Facebook tycks censurera mig, andra vänstersiter och andra siter

16
3752

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Har själv varit avstängd två vändor på Facebook i år utan motivering. Har frågat.


INTRO. Torbjörn Sassersson [redaktör på NewsVoice] har nyligen publicerat en artikel, där uppgifterna om mig och Knut Lindelöf kommer från mig. Facebook tycks öka censur för vänsterskribenter och oberoende skribenter. Artikeln är något avkortad av mig. Jag har valt titelbild och en bild om yttrandefrihet.


NewsVoice: ”Facebook tycks öka censur för vänsterskribenter och oberoende skribenter”

DEBATT. Vad håller Facebooks algoritmer på med? Varför blockeras vissa skribenter även från vänstern från att posta sina artikellänkar på Facebook? Du kanske jobbar på eller för Facebook och kan förklara mer. Tveka inte att kommentera. NewsVoice ger tre färska exempel på spärrningar av personer som är vänster alternativt varken vänster eller höger, som undertecknad.

Text: Torbjörn Sassersson

Exempel 1: Lindelof.nu

I det första exemplet från den 21 mars 2019 spärras Knut Lindelöf som har vänsterbloggen Lindelof.nu från att posta en länk till en artikel om ett föredrag av Pål Steigan (Steigan.no) som är en norsk politiker, författare och journalist.

Knut Lindelöf får inte posta en länk till en översatt artikel av Pål Steigan.
Artikeln “Kritiska situationer och okritiska medier – berättelserna som dödar” som spärrades av Facebook är en översättning av ett föredrag av Pål Steigan.

[Kritiska situationer och okritiska medier – berättelserna som dödar och Kritiska situationer och okritiska medier – berättelserna som döda / Anders]

Artikeln sammanfattar föredragets innehåll som handlar om kritik mot massmediernas narrativ om en rad olika politiska händelser, berättelser som fått stor medial spridning i västvärldens massmedier. Enligt Facebook bryter innehållet mot den sociala kanalens community-regler, men vilka regelbrottet det egentligen handlar om framgår inte.

Knut Lindelöf skriver mer om spärrningen i artikeln: “Facebook spärrar “olämpliga” artikellänkar”.

Exempel 2: GlobalPolitics.se

Anders Romelsjö (professor emeritus) som är redaktör för (vänster) skriver att han blockerades den 19 mars av Facebook från att posta artikellänkar i Facebook-grupper där han redan är medlem. Meddelandet från Facebook löd:

“Blockerad aktivitet. Du har begränsats tillfälligt från gå med och göra inlägg i grupper som du inte hanterar till onsdag 27/3 kl. 17:27. Om du anser att detta inte bryter mot våra regler kontaktar du oss.”

Romelsjö uppger att han ofta brukar posta länkar till GlobalpPolitics.se i de Facebook-grupper där han är medlem. Romelsjö kontaktade då Facebooks PR-byrå i Stockholm Spotlight PR den 27 mars.

Han skriver:

“Jag vill naturligtvis följa gällande regler. Jag är en aktiv politiskt bloggare och publicerar mer än en artikel om dagen. (Globalpolitics.se). Jag har under åren publicerat på Facebookssiter som jag bedömt relevanta.

Om jag skrivit om Syrien går jag bl.a. till föreningen Syriensolidaritets Facebookssida, om Palestina bl.a. på Palestinagruppernas hemsida osv. Ofta blir det som sagt diskussion i Facebook med anledning av detta.

Finns det inskränkningar i detta framöver? Har jag gjort andra fel? Vilka?”

Romelsjö fortsätter med att förklara att han spärrats från att posta artikellänkar även i följande grupper där han också är medlem: Syriensolidaritet, Palestinagrupperna, Folket i Bild Kulturfront, Svensk-kubanska föreningen, Alkoholpolitiskt Forum, Svenska läkare mot kärnvapen, Svensk-ryska föreningen och ett par till. Han påpekar att ingen av grupperna klagat till honom för hans artikellänkar.

Två dagar senare får Romelsjö ett typiskt Facebook-svar från en person som endast uppger sitt förnamn, Sami, från adressen .

“Hej Anders

Facebook har tyvärr ingen mail till support. Istället brukar vi hänvisa till nedan punkter:

Prova vårt Hjälpcenter om du upplever något av följande problem:

Mitt konto är låst
Jag vill blockera någon
Jag vill ta bort ett inlägg
Jag har glömt mitt lösenord
Jag vill ändra mitt lösenord
Jag tror att mitt konto har hackats
Jag vill rapportera innehåll på Facebook
Om ingen av dessa punkter beskriver vad du letar efter, kan du prova vårt allmänna hjälpcenter (https://www.facebook.com/help). Du kan även skriva ett inlägg i vår Community Forum, där tusentals andra personer på Facebook frågar och svarar på frågor.

Allt gott, Sami för Facebook i Sverige”

På det här viset har Facebook behandlat sina användare i åratal. Facebook hänvisar till sina community-regler och så kallade “hjälpsidor”, men de vill i princip aldrig förklara varför en regel brutits.

Facebook blockerade NewsVoice redaktör den 29 mars 2019 fram till och med kl 10:05 måndagen den 1 april. Skärmdump

Exempel 3: NewsVoice.se

Facebook blockerade den 29 mars 2019 undertecknad som är redaktör för NewsVoice (varken höger eller vänster) att posta länken till en artikel av Jan af Segerstad. Artikeln rubricerad “United People (UP) kan bryta konflikterna mellan religion, politik och ekonomi”. Jag försökte posta länken i en rad FB-grupper där jag normalt kan posta länkar. Det gick att posta länken i några få grupper, men plötsligt blev det stopp. Se skärmdump ovan. Facebook uppger ingen särskild anledning till blockeringen som råder fram till måndag förmiddag kl 10:05 den första april.

Text: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelTolv sätt som USA:s invasion av Irak skadar än idag – USA vill trappa upp sitt angreppskrig!
Nästa artikelPresident Trump ber så mycket om ursäkt i tal till nationen!
Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson är en mycket erfaren mediaaman. Han driver den mycket lästa bloggen Newsvoice.se. NewsVoice är politiskt oberoende debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik. Tidningen tror på ett mångkulturellt samhälle både etniskt och tankemässigt. Tidningen fylls med innehåll från frilansande skribenter och debattörer från vänster, mitten och höger samt utanför det konventionella systemtänkandet.

16 KOMMENTARER

 1. Fan vad skönt att inte ha Facebook!
  Marknadsextremisternas syn på det fria ordet kommer dock säkert att spridas. Vi ser ju redan hur MSM har förvandlats till USA;s propagandatrumpet.
  Demokrati och yttrandefrihet är inget som kommer av sig själv. Kan vi inte organisera oss till försvar så kommer vi att bli av med detta fullständigt.

  • Ett bra sätt är att göra som du gör nu, dD.v.s. kommentera det hela. Men för alla som fastnat i detta träsk kan det givetvis framstå som osocialt. Vad är då lösningen?

   Informera om de positiva alternativen givetvis, som ex. finns redovisade på FSF, ex. det fria öppna WordPress och forumet phpBB…

   …samt faran med att köra okända ofria appar/program/skripts på sin dator, vilket Rickard Stallman informerar om här: https://archive.org/details/RichardStallmanInterviewByJustinHall201403
   Han använder som ni alla kan se Internet Archive som kan köras utan skripts, till skillnad från Youtube.

   Man kan givetvis gå ännu längre, d.v.s byta till helt fri hårdvara ochfri mjukvara också. Detta utvecklas och finns för alla som är intresserade och söker efter detta. Ett skydd för demokratin. Man kan även rösta på politiker som valsamverkar sig över 4% och sannolikt kommer stödja en sådan öppen och fri utveckling.

 2. Det är ju för 1000 dags att lämna Fakebook, jag menar Facebook, för det finns ju alternativ!
  Bojkotta eländet!

 3. DEt är såklart myndighetspersoner som anmäler era konton. Facebook kommer inte på själv att censurera er utan de kommer utifrån facebook eller natofinansierade organisationer som har samarbete med facebook. Ex stratcom.

   • Dumheter. SD är den riktiga högern, med lite rasism som extra krydda. Självklart är det konflikt mellan vänster och höger. Att det finns bra men förvillade människor där förändrar inte detta. Det gör det säkert i alla partier.

    • Med tanke på att högern, inkl. karriärister i Socialdemokraterna och Miljöpartiet, tillsammans har gjort vårt samhälle allt mer ojämlikt de senaste decennierna, p.g.a. EU-medlemskapet som de alla är för, så har ordet ”höger” och ”vänster” blivit mer otydligt för medborgarna. Det hjälper inte direkt att Vänsterpartiet sitter i knät på högern och EU-vurmen, när de borde vara i opposition, om man säger så.

     När ca 90% märker att de får det sämre oavsett vilka som regerar av karriäristerna, och samtifdigt blrjar känna sig otrygga, så uppstår ofta rasistiska känslor, men det är endast 0,03% av svenskarna som röstar för NMR, men inte ens NMR kallar sig rasister. NMR tycker, tvärtom, att de som svenskar är utsatta för rasism, ex. genom s.k. positiv särbehandling.

     De rasistiska känslorna beror på hur våra hjärnor fungerar och är ofrivilligt hos individerna. (Källa: Tara Swart om Nationalism) Vissa drabbas, andra inte, vissa drabbas mycket hårt. SD drar f.ö. medlemmar och missnöjesröster ur alla partier, även ur Vänsterpartiet.

     SD är höger, men varken mer eller mindre höger, än det övriga politiska spektrumet, så vida du inte menar att motståndet mot införseln av den i särklass mest reaktionära, kvinnoförtryckande och manschauvinistiska sekten som någonsin existerat på planeten, vilken är i maskopi med Usrael mot suveräna stater i Mellanöstern, är traditionell vänsterpolitik?

     • Eftersom det var du själv som introducerade begreppet “den riktiga vänstern” så kan ju du förklara vad du menar med det.
      Själv skulle jag också kunna tänka mig att använda det uttrycket, men inte om V eller någon religion. I min definition så är det vänstern till vänster om V, dock inte med nödvändighet kommunister och den står i stark motsättning till dom rasistiska bedragarna i SD.

    • “den riktiga vänstern” är den vänster som existerade fram till Olof Palmes frånfälle ungefär, d.v.s. den patriotiska vänsternationella vänstern som stöttade FNL och ANC i deras nationella demokratiska strävan. Även högern var rimligt patriotisk och nationell i Sverige på den tiden, undantaget den psykopatiska höger som planerade att sälja ut landet till bankirer och mediemoguler.

     Den vänster som medverkat till 90% av svenska medborgares förlorade förmögenheter, belåningen av svenska kommuner för att kunna strössla pengarna på asylbaronsindustri, icke-flyktingar och icke-barn, är ingen patriotisk vänster. Den är i maskopi med bankirer och mediemoguler och är medhjälpare genom lögnaktighet och den kriminalitet som ökar i samhället, p.g.a. den politik som förs. Denna ”vänster” är en samling bedragare, ingen riktig vänster.
     Numera har landet även sålts ut till världens i särklass mest anti-feministiska, anti-HBTQ-reaktionära sekt, som någonsin existerat, OCH nästan hela vänstern stödjer detta, utom ex. Amineh Kakabaweh som är emot införseln av denna hemska kultur som många invandrare flytt. Invandrare som älskar Sverige och svensk kultur är givetvis bestörta.

     Kakabaweh är i min mening riktig vänster. De islamistvurmande och EU.-vurmande, eller de globalist-vurmande i vänstern är det INTE. En annan person som är riktig vänster är Johannes Regell i Socialisterna som säger följande:

     ”Våra pionjärer fängslades för de drev med präster och gud och dagens vänster bugar för präster som är minst lika reaktionära. Bara att de kommer från en annan del av världen.”
     / Johannes Regell (Källa: https://nyheteridag.se/plus/socialisterna-i-vastervik-om-vansterns-installning-till-boneutrop-man-sviker-sin-rorelses-historia/)

     Du kallar SD för ”rasistiska bedragare”, och visst finns det nog en hel del människor med rasistiska känslor som stödjer SD, och visst är det ett högerparti bland andra högerpartier, men fundera även på vilka det är i Sverige som stöttat bombliberala partier som verkat för krig och vapenhandel som bidragit till att människor av andra raser och deras barn slitits i stycken!

     Vilka partier ser till att vapenexport pågår till Saudiarabien, eller att Sverige finansierar amerikansk krigsindustri, eller massimporterar extrem islamism, till synes som tack för de olagliga krigen som massmördat människor av andra raser?

     SD framstår i min mening alls inte som rasistiskt när SD har noll tolerans mot rasism, samt likt Hans Rosling i Globen, uppmuntrar mycket effektivare hjälp lokalt till riktiga barn och riktiga flyktingar, istället för de andra partiernas vettlösa politik som lett till överbelåning och kaos.

     Och vad gör vänstern till vänster om V? Käbblar. Käbblet gör att de inte förstår sin egen belägenhet och valsamverkar sig över 4%. Därmed kastar de bort sina röster val efter val. Därmed är de direkt bidragande till rasismen som jag beskrivit ovan. Det är ingen åsikt, men ett faktum.

     Det varje person, som drar rasistkortet, måste fråga sig är vem som är mest rasist. Den som drabbas av rasistiska känslor, p.g.a. en växande ojämlikhet, arbetslöshet och införsel av avvikande kulturer, eller den som är medskapare av det som orsakar de rasistiska känslorna människor emellan?

 4. Glömde denna aktuella blockering i min artikel:

  Nyheter Idag (24 mars 2019): ”Janouch stängdes av från Facebook när hon delade artikel om Tommy Robinson: Helt absurt”

  “Sju dagars avstängning från Facebook blev det för Katerina Janouch efter att hon delat en artikel om Tommy Robinson och yttrandefrihet som publicerats på hennes sajt Katerina Magasin.
  Artikeln, skriven av Madeleine Rönnqvist Lilja, publicerades den 10 mars. Katerina Janouch delade artikeln i sociala medier. Elva dagar senare stängdes hon av. ”

  https://nyheteridag.se/janouch-stangdes-av-fran-facebook-nar-hon-delade-artikel-om-tommy-robinson-helt-absurt/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here