USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.

19
2914
Helikopter för transport av terrorister i Syrien. Bild:SANA

Igår sa USA:s president Trump åter att USA ska ha kvar kontrollen över oljan i Syrien. Sputniknews 13/11.

Denna rapport i Sputniknews kan bland annat ses som en uppföljning av en artikel jag publicerade 1 november USA förstärker sin närvaro i Syrien och stjäl oljan. Före kriget svarade oljan för 30 % av Syriens export, och den oljan behöver inte USA som nu exporterar olja. Man kan lugnt påstå att USA för en djävulsk politik mot Syrien – utan protester från Sverge.

Den klargör också Rysslands inställning idag, vilket är viktigt att känna till.

Jag skrev då bland annat:

* Flera rapporter visar att USA inte alls lämnat Syrien, utan bara dragit tillbaka vissa styrkor. Och USA sänder dit nya ockupationsstyrkor. Jag återger uppgifter från New York Times, Reuters TASS, PressTV och SvD.

New York Times skriver ”Hundratals amerikanska trupper lämnar och nya anländer till Syrien. När detta slutförts förväntas 900 USA-militärer finnas på marken, bara något färre än de 1 000 man på marken när president Trump beordrade tillbakadragandet.” New York Times 30/10.


USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.

Damaskus, Moskva, Ankara och andra har upprepade gånger kritiserat USA:s ansträngningar att fortsätta hålla sig fast vid oljerika områden i Syrien och påpekat att sådana åtgärder är ett uppenbart brott mot internationell rätt. Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov kom med mycket allvarlig kritik i ett tal Paris Peace Forum igår.”På Eufratflodens östra strand gör USA allt för att skapa en kvasistat och ber Gulfstaterna om stora investeringar för att skapa en lokal administration på grundval av SFD, YPG och andra, med den tydliga avsikten att bryta loss detta område från Syrien och kontrollera de oljefält som finns där, ”sade Lavrov.

Samtidigt anklagade Lavrov USA för att förbjuda sina allierade att investera i Syriens återuppbyggnad.”När det gäller Syriens återuppbyggnad stöder vi, tillsammans med den syriska regeringen, alla som vill skapa förutsättningar för modernisering av infrastruktur och återvändande av flyktingar, så att landet kan återgå till ett normalt liv. USA förnekar kategoriskt behovet av detta och förbjuder sina allierade – Nato, Europeiska unionen, länder i regionen, från att investera i alla projekt i territorier som kontrolleras av den syriska regeringen, ”sade utrikesministern.

Förra året uppskattade syriska myndigheter att mellan 200 och 400 miljarder dollar och upp till ett decennium skulle behövas för att återuppbygga Syrien efter konflikten. USA och dess europeiska allierade har vägrat att anslå medel till återuppbyggnadsarbetet, fastän många europeiska länder har haft stora sociala spänningar från syriska flyktingar som flytt till Europa under de senaste åren.

Lavrov uppmanade Syriens kurder att delta i den politiska dialogen om situationen i landet, och uppmanade kurdiska representanter att vara konsekventa i sin ståndpunkt. ”Från början av konflikten bestämde sig för att agera med USA: s stöd, när de tillkännagav inrättandet av Rojava Federation, och trodde att USA skulle ge dem stöd i denna separatism ”Vi försökte förklara för dem och till den syriska regeringen att det är viktigt att inleda en dialog mellan Damaskus och kurderna. Kurderna visade inte intresse för detta. De var övertygade om att de alltid skulle få stöd av USA.” Lavrov sa att fastän kurdiska myndigheter bad Moskva om hjälp för att inleda en dialog med den syriska regeringen när USA tillkännagav sitt partiella tillbakadragande från östra Syrien i oktober, verkade de ha förlorat intresset för en sådan dialog efter att USA sade att de skulle återvända till Syrien för att kontrollera dess oljefält.”Jag anser att en lösning på den syriska processen endast kan uppnås om kurdernas och alla Syrias etniska gruppers intressen beaktas,” betonade Lavrov. När det gäller Syrias kurder har Damaskusregeringen upprepade gånger uttalat sig mot skapandet av någon särskild autonomi för landets kurder, med hänvisning till Syrias multietniska och multikonfessionella karaktär.

Trump: ”Jag gillar olja, vi behåller oljan”. Under de senaste veckorna har USA: s president Donald Trump upprepade gånger sagt att USA skulle ”behålla” Syriens olja. Pentagon klargör att uppdraget för den amerikanska militärens uppdrag i Syrien nu kommer att inkludera att förhindra att landets oljelager faller i händerna på terrorister eller på den legala syriskan regeringen.

Trumps uttalande fick kraftig kritik även från hans politiska motståndare i USA hemma, som påpekade att det är ett brott mot internationell lag att lägga händerna på en annan stats naturtillgångar.

Bashar Assad har sagt att den amerikanska presidentens politik inte var något nytt, då den amerikanska regeringen, CIA och andra varit inblandade i smugglingen och plundringen av syrisk olja åtminstone sedan 2014. Trump sa bara några sanningens ord om USA:s politik, sade Assad. Sputniknews.

Föregående artikelMediemannen Max Blumenthal arresterad för kritik av USA:s imperialism
Nästa artikelStrategin för USA:s okonventionella krigföring mot Syrien – och för statskuppen i Bolivia?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

19 KOMMENTARER

 1. Kurderna är subjektet, de vill ha en egen stat. Turkiet utpressar USA, som lämnat gränsen mellan Turkiet och Syriska Kurdistan. Kurderna finns kvar på större delen av sina områden, och söker all hjälp de kan få. En Putindröm vore förstås att kurderna blev ännu en rysk vasall, men då hamnar Putin i samma sits som USA, fast tvärtom. USA allierad med både turkar och kurder, eller ryssar allierade med både alewiter och turkar, oförenliga kombinationer. Kanske är hatet mellan alewiter och kurder mycket mindre än mellan turkar och kurder?

  USA´s och västeuropas primära intresse bör vara att föra bort sina atombomberna från basen i Turkiet. De behövs inte mot ryssarna, och är inte i säkert förvar. Å andra sidan är de kanske redan i hemlighet i säkerhet. Turkarna är inte västvärldens vänner mer än saudi.

 2. USA propaganda omkring sina oljetillgångar och oljeutvinning har tydligen även slagit rot inom den svenska vänstern. Fakta är att USA importera fortfarande ohyggligt mycket olja. Landets egen oljeutvinning 2018 var 15 311 000 fat om dagen, samtidigt som lUSA:s konsumtion var 20 456 000 fat om dagen. alltså ett nettounderskott med 5 145 000 fat olja per dygn. Detta motsvarar ungefär 60 procent av Saudiarabiens hela oljeexport – Saudiarabiens är världens ledande oljeexportör. Jo, USA exportera en del olja som deras raffinaderier inte klara av att bearbeta, men USA importera mycket mer olja än man exporterar – nettounderskottet motsvarar alltså en fjärdedel av USA;S hela konsumtion av olja.

  USA är världens efter Kina största importör av olja. Men bluffen om att USA skulle kunna bli världens största oljeexportör har tydligen gått hem. Det var de uppskruvande förväntningar på en ny olje-era i USA när man började med att så kallad fracking, det vill säga spränga sönder berg och borra horisontellt, en verksamhet som hittills bara kosta pengar och inte gett några vinster. Det har bidragit till ökad oljeutvinning – och på så vis minskat importen. Men att tala om att USA inte behöver importer olja är en ren lögn. Syriens lilla oljereserv inte någon större betydelse för USA;S framtida oljeförsörjning. däremot har landet Syrien en oerhört stor strategis betydelse som länk mellan världens viktigaste region för olja- och fossilgasutvinning och det energifattiga Europa.

  H Foste Hjälte

 3. Med tanke på att Krim och östra Ukraina finns i Lavrovs ryggsäck känns hans kommentarer om internationell rätt som enbart hyckleri.

  • Krim, som länge tillhört Sovjetunionen och som i strid med internationell rätt överfördes från delrepubliken Ryssland till delrepubliken Ukraina på 1950-talet, återanslöts efter folkomröstning med 95 % befolkingsstöd till Ryssland . Ja olagligt. Som svar på den av USA av EU stödda fascistinluerade statskuppen 22/2 2014 i Kiev. Ukraina: Ryssland vill att Minsk II tillämpas. Innebär ökad självständighet för östra Ukraina. där en stor andel vil ha anslutning till Ryssland. Länkar senare.

   Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
   Kommer Donbass att blir ryskt?

  • Och USA:s alla illegala krig, stölder och annekteringar känns inte som hyckleri för en USA-Nisse som Tomas Åkerblad? Ryssland är småhandlare i grenen brott mot internationell rätt men för Åkerblad så kan ju Krim verka vara ett halmstrå att gripa efter om man struntar i att Krims befolkning VILL vara en del av Ryssland! För övrigt löjligt att jämföra stora gangsters som USA med Rysslands långt mer modesta insatser på området!

 4. Du kallar dig antiimperialistisk, men sprider endå anti-kurdisk propaganda? Om du är mot imperialism, så borde du självklart stödja ett fritt och självständig Kurdistan.

  • Ja bara om det sker med godkännande av regeringarna i berörda länder. Absolut inte om det sker i samarbete med den brutala, dominerande imperialiststaten USA som startar krig mot Syrien, Irak, och som hotar Iran. SDF är en bricka i USA:s angreppspolitik.

   OM kurder är antiimperailiska ska man förstås samarbeta med och strida mot Syriens angripare.

 5. […] Kommentar: I artikeln finns inga uppgifter om att de nämnda 53 tankbilarna var de enda som fraktade bort den stulna oljan. USA och de kurddominerade syriska demokratiska styrkorna (SDF) kontrollerar för närvarande över 90% av Syriens kända oljekällor och mer än hälften av dess gasbrunnar, vilka råkar ligga öster om Eufrat i de energirika delarna av landet som Deir ez-Zor, Raqqa och Al-Hasakah. USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna. […]

 6. […] Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA. USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna. Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here