Rapport från kurdisk site: USA betalar lön till kurdiska soldater i Irak

1
944
Soldater i kurdiska YPG

Vi har i flera artiklar påvisat att kurdiska SDF stödjer USA:s angreppskrig i Syrien, och hur USA stödjer SDF. Här en rapport från Irak USA betalar lön till kurdiska soldater i Irak som publicerats i Pål Steigans nättidning.


 

USA betalar lönerna för den kurdiska Peshmerga-milisen i Irak

Den kurdiska nyhetskanalen Rudaw.net rapporterar att de kurdiska Peshmerga-soldaterna i Irak har väntat i två månader på lön från USA. USA höll inna deras löner kvar eftersom Washington är missnöjd med att de inte skapar en gemensam kurdisk armé. 30 000 Peshmerga-soldater är beroende av lön från USA. Men den 1 april kunde minister Shorash Ismail meddela att amerikanerna ändå kommer att betala lönen. USA betalar 20 miljoner dollar varje månad till de kurdiska soldaterna.

Sedan 2014 har USA tillhandahållit ekonomiskt och militärt stöd till Peshmerga-styrkorna förutom att utbilda dem. I januari 2021 tillhandahöll Pentagon militärhjälp motsvarande 12,5 miljoner dollar till Pashmerga.

Kurderna utgör ett viktigt militärt och politiskt verktyg för USA i både Irak och Syrien. För USA handlar det om en ny uppdelning av Mellanöstern, och då är de kurdiska grupperna villiga att föra USA:s krig.

Relaterat.

USA ville bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”.
Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande.
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.

Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?

Föregående artikelNågot om inbördeskriget i Ukraina
Nästa artikelKina utrotar fattigdomen, vill hjälpa andra. Finns lärdomar? Ökad fattigdom i Sverige (annat mått).
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Intressant att notera att USA har länge försökt att etablera samma princip i Hong Kong, Xinjiang, och Tibet. Att värva, utbilda, indoktrinera och betala lokala krafter som militära och politiska verktyg åt USA för att driva USAs krig och intressen. Kina har satt stopp för USAs framfart, och därför har USA initierat den ena intensiva propaganda kampanjen efter den andra för att återstarta sin krigshandlingar. Man sprider falska rykten om ”läger”, ”omskolning”, ”brott mot mänskliga rättigheter”, eller ”tvångsarbete”. Svenska företag som H&M som aktivt deltagit blir nu nedstängda i Kina av en uppretad allmänhet som vet vad som pågår och inte längre tolererar vad USA och Sverige sysslar med i deras land. Svenska media, främst Bonniers som DN och Expressen men även Public Service, har fortsatt att driva den amerikanska propaganda kampanjen, som alltmer blir likt en tyska förra seklet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here