Professorn som kom in i kylan i Sverige

17
5492

Professorn som kom in i kylan.

Ingress: I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

Linus Hagström vid Försvarshögskolan framträder ibland som en fritänkare ”Att gå med i Nato har framställts som en närmast teknokratisk och riskfri manöver. Det är ett exempel på hur säkerhetspolitikens inneboende osäkerhet underskattas eller döljs. Oförmågan att leva med osäkerhet bidrar till att vi just nu håller på att ge upp den strategiskt vaga linje som tidigare bidragit till avspänning, skriver Linus Hagström professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.” DN 28/6 2022: Linus Hagström: Pedanteri kännetecknar den svenska viljan att gå med i Nato.


Hur är det med yttrande- och åsiktsfriheten? På en institution som är mycket inflytelserik då det gäller utrikes- och försvarspolitik i Sverige…

Han ville ge nya perspektiv i den svenska Nato-debatten men blev kallad naiv och landsförrädare. Då var det en obehaglig upplevelse. Nu, fyra år senare, har Linus Hagström använt händelsen i sin forskargärning och publicerat en självbiografisk artikel. Och fått en rikare forskningsagenda på kuppen.

Det var för fem år sedan som Linus Hagström och en forskarkollega på Försvarshögskolan kastade sig in i den svenska Natodebatten. De tyckte att den svenska debatten alltför ensidigt och okritiskt förordade ett Natomedlemskap, och saknade perspektiv som de menar kan dras ur forskning om internationella relationer. Sagt och gjort fick de en artikel publicerad på Dagens Nyheters debattsida. DN Debatt Repliker. ”Nato-förespråkarnas argumentation alltför förenklad”I samma stund artikeln kom ut, drog ett drev igång, bland ledarskribenter, försvarsdebattörer och forskare. Det fåtal som försvarade deras ståndpunkt var ofta höger- och vänsterextremister och rysk media.

Anklagades för landsförräderi
– Vi förstod att vi skulle möta motstånd, men inte att det skulle vara så starkt. Vi förväntade oss nog också att det skulle dyka upp någon eller några som höll med oss, som skulle välkomna nya perspektiv. Men det var knäpptyst från de legitima krafter som trots allt håller med oss om att Sverige ska stanna utanför Nato, säger Linus Hagström.

I sin självbiografiska artikel Becoming a Traitor reflekterar han över varför han agerade, reagerade och kände som han gjorde då. Han beskriver tonläget som hårt och oförsonligt. En polariserad och ”twitterfierad” debatt. Det som tog hårdast var att han anklagades för att vara naiv och för att gå gick i Putins ledband eller vara landsförrädare. Det var inte enbart anonyma nättroll som skrev så utan även etablerade debattörer.

“— I am lying in bed, scanning the Internet on my phone. I should have been able to fall asleep happily as my co-authored op-ed has just appeared online for the most prestigious page for political debate in Sweden. But my initial pride in having had the article published is already giving way to a growing sense of unease. — the first few comments are critical and demeaning, and I start to worry that those who want Sweden to join NATO will not yield so easily. Lying there wide-awake in the light of early dawn I am haunted by two disturbing thoughts: Am I unqualified to take part in this debate? Do I sympathise with Russia? I know that the answer to both questions is no, but cannot help also feel: ‘well, maybe’.”

Han beskriver upplevelsen av att vara ute i kylan, inte bara i debatten utan även i sociala sammanhang och inte minst på arbetsplatsen. Några kollegor på Försvarshögskolan skriver kritiska men mer sakliga repliker på debattartikeln. I princip ingen säger något rakt ut till Linus Hagström utan han får höra rykten på omvägar, däribland att kolleger på Försvarshögskolan är rasande, tycker att deras synpunkter skadar hela Försvarshögskolan och ville få bort de båda forskarna.

Markerade oberoende
Båda författarna var relativt nya på Försvarshögskolan och anade kanske att många kollegor inte skulle hålla med dem. Att de ändå skrev artikeln menar Hagström kanske handlade om att de omedvetet ville markera sin roll som fria forskare på ett lärosäte som står Försvarsmakten nära. Han tillstår utan omsvep att det var en delvis barnslig instinkt.

I artikeln återkommer han till känslan av att inte helt passa in och att vara annorlunda än majoriteten.

”— I did not pay much attention to the question of identity and difference until I was 13 years old, when my family moved to a house in a more affluent town further north of Stockholm, populated largely by private sector employees and owners of small businesses. From early on, I had the feeling that I was not going to be accepted here. Other kids made fun of my round glasses and red winter jacket and called me a communist. Verbal abuse was soon intertwined with mild physical bullying.—”

Relaterar till egen forskning
– Som forskare har jag länge intresserat mig för dominerande narrativ och hur de uppstår, vad en diskurs gör med människor och hur det känns att gå emot diskursen. Jag har tidigare bl a forskat om förräderidiskurser i Japan och insåg att jag nu har varit med om något liknande själv. Jag förstod verkligen hur det kan kännas att utpekas som landsförrädare. Då tänkte jag att jag ville skriva något självbiografiskt om det, säger Linus Hagström.

“— We are indeed being accused of both naivety and treachery. I know these are not the same thing, but both allegations pull the rug from under my feet in similar ways. In the end, it does not really matter whether I am writing ludicrous things because I am colluding with the enemy or because I just happen to lack expertise. The little support we do get does not make things any easier, as it comes mostly from people and organisations I do not want in my corner. —”

Blivit en bättre forskare
Att artikeln kom ut först nu har sina givna skäl.

– Det hade varit svårt att skriva den då, 2015. Jag var lite för osäker för att göra det och den värsta stormen behövde blåsa över. Med åren har jag också fått en tydligare position på Försvarshögskolan och det underlättar, säger Linus Hagström.

I backspegeln ser han också hur han kommit ur starkare, inte bara som person utan också som forskare:

– Det jag upplevde har verkligen berikat min forskningsagenda och nu är jag tacksam för det. Jag har breddat mig empiriskt, teoretiskt och metodologiskt.

Händelsen har i grunden inte avskräckt Linus Hagström från att ifrågasätta dominerande uppfattningar – det är möjligen en del av hans personlighet och viktigt i rollen som forskare. Han vill fortsätta att bidra till vad han kallar ett akademiskt klimat med högt i tak, där kritiska synpunkter och dialog uppmuntras.

Han utesluter inte heller att han kommer att ge sig in i Natodebatten igen, men bättre rustad denna gång.


Publikation

Becoming a Traitor, Life Writing, Linus Hagström, Försvarshögskolan, 2019,
doi: 10.1080/14484528.2019.1644986

Några artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook tycks censurera mig, andra vänstersiter och andra siter.
* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen
* Facebook med patentert sensursystem.

Förhållanden i Sverige

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa
* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland
* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Artiklar om Julian Assange
Intervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!
JULIAN ASSANGE HAR GRIPITS! Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning! Stöd yttrandefriheten! Fredag kl 13.
JULIAN ASSANGE HAR GRIPITS! Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning! Stöd yttrandefriheten! Fredag kl 13.
Stödet ökar för Julian Assange. Visa Solidaritet fredag kl 13!

Relaterat

Ska Julian Assange, Wikileaks demokratiske kämpe för yttrandefrihet utlämnas till stränga straff i USA?
Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR): Uttalande om Julian Assanges situation – Statement about Julian Assange
New Yorks förre borgmästare & Trumps advokat Rudy Giuliani: Assange bör inte åtalas.
Hur går det för Julian Assange som tar fight i domstol?
Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm 16 december
Går Julian Assange en stilla död till mötes?
Pentagon beslöt 2008 att krossa Julian Assange – John Pilger

Föregående artikelRyssland eller USA/Nato: Vem har bäst vapen?
Nästa artikelIsraels agerande i Gaza till ICC – en historisk anmälan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. När man läser detta undrar man om det är nostalgin över stormakts-Sverige som spökar i NATO-dräkt.

  Rent logiskt borde det vara NATO-anhängarna som borde betraktas som landsförrädare, Quislingar som går främmande makts ärende.
  Att NATO sedan är en vanemässig förbrytare (FN-stadgan förbjuder angreppskrig) borde inte tilltala ”vän av ordning”.

  Annars verkar det som om främlingar är påtagligt ofta bättre patrioter än infödda medborgare.
  Exempel:
  – Bernadotte besparade Sverige ruinerande krigsäventyr i stil med dom som tonåringen Karl XII blev indragen i och som plågade de *skattskyldiga,
  – tsar Katarina II ”den stora” var tyska.

  – *”det ständiga knektehållet” https://sv.wikipedia.org/wiki/Indelningsverket
  De totala förlusterna blev cirka 200 000, att jämföras med en befolkning på drygt två miljoner.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_XII
  Karl XII:s fullständiga titel på svenska löd: Carl med Guds Nåde, Sveriges, Götes och Vendes Konung, Storfurste till Finland, Hertig uti Skåne, Estland, Livland, Karelen, Bremen, Verden, Stettin, Pommern, Kassuben och Venden, Furste till Rügen, Herre över Ingermanland och Wismar, så ock Pfalzgreve vid Rhen, i Bayern, samt till Jülich, Kleve och Berg Hertig. Greve till Valdens, Spanheim, Mark och Ravensburg och Herre till Ravenstein.

  • Som jag sagt tidigare och som du indirekt säger här. Sveriges relation till stormakten USA idag är nästan identisk med Sveriges en gång relation till dåvarande stormakten Nazityskland. Då var Sverige genomsyrat av lojalitet till Nazityskland, vilket inte tilläts att kritiserats, flera riksdagsmän och åtminstone en statsminister öppet nazister, Sverige hade egna koncentrationsläger, och var de facto en allierad till Nazityskland. Idag upprepas hela historien, bara under andra namn och benämningar.

   • Du vet väl om att nazisterna aldrig förlorade kriget? De högsta hönsen flydde till USA där de fick höga poster inom forskning, militär, media och industri.

    Corporate America styr presidenten och Sverige lyder Washington.

    Att USA/Nato ljuger ihop hotbilder åt höger och vänster med hjälp av sina satellitstater är smärtsamt uppenbart.

    Nato är en ”demokratisk” terrororistganisation med nazister och forna kolonialstater vid rodret.

    Modigt av Linus Hagström.

    • Helt rätt, men det stannar inte där. Verner von Braun, 1912 – 1977, och hans team, vilka ledde programmet med V2-vapnet, ”Vergeltungswaffe 2”, medlem av och aktiv supporter av nazistpartiet, flyttade till USA och där ledde USAs program av att utveckla militära missilvapen, och ledde USAs rymdprogram, vilket är tekniskt ungefär samma sak. I nosen på raketen sätter man antingen en satellit eller en atombomb. Enrico Fermi, 1901 – 1954, italienare, matematiker, fysiker, och fascist supporter, hans chef var medlem av Benito Mussolini’s regering och statsråd, utvecklade USAs atombomb, Manhattan projektet. Vad vi idag kallar Den amerikanska Djupa Staten, oligarkin, eller BigBusiness arbetade förra seklet aktivt för att införa den nazistiska ”mycket framgångsrika” samhälles ordningen i USA. Det var först när den tyska nazismen började bli för framgångsrik som man beslutade att förstöra den. På samma sätt som Hitler och hans team drömde om att bli den tonsättande autokratiska makten i världen gör deras fortsättning idag i USA samma sak, med samma metoder, ekonomiska sanktioner, militär styrka och propaganda. Dagens USA kan med rätta kallas Fjärde Riket, en fortsättning på Tredje Riket. USA drömde om att om Kina utvecklas kommer landet att inordna sig i den västliga världsordningen och bli ett ”demokratiskt” och ”normalt land” (Pompeo), i praktiken inordnad och underordnas och styras av USA. Liksom Hitler regimen började överglänsa USA regimen sker nu samma sak med Kina, och liksom USA då demolerade nazismen som konkurrent till världs makten försöker man idag göra samma sak med Kina. Allt fler länder sluter sig idag till Kinas filosofi om en framtida värld utan en dominerande enväldig autokratisk diktator, både Hitlers och dagens USAs målsättning. Kina har, till USAs Djupa Stats fasa, utvecklats till väldens förebild och ledande nation, ledande genom att sätta ett föredömligt exempel andra finner det värt att följa, utveckla fredlig handel, utveckla ett harmoniskt och fredligt samhälle utan fattigdom, och helt olika USAs filosofi att leda genom militära aktioner, militära och ekonomiska hot, massmord, mord, som Soleimani och Mohsen Fakhrizadeh-Mahavadi, Irans ledande kärnfysiker som USA/Israel nyligen lönnmördade, politiska utrensningar, sanktioner, allt för att uppnå att bli världens autokratiska enväldiga diktator. Tack för att du tog upp ämnet. Ni som läser detta, försök se genom propagandans dimridåer som MSM och Public Service dränker er i varenda timme av dygnet, förstå varför SwebbTV stängs ner. Dom störde makten.

 2. Linus Hagström vidrör den största synden av dem alla: ”Sympatier för Ryssland”, har jag sådana, svaret är nej, dock mildrat av ett fast kanske. Strengstens verboten ! Vad som helst annat. Värre än det vore bara sympati för Putin – för sympati för Ryssland kan formas till ett stöd för de ryska oligarkernas femte kolonn.

  USA:s vasaller går omkring i självpåtagen tvångströja som binder både kropp och själ. Det oförklarliga är att medan russofobin verkar sprida sig som en gräsbrand sjunker stödet för NATO och ligger t.ex i Finland vid tjugo procent.

  Linus Hagström kanske ville recensera Andrei Martyanyovs nya bok för Global Politics för oss amatörer ? Även om vi kanhända tillhör dem vilkas stöd han hellre vill avvara, som han säger. En märklig inställning för övrigt, tänk om du buras in som Assange i egenskap av dissident, vill du inte ha någons stöd då heller ?

  • En gång det USA kontrollerade NATO har fått fotfäste är det nästan omöjligt att få till stånd förändringar. Både Tyskland och Frankrike indikerar att dom vill sparka ut NATO, som ”hjärndött”. Tyskland kommer förmodligen att teckna ett investeringsavtal med Kina, Turkiet har just tecknat ett nytt avtal med Kina och köper ryska försvarsvapen, medan USA inför sanktioner vilket förmodligen kommer att flytta Turkiet närmare Asien och RCEP, CPTPP, BRI, och AIIB. Indien har gjort klart att man inte kommer att bli USAs nästa vasall utan kommer att stå oberoende. Ryssland och Kina har väckt frågan om en militärallians. Till och med Biden har sänt signaler att USA och Kina bör ändra sin ståndpunkt från hot om ömsesidig förstörelse till ömsesidigt samlevnad i konkurrens. På folklig nivå vill både Filippinerna, Japan och Taiwan sparka ut USA. Samtidigt är USA i ett tillstånd av sönderfall och självdestruktion, där åtminstone Kalifornien och Texas har folkrörelser som vill bryta loss staterna från USA till självständiga nationer. Biden är pragmatiker, hans enda chans ser ut att vara att samarbeta med Asien blocket, där Ryssland är en de facto medlem.

   • Många rätt där Karl W
    Metoden för att bryta ner den västerländska civilisationen heter migration.
    Här i Sverige, i Europa såväl som i USA.
    Länder i före detta Östeuropas Sovjetunion säger bestämt ifrån med erfarenhet av stöld och utplåning av egen tradition och kultur.
    Problemet med västerlandet är förmodligen avsaknaden av kommunisters direkta ingrepp. Därför kan visionerna upprätthållas.
    Ju mer otydliga och svulstiga desto bättre.

    Migration som många här säkert istället väljer att kalla öka jämlikheten och kämpa för en bättre och mer rättvis värld.
    I Sverige började det med en liten men aggressiv proteströrelse som hette BSS som likt en snöboll rörelse växte till ett klot men i begränsad storlek.
    Det var framförallt kvinnorna som hejdade klotet från att rulla vidare och växa sig allt större.
    Till den rödgröna regeringens stora belåten och som gärna talar om jämlikhet och gemenskaper och med stolthet kallar sin politik för feministisk.

    ……………

    En kyrkklocka från 1600-talet har blivit stulen i Bromma.
    Den gamla kyrkklockan är av brons och vägde cirka 500 kilo.
    Ett stort hantverk och industriellt projekt för 400 år sedan.
    Men som nu troligtvis blivit skrotvärde för några tusenlappar.
    Pengar som inte ens längre är pengar utan endast köpkraft samt med sämre garanti.
    Man kan välja hur man vill se på saken.
    Ett angrepp på vår kristna tradition.
    En fräck stöld som måste utredas och beivras.
    Eller utjämning av socioekonomiska effekter som i det fördolda välsignas av en vänsterkyrka politiskt toppstyrd av det socialdemokratiska partiet och rättvist könsfördelad genom kvinnodominans från kyrkovaktmästare till ärkebiskop.

    Och till sist Karl W,
    Jag är helt övertygad om att den kinesiska traditionen och kulturen är så stark att den står emot alla inbrytningsförsök.
    Därför kunde Kina integreras i en global fri marknad utan risk för samhällsomstörtning eller kulturella- och sociala inbrytningsförsök från andra håll i världen.
    Problemet för mitt land är det svaga.
    Som både upprätthålls och utnyttjas av diverse socialister.
    Statsminister Löfven talar nu gärna om ett ”starkare Sverige”.
    Det är bara munväder.
    I själva verket vill han tvärs om.
    Annars vet han det är slutet både för honom själv och hans parti.
    Därför den ekonomiska uppgången som de kunde ösa välfärdsresurser ur finns inte mer och lär knappast komma tillbaka.

    • Helt rätt, men det stannar inte där. Verner von Braun, 1912 – 1977, och hans team, vilka ledde programmet med V2-vapnet, ”Vergeltungswaffe 2”, medlem av och aktiv supporter av nazistpartiet, flyttade till USA och där ledde USAs program av att utveckla militära missilvapen, och ledde USAs rymdprogram, vilket är tekniskt ungefär samma sak. I nosen på raketen sätter man antingen en satellit eller en atombomb. Enrico Fermi, 1901 – 1954, italienare, matematiker, fysiker, och fascist supporter, hans chef var medlem av Benito Mussolini’s regering och statsråd, utvecklade USAs atombomb, Manhattan projektet. Vad vi idag kallar Den amerikanska Djupa Staten, oligarkin, eller BigBusiness arbetade förra seklet aktivt för att införa den nazistiska ”mycket framgångsrika” samhälles ordningen i USA. Det var först när den tyska nazismen började bli för framgångsrik som man beslutade att förstöra den. På samma sätt som Hitler och hans team drömde om att bli den tonsättande autokratiska makten i världen gör deras fortsättning idag i USA samma sak, med samma metoder, ekonomiska sanktioner, militär styrka och propaganda. Dagens USA kan med rätta kallas Fjärde Riket, en fortsättning på Tredje Riket. USA drömde om att om Kina utvecklas kommer landet att inordna sig i den västliga världsordningen och bli ett ”demokratiskt” och ”normalt land” (Pompeo), i praktiken inordnad och underordnas och styras av USA. Liksom Hitler regimen började överglänsa USA regimen sker nu samma sak med Kina, och liksom USA då demolerade nazismen som konkurrent till världs makten försöker man idag göra samma sak med Kina. Allt fler länder sluter sig idag till Kinas filosofi om en framtida värld utan en dominerande enväldig autokratisk diktator, både Hitlers och dagens USAs målsättning. Kina har, till USAs Djupa Stats fasa, utvecklats till väldens förebild och ledande nation, ledande genom att sätta ett föredömligt exempel andra finner det värt att följa, utveckla fredlig handel, utveckla ett harmoniskt och fredligt samhälle utan fattigdom, och helt olika USAs filosofi att leda genom militära aktioner, militära och ekonomiska hot, massmord, mord, som Soleimani och Mohsen Fakhrizadeh-Mahavadi, Irans ledande kärnfysiker som USA/Israel nyligen lönnmördade, politiska utrensningar, sanktioner, allt för att uppnå att bli världens autokratiska enväldiga diktator. Tack för att du tog upp ämnet. Ni som läser detta, försök se genom propagandans dimridåer som MSM och Public Service dränker er i varenda timme av dygnet, förstå varför SwebbTV stängs ner. Dom störde makten.

 3. Linus kunde ha nämnt de ekonomiska relationer som sannolikt spelar in.
  Och vilka personer i Sverige som sannolikt formulerar det på ett realistiskt vis.
  Hur mycket vinning får Sverige ekonomiskt av att fjäska för Usa till priset av vår säkerhet? (Och givetvis inte till gagn för den)
  Russofobin här är av gammalt datum men hade inte fått plats om Ryssland som exportmarknad vore jämförbar med Usa.
  Det är ytterligare en anledning för varför Ryssland måste mobbas av Usas vasaller. Så dom inte blir en viktigare affärspartner.
  För att hindra Sergei Witte att åstadkomma det för över ett sekel sen skapades och spreds Simon vises protokoll i samarbete med ungefär samma oligarki som nu.

  • Ingen och ingenting hade hindrat Sergej Witte att bli den förste gorby för Ryssland – det värsta som kunde hända det här landet. Han var under direkt kontroll av Natan Rotschild för att kunna plundra och förstöra så mycket som möjligt i Ryssland.
   Sions vises protokoll har ingenting med Witte att göra… ”Revolutionen” 1917 däremot var ett resultat av hans ”reformer”…

   • Det här bör du förklara, för att – som jag skrev i fjol (27 december, 2019 At 17:20) – det är dåligt på material om Witte, och PG besvarade aldrig min undran.

 4. Då jag inte förstod vad som menas med ”För att hindra Sergei Witte att åstadkomma det för över ett sekel sen skapades och spreds Simon vises protokoll i samarbete med ungefär samma oligarki som nu” sökte jag om Sergej Witte på Qwant.

  Herodote.net, Wikipedia (danska, engelska, esperanto, franska & svenska), https://www.britannica.com/biography/Sergey-Yulyevich-Graf-Witte/Legacy, Nationalencyklopedin (nät och papper) och https://russiapedia.rt.com/prominent-russians/politics-and-society/sergei-witte gav inte mycket av värde, utom Wittes införande av meriter vid utnämningar samt referenser till Friedrich List (samt dennes franska och usoniska föregångare) som ekonomisk inspiratör, och till https://fr.wikipedia.org/wiki/Evgueni_Bogdanovitch som föregångare vad gäller järnvägsbyggen (det stod ingenstans om Pjotr Kropotkins karteringsarbete ingick i de förarbeten till dragningen av den transibiriska järnvägen som företogs av Bogdanovitch /Bogdanovitsj /Bogdanovitj https://da.wikipedia.org/wiki/Peter_Kropotkin#/media/Fil:Map_of_Eastern_Siberia.png ).

  Ironiskt och orättvis nog finns det mer att läsa om https://sv.wikipedia.org/wiki/Pjotr_Kropotkin på olika språk på Wikipedia än om Sergej Witte, vilket torde visa att geopolitik är ett försummat ämne inte enkom på Försvarshögskolan.

  Det var https://spartacus-educational.com/RUSwitte.htm som var mest intressant vad gäller inrikespolitik, men blott http://www.larouche.se/artikel/sergej-witte-den-transsibiriska-jarnvagens-fader gav en intelligent redogörelse för den världspolitiska sidan av Wittes gärning, som försummades av alla andra artiklar.
  (Det är andra gången på kort tid som den annars ökände kärnkraftskramaren La Rouche förvånar mig på ett positivt sätt. Första gången var när senator Black fick prata fritt på rörelsens TV-kanal.)

  Dock fann jag ingenstans någon förklaring till din (PGs) hänvisning till den roll som ”Simon vises protokoll” spelade i Wittes karriär och därför ber jag om en förklaring.

  Ditt inlägg, utan klargörande, väcker bara frågetecken. Detta desto mer som exempelvis Nobelfamiljen grundade sin förmögenhet på verksamhet i Ryssland.

 5. Att bara höra Nato får mej äcklas och få så ont i magen. Lovar menar det. Får migrän av Nato och allt som är förknippat med det skitet. Dom partierna i Sverige också dvs alla högerpartier som helt förespråkar detta vidriga medlemskap som det heter,borde flytta härifrån till Washington. Snälla stick dit och kom ALDRIG tillbaka. Försvinn bara dit snälla. Fan också nu måste jag nog spy

  • Jag tycker det är intressant att den svenska Arbetarrörelsen faktiskt valt NATO.
   Det är bara att lyssna till försvarsminister Peter Hultqvist (s) så förstår man genast det.

   Arbetarrörelsen är fortfarande mäktig i Sverige och i den här saken har man i stort sett hela borgerligheten på sin sida så varför reagera så intensivt?
   Någon skillnad lär det ändå inte bli så ganska meningslöst tycker jag.

   Sedan har du alla länderna i östra Europa som närmast kräver ett NATO.
   Hur vill du göra med de länderna?

   Ukraina är fortfarande inte med i NATO men vill så gärna om de bara kunde få.

   Sovjetunionen var i det samma sak som NATO.
   Ett försvarssamarbete dock mer utvidgat än så.

   Militärt försvar kostar skjortan. Så kan länder få det till låg kostnad från USA så tackar de inte nej.

   Möjligtvis kan NATO urarta om och när USA bestämmer sig för att ta betalt för tjänsterna.
   Men det fordrar att USA:s ekonomi också börjar urarta.

   Jag tittar på engelsmannens filmer om Ukraina på Youtube.
   I Ukraina kan jag se en ekonomi som verkligen urartat.
   Troligtvis bär västvärlden en stor del av skulden.
   Men ingen där verkar säga ifrån?
   De vill ha västvärlden ändå utom en mindre del av Ukraina som gränsar till Ryssland.

 6. Jag har sett filmen nedan nu. Se den!
  Filmen är garanterat vänlig. Ni behöver inte reta upp er.
  Jag såg en film före där engelsmannen letade Sovjetisk mosaik i Ukraina.
  ”Sovjetisk Mosaik” är sovjetiska konstverk oftast uppförda på byggnader.
  Stora, mäktiga och vackra konstverk.
  En del mosaik som innehållit kommunistsymboler som hammaren och skäran har de tyvärr deformerat och rivit bort symbolerna så konstverket invalidiserats.
  Väldigt tråkigt tycker jag men krav från nya regeringen.
  Jag börjar förstå nu varför Ukraina erhållit sitt tragiska öde.
  Man kan säga Ukraina dog med Sovjetunionen.
  Sovjetunionens kollaps blev Ukrainas kollaps.
  Men inte Belarus kollaps.
  Vilket faktiskt kan vara den auktoritära regimen Lukasjenkos förtjänst.
  Det påståendet är givetvis tabu här i Sverige.
  Skulle jag säga något sådant irl kommer jag genast få mothugg.

  Sovjetunionens kollaps blev även Rysslands kollaps.
  Till att börja med, men repade sig troligtvis tack vare Vladimir Putin och partiet Enade Rysslands smått auktoritära regering.

  Men Ukrainas västvänliga så kallade ”demokratiska” regering tycks inte ha lyckats med något mer än att måla en del byggnader i nationalistiska färger vilket inte är annat än för syns skull.
  Några gamla järnvägsstationer har fått en ansiktslyftning men inte mer.
  Ungefär så ser det ut om vi håller oss utanför huvudstaden Kiev.

  Ukraina var juvelen i Sovjetunionens krona men har under en period av trettio år förvandlats till en ruin.
  Efter vad jag här i filmerna skådat och hört måste jag erkänna att kommunismen faktiskt fungerade.
  De statliga jordbruken höll folket med tillräckliga löner som också kom punktligt.
  Industrin fungerade så den ekonomiska tillväxten borde fått avundsjuka blickar från västvärlden.
  Men nu när det ”nya” självständiga Ukraina valt västvärlden och fri marknad tycks inte mycket fungera så landet Ukraina istället blivit lemlästat.
  Alltihop är en tragik men det jag hör här från både medier samt även privata samtal är att det är Putins och Rysslands fel som våldfört sig på Ukraina.
  Det är tamejfan otäckt med västpropagandan och ännu mer otäckt hur folk helt okritiskt faller för den.
  Vad ska jag ta mig till?
  Kanske bäst att hålla käften om det här för fridens skull?

  Party In A Ukrainian Soviet Village!
  https://www.youtube.com/watch?v=-4kzBmmGyhA

  The Ukraine You’ve Never Seen before
  https://www.youtube.com/watch?v=quNyiLseWkg

 7. Under perioder har jag inte kunnat kommentera här och på Jinge tidigare och därför blev det inget svar på Gut Coste 2019.
  Det är lite sent att svara nu men…
  Witte liksom samhällsbyggare i Frankrike Tyskland Kina men även mindre kända fall syftade till att utveckla sina nationalstater.
  Storbritannien var alla nationalstaters fiende och Sion vises protokoll i den version som nominellt emanerade från Rysslands frimurare (som tog instruktioner från London) syftade till att göra Ryssland och dess utveckling till fiende mot finansvärlden. I dokumentet framgår för den observante att den som dikterat det hyllar aristokratin vilket givetvis tolkades som att det pekade på Tsaren som upphov.
  En medarbetare till Larouche skriver ungefär
  ”Sion vises protokoll hade sitt ursprung i Angloholländska oligarkins försök att misskreditera Rysslands greve Sergei Witte i tsar Nicholas II:s ögon, och för att störta Witte-koalitionen. ”
  se Witte’s Program of Eurasian Development av William Jones
  https://larouchepub.com/eiw/public/2005/eirv32n37-20050923/eirv32n37-20050923_014-wittes_program_of_eurasian_devel.pdf
  ”Nicholas hade med sig påbrå från ryska aristokratin, inklusive våldsam
  antisemitism, men hade väldigt få av styrkorna manifesterade
  hos sin far, Alexander III, och hans farfar, Alexan der II,
  en beundrare av Abraham Lincoln och befriare av livegna.
  Misstankar om en ”världsjudisk konspiration” spelade på tsarens paranoida psyke och hans fru, Alexandra, den vidskepliga,
  hysteriska före detta Prinsessan Alix av Hesse-Darmstadt,
  barnbarn till drottning Victoria”
  ………
  Men vad de flesta bortser från är att Storbritanniens frimurare dessutom dödshotade Rothschilds med implikation av dödshot mot alla privata finansaktörer. Och hotet gick ut på att de var förbjudna att ha goda relationer till britternas rivaler.
  Annars vore Rysslands industrialisering en attraktiv möjlighet.

  Lyndon Larouche skrev 1978 följande:
  ”Det är inte heller förvånande att när greve Witte inledde en politik för att främja Rysslands industriella utveckling i närmare relation till Tyskland,
  så organiserades den ryska revolutionen 1905 med en ledande roll
  av den anglo-holländska (Samuel) agenten Alexander Helphand-Parvus.
  Och med en ledande roll av Parvus dåvarande protege, Leon D. Trotskij.
  (Karl Radek, N. Bucharin och G, Riazanov var agenter för anglo-holländska — Royal Dutch Shell — underrättelsenätverk med Parvus)”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here