Professorn som kom in i kylan

4
683
Linus Hagström

Professorn som kom in i kylan.

Hur är det med yttrande- och åsiktsfriheten? På en institution som är mycket inflytelserik då det gäller utrikes- och försvarspolitik i Sverige…

Han ville ge nya perspektiv i den svenska Nato-debatten men blev kallad naiv och landsförrädare. Då var det en obehaglig upplevelse. Nu, fyra år senare, har Linus Hagström använt händelsen i sin forskargärning och publicerat en självbiografisk artikel. Och fått en rikare forskningsagenda på kuppen.

Det var för fyra år sedan som Linus Hagström och en forskarkollega på Försvarshögskolan kastade sig in i den svenska Natodebatten. De tyckte att den svenska debatten alltför ensidigt och okritiskt förordade ett Natomedlemskap, och saknade perspektiv som de menar kan dras ur forskning om internationella relationer. Sagt och gjort fick de en artikel publicerad på Dagens Nyheters debattsida. I samma stund artikeln kom ut, drog ett drev igång, bland ledarskribenter, försvarsdebattörer och forskare. Det fåtal som försvarade deras ståndpunkt var ofta höger- och vänsterextremister och rysk media.

Anklagades för landsförräderi
– Vi förstod att vi skulle möta motstånd, men inte att det skulle vara så starkt. Vi förväntade oss nog också att det skulle dyka upp någon eller några som höll med oss, som skulle välkomna nya perspektiv. Men det var knäpptyst från de legitima krafter som trots allt håller med oss om att Sverige ska stanna utanför Nato, säger Linus Hagström.

I sin självbiografiska artikel Becoming a Traitor reflekterar han över varför han agerade, reagerade och kände som han gjorde då. Han beskriver tonläget som hårt och oförsonligt. En polariserad och ”twitterfierad” debatt. Det som tog hårdast var att han anklagades för att vara naiv och för att gå gick i Putins ledband eller vara landsförrädare. Det var inte enbart anonyma nättroll som skrev så utan även etablerade debattörer.

“— I am lying in bed, scanning the Internet on my phone. I should have been able to fall asleep happily as my co-authored op-ed has just appeared online for the most prestigious page for political debate in Sweden. But my initial pride in having had the article published is already giving way to a growing sense of unease. — the first few comments are critical and demeaning, and I start to worry that those who want Sweden to join NATO will not yield so easily. Lying there wide-awake in the light of early dawn I am haunted by two disturbing thoughts: Am I unqualified to take part in this debate? Do I sympathise with Russia? I know that the answer to both questions is no, but cannot help also feel: ‘well, maybe’.”

Han beskriver upplevelsen av att vara ute i kylan, inte bara i debatten utan även i sociala sammanhang och inte minst på arbetsplatsen. Några kollegor på Försvarshögskolan skriver kritiska men mer sakliga repliker på debattartikeln. I princip ingen säger något rakt ut till Linus Hagström utan han får höra rykten på omvägar, däribland att kolleger på Försvarshögskolan är rasande, tycker att deras synpunkter skadar hela Försvarshögskolan och ville få bort de båda forskarna.

Markerade oberoende
Båda författarna var relativt nya på Försvarshögskolan och anade kanske att många kollegor inte skulle hålla med dem. Att de ändå skrev artikeln menar Hagström kanske handlade om att de omedvetet ville markera sin roll som fria forskare på ett lärosäte som står Försvarsmakten nära. Han tillstår utan omsvep att det var en delvis barnslig instinkt.

I artikeln återkommer han till känslan av att inte helt passa in och att vara annorlunda än majoriteten.

”— I did not pay much attention to the question of identity and difference until I was 13 years old, when my family moved to a house in a more affluent town further north of Stockholm, populated largely by private sector employees and owners of small businesses. From early on, I had the feeling that I was not going to be accepted here. Other kids made fun of my round glasses and red winter jacket and called me a communist. Verbal abuse was soon intertwined with mild physical bullying.—”

Relaterar till egen forskning
– Som forskare har jag länge intresserat mig för dominerande narrativ och hur de uppstår, vad en diskurs gör med människor och hur det känns att gå emot diskursen. Jag har tidigare bl a forskat om förräderidiskurser i Japan och insåg att jag nu har varit med om något liknande själv. Jag förstod verkligen hur det kan kännas att utpekas som landsförrädare. Då tänkte jag att jag ville skriva något självbiografiskt om det, säger Linus Hagström.

“— We are indeed being accused of both naivety and treachery. I know these are not the same thing, but both allegations pull the rug from under my feet in similar ways. In the end, it does not really matter whether I am writing ludicrous things because I am colluding with the enemy or because I just happen to lack expertise. The little support we do get does not make things any easier, as it comes mostly from people and organisations I do not want in my corner. —”

Blivit en bättre forskare
Att artikeln kom ut först nu har sina givna skäl.

– Det hade varit svårt att skriva den då, 2015. Jag var lite för osäker för att göra det och den värsta stormen behövde blåsa över. Med åren har jag också fått en tydligare position på Försvarshögskolan och det underlättar, säger Linus Hagström.

I backspegeln ser han också hur han kommit ur starkare, inte bara som person utan också som forskare:

– Det jag upplevde har verkligen berikat min forskningsagenda och nu är jag tacksam för det. Jag har breddat mig empiriskt, teoretiskt och metodologiskt.

Händelsen har i grunden inte avskräckt Linus Hagström från att ifrågasätta dominerande uppfattningar – det är möjligen en del av hans personlighet och viktigt i rollen som forskare. Han vill fortsätta att bidra till vad han kallar ett akademiskt klimat med högt i tak, där kritiska synpunkter och dialog uppmuntras.

Han utesluter inte heller att han kommer att ge sig in i Natodebatten igen, men bättre rustad denna gång.


Publikation

Becoming a Traitor, Life Writing, Linus Hagström, Försvarshögskolan, 2019,
doi: 10.1080/14484528.2019.1644986

Några artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook tycks censurera mig, andra vänstersiter och andra siter.
* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen
* Facebook med patentert sensursystem.

Förhållanden i Sverige

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om “Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa
* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland
* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Artiklar om Julian Assange
Intervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!
JULIAN ASSANGE HAR GRIPITS! Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning! Stöd yttrandefriheten! Fredag kl 13.
JULIAN ASSANGE HAR GRIPITS! Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning! Stöd yttrandefriheten! Fredag kl 13.
Stödet ökar för Julian Assange. Visa Solidaritet fredag kl 13!

Relaterat

Ska Julian Assange, Wikileaks demokratiske kämpe för yttrandefrihet utlämnas till stränga straff i USA?
Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR): Uttalande om Julian Assanges situation – Statement about Julian Assange
New Yorks förre borgmästare & Trumps advokat Rudy Giuliani: Assange bör inte åtalas.
Hur går det för Julian Assange som tar fight i domstol?
Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm 16 december
Går Julian Assange en stilla död till mötes?
Pentagon beslöt 2008 att krossa Julian Assange – John Pilger

4 COMMENTS

 1. När man läser detta undrar man om det är nostalgin över stormakts-Sverige som spökar i NATO-dräkt.

  Rent logiskt borde det vara NATO-anhängarna som borde betraktas som landsförrädare, Quislingar som går främmande makts ärende.
  Att NATO sedan är en vanemässig förbrytare (FN-stadgan förbjuder angreppskrig) borde inte tilltala “vän av ordning”.

  Annars verkar det som om främlingar är påtagligt ofta bättre patrioter än infödda medborgare.
  Exempel:
  – Bernadotte besparade Sverige ruinerande krigsäventyr i stil med dom som tonåringen Karl XII blev indragen i och som plågade de *skattskyldiga,
  – tsar Katarina II “den stora” var tyska.

  – *”det ständiga knektehållet” https://sv.wikipedia.org/wiki/Indelningsverket
  De totala förlusterna blev cirka 200 000, att jämföras med en befolkning på drygt två miljoner.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_XII
  Karl XII:s fullständiga titel på svenska löd: Carl med Guds Nåde, Sveriges, Götes och Vendes Konung, Storfurste till Finland, Hertig uti Skåne, Estland, Livland, Karelen, Bremen, Verden, Stettin, Pommern, Kassuben och Venden, Furste till Rügen, Herre över Ingermanland och Wismar, så ock Pfalzgreve vid Rhen, i Bayern, samt till Jülich, Kleve och Berg Hertig. Greve till Valdens, Spanheim, Mark och Ravensburg och Herre till Ravenstein.

 2. Linus Hagström vidrör den största synden av dem alla: “Sympatier för Ryssland”, har jag sådana, svaret är nej, dock mildrat av ett fast kanske. Strengstens verboten ! Vad som helst annat. Värre än det vore bara sympati för Putin – för sympati för Ryssland kan formas till ett stöd för de ryska oligarkernas femte kolonn.

  USA:s vasaller går omkring i självpåtagen tvångströja som binder både kropp och själ. Det oförklarliga är att medan russofobin verkar sprida sig som en gräsbrand sjunker stödet för NATO och ligger t.ex i Finland vid tjugo procent.

  Linus Hagström kanske ville recensera Andrei Martyanyovs nya bok för Global Politics för oss amatörer ? Även om vi kanhända tillhör dem vilkas stöd han hellre vill avvara, som han säger. En märklig inställning för övrigt, tänk om du buras in som Assange i egenskap av dissident, vill du inte ha någons stöd då heller ?

 3. Linus kunde ha nämnt de ekonomiska relationer som sannolikt spelar in.
  Och vilka personer i Sverige som sannolikt formulerar det på ett realistiskt vis.
  Hur mycket vinning får Sverige ekonomiskt av att fjäska för Usa till priset av vår säkerhet? (Och givetvis inte till gagn för den)
  Russofobin här är av gammalt datum men hade inte fått plats om Ryssland som exportmarknad vore jämförbar med Usa.
  Det är ytterligare en anledning för varför Ryssland måste mobbas av Usas vasaller. Så dom inte blir en viktigare affärspartner.
  För att hindra Sergei Witte att åstadkomma det för över ett sekel sen skapades och spreds Simon vises protokoll i samarbete med ungefär samma oligarki som nu.

 4. Då jag inte förstod vad som menas med “För att hindra Sergei Witte att åstadkomma det för över ett sekel sen skapades och spreds Simon vises protokoll i samarbete med ungefär samma oligarki som nu” sökte jag om Sergej Witte på Qwant.

  Herodote.net, Wikipedia (danska, engelska, esperanto, franska & svenska), https://www.britannica.com/biography/Sergey-Yulyevich-Graf-Witte/Legacy, Nationalencyklopedin (nät och papper) och https://russiapedia.rt.com/prominent-russians/politics-and-society/sergei-witte gav inte mycket av värde, utom Wittes införande av meriter vid utnämningar samt referenser till Friedrich List (samt dennes franska och usoniska föregångare) som ekonomisk inspiratör, och till https://fr.wikipedia.org/wiki/Evgueni_Bogdanovitch som föregångare vad gäller järnvägsbyggen (det stod ingenstans om Pjotr Kropotkins karteringsarbete ingick i de förarbeten till dragningen av den transibiriska järnvägen som företogs av Bogdanovitch /Bogdanovitsj /Bogdanovitj https://da.wikipedia.org/wiki/Peter_Kropotkin#/media/Fil:Map_of_Eastern_Siberia.png ).

  Ironiskt och orättvis nog finns det mer att läsa om https://sv.wikipedia.org/wiki/Pjotr_Kropotkin på olika språk på Wikipedia än om Sergej Witte, vilket torde visa att geopolitik är ett försummat ämne inte enkom på Försvarshögskolan.

  Det var https://spartacus-educational.com/RUSwitte.htm som var mest intressant vad gäller inrikespolitik, men blott http://www.larouche.se/artikel/sergej-witte-den-transsibiriska-jarnvagens-fader gav en intelligent redogörelse för den världspolitiska sidan av Wittes gärning, som försummades av alla andra artiklar.
  (Det är andra gången på kort tid som den annars ökände kärnkraftskramaren La Rouche förvånar mig på ett positivt sätt. Första gången var när senator Black fick prata fritt på rörelsens TV-kanal.)

  Dock fann jag ingenstans någon förklaring till din (PGs) hänvisning till den roll som “Simon vises protokoll” spelade i Wittes karriär och därför ber jag om en förklaring.

  Ditt inlägg, utan klargörande, väcker bara frågetecken. Detta desto mer som exempelvis Nobelfamiljen grundade sin förmögenhet på verksamhet i Ryssland.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here