycket är på plats och den nödvändiga militära styrkan är på plats för att skapa denna region,” sade en framstående sunni-muslimsk ledare som känner till vad som sagts i samtalen.

USA förnekar sig inte. Israels önskemål, hur extrema de än är, har företräde framför allt annat, och man är villig att bryta alla principer i internationella fördrag. FN-stadgan, Geveve-konventionerna, etc. för att tvinga igenom dem, eventuellt med förlust av ytterligare några hundra tusen människors liv – eller mer. Och Norge är involverat.
Norska soldater finns kvar på en amerikansk drönarbas i Irak, trots att myndigheterna i landet har bett utländska styrkor att lämna landet. Detta skriver Nettavisen
Överste Ivar Moen vid Försvarsmaktens operativa huvudkontor berättar för NTB:

”En ny norsk kontingent, som tillhör Telemarksbataljonen, håller just nu på att packa och reser som planerat till Irak i februari.

– De kommer att vara på plats under vecka 6 och 7. ”

Så Norge ska alltså vara med i kriget för att dela upp Irak, och de norska soldaterna kan räkna med att möta några tiotusentals unga milismedlemmar som deltog i miljonmarschen mot USA i Bagdad. Har regeringen berättat för dem vad som väntar dem?” (Slut på artikeln).

Kommentar: Även svenska soldater finns i Irak, i USA:s intresse.

Relaterat.

Ingen grund för svensk trupp i Irak!
Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande.

Föregående artikelJag har läst Piketty – några reflexioner
Nästa artikelDet amerikanska imperiets Janusansikte
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

5 KOMMENTARER

  1. Allt enligt modell från USA:s tidigare ockupationer och krig! Söndra och härska…Det är lättare att styra över disparata länder än enade länder därför använder USA den här taktiken gång på gång. Alltid hittar man någon figur som är beredd att förråda sitt land för att sitta överst på dynghögen ett tag. Man tillsätter i vanlig ordning en marionett som utför smutsgörat åt ockupanterna precis som nazisternas ockupationer under andra världskriget. USA gör det som Hitler gjorde fast i global skala…

  2. Den första bok jag läste som avslöjade den judiska ambitionen att balkanisera Israels grannar,var boken ”The Israel Lobby” and US foreign policy.Den är skriven av de två universitetsprofessorerna John Mearheimer och Stephen Walt.Boken kom ut redan 2006 och beskriver det enorma trycket,som de judiska organisationerna AIPAC,ADL,PNAC,JINSA+ytterliga ett 50-tal till,gjorde mot den amerikanska kongressen.Uppdelningen i mindre bantustater skulle då utgöra ett mindre hot mot Israel + att det blir enklare att handskas med mindre stater vid en ev. utvidgning av Israel.

  3. Maxwell-historien och Paul Craig Roberts om hur Israel-lobbyn arbetar säger allt om vad som sannolikt ligger bakom Trumps och andra träskkrokodilers agerande.

    Den enda fördelen med uppdelningen i länder med olika kulturer är väl att de blir starkare nationer internt. Genom att undvika multikulti-käbblet kan de ev. fokusera på den gemensamma fienden bättre, tror jag,

    Men en regel är uppenbar. De fascistiska regimerna i Israel och USA kan man inte lita på. Där tror jag att Kakabaveh gör ett stort misstag som är ett folkförräderi mot kurderna, om de faller i den uppenbara fällan. Bättre är att kurderna förhandlar med Iran och Syrien.

  4. USA fortsätter att ingripa i andra länders angelägenheter och politik. Nu kommer det information som gör gällande att det är USA som ligger bakom militärens maktövertagande i Myanmar. Det är inte verifierat, men logiskt stämmer det. Det är känt att CIA har omfattande aktiviteter i Myanmar sedan länge. USA har länge försökt tvinga Myanmar att underordna sig och ansluta sig till USA som ”allierad” vilket hr samma syfte som USAs Vietnamkrig, försöken att ockupera Korea, och USAs ockupation av Taiwan. Metoderna är desamma som med Kina, sanktioner, förbud hotelser, stöd till islamistisk terrorism, osv. Kina och Myanmar har har historiskt stått nära varandra och har en lång gemensam gräns. Kina har gjort stora insatser i Myanmar för att eliminera fattigdomen, förbättra levnadsstandarden och bygga infrastruktur. Det har stötts av den valda regeringen och uppfattas av allmänheten, vilket i tur har gjort den valda regeringen ledd av Aung San Suu Kyi mycket populär varför dom fick 70% av rösterna i valet. USA har även på samma sätt som i Kina stöttat islamistiska terrorgrupper för att skapa upplopp och oroligheter i syfte att åstadkomma ett regimbyte på klassiskt sätt. Därför har regeringen inte kunnat agerat för att stödja islamistiska grupper. Dessa grupper har varit USAs verktyg. USAs försök har att ta de facto kontroll av Myanmar har alltså misslyckats, och därför har man arrangerat en statskupp och militärens maktövertagande. Svenska media, styrda av USA, har som vanligt mycket grovt förfalskat bilden.

  5. […] USA ville bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”. Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande. USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien. Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA. USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna. Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden? Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan? USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here