Koncentrationen av media ökar – påverkas yttrandefrihet och debatt?

15
4791

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Har tidigare rapporterat om mediekoncentrationen i Sverige, och i t.ex. USA. Men nu finns en ny, aktuell artikel om detta av  Artur Szandrowski vilken publicerats i den politiska veckotidningen Proletären. Mediekoncentrationen av media ökar.


Mediekoncentrationen av media ökar

På bara 20 år har ägarkoncentrationen inom svensk media ökat kraftigt. År 2000 fanns 28 ägare till landets runt 100 dagstidningar. Idag återstår åtta ägare. Nästan hälften av den svenska dagspressen ägs av familjen Bonnier.

Ägarkoncentrationen i den svenska mediesfären är bland de största i världen.
Sex ägare kontrollerar idag 98 procent av dagstidningsmarknaden i Sverige. Störst är familjen Bonnier som äger 43 procent av de prenumererade flerdagstidningarna.

Redan för tio år sedan varnade journalistförbundets dåvarande ordförande Agneta Lindblom Hulthén för ägarkoncentrationen.

Den är ett stort bekymmer. Styrningen består inte i att ägarna ger direktiv till chefredaktören om vad som ska stå i tidningen. Styrningen består i att ägarna väljer chefer som delar deras värderingar, menar Agneta Lindblom Hulthén.

Idag har journalistförbundet en annan uppfattning. Förbundets ordförande Ulrika Hyllert anser att koncentrationen inte enbart är av ondo.

– Det är dåligt med ägarkoncentrationen, men det är sämre med en omfattande tidningsdöd, säger Hyllert till förbundstidningen Journalisten som gjort kartläggningen av ägarstrukturen.

Vi kan inte motarbeta den ökande ägarkoncentrationen när alternativet är nedläggningar och uppsägningar. Det vore en konstig ståndpunkt, både för våra medlemmar och för demokratin. Man ska vara glad och tacksam över att det finns personer som vill äga tidningar.

Bonnier News har under de senaste åren aktivt agerat för att växa på mediemarknaden: 2019 köpte Bonniers Mittmedia med 28 lokaltidningar, bland dem Östersundsposten, Sundsvalls Tidning, Gefle Dagblad, Borlänge Tidning och Falu-Kuriren.

Källa: Journalistförbundet

Vad händer när de som granskar makten blir en del av den?

Tidigare i år köpte Bonnierkoncernen, som ju också äger svensk morgonpress stora flaggskepp Dagens Nyheter, också Hall Media med bland annat Jönköpingsposten och Falköpings Tidning. Via de 43 dagstidningarna sprids Bonniers röst nu till runt 500.000 tidningsprenumeranter runt om i Sverige. Räknar man in de 45 Bonnierägda tidskrifterna, bland annat Allt om Mat och ytterligare fyra Allt om-tidningar samt Teknikens Värld och Vi Föräldrar, så ökar Bonniers inflytande ännu mer.

– En del av priset vi fått betala för att fortsatt ha lokala nyhetsmedier har varit en ökad ägarkoncentration. Vi har att välja mellan två dåliga alternativ, och då väljer vi det minst dåliga, säger Ulrika Hyllert.

Utanför åsiktskorridoren – mitt i arbetarklassen

De åtta stora tidningsägarna i Sverige är, förutom Bonniers, norska Schibsted Media som äger 13 dagstidningar, bland dem Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Norrköpings Tidningars Media AB (NTM) äger 17 morgontidningar, bland annat Östgöta Correspondenten samt Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten.

Gota Media AB äger tolv tidningar, bland dem Barometern, Blekinge Läns Tidning och Borås Tidning. Nya Wermlands-Tidningen AB ägs av den starkt högerinriktade familjen Ander som har intressen i 14 dagstidningar och tidningsägare. Bland annat ett 25-procentigt aktieinnehav i PNV Media som äger Göteborgs-Posten. PNV ägs i sin tur till 70 procent av norska företaget Polaris, som i sin tur ägs av Schibsted (29 procent) och NWT-koncernen.

Övriga ägare är Västerbotten-Kurirens Media AB (två tidningar), Centerpartiet som äger Skånska Dagbladet och Haparandabladet Media AB, som äger lokaltidningen med samma namn.

Relaterat.
Vem äger media? Forum om hot mot yttrandefriheten. Del 3.
Medieoligarkerna i världen och i Sverige.
Fria kritiska ryska media – finns de?

Relaterat.

Pentagon förbereder massiv censur av internet.
Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelRyssland föreslår vapenvila i konflikten mellan Israel och Hamas
Nästa artikel”Så blev Hamas räddningen för Netanyahu!?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Koncentrationen av makten inom media i Sverige börjar få skrämmande konsekvenser! Maceij Zarembas avslöjande om hur illa våra gamla behandlats av vissa regioner under corona är ju en ren skandal som i ett land med fria media fullständigt hade exploderat om folket hade fått veta sanningen. Det hela är ju frågan om ett massmord där gamla människor lämnats att dö eller ”vårdats” till döds enligt direktiv uppifrån från politiker och tjänstemän! En skandal utan like där regimmedia gjort sitt bästa för att dölja omfattningen sedan början av epidemin! Läs gärna mer på https://anthropocene.live/2020/10/14/den-politiska-adelns-folkmord-pa-vara-skoraste-aldsta/ Får inte detta politiska konsekvenser för Löfven och hans anhang i JÖKen är det skamligt men visar väl i så fall på det moraliska förfallet i Sverige…Tyvärr verkar historien hela tiden upprepa sig i Sverige som att vara smygallierad med Nazi-Tyskland, steriliseringar av folk, skallmätningar, dödshjälp, koncentrationsläger för oliktänkande m.m! Sverige, landet som vägrar göra upp med sin smutsiga historia och bara fortsätter på den inslagna vägen där ingen ställs till ansvar för kriminaliteten!

  • Löfven/regeringen är inte ansvarig för landstingen/regionerna, som har självstyre.
   Löfven var inte statsminister när Äldelreformen klubbades igenom, som är upphovet till problemen.

   Man skall inte halshuggas för andras brott, ens om man tillhör samma ansvarig organisation/kotteri, fast typ trettio år senare.

   Är jag inte felinformerad är det högern som styr i Stockholms län.
   Svindyrt KI är inte en sosseskandal, till exempel.
   Det står inte i artikeln vem som anställde den inkompetente SSU-aren, och inte heller vilken politisk hemvist de politisk ansvariga har, eller hade när det begav sig.

   Det behövs alltså en hel del kompletterande arbete till Zarembas artikel innan man hänger någon.

   Med tanke på att det verkar som att brott begicks bör det vara åklagarmyndigheten som tar över den aspekten vad gäller nutiden.
   Vilket förstås inte betyder att hela grejen inte skall utredas eller att Riksdagen skall låta bli att undersöka hur lagstiftningen bör ändras.

 2. Som journalist förbundets ordförande, behöver man nog värna om sitt yrke, sin ställning och inkomstkälla.

  Jag menar däremot, att ägarkoncentrationen är av ondo, i så motto att den koncentrerar maktutövningen och propagandan på färre personer, som många gånger har samma eller liknande politisk agenda, (dvs den borgerliga) , bestående av en elit som visar sig vara lojal med den politiska maktutövningen och som heller inte vill se några samhällsförändringar som kan störa den rådande ordningen och makthegemonin i i samfundet.
  Vi behöver fler fria medier och på nätet är det ofta fritt att kommentera och göra inlägg utan att censureras av slaskpressen.
  Det är inte alls konstigt att pressen tappat läsare och fått avskeda journalister pga arbetsbrist, när ”Svensson” hela tiden vägras publicitet eller refuseras på politisk eller annan grund och aldrig når ut till andra läsare, för att de inte har ”rätt” politisk agenda. De förtjänar inget annat än att försvinna.

 3. Bidragsregn över Sveriges tidningar: 350 miljoner extra när staten delar ut miljard

  Bidragsregnet över Sveriges tidningar tilltar. I år får de dela på omkring en miljard kronor i skattebidrag, enligt data från Myndigheten för press, radio och tv.

  Den största andelen av bidragen utgörs av så kallat driftsstöd. Under 2020 delas 616 miljoner kronor ut i driftsstöd jämfört med 511 miljoner 2019, enligt de senaste siffrorna från myndigheten.
  Den näst största ordinarie bidragsposten kallas ”stöd för lokal journalistik”, ett bidrag som infördes förra året. Då delades drygt 30 miljoner ut i sådant bidrag, i år är summan uppe i över 120 miljoner.

  Utöver driftsstödet och stödet för lokal journalistik delar staten även ut distributionsstöd och ett så kallat innovations- och utvecklingsstöd. Hur mycket de bidragen kommer uppgå till i år är ännu inte klart, men förra året delades omkring 50 miljoner kronor ut i bidrag i respektive kategori.
  Som om inte det vore nog beslutade regeringen under våren att dela ut ytterligare 150 miljoner kronor i ett tillfälligt krisbidrag på grund av coronapandemin. Hur de bidragspengarna kommer fördelas är ännu inte klart.

  Totalt innebär det att Myndigheten för press, radio och tv hittills i år beslutat om närmare 750 miljoner kronor till Sveriges bidragsstödda tidningar. Ytterligare omkring 250 miljoner kronor kommer betalas ut under året, men där är fördelningen mellan tidningarna ännu inte är klar. Sammanlagt blir det en miljard skattekronor till Sveriges tidningar i år, drygt 350 miljoner mer än förra året.
  Fria Tider tar alltså inte emot några bidrag.
  https://www.friatider.se/bidragsregn-over-sveriges-tidningar-350-miljoner-extra-nar-staten-delar-ut-miljard

 4. Inte för jag gillar borgarna men att de nu sätter västpropagandamaskinen på svältkost och sparpaket känns bara riktigt gött.

  https://www.svt.se/kultur/nyhetsbyran-tt-ska-spara-upp-till-25-miljoner–rh64yb

  Frågan är bara vad som kommer att hända.
  Regim-media mindre men mer aggressiv?
  Ja, varför inte?
  Någon gång borde folk fatta vad Public Service och etablerad media går ut på och i allt högre utsträckning söka sig till de alternativa medierna där motbilderna och kritiken finns som kontrast till demokratins och den västliga kapitalismens konsensus.

  Alternativ media är inte likformig som demokratins propaganda.
  Alternativ media är mer spridd i olika riktningar.
  En riktning är den här sajten Global Politics som har jag en känsla av bara växer istället för att minska.
  För ännu tycks inga sparpaket drabbats här.
  Tvärs om, inlägg och kommentarer bara flödar.
  Bra !!!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here