Rapport från kurdisk site: USA betalar lön till kurdiska soldater i Irak

10
2837
Soldater i kurdiska YPG

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan eller tidigare – och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

 

April 2021: Vi har i flera artiklar påvisat att kurdiska SDF stödjer USA:s angreppskrig i Syrien, och hur USA stödjer SDF. Här en rapport från Irak USA betalar lön till kurdiska soldater i Irak som publicerats i Pål Steigans nättidning.


 

USA betalar lönerna för den kurdiska Peshmerga-milisen i Irak

Den kurdiska nyhetskanalen Rudaw.net rapporterar att de kurdiska Peshmerga-soldaterna i Irak har väntat i två månader på lön från USA. USA höll inna deras löner kvar eftersom Washington är missnöjd med att de inte skapar en gemensam kurdisk armé. 30 000 Peshmerga-soldater är beroende av lön från USA. Men den 1 april kunde minister Shorash Ismail meddela att amerikanerna ändå kommer att betala lönen. USA betalar 20 miljoner dollar varje månad till de kurdiska soldaterna.

Sedan 2014 har USA tillhandahållit ekonomiskt och militärt stöd till Peshmerga-styrkorna förutom att utbilda dem. I januari 2021 tillhandahöll Pentagon militärhjälp motsvarande 12,5 miljoner dollar till Pashmerga.

Kurderna utgör ett viktigt militärt och politiskt verktyg för USA i både Irak och Syrien. För USA handlar det om en ny uppdelning av Mellanöstern, och då är de kurdiska grupperna villiga att föra USA:s krig.

Relaterat.

USA ville bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”.
Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande.
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.

Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?

Föregående artikelZelensky i Polen
Nästa artikelUSA-läckta dokument. Äkta läcka eller villospår av Pentagon?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Intressant att notera att USA har länge försökt att etablera samma princip i Hong Kong, Xinjiang, och Tibet. Att värva, utbilda, indoktrinera och betala lokala krafter som militära och politiska verktyg åt USA för att driva USAs krig och intressen. Kina har satt stopp för USAs framfart, och därför har USA initierat den ena intensiva propaganda kampanjen efter den andra för att återstarta sin krigshandlingar. Man sprider falska rykten om ”läger”, ”omskolning”, ”brott mot mänskliga rättigheter”, eller ”tvångsarbete”. Svenska företag som H&M som aktivt deltagit blir nu nedstängda i Kina av en uppretad allmänhet som vet vad som pågår och inte längre tolererar vad USA och Sverige sysslar med i deras land. Svenska media, främst Bonniers som DN och Expressen men även Public Service, har fortsatt att driva den amerikanska propaganda kampanjen, som alltmer blir likt en tyska förra seklet.

 2. Och Putin värvar och betalar syrier och Hizbollah. Dagens modeord är ”Proxy war”, dvs krig genom ombud. Ingen i Ryssland gråter över stupade Hizbollah-krigare.

 3. USA betalar ”lön” till väldigt många i världen, inte bara soldater i Irak. För att behålla makten i USAs våldsimperium krävs två saker, Underhålla våldet, och underhålla propaganda som försvara våldet som det normala och rättfärdiga. Idag vet vi att USA betalade ”lön” till svensk propaganda redan för 70 år sedan, DNs dåvarande chefredaktör Herbert Tingsten har både pekats ut och bevisats vara nära knuten till CIA och USAs propagandamaskin. Idag går det inte att verifiera om USA betalar för DNs och Bonniers propaganda, men innehållet i tidningarna ger en mycket klar indikation av vad som verkligen pågår bakom stängda dörrar. USAs krigspropaganda för att hylla USAs våldspolitik och imperiemakt är ju minst sagt massiv i alla Bonnier tidningar. Man missar aldrig den mista lilla lögn och smuts när det gäller länder Kina, Ryssland, eller Iran. Någon allvalig variation förekommer inte.

 4. Är detta konstigt när man även betalat kurdiska styrkornas i grannlandets Syrien i flera åratal. Även kurdiska styrkorna i norra Syrien har varje månad nu i åratal fått direkt lön för sin”lojalitet” så är INTE ett dugg förvånad för att ta snabba förklaringen nu.

 5. USA betalar för väldigt mycket över världen. Det rapporteras att USA har haft hundratals spioner på sin avlöningslista i Kina, och att Kina avrättade omkring 30 av dom (källa Businessisider). Det rapporteras just mycket flitigt om USAs mycket omfattande spioneri mot Ryssland och de läckta dokumenten. Von der Leyens ”deal” över amerikanska vaccinet har bara sparsamt nämnts i USA styrda media som svenska MSM och Public Service. Var hamnade pengarna, vem fick betalt för att köpa vaccinet. Tankarna går tydligt i en viss riktning.
  —”von der Leyen i strama USA-tyglar”
  https://www.nyhetsbanken.se/2023/04/von-der-leyen-i-strama-usa-tyglar.html

  Det finns en liknade historia när det gäller Australien. En politiker köpte USA vaccin motsvarande flera gånger den australiska befolkningen. Vem fick kommissionen. Mörkat i svenska media. Politiker på Taiwan får ”bonus” pengar för varje aktion som gynnar USA (första hands information). ”Demokrati”??

  Det väcker även frågan, hur mycket bonus pengar betalar USA till svenska politiker och tjänstemän och vilka är dessa politiker och tjänstemän. Speciellt en del före detta politiker har ju blivit nyrika med mycket invecklade och ibland rent underliga förklaringar.

  Det är i alla fall tydligt för mig varför USA går i krig för att införa sin egen modell av ”demokrati”. Den öppnar för att övervaka, kontrollera och styra andra länder. ”Chat Control” – någon.

 6. Kurder är geopolitiska tennis bollar som apartheid israel leker med som den vill. Kurderna fattar inget. Tvärtom, visar de plakat med ”kurd israel” på deras demonstrationer

 7. […] Rapport från kurdisk site: USA betalar lön till kurdiska soldater i Irak. Samarbetet mellan Israel och kurderna USA ville bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”. Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande. USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien. Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA. USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna. Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan? […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here