Vem äger media? Forum om hot mot yttrandefriheten. Del 3.

18
2790

Under senare år har det kommit många rapporter om ökad censur och minskad yttrandefrihet i bl a Facebook och på YouTube. Visselblåsare som Julian Assange, Chelsea Manning och Edward Snowden förföljs.

Mot bakgrund av detta ordnade Stockholms-avdelningen av Folket i Bild Kulturfront – i samarbete med FIB-juristerna – ”Forum om hot mot yttrandefriheten”.
Välkommen till “Forum om hot mot yttrandefriheten”

Folket i Bild/Kulturfront ger ut tidningen ” Folket i Bild” utan statligt presstöd sedan 1972.

Ur programmet:

Del 3 av 7

Ägandet av media

Anders Romelsjö, samhällspolitisk bloggare, professor emeritus

Anders Romelsjö Twitter.

Denna och andra videoer från detta Forum har spelats in av Franz Smidek.
Inspelningsplats: Viktor Jaara-föreningens lokal Pontonjärgatan 38, Stockholm


Fem storbolag kontrollerar över 90 procent av medierna i USA. Illustrastion: Shutterstock.

Relaterat.

Välkommen till “Forum om hot mot yttrandefriheten”
Forum om hotet mot yttrandefriheten: Del 1 – Rätten av kritisera överheten.Politik

Föregående artikelTrudeau vinner valet i Kanada, ”världsledande i kampen mot klimatförändringar” – och bygger ny stor oljeledning.
Nästa artikelSyrien: En uppgörelse för kort krig och sedan för politisk lösning för ett enat Syrien?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

18 KOMMENTARER

 1. Med tanke på vad som hände i Tyskland mellan 1910 och 1946 är utvecklingen mer än bara oroande i Sverige nu. Staten främjar tydligt ”sina” kontrollerade kanaler för information och nyheter, och förhindrar eller försvårar för all ”alternativ” information som är regimkritisk. Dels finansierar staten medvetet endast papperstidningar, uppenbart för att papperstidningar är dyra och svåra att starta, och det är avsett att missgynna nya oberoende digitala media och gynna statligt trogna kanaler. Sedan arbetar man uppenbart esse non videri, att verka utan att synas, på att tysta all regimkritisk information. Staten kontrollerar i realiteten den nya så kallade ”oberoende” mediaombudsmannen som styrs av välkänt statligt trogne Robert Aschberg, som även är kopplad till den extrema EXPO gruppen med våldsbejakande AFA och hackande Researchgruppen. Nu har man tydligen till och med börjat störa den digitala distributionen på flera olika sätt, man sysslar med finansiella trakasserier, påtryckningar och nedstängningar av kanaler via Google, Facebook och Twitter, och att direkt störa den digitala distributionen på webben genom att fördröja och blockera signalerna. Det är en synnerligen farlig utveckling.

  Intressant är att jämföra med vad som redan hänt i Kina. Pappersmedia är borta, tidningskioskerna och tidningsställen fysiskt bortforslade. För sådär tio år sedan började en liknande utveckling som just nu i Sverige. Lokala politiker, som inte gillade att bli kritiserade, gick samman med stora media och systematiskt försökte stänga ner nya oberoende digitala media. Peking ingrep och skyddade de nya media, och tvingade både politiker och mediaägare att offenligt stå på en scen, buga sig mot allmänheten, och be om ursäkt, ett traditionell straff i Kina. Privat censurering är inte tillåten. Flera nya typer av media har växt fram liksom en enorm flora av nya oberoende lokala media. Dessutom har man infört gemensamma regler, lika för all, hur yttrandefriheten skall brukas. Drev, trakasserier, förföljelser, provokationer eller uthängningar av personer är inte tillåtna. Att sprida falska rykten och lögner är inte tillåtet. Alla får spekulera, men då skall det vra tydligt att det är gissningar.

 2. Fakta 1. det är inte goyim som äger västmedier
  https://www.globalresearch.ca/huffington-post-suggests-talking-about-media-ownership-is-anti-semitic/5383330
  Fakta 2. ”fria medier” finns inte
  Fakta 3. inte heller finns det oberoende medier
  Fakta 4. de som äger median bestämmer vad som är ”viktigt”, vad som få sägas eller inte, vad som räknas som nyhet eller inte.
  https://www.globalresearch.ca/how-five-american-companies-control-what-you-think/5382407
  Fakta 5. de som vågar gå emot korsfästs offentligt. Julian Assange är ett av många exempel

  • Inte bara det, nu kontrollerar dom de facto även den kvasi-statliga myndighet som skall övervaka media, mediaombudsmannen som styr PO och PON. Den skall ju nu ledas av mycket statligt mycket trogne och statligt finansiellt beroende ”trolljägaren” Aschberg som har visat sig allt annat än neutral. Diktaturen i Sverige stärker sitt grepp. Den verkliga makten sitter väl i Bonnierskrapan misstänker jag.

   • Vad menar du med att Aschberg skulle vara statligt finansierad? Han har väl alltid varit anställd eller arbetat med privata medieföretag. Eller förstår jag inte?

     • Den som styr media är den som äger media. Ägaren anställer VD och Chefredaktör som bestämmer innehåll, och på så sätt säkerställer att alltid ”rätt” åsikter framförs. Den som styr ägaren är den som finansierar ägaren. Pengarna till statliga media kommer från staten som kontrollerar flödet. Pengarna till privata media som MSM, Schibsted och Bonniers, kommer från staten som kontrollerar flödet. Bonniers och staten är styrda av USAs djupa stat, dominerar media i USA och i Sverige, som också dominerar tech-industrin, rustningsindustrin, bankindustrin, BigPharma, BigFood, osv. Det är därför dom så intensivt bekämpar alternativ oberoende media, och det är därför det är så viktigt att skydda och utveckla alternativa media så vi inte hamnar i samma situation som Tyskland mellan 1910 och 1946. Balans är nödvändig.

    • Expo,researchgruppen,SKMA etc får statliga pengar och Aschberg är verksam i flera olika censurorgan och deras moraliserande samt dömande attityd tycks få helhjärtat stöd från våra politiker.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here