Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten

37
2815

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Avstängningen av professor Tim Anderson är bara ett av flera exempel på minskning av yttrandefriheten i och utanför den akademiska världen. Se kommentarer och informationen efter artikeln!


Professor Tim Anderson vid Sydney-universitet är avstängd från att hålla föreläsningar vid universitetet. Han har granskat krigspropagandan mot Syrien. Professor Tim Anderson är författare till boken ”Det smutsiga kriget mot Syrien”. Protestera till försvar av den akademiska friheten! Värna den akademiska friheten!

Universitetsprofessor avstängd för kritik av krigspropaganda mot Syrien, Irak och Palestina
Detta beslut av universitetets Provost (universitetsförvaltning/rektor) är till stor del motiverat av professor Andersons forskning och offentliga uttalanden om Syrien, Irak och Palestina, inklusive Andersons noggrant dokumenterade bok med titeln ”The Dirty War on Syria”.

På sin Facebook skriver Tim Anderson:
Rektorn för universitetet i Sydney Provost Stephen Garton har suspenderat mig från min position som universitetslektor och förbjudit mig att komma in på universitetet. Jag har arbetat som akademiker vid universitetet i mer än 20 år och överklagar beslutet hos en granskningskommitté på universitet.
Denna åtgärd är kulmen på en serie misslyckade försök från ledningen att begränsa mina offentliga kommentarer. Jag har alltid tillbakavisat sådan censur. Det senaste klagomålet gäller min analys av de israeliska attackerna mot Gaza.
Dessa klagomål, under de senaste 18 månaderna, har varit småaktiga och absurda. Enligt min åsikt utgör de en ovanligt aggressiv åtgärd av typ politisk censur, som inget anständigt universitet skulle syssla med.

Tim Anderson bild från konflikt i Gaza

De flesta av klagomålen på förvaltningen har att göra med min kritik av krigspropaganda mot Syrien, Irak och Palestina. Jag accepterar inte sådan censur.

Stephen Garton har ignorerat universitetets regel om ”intellektuell frihet”, där det sägs att akademisk personal har rätt att ”uttrycka impopulära eller kontroversiella åsikter, förutsatt att personen därmed inte deltar i trakasserier, eller förödmjukelse”. Jag kommer att klargöra detta för granskningskommittén.

Jag har sagt till Rektor Garton att jag inte missbrukar eller engagerar sig i fri kritik, men att jag kritiserar osaklig propaganda hårt, när det är motiverat. Jag har avvisat hans försök till politisk censur.

Jordan Baker rapporterar 7/12 i Sydney Morning Herald att 30 akademiker protesterat mot avstängningnen i ett brev.”Sydney Morning Herald: Academics fight suspension of lecturer over swastika image.

Tim Anderson har skrivit en utmärkt bok om kriget i Syrien. Kan köpas från Oktoberförlaget. (Bild högst upp)


Kommentar – bara ett nytt exempel på minskning av yttrandefriheten i och utanför den akademiska världen

Här ett utdrag ur en artikel som jag första gången publiceraade på Jinge.se i februari 2017. Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism

Strax efter valet av Donald Trump introducerade högerorganisationen (”the alt-right”) Turning Point sin ökända bevakningslista av professor Bevakningslista över professorer med uppgift om cirka 200 radikala akademiker i universiteten i USA som bedöms som farliga professorer. Artiklar om denna lista har publicerats i stora tidningar i hela landet. Till skillnad från David Horowitz lista över ”de 101 farligaste akademikerna i Amerika” för tio år sedan förmedlar den nuvarande bevakningslistan den nya känslan av makt hos extremhögern från Trumps valseger.
Turning Point meddelade omedelbart att man skulle skapa en bevakningslista på universitet över hela landet. Dessa lokala listor skapas uppifrån, på nationell nivå där alla viktiga beslut fattas av Turning Point.
Det råder inget tvivel om att detta är en del av ett försök till ny McCarthyism.

När det gäller den övergripande inriktningen liknar strategin Gleichschaltung (”föra in ordning i ledet”) 1933-1935 i Hitlers Tyskland, där hotelser riktades till alla de stora kulturella institutionerna, däribland universitet, i syfte att få dem att anpassa sig till de nya dominerande åsikterna. Bland de på Turning Points bevakningslista finns MR:s redaktör John Bellamy Foster, professor i sociologi vid Oregons universitet. Foster fanns också på Horowitz’ listan också, och kommentarerna om honom kommer från Horowitz’ lista. Ett antal skribenter hos MR finns också på bevakningslistan.
John Bellamy FosterJohn Bellamy Foster

Alt-rights bevakningslista väcker utmanande frågor om hur detta ska motverkas. I början av december satte Noëlle McAffee, professor i filosofi vid Emory University upp en satirisk professor-bevakningslista som ett svar på Turning Point. Den satiriska listan finns på blogg som heter bevakningslista Watchlist Redux. Satiriska bevakningslistan Redux. ”Inside Higher Ed” publicerade en artikel av Coleen Flaherty på Redux 6/12 med titeln ”Återta bevakningslistan.” I ett vida spritt uttalande 3/12 2016 hade McAffee förklarat principerna för bevakningslistan Redux. Den satiriska förteckningen innehöll personer som Sokrates och Jesus, liksom dagens stora namn, varav de flesta inte fanns på Turning Points bevakningslista. McAffee förklarade i sitt uttalande 3/12: ”Om vi ​​skulle lista Marx, skulle vi behöva tämja och anpassa honom” – så Marx fanns inte på Redux’ bevakningslista över radikala personligheter från det förflutna. När det gäller listan över dagens personligheter indikerade McAffee att det var viktigt att göra dem som har bedömts vara farliga av alt-right anpassade. Hon menade att målet är att både återta både ordet radikal och tämja det.
McCarthyJoseph McCarthy
McAffees uttalande spreds bland medlemmarna i universitets i den fakultet som Foster tillhör för diskussion.

Foster tackade för att meddelandet fick spridas och diskuteras och sa att han hoppas att han inte kommer att förolämpa någon då han säger att han personligen och politiskt finner bevakningslistan vara extremt obehaglig och något av ett svek, även om han inser att detta är inte avsikten.
Vad innebär det att göra som McAffee föreslår? ”Om vi ​​skulle lista Marx skulle vi behöva att anpassa honom på något sätt och försöka presentera dem som är på listan på lämpligt sätt. Målet är att återta ordet ”radikal” och tämja det. ”
Lämpliga – enligt vilka normer? Är vi så försiktiga och timida att vi redan talar om ”tämja” tänkare vid universiteten? Är vi på väg att överge våra akademiska kollegor, försöka få dem att passa någon godtagbar linje, något slags tämjd/anpassad radikalism? Vad händer då med den akademiska friheten? Vad är syftet med satiren? Är det för att försvara dem som inte behöver försvaras, eller försvara idéer som är på något sätt finns vid kanten av acceptans, men ändå är acceptabla? I en andra attack som oundvikligen kommer att följa kommer vi utan tvekan pressas tillbaka ytterligare.

Detta är exakt vad Gleichschaltung (”föra in ordning i ledet” som nazisterna kallade det) är utformad för att åstadkomma. Detta är hur det fungerar. Skrämseln syftar till att göra oss alla anpassade och ofarliga, och att ”tämja” (eller ta bort) det som kanske inte verkar lämpligt. Detta är besläktat med den vitala centrala strategin i McCarthy-eran där olika människor försökte att skilja sig från radikalerna snarare än att motsätta sig och förneka all legitimitet hos inkvisitionen.

Enligt min mening har vi inte råd att delta i detta spel. Vi bör inte tala om de intellektuella / politiska ställningstaganden som enskilda professorer har inom akademin, eftersom detta inte är poängen här. Frågan är om en självutnämnd konservativ tankepolis ska få påbörja en häxjakt, med inriktning särskilt på akademiker. Vi bör definitivt inte engagera oss i en satir där vi medvetet gör eftergifter genom att förfalska, tämja och anpassa positioner. Alt-right har redan förfalskat åsikterna hos dem som attackeras, och detta skulle bara göra det hela värre.

Några artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

* Facebook tycks censurera mig, andra vänstersiter och andra siter.
* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen
* Facebook med patentert sensursystem.

Förhållanden i Sverige

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa
* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland
* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Artiklar om Julian Assange

Intervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!
JULIAN ASSANGE HAR GRIPITS! Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning! Stöd yttrandefriheten! Fredag kl 13.
JULIAN ASSANGE HAR GRIPITS! Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning! Stöd yttrandefriheten! Fredag kl 13.
Stödet ökar för Julian Assange. Visa Solidaritet fredag kl 13!

Relaterat

Ska Julian Assange, Wikileaks demokratiske kämpe för yttrandefrihet utlämnas till stränga straff i USA?
Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR): Uttalande om Julian Assanges situation – Statement about Julian Assange
New Yorks förre borgmästare & Trumps advokat Rudy Giuliani: Assange bör inte åtalas.
Hur går det för Julian Assange som tar fight i domstol?
Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm 16 december
Går Julian Assange en stilla död till mötes?
Pentagon beslöt 2008 att krossa Julian Assange – John Pilger

Föregående artikelVad kom ut av Parisförhandlingarna om Ukraina?
Nästa artikelImpeachment och Irak: Sensationellt medgivande från Nancy Pelosi i skymundan.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

37 KOMMENTARER

 1. Professor Tim Andersson är ett offer för zionisternas lömska globala mission för att kväsa all kritik av Israel. Detta är en del av den kampanj som sionisterna för mot BDs (Boycott Divest Sanction) rörelsen som växer för varje dag. Det är skamligt att den australienska regeringen springer sionisterna ärenden. Bevisligen är det så att det är inte bara Palestina och USA som är ockuperade utan även Australien.

  Här är ett annat exempel på att kväsa sanningen
  https://electronicintifada.net/content/marc-lamont-hill-must-be-reinstated/26201

  Sionisterna kan inte fatta att deras korståg mot Sanningen kommer enbart att får en bumerang effekt – världen avskyr Israel ännu mer. Den dagen då apartheid-regimen i ockuperade Palestina faller som ett korthus närmar sig.

 2. DemoNkratiska USA som har nyttiga idioter som Henrik Sundbom höjs till skyarna som bäst. Slita ett barn från mamman med våld och hota upprörda människor med elpistol. USA fascism i nötskal …
  https://www.presstv.com/Detail/2018/12/11/582581/video-US-police-violently-rip-baby-from-mother

  Här ett annat exempel från DemoNkratiska Storbrittannien
  https://www.globalresearch.ca/authoritarian-uk-government-is-funding-military-grade-psyops-to-smear-and-calumniate-james-corbyn-and-the-labour-party/5662375

 3. OKTOBERFÖRLAGET I SVERIGE HAAR PFROTESTERAT. MAN SKRIVER:

  ” The University of Sidney
  Att: Provost Stephen Garton

  Sidney

  NSW 2006

  Australia

  We protest against the suspension of Tim Anderson from his position as Senior Lecturer at the University of Sydney and not being allowed to enter the university. It is not only an attack on Tim Anderson but on academic freedom as well.

  Tim Anderson´s voice is very important. He has dared to oppose the dirty wars in Syria, Iraq and Gaza. His well-documented book “The Dirty War on Syria” is an eye-opener and has been translated to several languages.

  We thus completely agree with his colleagues, who have written:

  “The suspension of Dr Tim Anderson pending the termination of his employment is an unacceptable act of censorship and a body-blow to academic freedom at the University of Sydney.”

  Oktoberförlaget/Editorial Board

  Spånga kyrkv. 616

  16362 Spånga

  Sweden

  15 December 2018

 4. Filosofen Slavoj Zizek som lär ha sagd sanningen om marktjuvarna i Palestina. Så nu är drevet på honom. Är man kritisk till marktjuvarna eller tar man avstånd från deras otaliga brott mot Palestinier, så blir man anklagad för ”antisemitism”. Kommer han att stängas av sitt universitet också? Eller kanske blir anklagad för sex med minderåriga? Det är frågan. Vad var det Voltaire lär ha sagt?

  https://www.rt.com/news/475556-zizek-anti-semitism-controversy/
  https://www.rt.com/op-ed/475552-independent-jews-slavoj-zizek/

 5. Judiska organisationer har med olika påtryckningar under många år försökt att få kritik av Israel likställt med antisemitism och därmed få detsamma kriminaliserat.I USA har man lyckats bra men EU har hittills stått emot och jag hoppas att det aldrig blir aktuellt.Men som vanligt när dessa organisationer trycker på via sitt bankägande, genom att exempelvis vägra lån,högre ränta, hängas ut i media eller locka med monetär gratifikation så brukar de vinna till slut.

 6. Jag hoppar in i konversationen eftersom jag läst och funderat lite. De här två punkterna reagerar jag mot.
  * Anklaga judiska medborgare för att vara mer lojala mot Israel eller judarnas påstådda prioriteringar överallt i världen än mot sina egna nationers intressen.
  * Neka det judiska folket dess självbestämmanderätt, till exempel genom att hävda att staten Israels existens är ett rasistiskt företag.
  Det är ett faktum att väldigt många med judisk bakgrund sitter på mäktiga platser i den amerikanska maktsfären och i administrationen. Det är ett faktum att USA stödjer Israel i vått och torrt. Det Christopher Bollyn och David Icke skriver om 9/11 säger att Mossad och Israelisk- eller judiskägda företag var inblandade i det som föregick 9/11 och städningen efteråt. Att judar generellt är för staten Israels existens och även sionismens idé är troligt. Om dessa påståenden som Bollyn och Icke gör i sina böcker är faktagrundade bör de kunna diskuteras utan att stämmas som antisemitism.
  Vidare, om en stat hävdar sin rätt att vara en stat endast för en exklusiv grupp grundad på religion (oavsett vilken) och där de medborgerliga rättigheterna inte är samma för alla kan man väl definiera den som rasistisk.

  • Tack för en bra och välformulerad kommentar Rolf.
   Första punkten. * Anklaga judiska medborgare för att vara mer lojala mot Israel…
   Judar har i alla tider före det moderna Israels tillblivelse, levt och verkat som minoritet i andra länder. En grundläggande regel för all judar har varit att landets lagar gäller före föreskrifterna i Torah och före deras egna seder och bruk. Judar har med andra ord rättat sig efter samma lagar som icke judar i de länder man varit medborgare i. Samma gäller lojalitet med landet man lever i som medborgare.
   Att anklaga judar för att vara mer lojala med Israel är som att anklaga någon att vara femtekolonnare.

   Att samtidigt vara för och stödja Israel är inte så konstigt. Israel är för många judar den sista bastion som judar kan ta sin tillflykt till om 30-talet skulle upprepas.

   Andra punkten. * Neka det judiska folket dess självbestämmanderätt…
   Det som kan vara lite svårt att förstå är att judar i första hand är ett folk, på samma sätt som svenskar, och inte en religion. Det finns många judar som inte är det minsta religiösa men de är trots detta judar. Så Israel är som stat inte för medborgare med judisk religion men samtliga medborgare har samma rättigheter. Återigen, det som komplicerar bilden är de omtvistade områden som brukar kallas för Västbanken där både Israel och den Palestinska Myndigheten styr över olika områden.

 7. Nja, jag menade inte att judar inte är lojala mot det land de är medborgare i, men det utesluter inte att man betraktas/betraktar sig som sionist och det kan ju påverka hur man ställer sig i olika sammanhang.
  Vad jag har förstått av allt jag läst, så har inte arabiska medborgare i Israel fullt ut samma rättigheter, t.ex. beträffande bygglov, som andra. Jag har ingen källa i minnet, så rätta mig om jag har fel. Att judar är ett folk och inte en religion vet jag inte om jag kan instämma i. Det finns sekulära judar precis som det finns sekulära muslimer, men det är religionen som innebär judendom. Många som ingår i judendomen har sina rötter på helt andra håll än i Judéen. Återigen, rätta mig om jag har fel.

 8. Apropå rättigheter och källa hittade jag följande på https://www.regeringen.se/rapporter/2017/04/manskliga-rattigheter-demokrati-och-rattsstatens-principer-i-israel/
  ”Den arabisk-israeliska befolkningen, särskilt beduiner, har generellt sett sämre förhållanden vad gäller politisk representation, inkomst, anställning, hälsa, utbildning, rätt till land och boende än den judiska befolkningen.”
  Apropå judar som folk läser jag om khazarer, ett icke-semitiskt folk som antog judendomen på 900-talet
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Khazarer
  Kan man räknas till det judiska folket om man inte är en del av religionen judendomen? Räknas alla medborgare i Israel till det judiska folket om de är sekulära eller har konverterat? Rörigt!

 9. Jag saxade det här från kurtnimmo.blog.: ”Since the 1960s, Jews have come to wield considerable influence in American economic, cultural, intellectual and political life. Jews played a central role in American finance during the 1980s, and they were among the chief beneficiaries of that decade’s corporate mergers and reorganizations. Today, though barely two percent of the nation’s population is Jewish, close to half its billionaires are Jews. The chief executive officers of the three major television networks and the four largest film studios are Jews, as are the owners of the nation’s larg­est newspaper chain and the most influential single newspaper, the New York Times… The role and influence of Jews in Ameri­can politics is equally marked…”
  Det är ungefär vad också David Ice skriver i The Trigger och det innebär att sionister judiska och kristna) har ett mycket stort inflytande över vem som kan bli invald i representanthuset i USA eftersom valkampanjer kostar pengar. Icke exemplifierar med citat från ledamöter som måste ha skrivit under en försäkran om att inte stödja aktioner mot Israel, som t.ex. BDS-rörelsen (bojkott). Det finns uppenbarligen ett otal judiska organisationer både i USA och UK med syfte att lobba för staten Israel och brännmärka alla oppositionella som antisemiter. Något som märkts i England under valet där Labour och Corbyn utmålades som antisemiter. Corbyn har ju under alla år stött det palestinska folkets sak. Väldigt många parlamentsledamöter är medlemmar i organisationer för främjande av Israels intressen och de politiska besluten blir ju därefter. Också i Sverige är förmodligen många, särskilt borgerliga, politiker med i Vänskapförbundet Sverige – Israel, som väl har samma agenda.
  Om detta faktum sägs inte mycket i MSM.
  Och visst är Israel sedan länge ett sionistiskt projekt och en rent judisk stat är förstås per definition rasistisk. Ju mer jag läser ju tydligare blir mönsterna som framträder.

  • Och för att förekomma, jag är förstås medveten om att David Icke skrivit en del konstiga saker som reptilhypotesen, vilket jag förstås tar avstånd från. I The Trigger (har de sista 200 sidorna kvar att läsa) har jag dock hittills inte funnit något att reagera mot. Att Israel har en mycket stark lobbyverksamhet över hela västvärlden och driver att all kritik mot Israel, liksom BDS-rörelsen, är att betrakta som antisemitism är säkert ett faktum att förhålla sig till.

 10. 100 år av hat har inte åstadkommit något. Kanske dags att tänka i nya banor?

  ”Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Minister of Foreign Affairs and International Cooperation for the United Arab Emirates, tweeted an article supporting an emerging alliance of Arab states with Israel. He tweeted from his personal account to his 4.6 million followers. The tweet repeated the headline of the article: ”Islam’s reformation, an Arab-Israeli alliance is taking shape in the Middle East.”

  https://www.spectator.co.uk/2019/12/islams-reformation-an-arab-israeli-alliance-is-taking-shape-in-the-middle-east/

 11. Det kan ju kanske vara så att de USA-stödda Gulfstaternas rika överklass har mer gemensamt med Israel än med de krigshärjade Irak, Libyen, Syrien och Jemen. Kaka söker maka.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here